Golf
09:00 | 18 augusti 2020

I pandemins spår – rejält uppsving för golfklubbarna

Det har aldrig spelats mer golf i Sverige än det gjorts under 2020. I Arboga och Köping har trenden märkts av tydligt. "Det har varit hur mycket som helst att göra", säger Köpings Golfklubbs klubbchef Emil Madsen.

Golfklubbarna har haft fullt upp när allt fler letat sig ut på banorna under den globala pandemin. Foto: David Eriksson

Inget ont som inte för något gott med sig lyder det gamla ordspråket. Den globala pandemin har försvårat livet och påverkat oss alla, men det går även att hitta positiva aspekter ur det. Golfen har fått en rejäl uppsving i Covid-19:s spår tack var klubbars arbete med att minimera smittspridning och erbjuda en plats för aktivitet och umgänge med distans.

Vid en mätning den 15 juli passerade golfen en halv miljon medlemskap i hela Sverige. Mellan 1 januari och 2 augusti spelades det totalt över sju miljoner ronder i Sverige, varav cirka 4,94 miljoner är medlemsspel och 1,5 miljoner är gästronder. Under samma period har även antalet bokade ronder ökat med över 1,75 miljoner jämfört med fjolåret. Dessutom har många hittat till eller återvänt till golfen under 2020. Detta enligt löpande statistik från Svenska Golfförbundet.

Det ökade intresset har märkts tydligt även lokalt. På regionens två 18-hålsbanor, Arboga Golfklubb och Köpings Golfklubb, är 2020 redan ett rekordår. Båda klubbarna har fått ett 50-tal nya medlemmar under året och har märkt tydligt att fler varit på banorna.

– Vi är nästan uppe i lika många spelade rundor som förra året redan nu. Det kommer växa enormt. Golf är ju en aktivitet som gått väldigt bra att genomföra under pandemin. Tidigare har medlemmarna bara kunnat åka ut till hit och sen gått ut på banan. Nu måste de boka tid för att det är så många här och spelar. En dag redan i maj hade vi mer folk på banan än någon annan dag året innan, säger Arboga GK:s klubbchef Patric Sundlöf när Magazin24 träffade honom i slutet av juli.

– Det har varit hur mycket som helst att göra här. Helt sjukt, faktiskt. Vi visste inte hur det skulle bli innan säsongen. Det är skönt att ha något positivt i dessa tider. Samtidigt har det varit tufft för personalen här eftersom vi räknat med så här många spelande. Vi har varit lite efter med vissa saker, men det kanske lugnar sig nu när hösten börjar närma sig, säger Köping GK:s klubbchef Emil Madsen.

Båda klubbcheferna säger också att golfspelarna har skött sig bra när det kommer till att hålla avstånd och minska riskerna för smittspridning.

– Folk tar sitt ansvar. Det har fungerat väldigt bra, säger Patric Sundlöf.

– Jag tycker att folk har skött sig. Sen finns det alltid de som tror att de inte ska bli smittade, men de flesta är medvetna om vad som gäller, säger Emil Madsen.

Antalet spelade ronder, nya och återvändande medlemmar och greenfee-gäster har ökat under våren och sommaren hos båda golfklubbarna.

– Främst under semestertiderna har vi märkt att många utifrån kommer hit. Nästan hälften av de som spelar har varit utifrån och samtidigt prövar våra egna medlemmar spel på andra banor. Det är jättekul, säger Patric Sundlöf.

– Vi har märkt av att det kommit in många yngre spelare i år. Vi har ökat antalet medlemmar och samtidigt fått till en föryngring. Det är jättebra för sporten. Då har vi lite att bygga på i framtiden, säger Emil Madsen.

Dessutom har respektive klubbars årliga golfveckor slagit sina rekord i antalet deltagare.

– Vi hade otrolig hjälp av många ideella krafter, sponsorer och vår restaurang, precis som vi haft hela året. Vi hade ungefär 200 fler tävlande under de fem dagarna och då begränsade vi ändå antalet för att det inte skulle bli för mycket för tävlingsledningen. Det blev långa dagar, men det var en fantastiskt vecka, säger Sundlöf, som jobbat mer än någonsin hittills under året.

I Köping pågick golfveckan i sex dagar. Sex fullspäckade dagar.

– Det var helt galet. Vi hade totalt 1 082 startande under golfveckan. Tidigare har vi aldrig varit nära 1 000 startande. Vi omsatte nästan en halv miljon bara den veckan, men det blev långa dagar för oss i personalen. Som tur var hade vi mycket hjälp av frivilliga och sponsorer som ställde upp hela veckan, säger Madsen.

Livet kommer att förhoppningsvis att återgå till det normala någon gång framöver. När den tiden kommer finns inte längre möjligheten för många att spela golf på dagtid under veckorna.

Hur tänker ni som golfklubbar kring att kunna behålla de befintliga och nya medlemmarna även nästa säsong?

– Vi vill erbjuda något som medlemmarna vill ha, men exakt hur det kommer se ut har vi inte riktigt kommit fram till ännu. Golfen har lockat mycket folk det här året på grund av att det inte funnits så mycket annat att göra, men om vi sen ska kunna konkurrera med andra aktiviteter när coronakrisen börjar gå över så måste vi kunna erbjuda något som konkurrerar, säger Patric Sundlöf.

Emil Madsen:

– Det som vi känner och tror är att det kommer bli tuffare med sponsorer. Många företag kommer nog få restriktioner på sig gällande pengar. Där räknar vi med en dipp. Jag tror även vi kan tappa en del medlemmar om det blir tal om fler uppsägningar. Om vi gör ett bra år ekonomiskt i år är det nog bra att lägga lite pengar åt sidan. Det behövs buffert för framtiden.

Patric Sundlöf, klubbchef Arboga Golfklubb. Foto: David Eriksson
Emil Madsen, klubbchef Köpings Golfklubb. Foto: David Eriksson

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-