KöpingLätt molnighet

Magazin24

Foto: Pixabay

50-40-40 i år är det jubileum – men vart går hbtq-rörelsen sen?

"På den globala scenen sker glädjande framsteg på sina håll men även rejäla bakslag".

Debatt · 3 apr, 2019 kl. 19:42

I år är det ett jubileumsår för alla som är engagerade i hbtq-frågor. Det är 50 år sedan kravallerna vid Stonewall Inn i New York som blev startpunkten för den moderna hbtq-rörelsen och den globala Pride-rörelsen. Det är 40 år sedan Socialstyrelsen i Sverige avskaffade sjukdomsstämpeln på att vara homosexuell.

För Öppna Moderater är det också jubileum. Det är 40 år sedan Gaymoderaterna startade som en av de första partipolitiska föreningarna för hbtq-personer i Sverige.

Det har runnit mycket vatten under broarna under åren. Det har tagits stora steg framåt för hbtq-personers rättigheter och möjligheter att leva fria liv. Men det är inte tid att luta sig tillbaka. I firandet av årets olika jubileer ska vi inte glömma att hela tiden lyfta blicken och se framåt. Det finns mer att göra i Sverige, i resten av Europa och i världen. Vi kan inte stanna.

I Sverige har vi fortfarande inte en familjepolitik som ger samkönade par samma rättigheter som olikkönade. Vi har en situation där hatbrotten inte bekämpas med tillräcklig kraft, där unga hbtq-personer utsätts för hedersförtryck och våld och där den psykiska ohälsan är större i hbtq-gruppen än i andra grupper. Vi har ett Sverige där det fortfarande inte är helt självklart att kunna leva sitt eget liv fritt och öppet som hbtq-person i trygghet och utan diskriminering. Vi kan inte luta oss tillbaka, vi kan inte stanna.

Med ett val till Europaparlamentet runt hörnet kan vi se att det fortsatt finns mycket att göra i Europa. Diskriminering som fortgår. Den fria rörligheten som inte fungerar fullt ut då äktenskap inte gäller i vissa länder och föräldraskap kan upphöra vid gränser. Hatbrott och otrygghet som kommer i spåren av att populister och extrema grupper till höger och vänster använder hbtq-personer som måltavla. Vi kan inte luta oss tillbaka, vi kan inte stanna.

På den globala scenen sker glädjande framsteg på sina håll men även rejäla bakslag. För allt för många människor är livet som hbtq-person ett enda mörker. I 70 länder är det kriminellt att vara hbtq-person. Samkönade relationer kan ge långa fängelsestraff och i 11 länder dödsstraff. Det är obegripligt 2019. Vi kan inte luta oss tillbaka, vi kan inte stanna.

Hbtq-rörelsen tillsammans med alla goda krafter som står upp för att alla har rätt att forma sina egna liv och vara fria måste fortsätta kämpa. Frihet vinner i längden men inte utan att vi alla gör vårt för att bidra.

Det finns en hel del att ta tag i. Sverige behöver få på plats en modern familjepolitik som gör det möjligt att bilda familj för fler. Vi behöver sätta fokus på att hårt bekämpa hatbrott. Vi måste sätta ner foten och stoppa hedersförtrycket. Vi behöver ha fokus på att komma åt den psykiska ohälsan. Transpersoners liv behöver underlättas genom att lagar moderniseras och anpassas till verkligheten som den ser ut. Det är vårt Sverige. Det är vad vi står för.

I Europa behöver vi samverka för att anti-diskrimineringsarbetet fullt ut ska skydda hbtq-personer och att hatbrotten bekämpas i hela Europa så att hbtq-personer kan leva tryggt från Valetta till Rovaniemi. Vi behöver jobba hårt för att EU:s medlemsländer ska godkänna varandras äktenskap så att hbtq-personer och regnbågsfamiljer kan åtnjuta den fria rörligheten fullt ut. Det är vårt Europa. Det är vad vi står för.

Internationellt måste Sverige vara en skarp röst för att hbtq-personers rättigheter är mänskliga rättigheter i alla lägen och på alla arenor. Vi behöver också ge hbtq-personer på flykt en ärlig chans med rättssäkra asylprocesser och utrymme som kvotflyktingar. Vårt Sverige ska vara frihetens och förnuftets fanbärare. Det är vårt Sverige i världen. Det är vad vi står för.

Hbtq-rörelsen och alla vänner och allierade har inte råd att luta sig tillbaka eller stanna. Vi måste fortsätta framåt för att varje människa ska kunna leva i trygghet och frihet oavsett sexuell läggning, könsuttryck eller könsidentitet vart än i världen vi befinner oss.

Fredrik Saweståhl, förbundsordförande

Alexandra Ward Slotte, förbundsstyrelseledamot

Adam Fält, distriktsordförande Öppna Moderater Västmanland

Sophia Ahlin, distriktsordförande Öppna Moderater Sydost

Kim Nilsson, distriktsordförande Öppna Moderater Stockholm

Alexander Boström, distriktsordförande Öppna Moderater Västernorrland

Öppna Moderater – Moderaternas hbtq-förbundAndra har också läst

Avdelning 2 fortsätter prisas för strokevården

Köping De senaste åren har avdelning 2 på Köpings sjukhus gång på gång prisats för sin välutvecklade strokevård.

Polisens tips: Så skyddar du dig mot bostadsinbrott

Västmanland Det finns några knep hur du kan försvåra för tjuven.

Surahammars kommun får rätt i tvisten om Ekängsbadet

Surahammar "Äntligen har vi fått ett beslut och kan gå vidare i processen".

Skadedrabbat KHC föll i premiären

Fagerlund: "Vi kan bättre än så här"

Forsby tog skön seger

Besegrade Norrby på bortaplan.

Larm: Flera bilar i krock på E18

Trafikolycka utanför Arboga.

Hundratals drabbades av strömavbrott

UPPDATERAD. Problemet ska nu vara löst.

Surahammar föll i premiären

Åkte på femetta hemma mot Grums.

Misstänkt rattfylleri på söndagsmorgonen

Man i 45-årsåldern blåste positivt.

Fem ätbara godsaker du kan odla på balkongen

Gott, miljösmart och bra för din ekonomi. Så beskrivs fördelarna med att odla egna grönsaker på balkongen.

Tung förlust för Kungsör

KBK fick målvakten utvisad.

Viljan att döda

Susanne Linde skriver om djur, natur och jakt.

Insektshotell ska främja den biologiska mångfalden

Dagens vildbin har svårt att hitta någonstans att bo. Du kan hjälpa dem genom att bygga ett bihotell där vilda bin kan flytta in.

"Deltagarna fick många tankeställare"

Onsdagen 11 september hälsade ordföranden Sixten Öhman välkommen till höstens första möte för pensionärsföreningen Aktiva Seniorer.

Stars vann rivalmötet i Svenska cupen

Besegrade Djurgården på bortaplan.

Nya grannar: Vecka 37

Här är några av de senaste lagfarterna i Västra Mälardalen.

Man misstänkt för stöld

Blev ertappad med stöldgods på fredagen.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Viljan att döda

Susanne Linde skriver om djur, natur och jakt.

Är vi redo att ta steget upp till division 3?

Armin Suljic skriver om toppstriden i division 4.

Goda relationer skapar ordning i skolan

Johan Hallberg skriver om tydliga ordningsregler.

Nedskärningar och Robin Hood-politik på ruinens brant

Björn Blomgren skriver om kommuner med svag ekonomi.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.