Köping22°Klart

Magazin24

Rådhuset i Köping. Foto: David Eriksson/Arkiv

Köping kan bättre!

Debattartikel signerad Lars-Axel Nordell (KD).

Debatt · 15 jun, 2020 kl. 07:59

Köping har gått kräftgång trots många kunniga och framgångsrika företagare och ett intressant centralt geografiskt läge i centrum av Mälardalen, mitt emellan Västerås, Eskilstuna och Örebro.

Välfärden står och faller med att det finns företag som anställer och betalar skatt så vi får råd med vård, skola, omsorg. Sveriges välstånd vilar på framgångsrika och konkurrenskraftiga företag. Det lokala företagsklimatet är helt avgörande för en kommuns utveckling och tillväxt.

I dagsläget hotas vår hälsa och våra liv, vår ekonomi, våra jobb och vår vardag av coronapandemin. Det är tragiskt att så många har fått sätta livet till i vårt land – och inte minst i Västmanland. Samtidigt är det många företagare som kämpar för sitt företags överlevnad. 

Nyligen redovisade Svenskt Näringsliv årets enkätsvar över företagarklimatet bland Sveriges kommuner. Kungsör, som på tre år gått från en bottenplacering hamnade i fjol på plats 91 bland Sveriges 290 kommuner, har i år fortsatt att att öka.

Framgångsreceptet var enkelt. Kungsör hade insett att något måste göras. De besökte ett antal kommuner, bland annat Kristdemokratiskt styrda Laxå kommun, som på kort tid lyckats få luft under vingarna och radikalt förbättrat sitt företagarklimat. Kungsör lyssnade och lärde. 

Tillsammans med företagen arbetade Kungsörs kommun fram ett fempunktsprogram med tydliga mål. Ett mål var att nå topp 100 på fem år. De nådde sitt mål efter tre år. De inledde en ambitiös företagarturné, lyssnade, förde en dialog och visade intresse att stötta sina företag bland annat genom att inte ”gå över ån efter vatten” vid kommunala upphandlingar. Kommunalrådet Mikael Peterson (S) utropade: Hårt arbete lönar sig! 

Samtidigt som Kungsörs kommun ökat rekordartat har Köpings kommun år efter år gått åt det andra hållet i Svenskt Näringslivs företagsranking. I september 2019 visade det sig att Köping backade 38 placeringar och hamnade på plats 252 av Sveriges 290 kommuner. Köping fick bottensiffror bland annat när det gällde kommunpolitikers och kommunala tjänstemäns attityder till företagande, dialog med företagen, information till företagen samt kommunens service till företagen.  

Det fick oss Kristdemokrater att reagera. Vi lämnade snabbt in en motion till kommunen där vi föreslog att Köpings kommun omedelbart skulle sätta igång ett arbete för att sätta näringslivsfrågorna högt på den kommunala agendan och tillsammans med företagen utarbeta en handlingsplan för ett förbättrat företagsklimat.

Tyvärr fick vårt förslag inte något gehör i fullmäktige. Svenskt Näringslivs mätning avfärdades som felaktig och ovetenskaplig. Köpings kommunalråd Elizabeth Salomonsson (S) sade att hon inte tror på mätningen eftersom alla företag som kommunen har kontakt med är så nöjda. Därför, menade hon, behövs det ingen handlingsplan i Köping. 

Eftersom kommunens bild av företagsklimatet i Köping så diametralt skiljer sig från vad Svenskt Näringslivs redovisar i sin mätning bestämde vi Kristdemokrater oss för att skaffa oss en egen bild.  

Därför har vi påbörjat en besöksturné bland kommunens företagare. Hittills har vi besökt ett 80-tal företag. I timslånga djupintervjuer dokumenteras företagens attityder, synpunkter och önskemål. Syftet är att ta reda på hur det är att vara företagare i Köping. Vår ambition är att över 100 köpingsföretagare ska få komma till tals.

Nu i maj kunde vi konstatera att Köpings negativa trend inte brutits utan tvärt om fortsatt nedåt. De senaste siffrorna från Svenskt Näringsliv bekräftar i stor utsträckning svaren vi fått när vi gjort våra företagsbesök under våren.

Det är katastrofala siffror för Köping i Svenskt Näringslivs undersökning, siffror som borde få SMVL-majoriteten i kommunen att vakna och genomföra de åtgärder som vi föreslagit för att få tillbaka framtidstron och minst få lika positiva siffror som Kungsör. Om inget görs riskerar Köping att fortsätta tappa. Lämna prestigen, inse allvaret och erkänn att vi i Köping har ett jobb att göra för att radikalt förbättra företagsklimatet. 

Men för att kunna välja väg måste man veta vart man vill komma.

Lars-Axel Nordell

Ordförande KD Köping


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till redaktion@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Det går bra att skriva under signatur.Andra har också läst

Trevlig helg!

Nyheter Lästips från den senaste nyhetsveckan.

Båt och båtmotor stals vid Hästnäs

Arboga Inträffade i början av veckan.

Flera nya fall av krossade rutor i Köping

Köping Tusentals kronor i värde på skadegörelsen.

Viktig pusselbit på plats för Västra Mälardalen

Innebandy Rutinerade forwarden stannar: "I år slipper dom mig bara fram till fotbollens slut".

Skadegörelse för tiotusentals kronor i Arboga

En dörr och flera grindar har skadats.

Magazin24 expanderar i höst – tillbaka i Surahammar i oktober

Tidningen utvidgar sitt utgivningsområde i höst.

Huvudtränaren stannar i VM IB

"Blir en spännande säsong".

Hakkors klottrades på skola i Köping

Polisen har skrivit en anmälan om skadegörelse.

Garage brann ner utanför Arboga

Inträffade under natten.

35 liter bensin saknas från båt

Polisen misstänker slangning.

180 i länet avlidna på grund av corona

Senaste lägesbilderna från Region Västmanland släpptes under torsdagen.

Äldre kvinna lurades på hundratusentals kronor

Bedragare kom över kvinnas bankuppgifter – polisen: "Lämna aldrig ut koder eller logga in med bank-id på uppmaning".

Polisen söker vittnen till händelse i Arboga

Inträffade i trafiken vid 21-tiden i tisdags.

Motor- och röjsåg stals vid inbrott i fiskebod

Värderas till tusentals kronor.

Resultat från tisdagsmetet 4 augusti

Mälardalens Tävlingsfiskare tävlade i Västerås och Tegeludden.

Talangen fortsätter i VM IB

Sportchefen: "En spelare som jag tror kommer gå riktigt långt".

Båt drev i land – polisen söker ägaren

Misstänker stöld eftersom motorn saknades.

Barnvagn brann i trapphus

Räddningstjänsten kallades ut.

Fräck stöld av mobiltelefon i Arboga

Okänd man distraherade ägaren och stal telefonen.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Det är dags att säga adjö – tack för allt

Dennis Johansson Strömberg skriver om sin tid på Magazin24.

Semester – back to basic!

Susanne Linde skriver om dåtidens och nutidens ledigheter.

Det kommer att bli bra

Harry Holm skriver om jordgubbar, semestrar och en ljus framtid.

Fem intressen delar ansvar för Hjälmaren

Carl Olov Persson skriver om Sveriges fjärde största sjö.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.