Köping18°Molnigt

Magazin24

Benjamin Zairi och Jonas Tilly. Foto: Michaela Ericzén

Debatt: "Kolsvaaffären luktar spunk"

Benjamin Zairi och Jonas Tilly till kommunalråden: "Hur ska Köpings kommuns medborgare kunna lita på er i fortsättningen?"

Debatt · 22 okt, 2018 kl. 08:36

Elizabeth Salomonsson (s), Roger Eklund (s), Ola Saaw (m) och Andreas Trygg (v) har tillsammans skapat en ny form av demokrati. Vi kan kalla den "Köpingsmodellen". Den börjar bli allmänt känd nu. Media har redan uppmärksammat den och vill ni dra fördel av uppståndelsen, kan ni byta skyltarna vid E18 och sätta upp den nya devisen: "Köpings kommun - en kommun för Köpingsbor, men inte för er som bor utanför stan". 

Kolsvaaffären är full av tät dimma och kolsvarta ridåer. Innan valet berättade ingen av er vad ni egentligen tyckte, tänkte eller planerade. I stället lekte ni kurragömma med oss som bor inom Kolsva kommundel. Vi röstade i kommunalvalet utan att veta vilken agenda ni hade. Precis efter valet dyker ni plötsligt upp från ert gömställe med ett dokument, den sk "Översynen". Kommunchefen Sara Schelin visade till och med tidsplanen för oss i Malmahallen: Först ”pågick översynen” precis fram till valet. ”Vi avvaktar översynen”, svarade ni på frågan – likt papegojor. 

Nu är valet avklarat och översynen är klar. Nu förklarar ni politiker i kör att ni alla ska rösta för en nedläggning av Kolsva kommundelsnämnd och förvaltning. Här ska byggas en ”modern” kommunorganisation. Lika modern som i Eskilstuna, där händelsevis kommunchef Sara Schelin tidigare arbetat. Lite skrattretande är det allt.

Översynen är lika tunn som kort. Den innehåller inte någon ekonomisk analys, inte olika alternativ i frågan om Kolsva. De ansvariga har helt enkelt gjort ett dåligt jobb. Facken läser översynen, blir upprörda och kallar den undermålig. Jobbar ni lika slarvigt i andra kommunala ärenden? Är det så här kommunalt ledningsarbete går till? Är det detta som väntar i övriga kommunala frågor framöver?

Dagen före (!) kommunstyrelsens beslut har ni plötsligt en medborgardialog (vi efterlyste en sådan i en insändare). Där talade ni med all tydlighet om för 500 församlade Kolsvabor i Malmahallen att ni redan hade bestämt er. Vad vi än sa, skulle inget kunna få er att ändra er. Hur kan man ens svara så, när man samlat så många till en dialog? Det blev ett informationsmöte med stark betoning på att köra över. Tanken med medborgardialoger är väl att skapa tillit till det demokratiska systemet och ge alla invånare chans att vara delaktiga och utöva inflytande i det lokala samhällets utveckling? 

Makt korrumperar. Det är ett mänskligt fenomen som ingalunda är partipolitiskt bundet. Det kanske är dags nu, för er fyra, att stanna upp en stund och reflektera över den där onsdagskvällen i Kolsva. Vad har ni skickat för signaler? Hur ska Köpings kommuns medborgare kunna lita på er i fortsättningen? Vem som helst i kommunen, med eller utan anknytning till Kolsva, känner att om det är så här ni ska styra kommunen – då finns det inget förtroende för ert politiska styre kvar, alls. Ni har inte ens respekten kvar att lyssna på era medborgare innan ni fattar ett stort och för oss avgörande beslut! 

Och ja, vi hör er säga: ”Verksamheterna ska vara kvar, ingenting ska läggas ner”. Men det är ju inte detta som gör oss arga, ledsna och får oss att känna oss överkörda. Det är att ni tänker avveckla Kolsva kommundel, som byggts upp under lång tid och som vi är väldigt stolta över! Som betyder något för oss och för de verksamheter som finns nära oss. Där de anställda skapat något unikt tillsammans, nerifrån och upp. Fram till nu har vi trott att ni också är stolta, eller åtminstone nöjda, över allt det som är Kolsva kommundel. Det är ju en del av Köpings kommun!

Ni skriver på kommunens hemsida, i era högt satta mål, att kommuninvånarna ska känna att de är "informerade, delaktiga och har inflytande". Problemet är att när det ställs på sin spets visar sig verkligheten vara precis tvärtom! 

Astrid Lindgren sägs ha uttryckt följande: "När politiker slutat lyssna på folket - då är det dags att byta ut dom". Kolsvaaffären vittnar just om detta. Kolsvaupproret med dess 2000 medlemmar har hittat "spunken". Kolsvaaffären luktar spunk lång väg!

Benjamin Zairi, Jonas Tilly
KolsvaupproretAndra har också läst

Man i 25-årsåldern misstänks för butiksstöld

Köping Misstänks även för narkotikabrott.

Köping Inline svenska mästare – för fjärde året i rad

Sport De regerande mästarna försvarade sin titel.

PRO Kungsör fick fana av landshövdingen

Insänt Ett trevligt besök på Västerås slott.

Så slutade tisdagens fotbollsmatcher

Resultat från herrarnas division 4 och 5.

Resultat från tisdagsmete

Mälardalens TF metade i regn och rusk.

Arbogabo dömd för ofredande

Får böta och betala skadestånd.

Köpingsbo dömd för grovt rattfylleri

Stoppades på Ullvileden i Köping.

Talangen lämnar Västra Mälardalen – klar för Storvreta

19-åringen flyttar till nykomlingarna i Allsvenskan Östra.

Svartsjukedrama blev rättsärende - man dömd för misshandel

Man i 55-årsåldern hemmahörande i Köpings kommun gick till attack mot sin granne.

Problem med telefoni i regionen

Felet beror på driftstörningar hos mobiloperatören Tele2.

Brand vid grillplats kunde snabbt släckas

Var lokaliserad i närheten av skola.

Nattlig utryckning för räddningstjänsten

Larmet inkom vid 00.50-tiden.

Äldre kvinna till sjukhus efter olycka

Trafikolycka i Hallstahammar.

"Svenska politikers samhällsbygge, ett misslyckande!"

Signaturen "Olle" riktar kritik mot ett förändrat Sverige.

Två Stars-spelare till Framtidslandslaget

Truppen till den nya satsningen framtidslandslaget i basket togs ut under helgen – två spelare från Köpingslaget finns med i truppen.

Kvinna kidnappad – lyckades fly i Hallstahammar

En man i 20-årsåldern greps misstänkt för människorov alternativt olaga frihetsberövande.

Så slutade helgens fotbollsmatcher

Resultat från herrarnas division 5, 6, 7 och 8.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

KRÖNIKOR

"Du borde skämmas!"

Susanne Linde skriver om gamla ungdomssynder.

Något har hänt vårt kära fosterland

Harry Holm skriver om gula västar, Arbogas skolor och sovande barn.

Jan Kallberg: Karriärvalens tid

Jan Kallberg om vad dagens ungdomar bör tänka på när de väljer karriär.

Tråkigt vuxenliv och oansvariga raggarjävlar

Michaela Ericzén om dokumentären "Raggarjävlar" och unga vuxna som vägrar växa upp.

Mer läsning med aktiva och engagerade människor i Västra Mälardalen.
Besök Blogg24 här

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.