Köping22°Klart

Magazin24

Starscoachen ”Jotti” Nikolaidis har förlängt sitt kontrakt med klubben och ska nu säkra spelare till kommande säsong. Foto: David Eriksson

Så ska Stars bygga truppen: ”Det gäller att ha is i magen”

Först och främst ska den svenska stommen behållas, sedan ska klubben försöka rekrytera rätt spetsspelare.

Basket · 22 maj, 2019 kl. 11:50

Förra säsongen hade SBL-nykomlingen Köping Stars siktet inställt på en topp 8-placering som skulle ha betytt slutspel och ett säkrat kontrakt. Det blev istället en nionde placering (av tio lag) och Stars tvingades kvala för att behålla sin plats i svensk baskets finrum.

Väl där krossades Alvik och nytt SBL-kontrakt var säkrat.

Efter den säsongen har huvudtränaren Panagiotis ”Jotti” Nikolaidis förlängt sitt kontrakt och nu ligger fokus på att bygga en slagkraftig trupp.

– Desmond Hubert och Aleksa Solevic sitter båda på kontrakt som är öppna åt båda hållen, så de kan antingen stanna eller lämna. Men annars har vi inga spelare under kontrakt. Vi har fria händer att bygga truppen, det gäller bara att hålla sig till budgeten, säger Starscoachen ”Jotti” Nikolaidis och berättar om spelarrekryteringen:

– Vi prioriterar att bygga den svenska stommen. Vi för dialoger och kommer att erbjuda kontrakt till flera svenska spelare som tillhörde vårt lag förra säsongen. Det är ingen hemlighet. Vi hade flera svenska spelare som gjorde jättebra säsonger, säger han.

I perioder var Starstruppen skadedrabbad förra säsongen. Det ledde till positions- och rollbyten som vissa spelare inte var vana vid.

– Planen i år är att försöka hitta en spelare som vi kan ha som backup till vår startande point guard. Då kan man enklare avlasta honom och rollerna blir tydligare. När vår point guard Aleksa (Solevic) var skadad förra säsongen så flyttades alla spelare till en ny position. Vi hamnade lite snett och blev lite för trubbiga, säger han och fortsätter.

– Det kanske var en av anledningarna till att vi hade så många bortkastade bollar. Vi behöver fler bollbehandlare i laget. Det är en sak vi planerar att göra annorlunda i år, ha någon mer guard i truppen.

Hur går det till när ni scoutar spelare, och hur stort är utbudet?

– Det finns många tillgängliga spelare. Det gäller att ha is i magen. Först måste vi veta vilka spelare som vi får behålla från förra året, sedan ska vi hitta rätt spelartyp och karaktär. Vi har inte så bråttom just nu. Vi ligger lågt men det gäller att göra grundarbetet redan nu. Det kan ju hända att vi plockar in någon redan nu, men det gäller att vi maximerar vår budget.

Han fortsätter:

– Vi håller koll på några potentiella nyförvärv som är svenskar. Vi har fört dialog med någon och några. Det handlar om att bredda truppen och hitta några roteringsspelare. Men svenska spelare är lite dyrare än till exempel importspelarna. Men det kanske blir så att vi lägger någon slant mer på importer i år, och försöker att bygga vidare på de svenska spelarna som vi hade förra säsongen. Mycket kan hända, säger han.

Förra säsongen vann Stars nio matcher i sin återkomst till svensk baskets finrum. Kommande säsong har slagpåsen Uppsala, som endast vann tre matcher, åkt ur serien samtidigt som Djurgården tagit klivet upp till SBL.

– Jag tror att det blir ännu tuffare kommande säsong. Det känns som att det är fem lag (Södertälje, Borås, Norrköping, Luleå och Jämtland) som distanserat sig från de övriga fem lagen i ligan. För oss gäller det att bli så bra som möjligt av de övriga fem lagen. Det kommer att bli tufft men det gäller att vara kostnadseffektiva och värva smart.

Han fortsätter:

– Med rätt importer tror jag att vi kan utmana och gå om vissa lag i tabellen. Det kommer att bli spännande. Vi sitter här i maj och man är redan nu motiverad och spänd på kommande säsong.Andra har också läst

Ytterligare en IFK-spelare klar för Lindlöven

Ishockey 22-åringen lämnar Arboga.

Två Stars-spelare till Framtidslandslaget

Truppen till den nya satsningen framtidslandslaget i basket togs ut under helgen – två spelare från Köpingslaget finns med i truppen.

Så slutade helgens fotbollsmatcher

Fotboll Resultat från herrarnas division 5, 6, 7 och 8.

Emilia slåss mot Sverigeeliten

Motorsport Förra året kom hon trea på USM och i år gör hon upp med landets bästa enduroförare i SM.

Så slutade torsdagens fotbollsmatcher

Resultat från damernas division 2 och herrarnas division 5.

Forwarden lämnar IFK Arboga

Anslöt under förra säsongen.

Stars värvar nytt: ”Han passar perfekt”

På torsdagen stod det klart att Köping Stars har kontrakterat sitt första nyförvärv inför kommande säsong.

Så slutade onsdagens fotbollsmatcher

Resultat från herrarnas division 4 och 8 – bland annat derbyt på Vargheden.

Köping och Surahammar inleder seriespelet på hemmais

Spelordningen för Hockeyettan Västra fastställd.

Nyckelspelaren stannar i Stars: "Stigande stjärna"

Den viktige kuggen har förlängt sitt kontrakt med Köpingsklubben – hyllas stort.

Målvakten lämnar IFK Arboga

21-åringen stannar i Hockeyettan Västra.

Busta: "Vaknar upp på hotellet efter en mardrömsnatt"

Fotbollsprofilen var på plats i Madrid när Sverige föll med 0–3 mot Spanien.