KöpingMulet

Magazin24

Hur ska Kungsörs utvecklas och bebyggas?

Debattartikel från Centerpartiet i Kungsör.

Debatt · 8 nov, 2019 kl. 15:20

Det talas stort om att Kungsör växer. Aldrig tidigare har vi varit så många. Folk flyttar hit och det byggs som aldrig förr. Kungsör är idag 8667 invånare. 

Kungsör växer javisst, med det har Kungsör gjort i generationer. Det är inte första gången Kungsör står inför det faktum att bostäder behöver byggas. Mycket av den bebyggelse vi ser idag uppfördes mellan 1930-1970-talet med flerfamiljshus villor och radhus. Tidigare generationer med sina framtidsvisioner har format Kungsör och dess bebyggelse med det sjönära landskapet, hagmarker, åsar, skogar och odlingslandskap.

Utvecklingen av Kungsör har på intet sätt stått still även om de styrande gärna vill få det att låta så. Vi ser positivt på utvecklingen men skulle gärna se en djupare diskussion om hur vi vill utveckla Kungsör. Hur ser efterfrågan ut? Hur vill Kungörare att Kungsör ska utvecklas? Hur bygger vi hållbart? Kommunen saknar dessutom tydliga ställningstagande kring jordbruksmark. 

Vår ståndpunkt är att bebyggelse måste ske med ett visst mått av eftertanksamhet. Vi vill att värdefulla kultur- och landskapsmiljöer värnas, produktiv jordbruksmark ska används för att producera livsmedel. Miljöer med hög biologisk mångfald och grönstruktur ska värnas och utvecklas. Ivern att få fram nya bostäder och ny mark får inte ta överhand. 

Rivning av Karlaskolans gymnastiksal för att angöra parkeringar är ett dåligt förslag som vi vänder oss emot. Det är en q-märkt byggnad som är utpekad som värdefull kulturmiljö. Västmanland läns museum har sagt nej, det strider mot gällande översiktplan och närmare två hundra invånare har sagt nej till detta förslag. Vi är positiva till byggnation av ett flerfamiljshus vid Kaplanen men rivning av gymnastiksalen för att angöra parkeringar säger vi nej till. Självklart hade det gått att hitta andra parkeringslösningar, och dessutom nya hyresgäster eller ägare till fastigheten! 

Ett annat förslag som diskuteras är bebyggelse av Söders gärde. Det är inte första gången Söders gärde kommer upp som förslag när fler bostäder ska byggas. Vi är öppna för bebyggelse förutsatt att den harmoniserar med övrig bebyggelse. Vi har tillsammans med alliansen lämnat in ett alternativt förslag som möjliggör bebyggelse med villor och radhus. Det tycker vi är ett betydligt bättre förslag än det förslag som Socialdemokraterna nu försöker att trycka igenom. Man kan ju undra vad drivkraften är bakom dessa storslagna projekt. Finns det underlag? Hur ser efterfrågan ut? Men framförallt var är helhetsbilden?

Planerna för Kungsör stannar inte där och nya förslag på områden för bostäder och verksamhet diskuteras. Vi är positiva till en framtida utveckling vid Borgvik och Gjutaren. Att planlägga och bebygga produktiv jordbruksmark och värdefulla miljöer säger vi däremot nej till. Områden längs Kungsgatan, Malmbergavägen och E20 har varit på tal. Enligt vår mening är det redan verksamhet på dessa områden. Produktiv mark ska användas för att producera livsmedel. 

Vi vill snarare se en utveckling där vi förtätar där det är möjligt eller bygger på landsbyggden. 

Intressanta områden är, hamnområdet, gamla kommunförrådet, stortorget liksom Kungsörs byar, Valskog, Torpa, Granhammar och Kungs Barkarö där kommunen bör inta en mer aktiv roll och stödja utvecklingen. När det kommer till utveckling av markområden för nyetableringar ser vi primärt att kommunen behöver fokusera på att slutföra det redan påbörjade projektet i Sliparen. Därefter tycker vi att Kungsörs sydvästra infart är ett lämpligt område eller varför inte ett Science park vid Ulvesund?

Vi vill att Kungsör blir en attraktiv boendekommun genom att värna det vi redan har och utvecklar hållbara miljöer med hagmarker, betesmarker och sjönära attraktion. Vi vill även att mer byggs tillsammans med dem de berör – kungsörarna. 

För centerpartiet,

Madelene Fager 

Petter Westlund

Lina Johansson

AnneMarie Andersson

Ledamöter i kommunfullmäktige 


 Andra har också läst

Bröt upp bil och försökte tjuvkoppla

Arboga Brottet är rubricerat som försök till stöld av fordon.

Köping inför jämställda utbetalningar av ekonomiskt bistånd

Köping I ett hushåll med två vuxna personer får de hälften av pengarna var.

Polisen larmades om pågående bränslestöld

Trio stoppades under tisdagskvällen.

En brutal fasad ersätter Mannes

Signaturen Byggnadsvårdare kritisk mot planerad "modernistisk bastard" på Tunadal.

M, V och KD: Vi kräver besked om statsbidragen

Skribenterna: "Behoven inom framför allt sjukvården i Västmanland är stora och samtalen om hur pengarna bäst fördelas bör starta omgående".

HHK vann toppmötet

Viktig seger för hemmalaget.

Personbil och minibuss krockade utanför Arboga

Larmet inkom på tisdagskvällen.

Elev bestals under lektion

Pojken blev av med sina jeans.

Bilar repade med vassa föremål

Polisen har fått in flera anmälningar.

Vattenläcka på sjukhuset i Köping

Vissa operationer kan flyttas till Västerås.

Barn ska inte rånas

Debattartikel från KD-trion Ebba Busch Thor, Ingemar Kihlström och Tommy Emterby.

Arboga startar två nya kommunala bolag

"Att arbetet istället kommer att utföras i bolagsform innebär bara ett annat och effektivare sätt för oss att organisera verksamheten på".

Inbrott i Köping – kontanter stals

Någon, eller några, bröt upp en altandörr.

Sömnig man bröt sig in på järnvägsstationen

Polisen larmades vid 23.20-tiden på måndagskvällen.

Bo Senter gästade SKPF:s månadsmöte

"Ingen kan som Bo krydda sitt framförande med berättelser och vitsar från eget yrkesliv".

Nytt drama när Stars föll tungt

Köpingslaget har nu tre raka förluster.

Victor gör comeback med känslofylld låt om sin pappa

”Nu känns det som en bra tid att dela med mig av min finaste och mest betydelsefulla låt”

Man stal choklad i Köping – greps på E18

Polisen larmades vid 11-tiden på måndagen.

Stars jagar revansch efter förlusterna

Köpingslaget har två raka nederlag i ryggen.

Många verktyg stals vid inbrott

Polisen larmades till en byggarbetsplats.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Om en liten katts död. Om värme i vårt iskalla land

Susanne Linde skriver om värme och omsorg.

I love this game – men snälla, var försiktiga!

Jimmy Bladh skriver om Köping Stars och den uppmärksammade golvdebatten.

En snabb titt i spåkulan

Trevlig helg och god fortsättning! Vad sägs om att börja det nya året med en titt i spåkulan? Vilka trender kommer att dominera på 2020-talet?

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.