KöpingKlart

Magazin24

Nyckelspelaren redo för efterlängtat slutspel: "The sky is the limit"

CJ Jacksons första proffsår har hittills varit framgångsrikt och nu riktas blickarna mot det som definierar en säsong: Slutspelet.

Basket · 8 mar, 2020 kl. 11:42

Han kommer från ett universitet med nära två och en halv gånger så många elever som Köping har invånare. Omställningen är såklart gigantisk men Cleveland Alan Jackson Jr, som är hans fullständiga namn, trivs bra i sin nya bostadsort Köping.

– Det är en liten stad men jag gillar det. Alla känner varandra och det är ovanligt för mig. Många stöttar oss som lag och det uppskattas. Folk man träffar i olika butiker och liknande ser man sedan på matcherna, det är roligt. Jag trivs bra här, det är som alla andra ställen. Det är både upp och ner. Jag kan inte klaga på staden, säger han.

Ohio State University kommer alltid att ha en stor plats i CJ Jacksons hjärta men han är tydlig att påpeka att han inte ångrar flytten till Köping och övergången till Stars.

– En del av mig vill alltid vara en del av det som jag hade under tiden på universitetet men jag visste att det var dags att flytta vidare. Jag gillar var jag är i livet just nu. Jag tar det jag lärde mig i Ohio med mig och utvecklas vidare, säger 23-åringen.

Han fortsätter:

– Jag hade en fantastisk tid på universitet, både på och utanför planen. Det var en av de bästa upplevelserna jag har haft i min karriär. Man spelade inför otroligt många på läktaren och det var under dessa år som jag träffade några av mina bästa vänner som jag alltid kommer att ha med mig. Jag träffade min flickvän under skoltiden så tiden på Ohio State University har betytt oerhört mycket för mig. Skolan har ungefär 65 000 studenter. Så det är stort… (skratt). Större än hela Köping. Det var verkligen en gigantisk skola. Det var den bästa situationen jag kunde ha verkligen, det var superbra för mig.

Detta är CJ Jacksons första proffsår och den amerikanske pointguarden har varit en av Köping Stars viktigaste spelare denna säsong. Han bär nummer ett och har ofta visat att han är just det. Köpingspubliken har ofta fått bevittnat hans spelsinne, läckra dribblingar, attacker mot korgen och långa trepoängsskott.

Det är därför inte konstigt att den kreative spelfördelaren var attraktiv på transfermarknaden och jagades av flera klubbar.

– Jag hade några andra erbjudanden. Jag letade efter den bästa helheten för mig. Det här är mitt första proffsår utomlands så jag ville få en bra start utanför USA. Jag letade efter ett bra land att bo i och en bra liga att spela i. Jag ville lägga en bra grund för framtiden och då kändes Sverige och Köping som ett bra alternativ. Efter att ha pratat med familjen och min agent föll valet på Köping Stars.

Hur var det att flytta till Sverige?

– Det är inte lätt att vara så långt hemifrån. Jag är inte van vid det. Även om jag har bott ifrån min familj förut så var det såklart mycket enklare att träffas då än nu. Jag kunde träffa familjen på vissa matcher även om jag bodde hemifrån, det fungerar inte så nu. Man saknar att träffa sin familj och sina vänner. Det är såklart en stor skillnad. Men jag försöker att njuta av den här upplevelsen och många önskar att de skulle få samma chans som jag fick. Säsongen är inte superlång så jag är snart hemma igen, säger han.

Stars har denna säsong visat att man är ett av Sveriges bästa lag och Jackson har en stor del i framgångarna. Trots att flera matcher återstår av grundserien har Stars prestationer gett laget goda möjligheter att få hemmaplansfördel i slutspelet. Och redan nu vänds Jacksons blickar mot just slutspelet.

– Säsongen är lång så det går upp och ner. Vissa matcher spelar man riktigt bra, andra matcher går det sämre. Allting just nu handlar om att göra sig redo för slutspelet. Det är där man vill spela sin bästa basket och det är då det ska avgöras på riktigt. Vad som händer innan det spelar ingen större roll, det gäller att lära sig från grundserien och prestera på topp i slutspelet. Det ska bli roligt att spela slutspel, säger han och fortsätter:

– ”The sky is the limit” för oss. Vi har bevisat att vi kan spela på en hög nivå och att vi kan tävla med alla lag i ligan. Vi har förlorat några tuffa matcher men det är som det är, det händer alla lag. Vi tar lärdom av förlusterna och försöker att ta nya tag.

Jackson har alltid idrottat. I de tidiga tonåren var han tvungen att välja sport och då föll valet på just basketen.

– Jag utövade flera sporter i tidig ålder. Amerikansk fotboll, fotboll, basket såklart och baseball. Egentligen det mesta. Mina föräldrar ville att jag skulle testa på många sporter, men jag blev seriös med basketen när jag var runt 13 år, något sådant.

Han fortsätter:

– Jag började att spela basket när jag var ungefär tre år. Min pappa spelade basket och har alltid gjort det, även min mamma har spelat basket. Det har alltid funnits i min närhet och på den vägen är det. Jag vet inte varför det blev just basket, men jag har alltid haft en annan glädje när jag spelat basket jämfört med andra idrotter. Jag längtade alltid efter basketsäsongen och sedan har jag fått många vänner tack vare sporten. Det betyder mycket.

Detta är första gången Jackson bor utanför USA men att flytta är han van vid. Han har bott i flera olika amerikanska städer.

– Jag har bott lite överallt. Jag har bott i Kalifornien en sväng, sedan har jag bott i Georgia men även i North Carolina.

Och just relationen till delstaten North Carolina är något som påverkat hans val av favoritspelare.

– En av mina idoler är ”Steph" Curry (superstjärna i NBA-laget Golden State Warriors). Han är från North Carolina och man kan säga att jag är därifrån, jag har ju bott där en sväng. Jag har alltid sett upp till honom och gillat sättet han spelar på. Han är ju inte den längsta eller starkaste spelaren så det är något jag beundrar, att han ändå kan vara så bra.

Som tidigare nämnts spelar Jackson med nummer ett på ryggen av sitt Stars-linne. Med ett undantag. Den 26 januari omkom NBA-legenden Kobe Bryant i en tragisk helikopterolycka och i Stars första match efter händelsen valde Jackson att hylla Bryant genom att bära ett av hans tröjnummer (8).

– Jag har definitivt alltid haft Kobe Bryant som förebild. Med tanke på att jag har bott i Kalifornien så såg man hur stor han var där. Han har alltid haft en stor betydelse för staden och betytt mycket för väldigt många. När jag växte upp så såg man honom spela och det ändrade min syn på sporten, han var en bra förebild. Nu efter hans tragiska bortgång har man märkt hur mycket han betydde för så himla många. Folk över hela världen sörjde Bryants bortgång och det säger en hel del.

Den 20 mars spelar Stars sin sista grundseriematch innan det efterlängtade slutspelet.

Då ska Jackson och hans lagkamrater slåss mot landets bästa basketlag och hur långt Stars kan gå återstår att se.

Efter säsongen åker Jackson tillbaka till hemlandet och vad som händer i framtiden för CJ är ovisst. Han berättar att han inte har något speciellt mål han vill uppnå under sin karriär, utan att han vill ta det som det kommer och njuta av resan.

– Jag vill se hur långt jag kan nå. Jag vill spela så länge jag älskar sporten. Jag vill inte sätta några mål över saker jag vill uppnå, utan jag spelar för att det är roligt. Jag ska njuta av varje sekund av min aktiva karriär och se världen. Jag gör det här för mig själv och jag vill njuta medan jag gör det.Andra har också läst

Match ställs in – Stars lämnar walk over

Basket Fredagens match mellan Nässjö Basket och Köping Stars ställs in.

Decimerat Stars tar sig an Nässjö

Tre spelare saknas när Köping Stars spelar säsongens sista match i SBL:s grundserie.

IFK förlänger kontrakt med forward

Ishockey I veckan stod det klart att IFK Arboga IK förlänger kontraktet med forwarden Anton Wickman.

Nya beslut kring fotbollen i Västmanland

Fotboll Seriestarten skjuts upp ytterligare.

Centern förlänger med Surahammar

Ishockey Noterades för åtta poäng den gångna säsongen.

Stars går för fjärde raka segern mot Fryshuset

Men tränare Nikolaidis varnar för kvällens motstånd: ”Blir allt bättre”.

Forwarden stannar i Surahammar

”Att få chansen att stanna kvar i Sura och fortsätta resan vi startade under våren lockar mig otroligt mycket”.

KFF och Södras premiärderby kan flyttas fram ytterligare

Första omgången är planerad till början av maj, men restriktionerna bestämmer.

CJ Jackson tar plats i "Veckans SBL-lag"

Amerikanen hyllas för sin insats mot Norrköping.

Succé för KBTK i helgen

I helgen avgjordes Pingisligan by STIGA för damerna och Köpings BTK dam gjorde minst sagt en imponerande avslutning.

Klart: Ekström förlänger med IFK

Forwarden Anton Ekström blev nyligen klar för en till säsong med IFK Arboga IK.

Välkommen arbetsro för Surahammars sportchef

Efter sex raka säsonger med ett kvalspöke hängandes över sig bröt Surahammars IF den negativa trenden. Nu kan klubben tidigt inleda arbetet med att skapa ett slagkraftigt lag till...

Kungsörsfostrade Saga Björling klar för BK 30

Lämnar Eskilstuna United som hon spelat för sen 2016.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Odemokratiska krafter skapar en orolig värld

Carl Olov Persson skriver om demokrati, rasism och palats med guldkranar.

När Tusse svor i TV

Harry Holm skriver om språkbruk, kvotering och ordet nej.

Hur tunga steg blev lättare att gå...

Susanne Linde skriver om olycka, vändpunkter och musik.

Stöd från staten hjälper demokratin

Henrik Hansson svarar angående statligt stöd till tidningar.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.