Köping20°Klart

Magazin24

Grabus och Södra redo för annorlunda höst

Otroligt långa försäsongen äntligen över: "Får se vilka som tacklar det bäst".

Fotboll · 24 jul, 2020 kl. 15:07

Till följd av den rådande pandemin sköts fotbollssäsongen upp, bland annat för Arboga Södra och Kungsörs BK i division 3 Västra Svealand. KBK hann med två matcher innan sommaruppehållet och nu är det dags för seriekollegan Arboga att få spela tävlingsmatcher.

Försäsongen, som pågått sen i vintras i flera omgångar, är numera över. Arboga ska spela elva matcher med start i helgen och med avslutning i början av oktober.

– Det har varit svårt att ha en ordentlig försäong när ingen riktigt vet vad som händer. Det har varit lite svårt stundtals med motivationen att träna. Normalt sätt är man ju nästan programmerad att juli innebär vila, men nu blir det annorlunda. Det är inte optimalt, men samtidigt är det inte optimalt för någon just nu. Vi får se vilka som tacklar det bäst i serien, säger Arboga Södras mittfältsmotor Dervis Grabus.

Känner du någon oro över att spela med tanke på den rådande pandemin?

– Personligen känner jag ingen oro. Det finns säkert de som är oroliga, men samtidigt får man göra ett val. Hade jag varit rädd hade jag inte ens tränat. Kör man tvåmål på träning är det samma typ av kontakt som på match. Det känns inte som att vi har någon oro i laget heller.

På lördagen sparkar allt i gång för Södra. Då väntar nykomlingmöte med Dalsländska Bengtsfors. Dervis Grabus ser fram emot att äntligen få spela "riktiga" matcher igen, trots att det i nuläget är svårt att veta var laget står rent formmässigt.

– I division 4 vet man ungefär vad man kommer till och har bättre koll på motståndet. Nu var vi visserligen i trean för två säsonger sen, men jag tror inte det ser likadant ut nu. Speciellt med den här försäsongen. Till exempel Bengtsfors har jag aldrig hört talas om och jag vet absolut inget om dom.

Han fortsätter:

– Men utifrån förutsättningarna är vi så redo som det bara går.

Arboga Södra gjorde i fjol hela 88 mål på 22 seriematcher samt nio mål på de tre kvalmatcherna som ledde till uppflyttning. Merparten av de 97 fullträffarna, 65 närmare bestämt, kom från trion Dervis Grabus, Rijad "Rio" Babovic samt Nemanja Plamenic. Den trion kommer spela ihop även denna säsong, även om rollfördelningen kommer se annorlunda ut.

– Nemanja skulle inte spela egentligen, men hans jobbsituation ändrades så det blev en bonus för oss. Samtidigt är tanken att jag ska spela defensiv mittfältare i år så jag kommer vara längre ner i planen. Det blir nog inte lika många mål från min sida i höst, men jag tror både "Rio" och Nemanja kommer göra en del. De har utvecklats och ser vassa ut, säger Grabus.

Att Arboga har offensiv kraft råder det ingen tvekan om, men bakåt fanns det brister ifjol. Södra släppte in hela 50 mål förra året. Något de måste förbättra när de nu tagit ett kliv upp.

– Tanken är att jag ska ligga framför mittbackarna för skapa lite stabilitet och trygghet. Vi har ett skickligt lag, men vi måste verkligen ta kampen den här säsongen, göra det tråkiga jobbet och vara noggranna i våra defensiva omställningar. Förra året släppte vi in många mål och flera av dom var väldigt onödiga. Vi gjorde även en del individuella misstag och det kommer vi inte ha råd med nu. Vi måste ta ansvar både individuellt och kollektivt.

Sist ni var i division 3 åkte ni ut direkt. Kan ni etablera er den här gången?

– Sist var det vårt eget fel. Vi låg bra till efter halva säsongen då, men sen orkade vi inte hålla ihop det mentalt. På det sättet blir det bättre med elva matcher den här säsongen. Vi har en tunn trupp och det ger oss bättre chans att hålla oss kvar, men det är lätt att stå här och säga. Det ska göras ute på planen också, säger Dervis Grabus.
Andra har också läst

Så slutade helgens fotbollsmatcher

Resultat från samtliga lokala serier.

Viktig pusselbit på plats för Västra Mälardalen

Innebandy Rutinerade forwarden stannar: "I år slipper dom mig bara fram till fotbollens slut".

Huvudtränaren stannar i VM IB

Innebandy "Blir en spännande säsong".

Talangen fortsätter i VM IB

Innebandy Sportchefen: "En spelare som jag tror kommer gå riktigt långt".

Lagkaptenen stannar i Västra Mälardalen

Sportchefen: "En otroligt duktig innebandyspelare".

Tove Landström matchvinnare i Forsbys premiär

Satte det avgörande målet i slutet av matchen.

Andra raka förlusten för Arboga Södra

Föll tungt hemma på Ekbacken.

VM IB värvar center från Per-Ols

Poängstarke 19-åringen om flytten: "Ta ännu ett kliv i utveckligen".

KHC värvar från Almtuna

Ung forward klar för spel med Hockeyettan-laget.

Gustafssons comeback över redan i första ronden

Arbogasonen efter jobbiga nederlaget: "Det suger att förlora".

Tung start för Arboga Södra

Föll med uddamålet i division 3-premiären.

Två nya forwards klara för Köping Hockey

Hämtas in från SHL-laget Växjö samt Enköping.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Det är dags att säga adjö – tack för allt

Dennis Johansson Strömberg skriver om sin tid på Magazin24.

Semester – back to basic!

Susanne Linde skriver om dåtidens och nutidens ledigheter.

Det kommer att bli bra

Harry Holm skriver om jordgubbar, semestrar och en ljus framtid.

Fem intressen delar ansvar för Hjälmaren

Carl Olov Persson skriver om Sveriges fjärde största sjö.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.