Den 6/5 och 14/10 ställde vi i Bärgslagsbladet och Magazin24 frågan till våra politiska partier om att göra Köpings kommun till en diplomerad Fairtrade City. Ett sätt för kommunen tillsammans med föreningar och företag i kommunen att:
• Öka kunskapen om rättvis handel och etisk konsumtion.
• Öka utbudet av Fairtrade-märkta produkter i våra butiker, på serveringsställen och arbetsplatser.
Ett snabbt debattsvar kom från Karl-Adam Bredwad (K-A), Kolsva, i Magazin24. Inlägget bemöttes av Fairtrade Sveriges generalsekreterare Hewan Temesghen i Magazin24.
K-A återkom i en slutreplik som även denna gång visade att han inte har något intresse av rättvis handel och etisk konsumtion, detta är trams som K-A uttrycker det.
Vi känner till att kommunen gör inköp av Fairtrade-produkter. Aktörer i näringslivet som Axfood (Hemköp & Willy:s) COOP, ICA, Lidl, Löfbergs Lila, Arvid Nordqvist mfl. säljer Fairtrade-produkter.
Företag som inte nöjer sig med att läsa rapporter utan besöker Fairtrade -certifierade Kooperativ. Enligt K-A ägnar sig ovannämnda åt trams!?
En annan fråga K-A ställde i detta sammanhang var vad kommunen ska lägga medborgarnas pengar på. En årlig kostnad på 10 000 kronor per år är vad en kommun betalar för att var en diplomerad Fairtrade City. Det motsvarar cirka 40 öre per kommuninvånare och år.
Pengar, som K-A tycker, i stället ska användas till att förbättra kommunens kärnverksamhet och göra livet så bra som möjligt för kommunens invånare.
Vi uppskattar att Kommunfullmäktige i sina mål för 2020-2027 tagit upp Agenda 2030 och ett av dess syfte att lösa klimatkrisen, förverkliga mänskliga rättigheter genom att utrota extrem fattigdom och minska orättvisor.
Dessutom ska kommunens invånare ha inflytande och deras åsikter är högt värderade och tas tillvara. Bra tycker vi!
I dessa Corona-tider vill vi alla hoppas på att så snart som möjligt får återgå till det ”normala”. Samma önskan finns i länder med extrem fattigdom, hoppet om en mer normal framtid med utvecklingsmöjligheter.
Man brukar också säga, att hoppet är det sista som överger oss, vårt hopp är att få ett svar från de politiska partierna i Köping.
Tillit mellan politiker och kommunens invånare/ organisationer skapar man genom dialog, svara på frågor som är av allmänintresse, särskilt när de sammanfaller med Kommunens mål.
Katrin Holmstrand
Svenska Kyrkan Köping
Kalle Viborg
Unga Örnar Köpingskretsen
Jan Johansson
Naturskyddsföreningen i Köping