KöpingLätt molnighet

Magazin24

Panagiotis "Jotti" NIkolaidis och hans ledarstab har en tuff uppgift framför sig med att försöka få Köping Stars att upprepa förra säsongens succé, men han ser ett ljus i slutet av tunneln när nya säsongen närmar sig. Foto: David Eriksson

Coach "Jotti" tonar ner förväntningarna på Stars

Stor succé förra säsongen, men långt i från säkert att det kan upprepas i vinter. Köping Stars kommer in i den nya säsongen med helt nya förutsättningar och tränare Panagiotis "Jotti" Nikolaidis med stab står inför flera utmaningar. "Vi kommer behöva tid på oss", säger Stars-coachen.

Basket · 10 okt, 2020 kl. 09:00

Köping Stars var hela basketsveriges stora samtalsämne förra säsongen. "Den lilla kusinen från landet", som laget kallades, var i storform innan pandemin satte stopp för fortsatt spel och slutade till sist trea.

En normal säsong hade Köping Stars haft otroligt mycket att bygga vidare på, men omständigheterna har gjort att klubben fått tänka om till kommande säsong i SBL.

På det testades lagkaptenen Niklas Larsson nyligen positivt för covid-19, medan tränare Nikolaidis svar kom tillbaka negativt.

– Vi har följt rekommendationerna och mer än så kan vi inte göra. Sportens karaktär är ju så att det blir kroppskontakt. Utanför den bubblan behöver vi sköta oss så gott det går. Är det någon som känner symtom får vi vidta åtgärder, säger Stars-tränaren Panagiotis "Jotti" Nikolaidis.

Den pågående pandemin är bara en av flera utmaningar som "Jotti" och Stars ställs inför den kommande säsongen.

– Det är speciella tider nu och tyvärr ligger vi längre bak i våra förberedelser än vi hade planerat. Vi är lite tunna i truppen och har haft få spelare på träningen. Vi har jättemycket jobb framför oss och kommer behöva tid.

Det kan väl inte bara vara ni som har dessa problem?

– Nej, men jag tror att vi är de som ligger längst ifrån där vi ville vara vid den här tidpunkten.

Med de här förutsättningarna bakom sig och med stor spelaromsättning i truppen tror "Jotti" att förra säsongens succé kommer bli svår att upprepa.

– Vi hade väldigt bra spelare och karaktärer förra säsongen. De ville väldigt gärna vinna matcher så det var ingen slump att vi vann så många jämna matcher. Vi hade bra självförtroende tidigt och det bara rullade på. Sen kan man inte undgå att nämna Jeremy Combs. En unik spelare som blir svår att ersätta.

– Jag är jäkligt stolt över vad vi presterade förra säsongen, men det var väldigt snopet att vi inte fick avsluta det vi påbörjat. Vi ska försöka göra det denna säsong, säger "Jotti".

Kommande säsongs trupp ser väldigt annorlunda ut mot förra säsongen. Nyss nämnde Jeremy Combs, Michael Axelsson Kaltak och Lukas Friberg är bara några av de spelare som gått till andra klubbar. Nya till denna säsong är Gustav Hansson, Alexander Larsson, återvändande Michiel ”Mitch” Petersen, Alan Zekovic samt amerikanerna Devin Watson och Jonah Radebaugh.

– Vi är bekanta med flera av de nya. Det var en del av rekryteringsprocessen. Vi vet att det är bra grabbar som är hungriga på framgång.

"Jotti" om Michiel Pedersen:

– En nygammal spelare där vi vet vad vi får. Hans fysik kommer behövas under säsongen.

Om Alexander Larsson:

– Är tänkt som vår startcenter, men han är en bit rent fysiskt för att kunna spela på grund av hans knäproblem. Han hatar att förlora, är väldigt fysisk i sitt spel och komer vara viktig för oss.

Om Gustav Hansson:

– En kvick guard som kan göra mål. Vi hoppas på Gustavs kreativitet och känner oss trygga med vad han kommer bidra till laget.

Om Alan Zekovic:

– Stor potential och kan användas på flera positioner. Vi har stora förhoppningar att han kan spela på en bra nivå och ge oss lite av allt. En mångsidig spelare.

Om de nya amerikanerna:

– Jonah kan göra lite av allt. Vi letade efter en som kunde ta en mer defensiv roll. Det har vi hittat i Jonah med hans fysik. Han kommer hjälpa till i returtagningen, kan göra poäng och spela fram. En spännande spelare. Devin har mycket boll i sig, skjuter bra och är kvick i fötterna.

Är kommande säsongs upplaga av Stars mer tekniskt än fysiskt?

– Ja, vi saknar några centimetrar. Förra säsongen hade vi kvar fysiken, men även skicklighet i Jeremy Combs och CJ Jackson bland annat. Vi letar efter en sista pusselbit till laget, helst av allt en powerforward till position 4. En atletisk spelare som ska vara duktig i returtagningen och bra på det mesta. Vi fortsätter leta.

I måndags blev den spelaren klar för Stars. Läs mer om det här.

"Vi har jättemycket jobb framför oss och kommer behöva tid", säger "Jotti" inför den nya säsongen i SBL. Foto: David Eriksson

Köping Stars är vana att spela inför ett smockfullt Karlbergshallen, men med de restriktioner som finns i dagsläget är detta inte möjligt. Oavsett om det kommer bli 50 åskådare eller 500 som får följa matcherna på plats så kommer Stars att påverkas.

– Det är nog ingen fördel för oss. Andra lag har haft svårt att komma till Kabbehallen som är tajt och publiken sitter nära. Vi har byggt en slags vinnarkultur i hallen. Vi har haft några plattmatcher hemma, men de kan man räkna på en hand. I det stora hela har publiken hjälpt oss och spelarna har svarat bra på stödet. Vi har haft mentaliteten att vi kan slå alla lag, säger "Jotti".

Stars plan är att spela i Köpingsnya idrottshall om det tillåts 500 åskådare framöver. Om inte så spelas matcherna i Karlbergshallen.

– Det är av rent ekomiska skäl för oss. Sportsligt sett så har vi inte ens tränat i nya hallen än, så spelarna ser det nog inte som en fördel. Vi förstår självklart att det är viktigt för klubben att få in pengar. Vi får göra det bästa av situationen var vi än spelar våra hemmamatcher.

Publik- och hallfrågan kommer vara en faktor i år, men Nikolaidis tror att försäsongen och förberedelserna kommer ha större inverkan.

– Det är avsaknader av träningsmatcher och vi ligger sent i våra förberedelser. Jag tror att Köping Stars i runda ett kontra runda två av serien kommer se annorlunda ut. Jag kommer bli mycket besviken om vi inte är bättre senare på säsongen än i starten. Just nu letar vi fortfarande efter vår identitet. Vi vet inte riktigt hur vi ser ut. Det kan nog bli så att spelare kommer göra misstag och att timingen inte är där. Det kommer säkert synas.

Publiken ska alltså inte förvänta sig klang- och jubelbasket i början av säsongen?

– Nej, inte i första omgången. Det kommer nog ta en stund, speciellt i år med tanke på att vi inte byggt klart vårt lag än. Grabbarna måste lära känna varandra och spela ihop sig. Självklart finns möjligheten att det klickar direkt, men det går ju inte att veta i nuläget.

I premiären, som spelas tisdagen den 20 oktober, ställs Köping Stars mot Borås på hemmaplan.

– Borås är bra. De har behållt tränarstaben och har en väldigt bra svensk stomme där flera är på gränsen till landslaget. En tuff match, men vi kommer kämpa vidare och förbereda laget så mycket vi bara kan, avslutar "Jotti".Andra har också läst

Tung onsdag för de lokala hockeylagen

Ishockey Både Köping HC och Surahammars IF föll på bortaplan under onsdagskvällen.

Stars förbereder för första matchen i nya idrottshallen

Sportchefen Stefan Stålmalm: "Ger bättre förutsättningar för ett mer coronasäkert arrangemang".

Spelglädje trots tomma läktare på Höstsparken

Fotboll Klassiska turneringen pågår i Karlbergshallen.

Hellström enda målskytten i IFK:s premiärförlust

Ishockey Tungt start på säsongen för Arboga.

Så slutade söndagens innebandymatcher

Innebandy Blandade resultat för de lokala lagen.

Frustrerat KHC fick nöja sig med en poäng

Föll i sudden death – trots spel- och chansövertag: "Vi borde ha vunnit".

Ishallen i Arboga stängs tillfälligt efter tekniskt fel

Osäkert hur länge hallen kommer vara stängd.

Så slutade lördagens innebandymatcher

Blandade resultat för de lokala lagen.

Västra Mälardalen körde över och nollade Fröjered

Jessica Carlsson stor segerorganisatör med fyra mål och tre assist: "Hade väldigt roligt".

Trots förlust – Köping FF klara för division 3

Tränaren Armin Suljic: "Helt underbart".

Tuff start för Surahammar – Juhlin: "Sitter det i väggarna?"

Surahammar har fått en tuff start på Hockeyettan-säsongen. Men med hårt arbete och karaktär i laget ska Sura vända uppåt, enligt tränaren Patrik Juhlin. "Jag vill att alla ska...

Förluster för KHC och Sura under onsdagen

Tung kväll för de lokala lagen.

Här är hela spelschemat för Höstsparken

Skolklasser gör upp i klassiska turneringen.

"Jotti" efter premiärsegern: "All heder till killarna"

Tränaren hyllar lagets insats och lyfter fram nyförvärvens framfart.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Strömsholms kanal – historisk huvudled mot Bergslagen

Carl Olov Persson skriver om kanalens historiska betydelse – och framtid.

Trump, Sögaard och Elvis

Harry Holm skriver om presidentval, coronaviruset och sommartid.

Dags för kommunal Brexit

Jan Kallberg skriver om syrefattiga växthus och kommunernas brist på självstyre.

20 år i en tuff bransch är värt att fira

Björn Blomgren skriver om Magazin24:s 20-årsjubileum.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.