Svar på Köping – en stolt Fairtrade City?
I en debattartikel propagerar man för att Köping skall bli en Fairtradestad senast 2021 helt utan att problematisera det hela, varpå undertecknad känner sig tvingad att göra detta. Fairtrade framställs i insändaren som helt och hållet oproblematiskt och bra för alla. Det påstås bland annat att:
"Faitrade handlar om att öppna upp för en internationell handel som baseras på respekt för mänskliga rättigheter och omtanke om miljön. En hållbar handel som bidrar till social, ekonomisk och miljömässig utveckling även för människor i första ledet av handelskedjan."
Men stämmer verkligen detta? 2014 kom en rapport[1] från School of Oriental and African studies (redovisat i en artikel i Forbes) där man visar att Fairtrade inte har någon påverkan på fattigdom samt att löner i Fairtradeområden är lägre och att man har sämre arbetsförhållanden. Prosit.
Studier från Harvard[2] från 2014 finner inga belägg alls för att upplägget med Fairtrade fungerar. Det finns alltså inget stöd för att Fairtrade gör något bättre för arbetarna.
Men vem gör Fairtrade det bättre för? Follow the money.
Fairtrade ägs av LO och Svenska kyrkan och visst står det privatpersoner helt fritt att handla Fairtradevaror för att ge sitt stöd till dessa organisationer. När man nu dock börjat lobbying för att det offentliga skall ta beslut om Fairtrade är vi inne på minerad mark.
Man vill alltså att våra skattepengar skall användas till att köpa extra dyra varor, som inte ger någon effekt, för att dela ut pengar till LO och Svenska Kyrkan. LO tar sedan sina pengar och bedriver valrörelse för S, som i sin tur plöjer ner allt mer pengar i Fairtrade och liknande saker. Upprepa.
Var tar alla skattepengar vägen? Det måste vara de låga skatternas fel, eller hur?
Karl-Adam Bredwad, Kolsva
referenser:
[1]https://ftepr.org/wp-content/uploads/FTEPR-Final-Report-19-May-2014-FINAL.pdf
[2]https://scholar.harvard.edu/files/nunn/files/draft_august_2013.pdf