KöpingMåttlig vind och mulet

Magazin24

En av ligans främsta – ödmjuke stjärnan hyllar lagkamraterna

25-åringen tar de individuella framgångarna med ro och väljer att lyfta fram sina medspelare.

Basket · 30 jan, 2019 kl. 07:50

Aleksa Solevic första säsong i Köping Stars-linnet kan inte annat än att beskrivas med ett ord: Succé. Serben var länge dominant i Superettan och prisades som seriens mest värdefulla spelare när Stars tog klivet upp till SBL.

I svensk baskets finrum har Solevic fortsatt leverera på en hög nivå och är vital för lagets offensiv med sin snabbhet och sina genialiska passningar.

Köping Stars har blandat och gett som nykomling i SBL, men Solevic har individuellt stått för en vass säsong. Efter 24 matcher leder han assistligan med ett snitt på över åtta assist per match.

Guarden är även med i toppen gällande poäng (nära 18 i snitt per match, sjätte bäst i serien) och returer (över sex i snitt per match, tionde bäst i serien). Han har även blivit uttagen till veckans lag, som Basketsverige utser, hela fem gånger.

– Allt det där hade inte hänt om det inte var för mina medspelare. Jag är tacksam för mina lagkamrater jag har runt mig. Jag vet att de kan sätta sina skott om jag hittar dem med bra passningar. Vi har många bra poänggörare i laget, säger Solevic ödmjukt.

Han fortsätter:

– Jag försöker alltid att bli bättre och vill alltid utvecklas som spelare. Det finns såklart mycket som jag måste bli bättre på. Jag måste bli lite bättre på allt.

Mycket av Stars anfallsspel kretsar kring den serbiske spelfördelaren men faktum är att det länge var osäkert om Solevic skulle följa med Stars upp till Basketligan efter förra säsongen. Det dröjde länge innan serben skrev på för ett nytt år i Stars. Utländska klubbar jagade serben, men han visste tidigt att han ville tillbaka till Köping och Sverige.

– Största anledningen till att jag valde att komma tillbaka hit är för att jag vill etablera mig i svensk basket. Jag trivs i landet och jag vill få ett svenskt pass. Det är ett större mål än bara själva basketen. Sedan har jag en bra relation till ”Jotti”, det var också en anledning till att jag är här idag, säger han innan han fortsätter:

– Det var några svenska klubbar som visade intresse för mig men ingen visade jättestort intresse. Några utländska klubbar hörde av sig till mig men det var jag inte så intresserad av, jag kände att Stars var det bästa alternativet, säger han.

25-åringen är inne på sin andra säsong med Köping Stars och han stormtrivs, både i laget och i staden.

– Mina två år här har varit jättebra. Det känns som att fansen har accepterat mig som spelare och vi har verkligen bra supportrar bakom oss, kanske de bästa i Sverige. Sedan trivs jag i småstäder. Köping är en bra stad och nu får man mer tid att fokusera på basketen, säger Aleksa Solevic.

Guarden och hans Stars kliver in i ett viktigt skede av serien. Under onsdagskvällen möter Köping Stars topplaget Södertälje på hemmaplan, sedan följer flera matcher mot ligans bästa lag. För att komma topp-8, som innebär nytt kontrakt och slutspel, krävs segrar för att sätta press på den främste utmanaren Umeå.

– Nu ska vi visa rätt karaktär och de gäller att vi spelare håller ihop. Vi ska ge allt vi kan för att vi ska gå till slutspel. Vi har ett tufft schema framför oss men det är inte omöjligt att vi kan vinna över några topplag. Vi måste alltid kriga tillsammans, även om vi inte skulle vinna. Vi måste stå upp bra mot topplagen.Andra har också läst

KHC får rutinerad förstärkning i helgen

Under helgens två matcher kommer Jonte Berg spela i Köping HC.

Hallsta besegrade Lindesberg

Innebandy Så slutade fredagens drabbning mellan IBK Hallsta och WSK Lindesberg i Damer Div 2 B-Slutspel.

Så slutade fredagens hockeymatcher

Ishockey Resultatbörs för de lokala ishockeylagen.

Semjonovs lämnar IFK Arboga – som hämtat in ersättare

Ishockey Poängstarke forwarden klar för Allettan-klubb.

Jimmie Pettersson förlänger med Storvreta

Köpingssonen: "Jag ser de bästa förutsättningarna och största chansen att vinna SM-guld här".

Hellgren: "En ren och skär skandal"

IFK Arboga-backen ger sin syn på "Hellström-gate".

Klart: Poängkungen Svensson lämnar Köping Hockey

Klar för Västerås efter kort provträningsperiod: "Otroligt tacksam för allt".

Två formstarka lag gör upp i KAK-derby på lördag

KIS Innebandy skriver om helgens match mot Kungsör.

KHC föll på bortaplan

Så slutade onsdagens drabbning mellan Enköpings SK HK och Köping HC i AllEttan Norra.

Skön vinst för Blue Hammers

Så slutade onsdagens match mellan Surahammars IF och Kumla HC.

IFK Arboga riktar skarp kritik mot poängavdraget

Klubbens överklagan avslogs av Svenska ishockeyförbundet.

Rytting Kaneryd tillbaka i landslaget efter lång skadeperiod

Kolsvatjejen och Rosengårdsmittfältaren uttagen till U23-landslagets läger i Spanien.