Köping14°Mulet

Magazin24

Starscoachen ”Jotti” Nikolaidis har förlängt sitt kontrakt med klubben och ska nu säkra spelare till kommande säsong. Foto: David Eriksson

Så ska Stars bygga truppen: ”Det gäller att ha is i magen”

Först och främst ska den svenska stommen behållas, sedan ska klubben försöka rekrytera rätt spetsspelare.

Basket · 22 maj, 2019 kl. 11:50

Förra säsongen hade SBL-nykomlingen Köping Stars siktet inställt på en topp 8-placering som skulle ha betytt slutspel och ett säkrat kontrakt. Det blev istället en nionde placering (av tio lag) och Stars tvingades kvala för att behålla sin plats i svensk baskets finrum.

Väl där krossades Alvik och nytt SBL-kontrakt var säkrat.

Efter den säsongen har huvudtränaren Panagiotis ”Jotti” Nikolaidis förlängt sitt kontrakt och nu ligger fokus på att bygga en slagkraftig trupp.

– Desmond Hubert och Aleksa Solevic sitter båda på kontrakt som är öppna åt båda hållen, så de kan antingen stanna eller lämna. Men annars har vi inga spelare under kontrakt. Vi har fria händer att bygga truppen, det gäller bara att hålla sig till budgeten, säger Starscoachen ”Jotti” Nikolaidis och berättar om spelarrekryteringen:

– Vi prioriterar att bygga den svenska stommen. Vi för dialoger och kommer att erbjuda kontrakt till flera svenska spelare som tillhörde vårt lag förra säsongen. Det är ingen hemlighet. Vi hade flera svenska spelare som gjorde jättebra säsonger, säger han.

I perioder var Starstruppen skadedrabbad förra säsongen. Det ledde till positions- och rollbyten som vissa spelare inte var vana vid.

– Planen i år är att försöka hitta en spelare som vi kan ha som backup till vår startande point guard. Då kan man enklare avlasta honom och rollerna blir tydligare. När vår point guard Aleksa (Solevic) var skadad förra säsongen så flyttades alla spelare till en ny position. Vi hamnade lite snett och blev lite för trubbiga, säger han och fortsätter.

– Det kanske var en av anledningarna till att vi hade så många bortkastade bollar. Vi behöver fler bollbehandlare i laget. Det är en sak vi planerar att göra annorlunda i år, ha någon mer guard i truppen.

Hur går det till när ni scoutar spelare, och hur stort är utbudet?

– Det finns många tillgängliga spelare. Det gäller att ha is i magen. Först måste vi veta vilka spelare som vi får behålla från förra året, sedan ska vi hitta rätt spelartyp och karaktär. Vi har inte så bråttom just nu. Vi ligger lågt men det gäller att göra grundarbetet redan nu. Det kan ju hända att vi plockar in någon redan nu, men det gäller att vi maximerar vår budget.

Han fortsätter:

– Vi håller koll på några potentiella nyförvärv som är svenskar. Vi har fört dialog med någon och några. Det handlar om att bredda truppen och hitta några roteringsspelare. Men svenska spelare är lite dyrare än till exempel importspelarna. Men det kanske blir så att vi lägger någon slant mer på importer i år, och försöker att bygga vidare på de svenska spelarna som vi hade förra säsongen. Mycket kan hända, säger han.

Förra säsongen vann Stars nio matcher i sin återkomst till svensk baskets finrum. Kommande säsong har slagpåsen Uppsala, som endast vann tre matcher, åkt ur serien samtidigt som Djurgården tagit klivet upp till SBL.

– Jag tror att det blir ännu tuffare kommande säsong. Det känns som att det är fem lag (Södertälje, Borås, Norrköping, Luleå och Jämtland) som distanserat sig från de övriga fem lagen i ligan. För oss gäller det att bli så bra som möjligt av de övriga fem lagen. Det kommer att bli tufft men det gäller att vara kostnadseffektiva och värva smart.

Han fortsätter:

– Med rätt importer tror jag att vi kan utmana och gå om vissa lag i tabellen. Det kommer att bli spännande. Vi sitter här i maj och man är redan nu motiverad och spänd på kommande säsong.
Andra har också läst

Lagkaptenen förlänger med Köping Stars

Basket Niklas Larsson har skrivit på ett kontrakt över kommande säsong: "Vi ses i höst".

Emil Björklund förlänger med ÖSK Futsal

Arboga Södra-målvakten laddad inför vinterns spel i Svenska Futsalligan: "Ser väldigt lovande ut".

Köping Stars värvar center från ligakonkurrent

Basket Nyförvärvet om flytten: "Det är en klubb med ett oerhört momentum".

Stars inleder mot svenska mästarna

Basket Den kommande säsongen i basketligan startar med en riktig smällkaramell: SM-bronsmedaljören Köping tar emot mästarna från Borås. "Det blir en rivstart", säger Stars tränare...

Klart: Wetterbygden drar sig ur SBL

Inga fler ”Stjärnmöten” nästa säsong.

KBK vann hemma mot Eskilstuna City

Skön seger i hemmapremiären.

The Mauler inför comebacken: "Jag är starkare"

Ska fightas i tungviktsklassen.

Klart: Stars inleder mot svenska mästarna

SBL-premiären spelas på hemmaplan.

Majoriteten öppnar för ny bandyplan på "Krillan"

Salomonsson: "Viktigt att lyssna till allmänhetens önskan"

Kungsör kryssade i premiären

Tappade 2–0-ledning.

Kungsör redo för udda säsong: "Det blir elva cupfinaler"

Det är mycket som är annorlunda med årets säsong för ­Kungsörs BK, men den 15 juni ska laget äntligen få ­premiärspela.

Medåkers skidskyttar tävlar mot eliten

Deltar i landsomfattande tävling i "springskytte".

KIS tänker utanför boxen för att rädda bandyplanen

Köpings IS kraftsamlar för att rädda "Krillans" bandyplan. De har tagit fram en o­ffert på vad en ny konstfrusen plan skulle kosta, men också målat upp en vision som skulle kunna...

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Det är dags att säga adjö – tack för allt

Dennis Johansson Strömberg skriver om sin tid på Magazin24.

Semester – back to basic!

Susanne Linde skriver om dåtidens och nutidens ledigheter.

Det kommer att bli bra

Harry Holm skriver om jordgubbar, semestrar och en ljus framtid.

Fem intressen delar ansvar för Hjälmaren

Carl Olov Persson skriver om Sveriges fjärde största sjö.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.