Köping-3°Mulet

Magazin24

Arbetskraftsinvandrare i exempelvis byggbranschen bidrar med kompetens som Sverige har brist på, enligt skribenten Stefan Johansson. Foto: Pixabay

Replik: Arbetskraftsinvandrare tillför kompetens som Sverige lider brist på

Debattartikel signerad Stefan Johansson.

Debatt · 5 nov, 2020 kl. 09:40

Svar till "Stopp för den okontrollerade arbetskraftsinvandringen" (publicerad 1/11).

***

Kära Olle och Lena, den som inte vet bättre gör lätt misstaget att ser er debattartikel som ett klassiskt exempel på en ökänd historisk propagandaministers regel nummer 1: "vad motståndaren än med framgång anklagar dig för, anklaga denne för samma sak bara mycket starkare".

En alternativ tolkning, dock i min mening efter att ha följt SAP:s utveckling de senaste 40 åren en alldeles för välvillig sådan, skulle kunna vara ett opportunistiskt röstfiske av grövsta slag. Utvecklingen hos SAP:s nomenklatura under samma period avseende respekten för väljarnas intelligens gör dock detta mindre troligt.

Problemet med er artikel är nämligen att den är fullständigt lösryckt ur verkligheten eftersom balansen i antal och kompetens mellan de två grupper ni diskuterar ju är obefintlig! Det sifferunderlag som ni väljer att inte presentera skulle visat att arbetskraftsvandringen, i faktiska antal och jämfört med asylnvandringen, inte bara är samhällsnyttig utan även så gott som försumbar. Ingendera kan man anklaga den av ert parti så omhuldande massinvandringen för, eller hur?

Dessutom har de arbetskraftsinvandrare som kommer så gott som uteslutande en kompetens som Sverige lider brist på. De arbetskraftsinvandrare som kommer hit är till största delen EU-medborgare. Polska byggarbetare och baltiska sjuksköterskor är två bra exempel, det vill säga är en direkt följd av bland annat ert eget partis idoga arbete för EU:s överstatlighet, inte av Alliansens regeringsbeslut.

Om nu till exempel somalier med västerländskt mätbar kompetens inom bygg eller sjukvård är så många i Sverige vore det väl självklart och mycket enklare att anlita dessa i stället före arbetskraftsinvandrare? Det är alltså uppenbart att asylinvandrares arbetshinder måste ligga någon annanstans.

Tvärtom mot vad ni hävdar har i verkligheten den absolut största andelen asylinvandrare helt andra och mycket större problem än konkurrensen från arbetskraftsvandrare att kämpa mot. Det är ju, för den som väljer att se det, uppenbart att en nyligen hitkommen från mellanöstern eller norra Afrika (de senaste 15-20 årens överlägset största grupper) generellt hindras av:

• Låg utbildningsstatus jämfört Sveriges behov och krav på yrkesarbetare.

• Små eller inga kunskaper i svenska.

• Avsaknad av kvalificerade yrkeskunskaper som Sverige lider brist på.

• Ursprung i en helt annan kultur vilket, tillsammans med låg utbildningsståndpunkt, gör det svårt att förstå hur vår svenska arbetsmarknad fungerar.

• På grund av bostadsbrist och avsaknad av styrning vad gäller bosättningsort är de hänvisade till en existens i isolering från det svenska samhället, det vill säga utanförskap intill minst tredje generation (enligt Pensionsmyndighetens statistik bidrar utomvästliga asylinvandrare först i just tredje generationen till pensionsystement i större grad än de får ut pengar ur detsamma. Offentlig statistik har en ju viss eftersläpning vilket gör att tillgängliga siffror visar förhållandet för dem som kom före de 10-20 åren).

Vidare är det, mycket milt uttryckt, en grov lögn att påstå att SAP stramat åt asylinvandringen. Detta visas i många exempel varav jag här begränsar mig till ett par av de mest flagranta:

1. Ert parti har, mot lagrådets direkta avrådande, tillåtit det flyktingextremistiska och knappt existerande MP att utpressa er till den så kallade hazaramnestin.

2. Er regering har sagt ja till att ta emot kvotflyktingar men samtidigt inte gjort något som helst försök att bromsa den livsfarliga flyktingsmugglingen till Sverige.

För att ge er en möjlighet att inför läsarna nyansera ert budskap bortom "allt är borgarnas fel" (vilket vi hört från SAP sedan 1970-talet) vill jag gärna be om ert svar på följande frågor:

• Hur stort antal har Sverige till exempel de senaste två åren, mottagit av arbetskraftinvandrare och vilka länder bidrar med vilka antal?

• Hur många asylinvandrare vistas idag, legalt eller illegalt, i Sverige och vilka länder har här bidragit med vilka antal?

• Vilken är er definition av "lägre utbildning" och i vilka yrken samt i vilket antal förväntar ni er, i händelse av en återinförd arbetsmarknadsprövning, att människor med denna utbildningsnivå utan ytterligare utbildning i Sverige ska kunna konkurrera ut arbetskraftsinvandrarna från?

• Från exakt vilka arbeten konkurreras i stora antal till exempel somaliska kvinnor & ungdomar i utanförskap, bostadslöshet och med obefintliga kunskaper i svenska språket ut från?

Många ungdomar väljer som vi vet i stället att delta i det som polisen numera benämner "klankriminalitet" vilket med exempel i bland annat irländares och italienares antal och historia i New York under 1800-talet samt med tanke på den omedvetna invandringspolitik Sverige fört de senaste 20 åren även på förhand var en självklar utveckling för den som inte låter känslor styra sig till 100 %. Även har är ert eget parti har, på grund av perioderna i regering de senaste 30 åren och ert sätt att sätta demokratins principer ur spel genom samarbeten som till exempel den ökända "decemberöverenskommelsen", en stor skuld.

• Hur och när under de senaste två mandatperioderna har nuvarande regering försökt, till exempel via propositioner eller lagförslag, att återinföra prövningen av arbetskraftsinvandrare?

• Vilken effekt i antal skulle, givet arbetskraftsinvandrarnas ursprungsländer och EU:s regelverk, ett sådant återinförande ha på antalet arbetskraftsinvandrare och därmed på motsvarande antal asylinvandrare satta i arbete?

• I vilken utsträckning tänker ni er att arbetsmarknadsprövningen skulle tillämpas vid beslut om uppehållstillstånd och medborgarskap?

Avslutningsvis tror jag ni, eventuellt oförstående, gör ett uppenbart misstag i att fortsätta med den självsäkra retorik utan argumentation i sak som (i en helt annan verklighet) grundades av sossar under 1950 och -60-talen men som av SAP:s väljarstöd att döma inte fungerat särskilt väl de senaste 40 åren.

Eventuellt vore det mer verkningsfullt att förklara för de fallerande väljarna hur till exempel det politiska och ekonomiska stödet till EU:s federativa utveckling eller den enorma (i förhållande till det ursprungliga befolkningsantalet) invandringen av fattiga från Mellanöstern och norra Afrika gynnar Sverige och dem som redan lever i landet?

Jag ser fram emot ert snara svara på dessa sidor i Magazin24.

Stefan Johansson


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till redaktion@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Det går bra att skriva under signatur.Andra har också läst

Bättre tider!

Krönika Carl Olov Persson skriver om integration, hopp och vår vackra omgivning.

Nya åtgärder ska motverka trängsel i Arbogas skolor

Arboga Arboga kommun strukturerar om för att motverka trängsel och förhindra smittspridning bland högstadieelever.

Premiäröppning för Teknikbacken

Arboga Coronaanpassad verksamhet när Arboga Alpina drar igång årets säsong i Teknikbacken.

12-åring rånad i Köping

Köping Tre tonåringar gripna efter personrån.

Två fall av skadegörelse anmält till polisen

I båda fallen har sten kastats genom fönster.

Tänk ändå vad bra vi har det!

Susanne Linde skriver om tvärsäkra åsikter, gemenskap och positivt tänkande.

Kakan betalar vi

Harry Holm skriver om demokrati, D-vitaminer och Dan Eliasson.

Lägg till Magazin24 som "app" i din mobil

Så skapar du en ny Magazin24-app.

Körfält på Drottninggatan stängs av

Vägarbete påbörjas på tisdag.

KHC föll borta mot Kumla

Andra raka förlusten i fortsättningsserien.

Stars förlorade borta mot serieledaren

Tappade ledning under fredagskvällen.

Extraljus stulna vid inbrott på inhägnat område

Två företag har gjort polisanmälningar.

Annika Duàn axlar den tunga rollen som kommunalråd i Köping

Nytt år, nya möjligheter. Eller nytt år, nytt kommunalråd. Magazin24 tog en pratstund med Köpings kommuns nya kommunalråd tillika kommunstyrelseordförande om hennes nya uppdrag.

Vaccineringen mot covid-19 har inletts i Arboga och Kungsör

”Vi vaccinerar fortlöpande utifrån att vi får doser”.

Jonah Mathews inleder proffskarriären i Köping

Jonah Radebaugh ersätts av Jonah Mathews. Dagen innan nyårsafton landade Stars nyförvärv i Sverige.

Personal på äldreboenden kan snabbtestas för covid-19

”Värdefullt verktyg för att bromsa smittspridning”, säger överläkare Mikael Sars.

Stars tar sig an serieledarna

Tuff uppgift väntar på bortaplan.

Efter oroligheterna – "Kabbe" övergår till distansundervisning tidigt

Rektorn: ”Det är tråkigt när några få elever förstör för majoriteten”.

Lastbil körde in i mitträcket på E18

Fordonet fick bärgas från platsen.

Registreringsskylt och LED-ramp stals från bil

Fordonet tillhör ett företag.

Rutor krossades – luftvapen tros ha använts

Små hål hittades på de skadade fönstren.

Anlade sex bränder i trapphus – dömd till fyra års fängelse

På torsdagen kom domen för den kvinna som i slutet av september anlade flera brandhärdar i ett lägenhetshus i centrala Köping.

Karlbergsskolan utrymd två gånger på två dagar

Räddningstjänsten kallades till skolan på nytt.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Bättre tider!

Carl Olov Persson skriver om integration, hopp och vår vackra omgivning.

Tänk ändå vad bra vi har det!

Susanne Linde skriver om tvärsäkra åsikter, gemenskap och positivt tänkande.

Kakan betalar vi

Harry Holm skriver om demokrati, D-vitaminer och Dan Eliasson.

Att tro eller inte tro är var och ens ensak

Carl Olov Persson tolkar bönen "Fader Vår".

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.

Gratistidningarnas Branschorganisation tilldelade Magazin24 priset för årets lokalsajt 2020. Läs mer här