KöpingKlart

Magazin24

Niklas Larsson. Foto: Dennis Johansson Strömberg

Larssons stjärnor stiger mot nya höjder

Detta blir Niklas Larssons andra säsong i Köping Stars och i år har han blivit utsedd till lagets kapten.

Basket · 2 okt, 2019 kl. 14:18

Niklas Larsson står på Bondgårdsberget och blickar ut över Köping. Förmiddagssolen har precis tittat fram men termometern visar sju grader. Samtidigt som vi kliver in den delen av året där temperaturen utomhus sjunker innebär det att baskettemperaturen ökar.

Och det rejält. Köping Stars fick en drömstart på SBL-säsongen när man besegrade fjolårets SM-tvåa Borås på bortaplan med ett mycket sent avgörande. Nu vänds blickarna mot fredag.

Dagen Köping Stars och deras supportrar har väntat på närmar sig med stormsteg. På fredag kommer nykomlingen Djurgården till Köping för årets första SBL-match i Karlbergshallen.

– Alla grabbar i laget är taggade. Vi är redo för en ny säsong och det ska bli roligt att spela hemmapremiären mot Djurgården inför en förhoppningsvis fullsatt läktare i ”Kabbe”. Jag hoppas att fansen är lika taggade som vanligt, för då blir vi spelare ännu hungrigare, säger Niklas Larsson.

Och just fansens betydelse, och stadens engagemang, är något som Stars nya lagkapten gärna belyser.

Förra säsongen var Niklas Larssons första i Köping, och trots att laget slogs i botten av tabellen kände han alltid fansens stöd.

– Det är fantastiskt roligt att ha det här stödet som vi har. Det betyder mycket för oss. Alla fans är positiva trots resultaten och vi känner att stödet verkligen finns för Stars. Det är en otroligt skön känsla att ha i klubben.

På fredag spelar Köping Stars sin första SBL-match i Karlbergshallen för säsongen, och det är alltså rivalen Djurgården som kommer på besök. Klubbarna hade många hårda bataljer i Superettan för ett par år sedan och när Stars tog klivet upp till SBL var det just Stockholmsklubben som besegrades när avancemanget säkrades. Niklas Larsson var inte med i Superettan-mötena med huvudstadsklubben, men rivaliteten mot just Djurgården känner han väl igen.

– Jag är från Solna och då är det alltid extra roligt att möta Djurgården. På så sätt har jag min egna rivalitet med Djurgården, jag längtar till hemmapremiären. Jag tror och hoppas att det blir en riktig basketfest med mycket folk. Jag hoppas att det blir fullsatt och att fansen är lika högljudda om vanligt.

Hur viktigt är det att visa upp er från er bästa sida i hemmapremiären?

– Det är jätteviktigt. Våra fans är lojala, om vi spelar dåligt så kommer det trots allt mycket folk matchen efter. Men det är klart att vi vill att första hemmamatchen för säsongen ska sluta på ett bra sätt. Det är viktigt att vi som lag, oavsett resultat, visar att vi vill kriga för varandra och att vi kört hårt som ett lag. Sådant uppskattar publiken, att vi visar bra inställning. Man märker att ljudnivån ökar när vi krigar och slänger oss efter bollarna, det gillar supportrarna.

25-årige Larsson stod för en bra fjolårssäsong i Stars-linnet.

Forwarden fick spela mycket och i viktiga lägen och han kan se tillbaka på framgångsrik säsong. I år förväntas han återigen vara en av lagets viktigaste spelare och inför säsongen gav huvudtränaren ”Jotti” Nikolaidis beskedet att Larsson var lagets nya kapten.

– Förra säsongen var förmodligen min bästa på det individuella planet. Det kändes jättebra under hela säsongen. Jag utvecklades mycket. Det var riktigt roligt. Jag har spelat mycket de senaste fem, sex säsongerna men jag fick en större roll förra året. Jag tog mer skott och det var roligt att få det ansvaret. I år har jag fått kaptensrollen vilket är roligt och visar att ”Jotti” litar på mig. Men annars känns det inte som någon stor grej. Jag försöker att agera på samma sätt oavsett om jag är kapten eller inte. Men det är klart att det är hedrande att få vara kapten för Stars, säger han.

Förra säsongen var Stars första i svensk baskets finrum sedan glansdagarna på 1980-talet. Förra säsongen slutade Stars nia och efter att ha krossat Alvik i kvalet var det nya SBL-kontraktet säkrat. Nu när år två i ligan är här har Köping Stars format ett lag som siktar på att ta sig till slutspel.

– Alla som var med förra året känner att vi har ett bättre lag nu. Vi siktar såklart på att ta oss till slutspel och där får vi se, allt kan hända om vi tar oss dit. De nya spelarna är hungriga och har rätt inställning. De vill vinna varje match och det är det vi kommer att kämpa för.

Det har hänt mycket i Stars under försäsongen. Stjärnan Aleksa Solevic, som vann assistligan, har lämnat för Fryshuset men även viktiga kuggar som ”Mitch” Petersen, Desmond Hubert, Sean Smith och James Demery har lämnat klubben.

Köpingsklubben har hämtat in den amerikanska trion Jeremy Combs, CJ Jackson och Gary Blackston, brittiske Shane Walker samt svenskarna Lukas Friberg och Oskar Ekh.

Hur kommer förra säsongens Stars skilja sig mot årets lagbygge?

– Det kommer att skilja sig en hel del, så är det. Förra säsongen gick mycket genom Aleksa Solevic. I år kommer bollen finnas i fler händer, och vi kommer att spela snabbare basket i år. Jag tror även att vi kommer att pressa högre i år, vi har snabba guards som bidrar till det. Jag tror faktiskt att vi blir roligare att titta på. Att spela med ännu mer fart kommer fansen att uppskatta.

Han fortsätter:

– Jag får en annan roll men det har gått bra. Vårt nya spelsätt kan öppna upp för mig.

Slutligen; vad har du att säga till alla Stars-fans inför hemmapremiären och säsongen i stort?

– Jag lovar att vi kommer att kriga för varandra och att vi kommer att köra hårt denna säsong. Jag vill att det är fullsatt i hemmapremiären. Sedan vill jag att fansen är lika bra som de var förra året, för då är det fantastiskt att spela i KB-hallen. Jag vet att hela laget njuter när det är bra stämning i Karlbergshallen.
Andra har också läst

Köping Stars kvar i Karlbergshallen – publikkapaciteten ökar

Basket Frågan om var Köping Stars ska spela sina matcher har debatterats i media den senaste tiden – nu svarar kommunen.

SPORTLISTAN: "Drömstart"

Vilka är veckans fem hetaste?

Svidande förlust för VM IB

Innebandy Halkar ner i tabellen.

Derbyseger för Arboga – blandade resultat för Köpingslagen

Innebandy Så gick det för de lokala innebandylagen i herrarnas division 2.

Storförlust för KIS Bandy

Bandy Tungt nederlag på bortais.

HHK vann målrik tillställning

Jämn batalj i Hallstahammar.

KHC knep fyra av sex poäng

En seger och en övertidsförlust för Köping.

KHC säkrade kontraktet – efter vändning

Köping vann dramatisk match.

Hallstas fina form fortsätter

Vann efter drömstart.

Serieledaren tog revansch på Stars

Köpingslaget föll när Borås visade klass.

SPORTLISTAN: "Lysande insats"

Vilka är veckans fem hetaste?

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Vi måste våga prata om självmord

Johan Hallberg skriver om psykisk ohälsa och självmord.

Ingenting är längre som förut...

Harry Holm skriver om ekonomi och plastkassar.

Vad är mest sanning..?

Ewa Nilsson skriver om glädje och "fågelholkar".

Det är lätt att fastna i "Idrottsparadoxen"

"Krillans" bandyplan blir ospelbar nästa vinte­r och Köpings kommun har aviserat att de inte kommer att investera i en ny anläggning.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.