KöpingMulet

Magazin24

Enskilda avlopp är inte problemet – det är lösningen!

Debattartikel från Landsbygdspartiets arbetsgrupp ”Skitgubbarna”.

Debatt · 30 okt, 2019 kl. 08:35

Polens största reningsverk i Warszawa havererade för en styv månad sedan och 3000 liter orenat vatten per sekund forsade genom floden Wisla ut i Östersjön. Det tog mer än en vecka att få stopp på problemet. Skulle samma sak kunna hända i Sverige? All teknisk utrustning kan haverera och reningsverk i hela Europa torde vara bygda efter samma princip. För övrigt ”havererar” även svenska reningsverk emellanåt, då de vid skyfall ibland måste ”brädda”, dvs. släppa genom orenat avloppsvatten, för att klara situationen. 

Det finns 1,8 miljoner invånare i Warszawa. Det är inte möjligt, men antag att dessa 1,8 miljoner hade haft enskilda avlopp. Skulle något liknande kunna hända då? Naturligtvis inte.

Det talas om att utspolade läkemedel och P-pillerrester i urin påverkar fiskarna i våra vatten. Dessa läkemedel når vattendragen kanske redan samma dag – eller dagen efter att de spolats ut. I enskilda avlopp med efterföljande markretention tar det månader innan något vatten når närmsta vattendrag. Under denna tid torde de flesta läkemedel ha brutits ner av olika bakterier. 

Avloppsledningarna i våra städer går kors och tvärs under gator och hus. De ligger utlagda på sjöars botten. Att dricksvattenledningar springer läck med jämna mellanrum upptäcks genom tryckfall i ledningarna. Vem upptäcker läckage i avloppsledningar?  

Gamla ledningar i enskilda avlopp kan väl också gå sönder? Förvisso, men tekniken bygger på att det just är den omgivande marken som skall rena. Såvida inte ledningen ligger nära en enskild brunn eller något vattendrag, så händer ingenting mer än att infiltrationspunkten förflyttas. 

Kommunala avloppsverk kräver stora investeringar, fortlöpande underhåll, kemikalie-hantering och fast anställd personal med jourberedskap. Enskilda avlopp baserat på naturens egen rening i omgivande mark kräver inget av detta. 

Det talas om krisberedskap. Vid bortfall av elektricitet kommer varken kommunalt vatten eller avlopp att fungera. Jag kan fortfarande gå ut och pumpa upp vatten för hand med gårdspumpen, bära in vatten i en hink och hälla i toastolen.

Och avloppsreningen kommer att fungera som vanligt.Många kommuner planerar att bilda verksamhetsområden för småbyar på landsbygden och dra dit ledningar trots att invånarna har såväl vatten som fungerande enskilda avlopp. Detta innebär en stor investeringskostnad, som antingen drabbar dem som tvångsansluts eller hela Va-budgeten.

Det medför framtida VA-avgifter på många tusen kronor om året för fastighetsägarna. Samtidigt blir det en försämring för miljön och en ökad sårbarhet i en krissituation. Är det ett feltänk – eller ett listigt sätt att förstärka kommunernas ekonomi genom att skylla på miljön?

Tyvärr behövs kommunala reningsverk för tätbebyggelse och även enskilda miniavloppsverk i extrema sjönära lägen. Dessa lösningar bör endast tas till när inte det bästa alternativet är möjligt – enskilda avlopp med rening via näringsupptag i omgivande växtlighet. 

Arne Gunnarsson
talesperson för Landsbygdspartiets arbetsgrupp ”Skitgubbarna”Andra har också läst

En förd till sjukhus efter olycka på bro

Kolbäck På söndagsförmiddagen inkom ett larm om en trafikolycka på väg 252 i Kolbäck.

VM spelade lika mot Lindome

Innebandy Slutresultatet skrevs till 4-4 efter förlängning.

Mikaela går i mammas fotspår efter 30 år

Efter 30 år som medicinsk fotvårdare i Köping och Kolsva lämnar Sabine Eriksson över verksamheten till dottern Mikaela Jakobsson.

Hallstabo dömd för rattfylleri

Stoppades av polis i somras när han körde rattfull, i veckan kom domen.

Västmanlänningarna förtjänar ett svar Denise Norström (S)

Debattartikel från Mikael Andersson Elfgren (M) angående ett uttalande om skjutningar och vårdförsäkringar från socialminister Lena Hallengren.

KHC inkasserade ny derbyvinst

Besegrade Surahammars IF på bortais under fredagskvällen.

Drop-in-dop blev en hit i Kungsör – i februari är konceptet tillbaka

Dop och vigsel är, för många människor, viktiga tillställningar. För vissa har det av olika anledningar inte blivit av. Nu ger Kungsörs församling besökare chansen att åtgärda...

Om en liten katts död. Om värme i vårt iskalla land

Susanne Linde skriver om värme och omsorg.

Stars föll efter sekunddrama – missade matchens sista skott

Dramatiskt in i det sista när hemmalaget förlorade i Karlbergshallen.

Så slutade mötet mellan Stars och Nässjö

Här är resultatet i fredagsbataljen.

Risk för missfärgat vatten i Valskog

Nästa vecka ska brandposter spolas och sättas igång.

Inför psykiatriambulans i Västmanland

SD: "Patienter med psykisk ohälsa i Västmanland är värda ett bättre omhändertagande".

Kommunen varnar: Oseriöst företag vill spola avlopp

"Det här företaget vill lura dig på pengar, så gå inte på det. Försök till bedrägeri anmäler du till polisen".

Fest i Munktorp urartade – två döms till fängelse

Duo har gjort sig skyldig till rån.

Sköt sönder fönster med slangbella

Företag fick två rutor krossade.

Fallqvist: "Rimliga mål gör nyårslöftet möjligt att uppnå"

Ett vanligt nyårslöfte är att på ett eller annat sätt förbättra sin fysik. PT:n Alfons Fallqvist berättar om vanliga hinder man kan stöta på och hur man övervinner dem.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Om en liten katts död. Om värme i vårt iskalla land

Susanne Linde skriver om värme och omsorg.

I love this game – men snälla, var försiktiga!

Jimmy Bladh skriver om Köping Stars och den uppmärksammade golvdebatten.

En snabb titt i spåkulan

Trevlig helg och god fortsättning! Vad sägs om att börja det nya året med en titt i spåkulan? Vilka trender kommer att dominera på 2020-talet?

God jul för oss alla!

Carl Olov Persson skriver om julefrid.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.