KöpingKlart

Magazin24

Så har Köping Stars lyckats med sina värvningar

Köping Stars gör succé i SBL. Offensivt leds laget av sin amerikanska trio som värvades in inför säsongen. Men det är inte alltid lätt att hitta rätt nyförvärv.

Basket · 22 jan, 2020 kl. 12:20

Förra säsongen fick Köping Stars kvala sig kvar i basketens finrum. Denna säsong har laget presterat betydligt bättre och hör nu till toppskiktet i SBL.

Inför denna säsong rekryterades Christer "Chribba" Sjögren som sportchef och han har haft en stor del i spelarrekryteringen som nu bär frukt. Men han väljer att hylla klubbens framsteg, som i sin tur lett till lyckade rekryteringar.

– Vi fick ihop en bra grupp som jobbar runt laget samtidigt som vi säkrade en bra tränarstab och bra spelartrupp. Organisationen i klubben har blivit bättre. Styrelsen har blivit större och vi jobbar mer professionellt. Det är en del av en helhet. Allting blev lite bättre, säger "Chribba".

Lukas Friberg, Shane Walker, Gary Blackston, Jeremy Combs och CJ Jackson hämtades in innan säsongsstarten och i november skrev Ernests Kalve på för Stars. Tillsammans med förra säsongens stomme har nyförvärven lett laget till nya höjder.

– Det startade med att se vilken budget vi hade att röra oss med och vilka spelare vi fick behålla från tidigare säsong. Innan jag kom gjorde klubben en utvärdering och träffade spelarna. Sedan började "Jotti" (huvudtränaren) och jag bygga truppen. Som coach vill han såklart inte vara inblandad i kontraktsförhandlingar utan det sköter jag. Vi jobbade väldigt tight när det gällde att hitta spelare och hitta rätt truppsammansättning, säger han och fortsätter:

– Vi har ju egentligen bara hunnit halvvägs så det är svårt att bedöma hur det kommer att sluta men såhär långt har vi presterat över förväntan, säger han.

Det brukar sägas att om man ska lyckas bra i SBL måste lagen träffa rätt i värvningarna av sina så kallade importspelare (de spelare som inte har europeiskt pass).

– Det är tungan på vågen i SBL att pricka rätt med importspelarna. Vi har inte så många etablerade svenska landslagsspelare kvar i den inhemska ligan så då gäller det att pricka rätt med sina värvningar. Det är viktigare än tidigare år. Jag vill inte underskatta att ha helheten med ledarstaben, organisationen och de svenska spelarna. Det är också väldigt viktigt att ha en bra grund att stå på. Utan en bra helhet så spelar det ingen roll om man hittat de tre bästa importspelarna, säger han.

Stars amerikanska trio Gary Blackston, CJ Jackson och Jeremy Combs har presterat på en hög nivå och bidragit till Stars fina tabellplacering. För Magazin24 berättar "Chribba" om hur han scoutar just amerikanska spelare.

– Det är en gigantisk marknad som inte alltid är vacker med alla agenter. Det är en tuff bransch. Jag försöker alltid att hitta den bästa spelaren, det är så jag jobbar. Jag jobbar inte enbart med en agent och värvar hans spelare. Vissa coacher arbetar med en agentur bara och väljer det sättet att arbeta, säger han och fortsätter:

–Jag har några agenturer som jag vet är bra och som jag litar på. Det är en stor process. Det gäller att veta vad man vill ha och det ska passa in i budgeten, säger han.

Tillsammans med huvudtränaren "Jotti" Nikolaidis har Sjögren scoutat många spelare för att hitta rätt värvning som skulle passa Stars.

– "Jotti" och jag har jobbat med detta länge så vi har tränade ögon. Först och främst visste vi vad vi letade efter, vilka positioner vi behövde. Vi ville ha in en pointguard, en comboguard och en stor spelare. Det begränsar utbudet lite, säger Sjögren.

Han fortsätter:

– Jag har tittat på många matcher och gjort grundarbetet för att se vilka spelare som kan vara intressanta. Sedan har jag presenterat det jag kommit fram till för Jotti, säger han.

Sjögren berättar att det inte bara är på basketplanen som eventuella nyförvärv specialstuderas.

– Om spelaren är intressant tittar man även på vad spelaren gör på sociala medier och hur han beter sig där. Man kollar även om han har skött skolan och sådana saker. Det kan man tappa spelare på. Det finns så många spelare att välja mellan så det finns ingen att anledning att värva en spelare som har ifrågasatt karaktär.

Vilka fällor finns det när ni letar potentiella nyförvärv?

– Man kan bli lurad om en spelare bara gjort en bra säsong och det var i en suspekt liga. Det säger kanske inte så mycket om spelarens kvalité. Sådana saker ska man kolla på, om han bara har haft ett bra år. Sedan ska man kolla på en spelares skadebekymmer. Han kanske spelade på en hög nivå innan en skada men efter den kom han aldrig tillbaka till samma nivå.
Andra har också läst

Stars-kuggen gör efterlängtad comeback: "Taggad som fan"

Michael Axelsson Kaltak tillbaka i matchtruppen efter den allvarliga skadan.

Backen först att förlänga med Arboga

Ishockey 25-åringen stannar i klubben.

SPORTLISTAN: "Stark insats"

Sportlistan Vilka är veckans fem hetaste?

Arboga och Kungsör derbysegrade

Köpings IS och IBK Köping fick se sig besegrade.

IKW/KBK föll tungt

Köpingslaget förlorade på bortaplan.

Vinst i sista grundseriematchen för Hallsta

Serieettan visade styrka i den tredje perioden.

VM tog viktiga poäng på bortaplan

På lördagseftermiddagen drabbade Västra Mälardalen IB samman med IBK Lockerud Mariestad.

Rytting Kaneryd uttagen i U23-landslaget

Kolsvabördiga mittfältaren ska representera Sverige på nytt.

Backen lämnar KHC för norsk klubb

29-åringen klar för ny klubb.

Köping Baskets svar efter politikernas besked: Ett första steg

Styrelsen ger sin syn på beslutet om att Stars blir kvar i Karlbergshallen.

Hallsta tog ny säker seger

HHK:s fina form fortsätter.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

En ny form av lagsport

Rebecka Marklund skriver om mål, engagemang och ledarskap.

Skolans långsiktiga inflytande

Jan Kallberg skriver om normer och skolan.

"Snäll rebell" har ordet

Susanne Linde skriver om hur olika personer uppfattas och Metoo.

En kort teori om tanken rörande tiden i praktiken

Jimmy Bladh skriver om tid, rutiner och True Detective.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.