KöpingKlart

Magazin24

Anna Gunstad Bäckman, gruppledare för Centerpartiet i Hallstahammar.

Ett år av tröttsamma svekdebatter

Debattartikel signerad Centerpartiets gruppledare i Hallstahammar, Anna Gunstad Bäckman.

Debatt · 7 okt, 2019 kl. 20:15

Efter valutgången 2018, hade Hallstahammar ett utfall som var svårhanterat, precis som på riksplanet. Här gjorde även Centerpartiet ett svårt ställningstagande som fick en roll för den politiska sammansättningen.

Vi i Centerpartiet vill hålla ytterlighetspartierna ifrån avgörande sakpolitiskt inflytande. Under samtal efter valutgångenville några partier inom Alliansen rösta med SD för att fälla S, V och MP, vilket inte tilltalade Centerpartiet. SD sa tydligt att deras röst inte kommer utan förbehåll, och att de kommer kräva sakpolitiskt i utbyte.

Även om Centerpartiet skulle gått med på detta, så skulle utfallet ändå inte få majoritet i nämnderna. Det innebar att varje politiskt beslut som ex nybyggnation av skolor, äldreboende skulle studsa mellan KF och nämnderna och förmodligen fördröja all utveckling av vår kommun som skulle drabba våra barn och äldre i slutänden.

Efter förankring med Centerpartiets medlemmar bildade vi en majoritet med Socialdemokraterna och Liberalerna. Strax efter detta ställningstagande 2018 så fick några av oss politiker namnet Judas i media och en illa svekdebatt startade och spreds flitigt. 

Den tröttsamma högljudda svekdebatten fortsätter än idag med att Håkan Frejd från Moderaterna påtalade på senaste KF att vi sålt vår själ. Men vem som säljer vad och för vilket pris saknar Moderaterna all insikt i.

Lite självrannsakan och internkritik är på sin plats för Moderaterna och Kristdemokraterna i Hallstahammar. Frågan om valfrihet i äldreomsorgen som lyftes på veckans kommunfullmäktige, som är viktig för Centerpartiet. Dock är det så att efter valet slöt nya majoriteten ett 21-punktsprogram. 

När vi utformade programmet var det hårda och uppriktiga förhandlingar om innehållet. I förhandlingar så är det så att man får ge och man får ta. Valfrihet i äldreomsorg är en sak som vi gillar men inte fick igenom i förhandlingarna. Notera också fördelningen mellan mandaten partierna emellan S (17st) L (3st) och C (3st).

Vi gillar att vi nu är överens om att underlätta alternativa privata förskolors etableringar i denna kommun, med 19 st andra förbättringsförslag i kommunen. Vi vet att det har varit svårt att få förskolor att etablera sig, som vi med största allvar och engagemang vi tar oss an. Denna situation med förhandlingslösningar liknar den på riksnivå med Centerpartiet, Liberalernas och Socialdemokraternas 73-punktsprogram.

Vissa saker gillar vi inte och vissa saker får vi igenom med mer Centerpolitik i hela landet, och även i Hallstahammar. 

Före valet så var utlovningen att om Centerpartiet får egen majoritet hade vi med lätthet kunnat uppfylla varje sak. Men nu är inte läget så, vi har flera partiers politik att ta hänsyn till. Detta skulle också gälla om vi satt i en Alliansmajoritet eller annan koalition. 

Det borde oppositionen veta, som än en gång verkar vilja skruva igång en tröttsam svekdebatt där slag under bältet är en vardag och gränsen till föraktfulla maktretoriska debatter är hårfin. En utveckling som vi i Centerpartiet inte gillar.

Det vi gillar är sakpolitiska debatter med konkreta argument och en respektfull ton, någonting som vi har i (S) (L) (C) samarbetet. Ibland är det viktigt att gå vidare och se framåt med goda sakpolitiska idéer och förslag. Inte att bara, som (M) och (KD), respektlöst försöka sabla ned nuvarande majoritet till varje pris i varje sak, oavsett om det är bra eller dåligt.  

Men år 2022 så blir det nytt val, nya förhandlingar och nya lösningar. Hur kommande koalitioner ser ut i Hallsta vet vi inte. Men vi i Centerpartiet kommer alltid vara ett parti som arbetar för medmänsklighet och med trygghet för våra barn och äldre med att vi har en fungerande sammanhållen kommun, med kurage att ta beslut som inte är lätt, men för att det är rätt.

Vi kommer stå rak i ryggen i talarstolen och hålla vårt huvud högt och verka för en bättre sammanhållen medmänsklig trygg kommun.

Anna Gunstad Bäckman

Gruppledare och ordförande 

Centerpartiet Hallstahammar
Andra har också läst

En kort teori om tanken rörande tiden i praktiken

Krönika Jimmy Bladh skriver om tid, rutiner och True Detective.

Drograttfyllerist stoppades av polis

Kungsör Föraren blev av med körkortet.

Brand på skola i Valskog

Valskog Händelsen är polisanmäld.

Backen lämnar KHC för norsk klubb

Ishockey 29-åringen klar för ny klubb.

Tjuv slog till under match

Trådlösa hörlurar och en mössa stals.

Köping Baskets svar efter politikernas besked: Ett första steg

Styrelsen ger sin syn på beslutet om att Stars blir kvar i Karlbergshallen.

Hallsta tog ny säker seger

HHK:s fina form fortsätter.

Ägg kastades mot bostad i Valskog

Händelsen är polisanmäld.

Minska matsvinnet!

Centerpartiet i Kungsör vill se mer och tydligare arbete för att minska matsvinn i kommunen. Detta var en av frågorna som diskuterades i samband med Centerpartiets årsmöte.

Köping Stars kvar i Karlbergshallen – publikkapaciteten ökar

Frågan om var Köping Stars ska spela sina matcher har debatterats i media den senaste tiden – nu svarar kommunen.

Sten kastades mot åkande buss – rutan krossades

Händelsen är anmäld till polisen.

Tre greps för dieselstöld

Drivmedel stals ur lastbilar.

Debatt: #räddakrillan

Kristdemokraterna anser att en omprövning behöver göras utifrån dagens förutsättningar av det fem år gamla beslutet att lägga ner isbanan som fritids- och idrottsanläggning.

Köpingsbo hade nära 80 000 barnpornografiska bilder i sin dator

En man, som är i 50-årsåldern, får fängelsestraff.

Företag i regionen kontrollerades av polisen

Insatsen ska motverka brottslighet och fusk i arbetslivet.

Vi måste våga prata om självmord

Johan Hallberg skriver om psykisk ohälsa och självmord.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

En kort teori om tanken rörande tiden i praktiken

Jimmy Bladh skriver om tid, rutiner och True Detective.

Vi måste våga prata om självmord

Johan Hallberg skriver om psykisk ohälsa och självmord.

Ingenting är längre som förut...

Harry Holm skriver om ekonomi och plastkassar.

Vad är mest sanning..?

Ewa Nilsson skriver om glädje och "fågelholkar".

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.