KöpingLätt molnighet

Magazin24

Lund ser slutet på karriären – men satsar mot OS i Tokyo

För tre år sedan åkte Arboga AK:s Pontus Lund på en mardrömsskada som kunde ha förstört hans karriär. Nu siktar han mot OS i Japan.

Brottning · 25 feb, 2020 kl. 11:54

Pang!

Smärta, ovisshet och förvåning. I samma sekund förstod Pontus Lund att något riktigt allvarligt hade hänt.

– Det var det värsta jag har varit med om. Smärtan var fruktansvärd. Jag har haft skador förut men inget var i närheten av detta. Det här var på en helt annan nivå, säger Lund.

Det var under förberedelserna inför EM 2017 som olyckan var framme för Arboga AK-brottaren. Situationen i sig var inte konstig. Han skulle göra ett lyft och när han klev ut med det ena benet smällde det till i ljumsken.

Två muskelfästen gick av.

Det var ett tungt slag både fysiskt och mentalt. Formstarke Lund kom från flera bra resultat och började etablera sig som en av Sveriges bästa brottare. Därför kom den allvarliga skadan oerhört olägligt.

– Jag kände mig verkligen på gång innan skadan. Det hade gått bra på internationella tävlingar. Det kändes som allt det där bröts i och med skadan. Första tanken när det hände var ”fan, nu är det kört”. Efter någon vecka när jag hade fått landa i detta så kände jag att jag skulle tillbaka. Det var inställningen och målet jag hade. Jag ville komma tillbaka till samma nivå som jag var på tidigare, säger han.

Men den första tiden var jobbig. Riktigt jobbig.

– Jag kunde inte röra mig till en början. Jag låg nästan en vecka på lasarettet och sedan var jag sjukskriven från jobbet i ett par månader.

Det dröjde nästan ett och ett halvt år innan Lund var helt återställd från skadan. Karriären stannade av samtidigt som konkurrenter utvecklades och förbättrades.

– Det var en hård smäll. Jag var borta så pass länge samtidigt som andra brottare blev bättre. Det var jobbigt, både fysiskt och mentalt. Skadan har ju påverkat min utveckling.

Men Pontus borrade ner huvudet och beslutade sig för att göra allt i sin makt för att bli återställd och han lyckades. Hans tävlingscomeback var på en tävling i Tyskland och strax därefter fick han representera Sverige på VM under hösten 2018.

– Det var en lång och tuff rehab men det gick bra. Det är klart att komma tillbaka från en så allvarlig skada stärker en. Nu kan jag se tillbaka på allt jag gått igenom med vetskapen att jag klarade det.

Pontus växte upp i Västervik och det var där hans brottarkarriär tog fart. Han visste tidigt att det var just brottning han ville hålla på med.

– Jag började att brottas när jag var fem år. Det var främst på grund av att jag var väldigt aktiv och livlig som barn. Jag behövde någonstans att avreagera mig. Jag blev introducerad för brottningen och sedan var jag fast.

Vad var det med sporten som du fastnade för?

– Just det här med att få mäta sig med andra. När man var yngre ville man se vem som var starkast och sådana saker. Det var utmanande och roligt. Det var även en bra gemenskap så jag föll för sporten väldigt snabbt.

Pontus visade stor potential i tidig ålder och det bidrog till hans kärlek till sporten.

När han skulle börja på gymnasiet tog han ett viktigt beslut.

Västervik byttes mot Arboga och för första gången skulle han bo själv och klara sig på egen hand. Flytten till brottargymnasiet i Arboga blev ett lyckat val.

– Förutsättningarna var riktigt bra här i Arboga. Man fick bra sparring och bra tränare. Det var ett lyft att flytta hit. Allt runt omkring mig var ordnat. Man kunde fokusera på träningen och det gjorde att man kunde utvecklas väldigt mycket.

Hur var det att flytta hemifrån när du var ung?

– Det var en stor omställning. Man är 16 år, det är inte så att man är vuxen direkt. Men vi fick bra hjälp från brottargymnasiet och vi hade en husmor som fixade frukost och middag. Rent brottarmässigt utvecklades jag enormt mycket.

Flytten till Arboga gjorde Pontus till en bättre brottare, men flytten har också stor betydelse för honom på det personliga planet.

– Jag träffade min sambo och vi har barn tillsammans. Flytten till Arboga har lett till många steg i mitt liv. Det finns ingenting som jag ångrar eller som jag skulle vilja göra annorlunda, den flytten betyder väldigt mycket för mig på alla plan.

Arboga AK-stjärnan har haft en lyckad karriär. Nationellt har han vunnit allt man kan vinna.

Han har kammat hem SM-guld i flera olika ålderskategorier och vunnit medaljer på internationella tävlingar och mästerskap.

Nu börjar 30-åringen att se slutet på karriären.

– Det börjar kännas som att man är inne på sista versen, så är känslan just nu. Det är svårt att hålla på så här i längden. Man tränar väldigt mycket och är ofta borta från familjen. Det sliter hårt. Det är jobbigt att vara borta så mycket. Den som är hemma får dra ett stort lass. Sen jobbar jag heltid och när man är borta får man ta tjänstledigt. Det är jobbigt ur den ekonomiska aspekten, brottningen genererar inte så stora inkomster.

Innan Lund kastar in handduken har han ett mål: OS i Tokyo i sommar. Just nu är han inne i en OS-satsning och han tävlar om en av fyra europeiska platser till mästerskapet. Två tävlingar återstår och vid varje tävling finns två OS-platser i potten.

– Det är det som jag tränar och tävlar för. Det är extremt tufft att kvala sig in dit men det är mitt mål. Det finns otroligt många duktiga brottare så det blir tufft. Men än så länge finns det fortfarande chans för mig att kvala in dit.

Vad tror du om dina chanser att kvala in till OS?

– Om jag presterar på den absoluta toppen av min nivå så har jag absolut chans att kvala in. Det gäller att prestera på topp när det gäller som mest. Jag har visat förut att jag kan slå de absolut bästa brottarna så jag vet att chansen finns.

– Hela fjolåret och i år har jag lagt all krut på att försöka nå OS. Jag ska göra allt jag kan för att nå dit. Man får offra mycket och det är slitsamt men förhoppningsvis får man belöning för det. Man får leva på hoppet, än finns det chans att få en OS-biljett, säger han.

Oavsett om Lund når OS eller inte kan han se tillbaka på en lyckad karriär som resulterat i mängder av medaljer. Lund är noggrann att poängtera att han är tacksam över familjens stöttning.

– Min familj är en väldigt viktig del i min karriär. Jag vill verkligen tacka familjen. Man är tacksam över den stöttning jag får och har fått av familjemedlemmarna. Min sambo ställer upp på det här och låter mig göra det här. Det betyder oerhört mycket.Andra har också läst

Match ställs in – Stars lämnar walk over

Basket Fredagens match mellan Nässjö Basket och Köping Stars ställs in.

Decimerat Stars tar sig an Nässjö

Tre spelare saknas när Köping Stars spelar säsongens sista match i SBL:s grundserie.

IFK förlänger kontrakt med forward

Ishockey I veckan stod det klart att IFK Arboga IK förlänger kontraktet med forwarden Anton Wickman.

Nya beslut kring fotbollen i Västmanland

Fotboll Seriestarten skjuts upp ytterligare.

Centern förlänger med Surahammar

Ishockey Noterades för åtta poäng den gångna säsongen.

Stars går för fjärde raka segern mot Fryshuset

Men tränare Nikolaidis varnar för kvällens motstånd: ”Blir allt bättre”.

Forwarden stannar i Surahammar

”Att få chansen att stanna kvar i Sura och fortsätta resan vi startade under våren lockar mig otroligt mycket”.

KFF och Södras premiärderby kan flyttas fram ytterligare

Första omgången är planerad till början av maj, men restriktionerna bestämmer.

CJ Jackson tar plats i "Veckans SBL-lag"

Amerikanen hyllas för sin insats mot Norrköping.

Succé för KBTK i helgen

I helgen avgjordes Pingisligan by STIGA för damerna och Köpings BTK dam gjorde minst sagt en imponerande avslutning.

Klart: Ekström förlänger med IFK

Forwarden Anton Ekström blev nyligen klar för en till säsong med IFK Arboga IK.

Välkommen arbetsro för Surahammars sportchef

Efter sex raka säsonger med ett kvalspöke hängandes över sig bröt Surahammars IF den negativa trenden. Nu kan klubben tidigt inleda arbetet med att skapa ett slagkraftigt lag till...

Kungsörsfostrade Saga Björling klar för BK 30

Lämnar Eskilstuna United som hon spelat för sen 2016.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Odemokratiska krafter skapar en orolig värld

Carl Olov Persson skriver om demokrati, rasism och palats med guldkranar.

När Tusse svor i TV

Harry Holm skriver om språkbruk, kvotering och ordet nej.

Hur tunga steg blev lättare att gå...

Susanne Linde skriver om olycka, vändpunkter och musik.

Stöd från staten hjälper demokratin

Henrik Hansson svarar angående statligt stöd till tidningar.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.