Debatt
15:32 | 17 oktober 2020

Replik till debattartikeln ”Fairtrade City, nej tack”

Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige, ger svar på tal på debattartikeln ”Fairtrade City, nej tack”.

Hewan Temesghen. Foto: Fairtrade Sverige

Replik till: ”Fairtrade City, nej tack” (15 okt 2020):

För att nå de globala målen om hållbar utveckling behövs en schysstare världshandel. En väg att gå är att bli en Fairtrade City.

I dag är ett 50-tal svenska kommuner Fairtrade City-diplomerade, men diplomeringen är inget svenskt fenomen: London, Paris, Seoul och Chicago är några av de 2 000 städer världen över som arbetar för en internationell handel som värnar mänskliga rättigheter och miljö. Karl-Adam Bredwad i Kolsva vill inte att Köping sällar sig till de en av dessa. Han påstår att det saknas ”stöd för att Fairtrade gör något bättre för arbetarna”. Kritiken baserar han på en delrapport i en Harvard-studie från 2014, men slutrapporten från 2020 visar att Fairtrade-certifiering associeras med högre försäljningspriser och ökade intäkter. När Harvard-forskarna tittar på de småskaliga kaffeodlarnas hushållsekonomi finner de ”robusta bevis” för att ”Fairtrade är associerad med högre inkomster”. Det – om något – är väl att betrakta som en förbättring?

Docent Cecilia Solér vid Handelshögskolan i Göteborg har gått igenom ett stort antal vetenskapliga artiklar mellan 2015 och 2018 som utvärderar effekten av Fairtrade på odlares inkomster. Hon fann att de samstämmigt visade att ”Fairtrade ökar inkomster inom odling av kaffe, kakao, bomull, tropisk frukt mfl produkter” (SVD den 19 mars 2019).

Karl-Adam Bredwad kritiserar också Fairtrades ägarskap. I Sverige är Fairtrade uppdelat i en förening och ett bolag. Det stämmer att bolaget ägs av Svenska kyrkan och LO, men ägarna har aldrig tagit ut någon vinst. Att påstå att Fairtrade delar ut pengar till LO och Svenska Kyrkan är alltså helt felaktigt – det har aldrig hänt.

Fairtrade Sverige äger dessutom bara två procent av paraplyorganisationen Fairtrade International, 50 procent ägs av odlarna och anställda själva.

Sverige har, likt FN:s övriga medlemsländer, förbundit sig att nå de globala målen för hållbar utveckling till 2030. Svenskarnas konsumtion påverkar världen – och det är kommuner och regioners ansvar att arbeta för att den offentliga konsumtionen av produkter som riskerar skada odlare och anställda i andra länder är så hållbar som möjligt. Ett sätt att göra detta är att bli en Fairtrade City.

Det är därför glädjande när nya kommuner vill engagera sig – tillsammans med stora och små städer världen över – för att bidra till en hållbar konsumtion och världshandel. Vi hoppas så klart att Köping vill vara med!

Hewan Temesghen, generalsekreterare Fairtrade Sverige


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till redaktion@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Det går bra att skriva under signatur.

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-