KöpingKlart

Magazin24

Mälaren. Foto: David Eriksson/Arkiv

Debatt: Snälla Köpings politiker, slå ett slag för hemester

Signaturen "Havsälskaren" vill se satsningar på bostäder nära Mälaren.

Debatt · 12 maj, 2020 kl. 07:43

Jag älskar vatten. Det är något som alla som känner mig vet. Jag älskar att sitta på en brygga och höra havets musik spela, från det stilla kluckandet, det rytmiska skvalpandet till det brusande och vinande med vågor som kraschar upp på stenhällar. Vatten är aldrig tråkigt. Från en stilla vacker kväll med solnedgången blänkande i dess yta, till en storm som viner och river i havets kropp, det är alltid ett skådespel värt att se. Och jag vet att jag inte är ensam. Bostäder med sjöutsikt är alltid attraktiva och värda lite mer. 

I många år har jag längtat bort till sommarens hav, känt mig instängd här mitt i landet, tills det för något år sedan gick upp för mig ett det inte behövde kännas så, för jag kan faktiskt ta mig ut till olika platser utefter Mälaren och få min dos vattenutsikt. Jag har så klart alltid vetat att Köping ligger vid Mälaren, men jag har aldrig KÄNT att jag bor vid vatten. Förutom några ytterst få personer på Malmön och i Munktorp så bor inga köpingsbor vid sjön. Mälaren är därborta någonstans.

Och detta faktum har jag börjat fundera allt mer över. Varför satsar inte kommunen på sjönära bostadsområden i till exempel södra Munktorp? Varför ökar vi inte vår attraktionskraft som bokommun? Varför byggs inte ett flerbostadshus i småbåtshamnen som levandegör det området? Nära till stationen, vacker utsikt och med det underbara Athos som granne, Athos som nu känns som en öde ö i Köping, kunde bli navet i ett levande hamnområde. Kanske kan fler företag få plats på ytan, som en liten glasskiosk med extra fin glass t ex. Titta bara på Glass och berså. Det skulle bli en sommarpärla värd en utflykt.

Ett annat sätt att utveckla sin attraktionskraft som sommarstad skulle vara satsningar ute på Malmön. Badbryggor med hopptorn nära volleybollplanen skulle locka ungdomar. En äventyrslekpark värd en utflykt (vissa lekparker är värda att åka till en annan stad för att besöka, som Mullemeckparken i Stockholm eller Pelle Svanslösparken i Uppsala). En äventyrslekpark kan locka även de dagar solen inte gör det badvänligt och på så sätt dra ett mer jämnt flöde till Sjömagasinet på Malmön. 

Något annat som saknas är båtbryggor. En kompis till mig arbetande på Turistbyrån för några år sedan och hon berättade att det var ett stående skämt hos dem om bristen på bryggplatser. Köping är Sveriges näst största insjöhamn, men bryggplatser till vanliga köpingsbor går inte att ordna! Där min släkt har sommarstuga i Oxelösund är havet en naturlig del av livet. Det finns otaliga småbåtshamnar och vid gästhamnen kan du strosa och äta glass. Det byggs nya bryggor och boenden utefter kanalen och många Oxelösundsbor har båt. En bit ut från centrum ligger den oerhört populära Skärgårdsvåfflan som du kan ta dig till både via land och via båt, eftersom där finns flera bryggplatser. Varför tar vi inte den idén till Malmön?

Varför satsar vi inte på båtplatser till köpingsbor och gästplatser till tillfälligt besökande som kan hitta en lugn hamn för natten eller som bara åkte in från sommarstugan i Munktorp för att äta kvällsmat på Sjömagasinet? En gästhamn värd namnet och vi skulle kunna ha Mälarens Sandhamn. Varför gör vi inte Köping till en hamnstad? Inte bara för gods, utan även för människor? 

Mycket skulle också kunna göras för att rensa upp i hamnområdet. Riva gamla ruckel till hus, plantera en allé utmed hela sträckan till Malmön så att cyklister skuggas heta sommardagar och slipper se lika mycket av den fula industristräckan. 

Kanske är det dumt att skriva en sån här debattartikel i coronatider när allt annat kostar så mycket och restauranger går trögt, eller så är det nu vi har chansen. Chansen att sätta folk i arbete med byggprojekt, chansen att erbjuda alternativ på hemmaplan som gör att fler är villiga att spendera sina pengar här istället för annorstädes, speciellt nu när miljön kräver att vi rör mindre på oss över landsgränser. Epidemin kommer inte vara för evigt, men miljöproblemen består och vi Köping har guldläge att öka vår attraktionskraft. Låt oss ta det guldläget. 

Snälla Köpings politiker och Samhällsbyggnadsförvaltningen, slå ett slag för hemester och miljö. Satsa på områden på hemmaplan värda att semestra i.

Havsälskaren


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till redaktion@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Det går bra att skriva under signatur.
Andra har också läst

Påkört vildsvin påverkade trafiken på E18

Arboga Trafikverket varnade om föremål på vägbanan.

Glöd vid grillplats vållade utryckning

Hallstahammar På lördagen larmades räddningstjänsten till Bruksleden i Hallstahammar med anledning av en förmodad brand.

Arboga kommun förbereder inför skolöppning

Arboga På fredagen meddelade regeringen att gymnasieskolor kan återgå till normal undervisning från den 15 juni.

Så många ensamstående mammor finns det i din kommun

Västra Mälardalen Kolla in statistiken för Västmanland.

Ungdomar i Arboga erbjuds feriejobb

Ansökningsperioden startar idag.

Nej till exploatering av jordbruksmark vid E20

Debattartikel från Centerpartiet i Kungsör om kommunens planer på att exploatera jordbruksmark.

Mattjuv tog strypgrepp på butiksanställd

Polisen kunde gripa mannen i Arboga.

Digitaliseringen av vården måste fortsätta efter corona

Debattartikel signerad Gunnar Björnstad (M).

Omärkt fälla hittad i Näverkärret

Händelsen är polisanmäld.

Lokalt VVS-företag lämnar kedja

Satsar stort på energi och miljö.

Köping lanserar ny sajt för turister

Kommunen presenterar ny webbplats och uppdaterar arbetet med besöksnäringen.

Blixten slog ner i villa

Larmet inkom under onsdagen.

(M): Regionen sviker sitt ansvar

Debattartikel signerad regionrådet Tomas Högström.

Resultat från Sturefiskarnas båtmete

Omgång 4 på Tjurlången.

Körkortslös förare stoppades på E18

Man misstänks för grov olovlig körning.

Köpings kommun instiftar två nya priser för pedagoger

Vinnarna kan få upp till 25 000 kronor.

Motorgräsklippare stals i Köping

Brottet är anmält till polisen.

Nationaldagsfirandet på Kungsudden ställs in

Den rådande situationen med coronaviruset sätter stopp för firandet.

136 avlidna i länet på grund av corona

Fler än 1100 smittade av viruset.

Resultat från tisdagsmetet

Resultat från tisdagsmetet på Malmön i Köping den 26 maj, i strålande solsken.

Jobbade inom hemtjänsten – dömd för bedrägeri

På tisdagen dömdes en kvinna i Arboga för tre fall av bedrägeri och tre fall av ringa narkotikabrott.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Bli med och styr Sverige!

Carl Olov Persson skriver om möjligheten att påverka.

Empatin och tilliten ökar

Rebecka Marklund skriver om olika typer av kriser.

Om dessa berättare må vi berätta

Jimmy Bladh skriver om berättarkonst, värnplikten och röster som riskerar att tystna.

Tiderna förändras

Carl Olov Persson skriver om pensioner, gemenskap och den "gamla goda tiden".

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.