KöpingKlart

Magazin24

Köping Stars arbetar hårt för att lägga en bra grund att stå på inför den kommande säsongen. Mycket talar för att "Jotti" Nikolaidis stannar kvar som huvudtränare. Foto: Dennis Johansson Strömberg

Coronaviruset påverkar Köping Stars satsning: ”Vi får ta ett steg tillbaka”

Köping Stars chockade Basketsverige och låg trea i ligan när coronavirusets framfart stängde säsongen. Inför nästa säsong är läget ovisst.

Basket · 25 apr, 2020 kl. 09:13

Trea i SBL-tabellen efter 33 omgångar och utsedda till ”Årets Lyft” av Svenska Basketbollförbundet.

Lägg även till att Stars viktige Jeremy Combs prisades som årets center samt att Panagiotis ”Jotti” Nikolaidis utsågs till årets bästa tränare.

Den gångna säsongen var lyckad för Köping Stars på många plan men laget fick aldrig chansen att utmana SBL-rivalerna i slutspelet på grund av situationen med coronaviruset.

Säsongen slutade tidigare än väntat och redan nu arbetar föreningen hårt för att lägga en bra grund för kommande säsong, men det är svårt.

– Vi arbetar med en budget men framtiden är oviss. Det sista man vill göra just nu är att gå till företag och fråga om sponsorpengar. Situationen med coronaviruset är tufft för alla, våra samarbetspartners påverkas. Vi gjorde en bra säsong och ville ta nya kliv till nästa säsong. Vi ville ta ett kliv framåt i form av resurser som speglar av sig organisatoriskt och i truppen. Men vi får ta ett steg tillbaka på den fronten, säger Starscoachen Panagiotis ”Jotti” Nikolaidis.

Han fortsätter:

– Det kan vara så att vi inte kommer att fylla kvoten av utländska spelare. Lagen får ha max fyra, vi kanske får nöja oss med två eller tre. Vi får se hur det blir, det är väldigt ovisst just nu. Om det hade varit bättre tider hade vår satsning speglats av våra resultat den gångna säsongen. Vi kan inte nå de nivåer som vi hoppats och trott på. Vi måste skära i budgeten och det är jättesvårt, säger han.

Köping Stars anseende i Basketsverige har ökat på grund av framgångarna, men i och med den ovissa framtiden kan inte Köpingslaget satsa lika hårt som man hoppats.

– Nu kan vi kanske inte skörda det vi har sått. Vi hade hoppats på bättre förutsättningar och det är frustrerande att vi måste ta kliv bakåt. Men det är bara sport det handlar om. Det finns folk som blir av med sina jobb och som har svårt att försörja sina familjer i den här situationen.

Är det svårt att planera för den kommande säsongen i och med ovissheten?

– Ja, mycket är osäkert. Vi vet inte med säkerhet att säsongen drar igång runt september och oktober som det brukar. Vi vet inte heller i vilken spelform det blir, säger han.

Denna text skrevs den 20 april och då var Stars-truppen utan spelare.

– Niklas Larsson har ett kontrakt som sträcker sig ett plus ett år. Det har också Andris (Kehris, assisterande tränare). Sedan är vi muntligt överens med Simon Klaasma och Muorwell Kur Muorwel. Ingen är helt klar, förklarar "Jotti".

Hur ser din kontraktssituation ut?

– Jag har också ett kontrakt som sträcker sig ett plus ett år. Men vi har redan pratat och är mer eller mindre överens om en fortsättning. Det är några mindre detaljer som återstår bara. Dessa ska vi försöka lösa. Jag och klubben planerar för en fortsättningen förutsatt att vi kan spela basket kommande säsong.

Hur känns det att du med stor sannolikhet tränar Stars även nästa säsong?

– Det känns bra. Köping och Stars är mer än bara ett jobb. Det är en passion och något jag har blivit fäst vid emotionellt. Det är svårt att säga att det känns jättebra i och med den verklighet vi lever i just nu med coronavirusets påverkan på världen men när vi tar oss ur den här situationen så tror jag att vi kommer att hitta glädjen igen.

Vad kan fansen förvänta sig av föreningen under silly season?

– Vi vill gärna behålla en stor del av den svenska stommen. Vi kommer att göra allt vi kan för att få ihop ett så bra lag som möjligt. Det är inte omöjligt att någon utländsk spelare från förra säsongens trupp kommer tillbaka. Det beror på hur budgeten blir. Men vi håller kontakten med spelarna och får se hur det blir.
Andra har också läst

Jansson jagar nya framgångar: "VM-guld i Ryssland vore coolt"

29-åringen har spelat bandy på elitnivå under stora delar av sitt liv men än känner Jansson att han har mycket kvar att ge.

Stina Källberg tävlar i SVT:s "Utmanarmötet"

Bordtennis Team Mälarenergi-stjärnan ställs mot Sverigeettan Linda Bergström.

Stars värvar från Jämtland

Basket Meriterade Hansson ansluter efter sex säsonger i norr.

Unga talangen förlänger kontraktet med Köping Stars

Basket Köpingskillen Simon Klaasma är klar för sin tredje säsong.

Flera förlängningar i Stars ledarstab

Ledarstaben på plats för Köpinslaget.

Lukas Friberg valde moderklubben före Köping Stars: "Ett tufft beslut"

För Magazin24 berättar han om det tuffa valet, tiden i Köping Stars, det abrupta slutet och gulddrömmen som gick i kras.

Jotti stannar i Stars: "Väldigt glad och stolt"

Årets coach blir kvar i Köpingslaget.

Publikfavoriten stannar i IFK Arboga

Mårten Jakobsson klar för ny säsong i IFK-tröjan.

Coronakrisen påverkar Stars - sportchefen slutar efter succésäsongen

”Han har tillfört mycket kunskap som vi tar med oss in i framtiden”

Klart: Friberg lämnar Köping Stars

Återvänder till moderklubben. ”Jag har bara bra saker att säga om Stars och alla fans i staden.”

Coronaviruset påverkar Köping Stars satsning: ”Vi får ta ett steg tillbaka”

Köping Stars chockade Basketsverige och låg trea i ligan när coronavirusets framfart stängde säsongen. Inför nästa säsong är läget ovisst.

Duo provspelar med IFK Arboga

Forward och back får chansen att visa upp sig.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Bli med och styr Sverige!

Carl Olov Persson skriver om möjligheten att påverka.

Empatin och tilliten ökar

Rebecka Marklund skriver om olika typer av kriser.

Om dessa berättare må vi berätta

Jimmy Bladh skriver om berättarkonst, värnplikten och röster som riskerar att tystna.

Tiderna förändras

Carl Olov Persson skriver om pensioner, gemenskap och den "gamla goda tiden".

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.