KöpingKlart

Magazin24

Benjamin Zairi och Jonas Tilly. Foto: Michaela Ericzén

Debatt: "Kolsvaaffären luktar spunk"

Benjamin Zairi och Jonas Tilly till kommunalråden: "Hur ska Köpings kommuns medborgare kunna lita på er i fortsättningen?"

Debatt · 22 okt, 2018 kl. 08:36

Elizabeth Salomonsson (s), Roger Eklund (s), Ola Saaw (m) och Andreas Trygg (v) har tillsammans skapat en ny form av demokrati. Vi kan kalla den "Köpingsmodellen". Den börjar bli allmänt känd nu. Media har redan uppmärksammat den och vill ni dra fördel av uppståndelsen, kan ni byta skyltarna vid E18 och sätta upp den nya devisen: "Köpings kommun - en kommun för Köpingsbor, men inte för er som bor utanför stan". 

Kolsvaaffären är full av tät dimma och kolsvarta ridåer. Innan valet berättade ingen av er vad ni egentligen tyckte, tänkte eller planerade. I stället lekte ni kurragömma med oss som bor inom Kolsva kommundel. Vi röstade i kommunalvalet utan att veta vilken agenda ni hade. Precis efter valet dyker ni plötsligt upp från ert gömställe med ett dokument, den sk "Översynen". Kommunchefen Sara Schelin visade till och med tidsplanen för oss i Malmahallen: Först ”pågick översynen” precis fram till valet. ”Vi avvaktar översynen”, svarade ni på frågan – likt papegojor. 

Nu är valet avklarat och översynen är klar. Nu förklarar ni politiker i kör att ni alla ska rösta för en nedläggning av Kolsva kommundelsnämnd och förvaltning. Här ska byggas en ”modern” kommunorganisation. Lika modern som i Eskilstuna, där händelsevis kommunchef Sara Schelin tidigare arbetat. Lite skrattretande är det allt.

Översynen är lika tunn som kort. Den innehåller inte någon ekonomisk analys, inte olika alternativ i frågan om Kolsva. De ansvariga har helt enkelt gjort ett dåligt jobb. Facken läser översynen, blir upprörda och kallar den undermålig. Jobbar ni lika slarvigt i andra kommunala ärenden? Är det så här kommunalt ledningsarbete går till? Är det detta som väntar i övriga kommunala frågor framöver?

Dagen före (!) kommunstyrelsens beslut har ni plötsligt en medborgardialog (vi efterlyste en sådan i en insändare). Där talade ni med all tydlighet om för 500 församlade Kolsvabor i Malmahallen att ni redan hade bestämt er. Vad vi än sa, skulle inget kunna få er att ändra er. Hur kan man ens svara så, när man samlat så många till en dialog? Det blev ett informationsmöte med stark betoning på att köra över. Tanken med medborgardialoger är väl att skapa tillit till det demokratiska systemet och ge alla invånare chans att vara delaktiga och utöva inflytande i det lokala samhällets utveckling? 

Makt korrumperar. Det är ett mänskligt fenomen som ingalunda är partipolitiskt bundet. Det kanske är dags nu, för er fyra, att stanna upp en stund och reflektera över den där onsdagskvällen i Kolsva. Vad har ni skickat för signaler? Hur ska Köpings kommuns medborgare kunna lita på er i fortsättningen? Vem som helst i kommunen, med eller utan anknytning till Kolsva, känner att om det är så här ni ska styra kommunen – då finns det inget förtroende för ert politiska styre kvar, alls. Ni har inte ens respekten kvar att lyssna på era medborgare innan ni fattar ett stort och för oss avgörande beslut! 

Och ja, vi hör er säga: ”Verksamheterna ska vara kvar, ingenting ska läggas ner”. Men det är ju inte detta som gör oss arga, ledsna och får oss att känna oss överkörda. Det är att ni tänker avveckla Kolsva kommundel, som byggts upp under lång tid och som vi är väldigt stolta över! Som betyder något för oss och för de verksamheter som finns nära oss. Där de anställda skapat något unikt tillsammans, nerifrån och upp. Fram till nu har vi trott att ni också är stolta, eller åtminstone nöjda, över allt det som är Kolsva kommundel. Det är ju en del av Köpings kommun!

Ni skriver på kommunens hemsida, i era högt satta mål, att kommuninvånarna ska känna att de är "informerade, delaktiga och har inflytande". Problemet är att när det ställs på sin spets visar sig verkligheten vara precis tvärtom! 

Astrid Lindgren sägs ha uttryckt följande: "När politiker slutat lyssna på folket - då är det dags att byta ut dom". Kolsvaaffären vittnar just om detta. Kolsvaupproret med dess 2000 medlemmar har hittat "spunken". Kolsvaaffären luktar spunk lång väg!

Benjamin Zairi, Jonas Tilly
KolsvaupproretAndra har också läst

Team Mälarenergi besegrade Arvika

Bordtennis Kopplade greppet efter dubbelspelet.

Stolt Jonathan Engström tillbaka efter succén i Special Olympics

Bowling Visade med glädje upp sina tre medaljer: "Jag gick bara ut och körde".

Historiskt SM-guld för Mathilda Eklund och VSK

Bandy Köpingstjejen fick fira på Studenternas.

Ung man döms till sju månaders fängelse för misshandel

Surahammar Inträffade i Surahammar hösten 2017.

På med foliehattarna – nu ska vi konspirera

David Eriksson skriver om konspirationsteorier och vikten av källkritik.

SMHI varnar: Risk för gräsbränder under lördagen

Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus under eftermiddagen.

Nya grannar: Vecka 12

Här är några av de senaste lagfarterna i Köping, Arboga och Kungsör.

Fördel IFK Arboga efter första ronden

Besegrade Köpings IS i hett kvalderby.

Längre svarstider för 1177 i länet

Väntetiderna hos sjukvårdsrådgivningen har ökat i Västmanland.

Måleribolaget fyller 100 år: ”En institution i Köping”

Det är få förunnat att vara med om ett 100-årsjubileum. För Måleribolaget i Köping är det dags i år. "Det känns jättestort", säger delägaren Marie Karlsso­n.

Köpings kommun presenterar resultatet av trygghetsvandringen

"Det är otroligt viktigt att invånarna får tycka till och vi är tacksamma att det blev en sådan uppslutning som det blev".

Jazzigt på PRO-mötet 19/3

Musikaliskt på senaste träffen.

Helikopter besiktar elledningar i regionen

Flygningen kommer att ske på låg höjd.

Varför lär vi våra barn att bli världsbäst på att sortera?

Kungsörspolitikern Madelene Fager(C): "Det ska vara lätt att göra rätt".

Anrika föreningen väcker liv i fotbollssektionen – igen

För första gången sedan i mitten av 1990-talet kommer Köpings IS att ställa upp med ett fotbollslag i seriesystemet.

Här finns de yngsta och äldsta EU-kandidaterna

Låg snittålder i Västmanland.

Klimatförändringar slår mot lokala skogsägare

"Nu är det lite katastrofkänsla på vissa håll lokalt"

SMHI varnar: Risk för gräsbränder

Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus under fredagseftermiddagen.

Klart: Så blir nya Köpingsfesten

Lokala profiler tar över stadsfesten: "Alla aktiviteter kommer vara gratis"

Förskingrade miljoner från Ridsportförbundet – döms till fängelse

Kvinna från Västra Mälardalen fälls för bedrägeri.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

KRÖNIKOR

På med foliehattarna – nu ska vi konspirera

David Eriksson skriver om konspirationsteorier och vikten av källkritik.

Med tidsandan i halsen

Jimmy Bladh skriver om klimatet, samtiden och Greta Thunberg.

Effektivt är inte alltid bra

Harry Holm skriver om centralisering, posten och miljövänlig älgjakt.

Mer läsning med aktiva och engagerade människor i Västra Mälardalen.
Besök Blogg24 här

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.