Köping11°Mulet

Magazin24

Golfklubbarna har haft fullt upp när allt fler letat sig ut på banorna under den globala pandemin. Foto: David Eriksson

I pandemins spår – rejält uppsving för golfklubbarna

Det har aldrig spelats mer golf i Sverige än det gjorts under 2020. I Arboga och Köping har trenden märkts av tydligt. "Det har varit hur mycket som helst att göra", säger Köpings Golfklubbs klubbchef Emil Madsen.

Golf · 18 aug, 2020 kl. 09:00

Inget ont som inte för något gott med sig lyder det gamla ordspråket. Den globala pandemin har försvårat livet och påverkat oss alla, men det går även att hitta positiva aspekter ur det. Golfen har fått en rejäl uppsving i Covid-19:s spår tack var klubbars arbete med att minimera smittspridning och erbjuda en plats för aktivitet och umgänge med distans.

Vid en mätning den 15 juli passerade golfen en halv miljon medlemskap i hela Sverige. Mellan 1 januari och 2 augusti spelades det totalt över sju miljoner ronder i Sverige, varav cirka 4,94 miljoner är medlemsspel och 1,5 miljoner är gästronder. Under samma period har även antalet bokade ronder ökat med över 1,75 miljoner jämfört med fjolåret. Dessutom har många hittat till eller återvänt till golfen under 2020. Detta enligt löpande statistik från Svenska Golfförbundet.

Patric Sundlöf, klubbchef Arboga Golfklubb. Foto: David Eriksson

Det ökade intresset har märkts tydligt även lokalt. På regionens två 18-hålsbanor, Arboga Golfklubb och Köpings Golfklubb, är 2020 redan ett rekordår. Båda klubbarna har fått ett 50-tal nya medlemmar under året och har märkt tydligt att fler varit på banorna.

– Vi är nästan uppe i lika många spelade rundor som förra året redan nu. Det kommer växa enormt. Golf är ju en aktivitet som gått väldigt bra att genomföra under pandemin. Tidigare har medlemmarna bara kunnat åka ut till hit och sen gått ut på banan. Nu måste de boka tid för att det är så många här och spelar. En dag i redan i maj hade vi mer folk på banan än någon annan dag året innan, säger Arboga GK:s klubbchef Patric Sundlöf när Magazin24 träffade honom i slutet av juli.

– Det har varit hur mycket som helst att göra här. Helt sjukt, faktiskt. Vi visste inte hur det skulle bli innan säsongen. Det är skönt att ha något positivt i dessa tider. Samtidigt har det varit tufft för personalen här eftersom vi räknat med så här många spelande. Vi har varit lite efter med vissa saker, men det kanske lugnar sig nu när hösten börjar närma sig, säger Köping GK:s klubbchef Emil Madsen.

Båda klubbcheferna säger också att golfspelarna har skött sig bra när det kommer till att hålla avstånd och minska riskerna för smittspridning.

– Folk tar sitt ansvar. Det har fungerat väldigt bra, säger Patric Sundlöf.

– Jag tycker att folk har skött sig. Sen finns det alltid de som tror att de inte ska bli smittade, men de flesta är medvetna om vad som gäller, säger Emil Madsen.

Emil Madsen, klubbchef Köpings Golfklubb. Foto: David Eriksson

Antalet spelade ronder, nya och återvändande medlemmar och greenfee-gäster har ökat under våren och sommaren hos båda golfklubbarna.

– Främst under semestertiderna har vi märkt att många utifrån kommer hit. Nästan hälften av de som spelar har varit utifrån och samtidigt prövar våra egna medlemmar spel på andra banor. Det är jättekul, säger Patric Sundlöf.

– Vi har märkt av att det kommit in många yngre spelare i år. Vi har ökat antalet medlemmar och samtidigt fått till en föryngring. Det är jättebra för sporten. Då har vi lite att bygga på i framtiden, säger Emil Madsen.

Dessutom har respektive klubbars årliga golfveckor slagit sina rekord i antalet deltagare.

– Vi hade otrolig hjälp av många ideella krafter, sponsorer och vår restaurang, precis som vi haft hela året. Vi hade ungefär 200 fler tävlande under de fem dagarna och då begränsade vi ändå antalet för att det inte skulle bli för mycket för tävlingsledningen. Det blev långa dagar, men det var en fantastiskt vecka, säger Sundlöf, som jobbat mer än någonsin hittills under året.

I Köping pågick golfveckan i sex dagar. Sex fullspäckade dagar.

– Det var helt galet. Vi hade totalt 1 082 startande under golfveckan. Tidigare har vi aldrig varit nära 1 000 startande. Vi omsatte nästan en halv miljon bara den veckan, men det blev långa dagar för oss i personalen. Som tur var hade vi mycket hjälp av frivilliga och sponsorer som ställde upp hela veckan, säger Madsen.

Livet kommer att förhoppningsvis att återgå till det normala någon gång framöver. När den tiden kommer finns inte längre möjligheten för många att spela golf på dagtid under veckorna.

Hur tänker ni som golfklubbar kring att kunna behålla de befintliga och nya medlemmarna även nästa säsong?

– Vi vill erbjuda något som medlemmarna vill ha, men exakt hur det kommer se ut har vi inte riktigt kommit fram till ännu. Golfen har lockat mycket folk det här året på grund av att det inte funnits så mycket annat att göra, men om vi sen ska kunna konkurrera med andra aktiviteter när coronakrisen börjar gå över så måste vi kunna erbjuda något som konkurrerar, säger Patric Sundlöf.

Emil Madsen:

– Det som vi känner och tror är att det kommer bli tuffare med sponsorer. Många företag kommer nog få restriktioner på sig gällande pengar. Där räknar vi med en dipp. Jag tror även vi kan tappa en del medlemmar om det blir tal om fler uppsägningar. Om vi gör ett bra år ekonomiskt i år är det nog bra att lägga lite pengar åt sidan. Det behövs buffert för framtiden.Andra har också läst

"Jotti" efter premiärsegern: "All heder till killarna"

Basket Tränaren hyllar lagets insats och lyfter fram nyförvärvens framfart.

Stars-kaptenen redo för tuff premiär

Basket Niklas Larsson inför matchen mot regerande mästarna: "Vi har något bra på gång".

Så slutade helgens innebandymatcher

Innebandy Blandade resultat för de lokala lagen.

Övertygande seger och knapp förlust för Köpings BTK:s damer i helgen

Bordtennis Öppnade starkt, men orkade inte riktigt i andra matchen.

Så slutade söndagens hockeymatcher

Köping HC vann på bortaplan.

Skön bortavinst för VM

Besegrade Katrineholm med 9-4 på söndagseftermiddagen.

KFF fortsatt obesegrade i kvalet

Köping FF vann söndagens drabbning mot Norrstands IF.

KHC vann länsderbyt mot Sura

Suratränaren: "Blir lätt för Eneroth att hålla nollan"

Klart: CJ Jackson återvänder till Stars

Fjolårets succéguard är tillbaka.

Stars bryter med amerikan

Lämnar veckan innan SBL-premiären.

Dubbla segrar i Östersund för Köping Stars

Tränare Nikolaidis: "Det har varit två bra matcher i vår utveckling som lag".

Så slutade helgens innebandymatcher

Blandade resultat för de lokala helgen.

Köping Hockey föll mot Skövde

Andra raka förlusten.

KFF inledde kvalet med seger

Besegrade Ölme på hemmaplan.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

20 år i en tuff bransch är värt att fira

Björn Blomgren skriver om Magazin24:s 20-årsjubileum.

Håll glöden uppe

Henrik Hansson skriver om 20 år med Magazin24.

Miljarderna rullar

Carl Olov Persson skriver om inflation och företagande.

Med tidningen i tiden

Jan Kallberg skriver om 20 år med Magazin24.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.