KöpingMulet

Magazin24

Superlöftet gör upp med Europas största talanger

14-årige Carl Eklund har ­redan kommit långt i sin ­bowlingkarriär. Talangen har stora drömmar och vill slåss med världens bästa ­bowlare i framtiden.

Bowling · 20 feb, 2020 kl. 14:47

Undertecknad kommer till O’Learys i Köping en timme innan IKW Köping BK:s träning startar.

Gårdagens Premier League-match sänds på tv-apparaterna men de flestas blickar riktas mot en 14-åring som just i detta skede stått för fyra strikes i rad. Supertalangen Carl Eklund brukar åka till hallen innan lagets träning för att öva på egen hand.

– Man gillar ju sporten så det är inget konstigt att jag tränar extra. Jag tränar varje dag. Jag kör bowling fem eller sex dagar i veckan och sedan går jag på gym eller löptränar, säger Carl Eklund.

Vi backar bandet. Den 26 februari 2017 var en minst sagt speciell dag för Carl.

Som 11-åring gjorde superlöftet debut i Elitserien, svensk bowlings finrum.

IKW Köping BK vann matchen mot BK Jösse med 11–9 och Carl noterades för tredje bästa poängskörd i Köpingslaget.

– Jag minns att jag var skitnervös inför matchen. Det var en mäktig känsla att få debutera i Elitserien när jag var så ung. Jag var väldigt nervös på uppvärmningen men jag stöttades av lagkamraterna och det var en häftig upplevelse. Det var coolt. Jag hade spelat mot äldre tidigare men aldrig på den nivån, det var stor skillnad, säger Carl och fortsätter:

– Bowling är en lätt men ändå så svår sport. Det skiljer sig mycket mellan alla banor och de olika oljeprofilerna på banorna, säger han.

Talangen växte upp i en familj där bowlingen alltid haft en stor betydelse.

Att Carl valde bowlingen var kanske inte så konstigt.

– Pappa arbetade i bowlinghallen så jag var där sedan ung ålder. Och på den vägen är det. Pappa och min bror spelar ju i IKW och min syster har spelat bowling förut. Jag spelade lite fotboll också men det blev mest bowling, säger han.

Carl har trots sin unga ålder samlat på sig rejält med erfarenhet från att tävla med landets bästa bowlare i Elitserien men även mött internationellt motstånd på tävlingar utanför Sveriges gränser.

I april ska superlöftet representera det svenska landslaget på det europeiska juniormästerskapet som avgörs i Nederländerna.

– Det ska såklart bli roligt. Det känns bra att vara uttagen. Men nästa år är mästerskapet i Sverige, så jag hoppas att jag blir med då med. Det hade varit häftigt att spela ett så stort mästerskap på hemmaplan.

Vad tror du om dina chanser på JEM i år?

– Jag är en av de som har bäst teknik, men sedan får vi se hur det går. Men får jag de bästa förutsättningarna så kan det gå bra. Jag hoppas att jag kan komma topp fem, eller högre än så, säger han.

Att Carl har en ljus framtid framför sig är ingen underdrift. Han berättar att han vet att det krävs hårt jobb och mycket träning för att nå sina mål och drömmar.

– Jag vill spela i USA med och mot de bästa bowlarna i världen. Det är klart att det blir tufft att nå det men det gäller att kämpa på. Man slår någon strike ibland och ibland missar man, det gäller bara att ge sig själv de bästa förutsättningarna. Jag vill göra mig ett namn inom sporten och spela de stora tävlingarna, säger han.

Ett mål som ligger närmare i tiden är att bli bäst i familjen. Pappa Tony Eklund är Carl redan förbi, men brodern Viktor Danielsson är svårslagen.

– Jag vill krossa dem båda (skratt). Just nu är jag före pappa i alla fall, men Viktor är riktigt bra. Han har ett sjukt högt snitt men det skulle vara coolt att slå honom i framtiden. Jag och Viktor gör varandra bättre, man vill ju verkligen slå honom och det gör att jag spelar bättre.

Ett annat mål som Carl har är att spela i Elitserien med IKW Köping BK igen.

Den allsvenska klubben vill tillbaka till bowlingens finrum och Eklund vill gärna vara Köpingsklubben trogen en lång tid framöver.

– Jag kommer inte lämna klubben på länge, så är det. Men det är klart att jag vill spela i Elitserien igen och jag vill att vi ska bli bättre som lag. Jag trivs verkligen bra i laget.
Andra har också läst

Så påverkas lokalfotbollen av coronaviruset – serier görs om

Fotboll Västmanlands Fotbollförbund har tagit beslut angående distriktsserierna.

Här är Stars motståndare kommande säsong

Under torsdagen meddelades serieinledningen för nästa SBL-säsong.

IFK Arboga säkrar upp tränare

Ishockey Sportgruppen: "Skönt att sätta tränarposten. Nu kan vi involvera dessa herrar kring lagbygget och praktiska saker runt omkring".

Seriestarten skjuts upp för Kungsör och Arboga

Division 3-premiären senareläggs.

Säsongen över för VM IB och IFK Arboga – kvalen ställs in

Klubbarna blir kvar i allsvenskan respektive division 2.

Sportchefen lämnar Hallsta efter sju år

Mathias Karlsson har valt att avsluta sitt uppdrag.

Målvakten lämnar Hallsta för rivalen

20-åringen har gjort klart med ny klubb.

IFK Arboga värvar lovande forward

17-åring klar för klubben.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Om religion i en mångkulturell värld

Carl Olov Persson skriver om religion.

Dra lärdom av pandemin

Rebecka Marklund skriver om depressionerna i Sverige, medicin och coronaviruset.

Corona – mer än mexikansk bärs

Jan Kallberg skriver om coronaviruset och mexikanskt öl.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.