Köping16°Lätt molnighet

Magazin24

Foto: Pixabay

Debatt: Med rätt stöd kan vi sätta fler äldre i rörelse

"Samhället måste ta tillvara äldres förmåga och kraft".

Debatt · 12 jun, 2018 kl. 08:49

Ett tiotal seniorer i åldrarna 63 till 85 har mött upp i Sturehallens styrketräningslokal i Arboga hos Arboga Atletklubb. Det är ett gäng pigga herrar som trivs med att ta hand om sig och med gemenskapen att träna i grupp. I runt fyrtio år har gruppen, som kallar sig ”Sega gubbar”, tränat, snackat och skojat tillsammans. ”Förut tränade vi 80 procent och pratade 20. Nu är det tvärtom” säger en av dem med ett leende.

Vi blir allt äldre. Sverige har länge haft en hög medellivslängd. År 2015 var den 84 år för kvinnor och 80,4 år för män och jämfört med många andra länder är det högt. Vi är många seniorer som vill fortsätta vara aktiva i arbetslivet eller vara aktiva på vår fritid. 72 procent av kvinnor och män idrottar eller motionerar minst någon gång i veckan. Andelen personer över 75 år som motionerar varje vecka nästan fördubblades under perioden 2008–2015. Ändå kan mycket mer göras för att fler ska få ett friskare och gladare liv på äldre dar.

Inom idrottsrörelsen arbetar vi nu mot strategi 2025 och det livslånga idrottandet. Vi vill utveckla vår verksamhet så att barn, unga, vuxna och äldre väljer att idrotta i förening under hela livet.Flera studier visar att en hög aktivitetsnivå hos seniorer minskar för tidig död, sjukdom och funktions-hinder. Det gäller såväl fysiska aktiviteter som sociala och kulturella. Förutom mindre sjukdom ger fysisk aktivitet ökad livskvalitet tack vare mer energi, ökat oberoende och större social aktivitet. Det betyder fler år med god hälsa och längre liv.

Att skapa förutsättningar för ett livslångt intresse för fysisk aktivitet, det vill säga att röra på sig, är en av idrottsrörelsens viktigaste uppgifter. Genom idrottsrörelsens omfattning med 20 000 idrottsföreningar över hela landet och 560 föreningar i Västmanland kan vi erbjuda alternativ för alla, oavsett ålder och ambitionsnivå, och därmed kan idrotten också spela en viktig roll för folkhälsan. Vi ser hur många föreningar nu erbjuder verksamhet för äldre och får många att känna den där delaktigheten, sociala gemenskapen vilket leder till att vi mår bättre både fysiskt och psykiskt.

"Vad slår du på?" "Jag slår på Parkinson". Hos Boxningsklubben Tiger i Västerås möter vi Lena. Hon är anhörig till en de Parkinsondrabbade seniorer som tränar boxning där två dagar i veckan. Flera amerikanska studier visar att just boxning som träningsform ger resultat och minskar symptomen för de sjuka. Thomas Kensert, som är tränare i BK Tiger, fick hösten 2017 en fråga från Stockholmsklubben BK Narva om att sprida ett boxningskoncept för seniorer med Parkinsondiagnos vidare. Han nappade och bekräftar det forskare har fastslagit - att rörlighet, styrka och välbefinnande ökar för de drabbade tack vare boxningsträningen. ”Även kondition, koordination och balans tränas. Till och med tal”, konstaterar han och syftar på de övningar som görs i par och där man turas om att ge kommando till den andra om hur denne ska slå.

Genom att skapa förutsättningar för bättre hälsa bland äldre kan vi förbygga kostnader för vård och annan samhällsservice, där vi vet att kostnaden för till exempel fallolyckor, diabetesvård, demenssjukdomar eller stroke uppgår till flera miljarder varje år.

För att idrottsrörelsen ytterligare ska kunna utveckla vårt arbete för att få vuxna och äldre att röra på sig och idrotta så behövs ett förstärkt offentligt stöd. Socialdemokraterna har också lovat 20 miljoner kronor för just idrott för äldre, ett löfte som vi nu hoppas att andra partier också ställer sig bakom och att det statliga stödet också är en signal för kommuner och regionen att stödja idrottens arbete och göra en långsiktig satsning på idrott för äldre. Vi ges då möjlighet att utveckla föreningsidrott för vuxna och äldre och se till att förutsättningarna blir ännu bättre. Vi ser även att samverkan mellan arbetsplatser, äldreboenden, pensionärsorganisationer och idrottsföreningar främjar fler friska år i livet. Samhället måste ta tillvara äldres förmåga och kraft. Dels kommer fler äldre vilja röra på sig och dels kommer samhället må bra av att fler äldre rör på sig. Det gör Sverige starkare på många sätt.

Maria Engelfeldt, distriktsidrottschef och Maria Ericson, ordförande Västmanlands IdrottsförbundAndra har också läst

Thorell (S): "Vi jämför inte skolan med en korvkiosk"

Debatt Socialdemokratiske toppkandidaten Olle Thorell från Surahammar skriver debattartikel.

Krogkollen: Vecka 33

Kultur & nöje Sugen på en utekväll? Här är ett urval av vad krogarna i Västra Mälardalen bjuder på i helgen.

Arboga har passerat 14 000 – firar med glass

Arboga Kommunen bjuder invånarna för att fira antalet invånare.

Lindkvist förlänger med Köping Stars

Basket Köpingssonen fullbordar resan från division 2 till Ligan.

Flera förslag från Miljöpartiet

Partiet lanserar sitt valprogram.

Äldre kvinna avled efter brister i vården

Region Västmanland har anmält fallet.

Kallberg: "Slå sönder de kriminella gängens affärsmodell"

Magazin24-krönikören och säkerhetsforskaren har förslag på åtgärder efter bilbränderna.

Så blir fredagens väder

Prognos från SMHI.

Så slutade torsdagens matcher

Blandade resultat för de lokala lagen.

Bärgare utsatt för bedrägeri i Hallstahammar

Lurades att flytta grävmaskin till Norrköping.

Svar till Andreas Trygg (V)

Sanna Arvidsson om hemlösheten i Köping.

Brand i Arboga misstänks vara anlagd

Ledig brandman såg rök från en lagerlokal.

Stjärnfylld välgörenhetsmatch i Köpings ishall

Nicklas Lidström snörar på sig skridskorna till förmån för hjärnforskningen.

Det här händer i helgen

Mycket att se fram emot under veckoslutet. Här är ett urval:

Jimmie Åkesson (SD) talar i Arboga

Partiledaren kommer till staden som en del av stor torgmötesturné.

"Hästis" i Hallstahammar tar paus på obestämd tid

För få inskrivna barn ligger bakom beslutet.

Veteranbacken klar för ytterligare en säsong i Blue Hammers

Trotjänaren: "Suget har väl vuxit fram mer och mer".

Så blir torsdagens väder

Prognos från SMHI.

Så slutade onsdagens matcher

Kungsör och Kolsva vann – KFF kryssade.

Viktig seger för Kolsva: "Jävligt jobbig match"

Hemmalaget straffade IFK Västerås.

Livsfarlig journalistik

Att man kan bli så glad när en äldrevårdschef berättar i TV att hon bjudit de boende på chips. Och att man kan bli så ledsen över kollegor, journalister som bara förmedlar det...

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.