KöpingLätt molnighet

Magazin24

Fotbollsdomaren Josefine Bastås från Arboga dömer kommande säsong i Damallsvenskan. Foto: David Eriksson

Delmålet avklarat: Josefine tar klivet upp till Damallsvenskan

Västra Mälardalen får ytterligare en representat i landets högsta fotbollsserie kommande säsong. Josefine Bastås tar klivet upp som assisterande domare. ”Jag känner mig redo”, säger 26-åringen från Arboga.

Fotboll · 13 feb, 2021 kl. 11:47

Hon började döma fotboll som 14-åring och har sakta men säkert jobbat sig uppåt i seriesystemen. Säsongen 2021 flyttas Josefine Bastås upp som ordinarie assisterande domare i Damallsvenskan.

– Jag tycker det känns skitkul. Det är delmål i karriären som jag satt upp. Nu gäller det att etablera sig där och sen är siktet att ta sig ett steg längre upp på herrsidan, säger 26-åringen från Arboga.

Förra säsongen dömde Josefine mest som huvuddomare i damernas division 1 och som assisterande domare i herrarnas division 2. Nu tar hon alltså ytterligare ett steg uppåt.

Under förra våren gick hon steg 3 i domarutbildningen och den gångna hösten fick hon några testmatcher i Damallsvenskan samt herrarnas division 1.

– Det gick bra och därför fick jag nu min klassning i Damallsvenskan. Jag har några provmatcher till för att kunna herrarnas division 1, men målet är att etablera sig där och sen om några år kunna kvalificera sig mot utbildningen till Superettan, säger Josefine.

Bastås är ambitiös och nöjer sig inte än. Hon vill högre och högre i sin domarkarriär.

– Jag känner mig redo. Jag är klar med plugget, jobbar och har landat lite i livet känns det som. Nu känner jag att den här satsningen går att göra för det tar mycket tid. Det krävs att man orkar lägga ner den tiden och att det är värt det.

I Damallsvenskan spelar lag från Malmö i söder till Piteå i norr. Josefine kan bli tillsatt till samtliga matcher och därmed få resa en hel del under 2021.

– Nu på försäsongen blir det kortare resor, men sen under säsongen kan det bli var som helst.

Hur tänker du kring att kombinera din domarsatsning med jobb och fritid?

– Jag jobbar raka veckor, måndag till fredag, har flextid och en förstående chef, skrattar Josefine.

– Sen kommer jag gå ner till 90 procent i arbetstid och det kommer underlätta. Det gäller att hitta en balans och det tror jag att jag gjort, fortsätter hon.

Josefine Bastås, längst till höger, tillsammans med domarkollegorna Petter Kvist, Lovisa Johansson och Selma Griberg vid Bastås debutmatch i Damallsvenskan mellan Uppsala och Växjö förra säsongen. Foto: Västmanlands fotbollsdomarklubb

Josefine Bastås har dömt både damer och herrar sen domarkarriären inleddes. Något som gett henne värdefulla lärdomar för framtiden.

– Det smäller mer i herrmatcher och är hela tiden situationer. I damfotbollen kan det vara en lugn period och sen kommer en smäll. Då måste du vara påkopplad, medan i herrfotbollen måste du alltid vara påkopplad.

Domarrollen är också en utsatt position. Kritik kan komma från spelare, ledare, publik eller föräldrar. Ibland väldigt hård.

– Det gäller att stå på sig och även ignorera mycket. Du kan inte lyssna på allt.

I flera europeiska länder har flera kvinnliga domare fått och tagit chansen att döma på högsta nivå på herrsidan. En utveckling som Josefine välkomnar.

– Det är jättebra. Nu gäller det att hålla i detta och att fler ges förutsättningar att komma fram. Det är väldigt bra att det finns förebilder som visar att det går, men de har också kämpat väldigt hårt att komma där.

Siktar du själv mot att få döma stora mästerskap – både på klubb- och landslagsnivå?

– Det är en del av planen. Visst vill jag komma ut internationellt, men då måste jag ta nästa steg och det är att avancera uppåt på herrsidan. Jag behöver ta steg 4-utbildningen som assisterande för att kunna aspirera på Fifa-platserna, men bara för att du gått steg 4 betyder inte det automatiskt att du är Fifa-domare. Det är en lång väg att gå.

Vilken stöttning har du från dina domarkollegor?

– Vi har en regiongrupp och där finns mycket stöttning. Vi diskuterar matcher och situationer. Sen har jag en coach kopplat till mig som jag alltid kan bolla med. Man är inte själv och det känns väldigt skönt.

Slutligen, som domare, vad anser du om VAR (Video Assistant Referees)?

– Den är svår… Används det på rätt sätt, för att hitta grova utvisningar och straffar till exempel, är det bra. Men man ska inte gå in och peta i för mycket. Millimetermått vid offside, det är ingen som kan uppfatta det under spelets gång. Då blir det för mycket, avslutar Josefine Bastås.Andra har också läst

Oväntad förlust för Surahammar

Ishockey Jumbon Malung blev för svåra: ”Ingen toppeninsats”.

Sjukdom gör att Köping Hockeys viktiga streckmatch flyttas

Ishockey Även Surahammars match på fredag påverkas.

Mycket tufft motstånd för Stars när ligaspelet återupptas

Basket Tre veckors speluppehåll över: ”Kunnat nöta mer på detaljer”.

Målvaktstalangen från Arboga klar för IFK Norrköping

19-åringen om övergången: ”Det här var det absolut bästa valet för mig”.

Innebandysäsongen över för de lokala lagen

Svenska Innebandyförbundets generalsekreterare Mikael Ahlerup: ”Väntat in i det längsta”.

Dubbla vinster i Hockeyettan

Surahammars IF befäster ledningen efter ännu en seger.

Discgolfen växer – nu vill Kolbäck Hyzers förnya banan

Discgolfen i Kolbäck har fått ett uppsving under pandemin. Nu har Kolbäck Hyzers startat en insamling för att modernisera och utveckla klubbens populära bana. ”Responsen har varit...

KHC föll mot Kumla

Nollades under fredagskvällen.

Surahammar nollade Köping i länsderbyt

Tre mål i mittronden avgjorde.

Stars värvar storväxt center från Fryshuset

Stars-tränaren Nikolaidis: ”Jag och övriga coachstaben är väldigt glada”.

Surahammar upp i topp efter ny seger

Laget ordnade åttonde segern på 13 spelade matcher.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Tala för din bygd

Jan Kallberg skriver om lokalpatriotisk marknadsföring.

This too shall pass

Ewa Nilsson skriver om lärdomar och positiva nyheter.

När Amor skjuter pilar!

Susanne Linde skriver om kärlek och Alla hjärtans dag.

Vi firar en halshuggning

Harry Holm skriver om vaccin, Alla hjärtans dag och Norge.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.