KöpingMulet

Magazin24

Nygatan i Arboga. Foto: David Eriksson/arkiv

Tillåt biltrafik i Arbogas stadskärna

Debattartikel signerad Stefan Gunnarsson (SD).

Debatt · 13 nov, 2019 kl. 15:13

Idag ser vi en trend att handeln och verksamheter i stadskärnan håller på att försvinna, en företeelse som sker i många städer runt om i Sverige. Internethandel är en svår konkurrent för butikerna och vi vet inte hur det kommer att sluta. Kan vi som politiker på något sätt hjälpa till så stadskärnan blir mer levande med butiker och andra verksamheter så bör vi göra det. 

För ca tjugofem år sedan så var det populärt att stänga av stadskärnor och tanken var att det skulle vara bilfritt och att kunna ta sig en promenad i lugn och ro när man skulle handla. En god tanke som delas av många och Arboga följde med i den trenden. Men tiderna har förändrats med vårt köpbeteende och verkligheten ser annorlunda ut idag, vi har blivit bekvämare. 

Arboga idag är enkelriktat både här och där. Nygatan och Kapellbron är avstängda för biltrafik och förutsättningarna att bedriva handel är långt ifrån optimala. Det skapar svårigheter för kunderna att handla i staden och våra turister upplever det som svårt att hitta både in och ut ur Arboga. Det är bråttom att åtgärda problemen för butiker lägger ner i en stridande ström och många lokaler står tomma. 

Vi i Sverigedemokraterna gjorde en enkel frågerunda bland ca 25 st butiker under våren 2019 och fick mycket entydiga svar att något måste göras från kommunens sida, dvs öppna upp stadskärnan för mer biltrafik. En motion är inlämnad till Kommunfullmäktige april i år ock det har nu gått ett antal månader och inom sinom tid kommer frågan upp i det politiska systemet. 

Förvaltningen och majoritetsstyret P7 har tillsatt en tjänstemannagrupp för att titta på frågan som det heter, en icke aktiv grupp i våra ögon. Gruppen har inte inte gjort några ansträngningar på ett seriöst sätt ännu. Inga protokoll eller mötesanteckningar, tidsplan etc har inte redovisats. Här måste det finnas aktiva personer som ingår i gruppen och driver frågan för det är bråttom nu om inte Arboga stadskärna ska bli tyst och ödslig. Ett mycket nonchalant beteende gentemot verksamheterna i stadskärnan. 

Det skulle inte kosta kommunen många pengar att prova under tex två år för att se om det blir bättre med att släppa fram trafiken på något sätt och sedan kan en utvärdering göras om det blev bättre eller inte. 

Det är P7 som styr staden med sina beslut och som ni så ofta påpekar, vilar det ett tungt ansvar på oss alla att jobba för Arbogas bästa men det vill till att det blir konkreta åtgärder. Stadskärnan i Arboga handlar mycket om småföretag och dessa har helt andra utmaningar än storföretagen. Det är något även för näringslivsrådet i Arboga kommun att ta tag i! 

Stefan Gunnarsson

Sverigedemokraterna Andra har också läst

En förd till sjukhus efter olycka på bro

Kolbäck På söndagsförmiddagen inkom ett larm om en trafikolycka på väg 252 i Kolbäck.

VM spelade lika mot Lindome

Innebandy Slutresultatet skrevs till 4-4 efter förlängning.

Mikaela går i mammas fotspår efter 30 år

Efter 30 år som medicinsk fotvårdare i Köping och Kolsva lämnar Sabine Eriksson över verksamheten till dottern Mikaela Jakobsson.

Hallstabo dömd för rattfylleri

Stoppades av polis i somras när han körde rattfull, i veckan kom domen.

Västmanlänningarna förtjänar ett svar Denise Norström (S)

Debattartikel från Mikael Andersson Elfgren (M) angående ett uttalande om skjutningar och vårdförsäkringar från socialminister Lena Hallengren.

KHC inkasserade ny derbyvinst

Besegrade Surahammars IF på bortais under fredagskvällen.

Drop-in-dop blev en hit i Kungsör – i februari är konceptet tillbaka

Dop och vigsel är, för många människor, viktiga tillställningar. För vissa har det av olika anledningar inte blivit av. Nu ger Kungsörs församling besökare chansen att åtgärda...

Om en liten katts död. Om värme i vårt iskalla land

Susanne Linde skriver om värme och omsorg.

Stars föll efter sekunddrama – missade matchens sista skott

Dramatiskt in i det sista när hemmalaget förlorade i Karlbergshallen.

Så slutade mötet mellan Stars och Nässjö

Här är resultatet i fredagsbataljen.

Risk för missfärgat vatten i Valskog

Nästa vecka ska brandposter spolas och sättas igång.

Inför psykiatriambulans i Västmanland

SD: "Patienter med psykisk ohälsa i Västmanland är värda ett bättre omhändertagande".

Kommunen varnar: Oseriöst företag vill spola avlopp

"Det här företaget vill lura dig på pengar, så gå inte på det. Försök till bedrägeri anmäler du till polisen".

Fest i Munktorp urartade – två döms till fängelse

Duo har gjort sig skyldig till rån.

Sköt sönder fönster med slangbella

Företag fick två rutor krossade.

Fallqvist: "Rimliga mål gör nyårslöftet möjligt att uppnå"

Ett vanligt nyårslöfte är att på ett eller annat sätt förbättra sin fysik. PT:n Alfons Fallqvist berättar om vanliga hinder man kan stöta på och hur man övervinner dem.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Om en liten katts död. Om värme i vårt iskalla land

Susanne Linde skriver om värme och omsorg.

I love this game – men snälla, var försiktiga!

Jimmy Bladh skriver om Köping Stars och den uppmärksammade golvdebatten.

En snabb titt i spåkulan

Trevlig helg och god fortsättning! Vad sägs om att börja det nya året med en titt i spåkulan? Vilka trender kommer att dominera på 2020-talet?

God jul för oss alla!

Carl Olov Persson skriver om julefrid.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.