KöpingLätt molnighet

Magazin24

Debatt: Vänsterpartiet väljer välfärd före sänkta skatter

"Vi i Vänsterpartiet väljer en annan väg där skattepengarna går till dem som bäst behöver samhällets stöd".

Debatt · 9 okt, 2019 kl. 06:38

Välfärden attackeras av starka krafter som vill tjäna pengar på den. Inte minst hotar det den behovsstyrda hälso- och sjukvården. Vi i Vänsterpartiet väljer en annan väg där skattepengarna går till dem som bäst behöver samhällets stöd.

Länge toppade Sverige listorna över världens mest jämlika länder. Sverige var ett land där vi sökte gemensamma lösningar på gemensamma problem och där vi använde skattesystemet för att utjämna klyftorna mellan fattiga och rika.

De senaste decennierna har vi istället legat i topp över de länder där klyftorna ökat snabbast. Sänkta skatter för de rikaste har gått hand i hand med försämringar inom vård, skola och omsorg och försvagade skyddsnät för den som blivit sjuk eller arbetslös. Med mittenregeringens nya budget kommer den utvecklingen accelerera ytterligare.

Den skenande ojämlikheten är inte bara dålig för de som känner av nedskärningarna in på bara skinnet. Den är dåligt för hela samhället. Jämlika samhällen är friskare och tryggare samhällen. I jämlika samhällen är den ekonomiska utvecklingen bättre, liksom skolresultaten.

Vi i Vänsterpartiet vet också att den här utvecklingen inte är någon naturlag. Den är följden av politiska prioriteringar som gynnat de rikaste på de mångas bekostnad.

Därför lägger vi nu fram en plan för jämlikhet och grön omställning. Där prioriterar vi ökade resurser i skola, vård och omsorg. Socialförsäkringssystemen stärks och garantipensionerna höjs med 1000 kronor i månaden. Det ingår också en stor satsning på klimatet, med bland annat stora investeringar i infrastruktur. Den bidrar både till att stoppa klimatförändringarna och till att skapa nya arbetstillfällen. Dessutom föreslår vi en genomgripande utbildningsreform för att se till att fler kan och vill jobba i den offentliga sektorn.

Men den växande ojämlikheten visar sig inte bara i ökade klyftor mellan fattiga och rika personer och klasser. Den syns också mellan stad och land, mellan fattiga och rika kommuner och landsting. Många år av skattesänkningar har inneburit urholkad välfärd. Runt om i landet pågår redan stora besparingar inom äldreomsorg, socialtjänst, skola och vård, och värre kommer det att bli. Trots det prioriterar 73-punktsgänget återigen skattesänkningar. I år satsade man sex miljarder kronor på att avskaffa värnskatten för de som har det bäst ställt.

Vänsterpartiet prioriterar annorlunda. Vi väljer välfärden före skattesänkningar.

För Region Västmanlands del skulle Vänsterpartiets budget innebära en satsning på bättre arbetsvillkor med 53 miljoner och ett tillskott till psykiatrin med 40 miljoner per år.

Med det här programmet vänder vi utvecklingen och bygger världens mest rättvisa och jämlika land. Det kommer att ta tid, men det är helt möjligt om vi arbetar tillsammans. Det som behövs är en politisk vilja som prioriterar de mångas behov av vård, skola, omsorg och trygghet, inte skattesänkningar och bidrag till de rikaste.

Hans Jansson

Johanna Ritvadotter

Heidi-Maria Wallinder

Vänsterpartiet i Region Västmanland
Andra har också läst

Ägg kastades mot bostad i Valskog

Valskog Händelsen är polisanmäld.

Köping Stars kvar i Karlbergshallen – publikkapaciteten ökar

Basket Frågan om var Köping Stars ska spela sina matcher har debatterats i media den senaste tiden – nu svarar kommunen.

Sten kastades mot åkande buss – rutan krossades

Köping Händelsen är anmäld till polisen.

Minska matsvinnet!

Centerpartiet i Kungsör vill se mer och tydligare arbete för att minska matsvinn i kommunen. Detta var en av frågorna som diskuterades i samband med Centerpartiets årsmöte.

Tre greps för dieselstöld

Drivmedel stals ur lastbilar.

Debatt: #räddakrillan

Kristdemokraterna anser att en omprövning behöver göras utifrån dagens förutsättningar av det fem år gamla beslutet att lägga ner isbanan som fritids- och idrottsanläggning.

Köpingsbo hade nära 80 000 barnpornografiska bilder i sin dator

En man, som är i 50-årsåldern, får fängelsestraff.

Företag i regionen kontrollerades av polisen

Insatsen ska motverka brottslighet och fusk i arbetslivet.

Vi måste våga prata om självmord

Johan Hallberg skriver om psykisk ohälsa och självmord.

SPORTLISTAN: "Drömstart"

Vilka är veckans fem hetaste?

Svidande förlust för VM IB

Halkar ner i tabellen.

Inbrott på café i Arboga

Polisen larmades under måndagsmorgonen.

Derbyseger för Arboga – blandade resultat för Köpingslagen

Så gick det för de lokala innebandylagen i herrarnas division 2.

Storförlust för KIS Bandy

Tungt nederlag på bortais.

HHK vann målrik tillställning

Jämn batalj i Hallstahammar.

KHC knep fyra av sex poäng

En seger och en övertidsförlust för Köping.

Flera lastbilar stoppades i Hallstahammar – körde på förbjuden väg

Polisen har lagt fokus på trafiksäkerhetsarbetet.

Stormen fällde träd över vägar i Västmanland

Stormen har under söndagskvällen fällt träd över många vägar i Västmanlands län. Vi uppdaterar läget efter hand rapporter kommer in.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Vi måste våga prata om självmord

Johan Hallberg skriver om psykisk ohälsa och självmord.

Ingenting är längre som förut...

Harry Holm skriver om ekonomi och plastkassar.

Vad är mest sanning..?

Ewa Nilsson skriver om glädje och "fågelholkar".

Det är lätt att fastna i "Idrottsparadoxen"

"Krillans" bandyplan blir ospelbar nästa vinte­r och Köpings kommun har aviserat att de inte kommer att investera i en ny anläggning.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.