Köping15°Lätt molnighet

Magazin24

Coronapandemin och två(!) armbrott har stoppat golfproffset Robin Bojar från spel under 2020. Foto: David Eriksson

Mardrömssäsong för Robin Bojar

Coronapandemin satte stopp för alla tävlingar under större delen av året. När det väl återupptogs var olyckan framme för golfproffset Robin Bojar – som bröt handen under en tävling. "Jag hade så ont", säger 21-åringen från Arboga.

Golf · 13 sep, 2020 kl. 06:17

Redan i väldigt ung ålder började Robin Bojar spela golf. Tidigt märktes att talangen fanns där och efter gymnasietiden på golfgymnasiet i Linköping har Arbogakillen tagit sikte på att bli proffs på heltid.

Fjolåret var hans första på MoreGolf Mastercard GolfTour och undertouren Ligma Tour med en vinst och fyra topp 10-placeringar som höjdpunkterna. Till 2020 var tanken att ta ytterligare kliv i rankingen och försörja sig ännu mer på golfen.

Då satte pandemin stopp för allt tävlande till en början och när det väl gavs grönt ljus i augusti tog det inte lång tid innan olyckan grinade Robin Bojar i ansiktet.

– Redan i maj bröt jag handleden och var borta nästan två månader från träning och spel. Det förstörde mina förberedelser, men jag kom tillbaka och hann lira tre tävlingar där jag spelade hyfsat. Jag var dock inte i närheten av de som var bäst, men jag kände att något bra var på gång, berättar Bojar.

Med en positiv känsla i kroppen startade 21-åringen en tävling på Landeryrds Golfklubb i Linköping i mitten av augusti. Då var olyckan på nytt framme för Bojar.

– På andra hålet bröt jag armen igen, suckar Robin.

Hur gick det till?

– Jag låg till höger i ruffen, hade ungefär 120 meter kvar till hålet och skulle slå en wedge. Det var ganska hårt underlag så jag behövde slå bollen ganska högt för att kunna landa mjukt på green. När jag slog tog det emot så jävla hårt. Klubban blev bara skit och när jag kollade ner såg jag en sten eller en rot. Jag är inte helt säker på vad det var, men hårt var det. Sen kände jag att handen var helt söndersliten.

Bojar fortsätter:

– Jag har som motto att aldrig bryta en tävling så jag fortsatte att spela med skadan i fem hål. Jag hade så ont, men jag sa inget till mina lagkamrater. Sen på hål sju slog jag ett slag ganska tjockt och handen hängde inte riktigt med. Den hade svullnat upp och benet hade börjat sticka ut på sidan. Då fick jag avbryta och åka till akuten i Västerås. Tre timmar själv i en bil med en hand som inte fungerade. Inte direkt idealt.

Efter ett mörkt tävlingsår under 2020 satsar Robin Bojar nu på att vara på en hög nivå under 2021. Foto: David Eriksson

När Magazin24 träffade Bojar hade han haft vänsterhanden i gips i fyra veckor och risken fanns fortfarande att båtbenet hade gått av. Senare fick han beskedet att båtbenet var intakt och då åkte gipset av.

Det betyder att Arbogakillen kan påbörja sin rehabilitering och försiktigt dra igång golfen igen. Ett positivt besked under ett i övrigt väldigt tungt år för proffset från Arboga.

– Ja, det har varit sjukt trist. Riktigt tungt. Jag har mått väldigt dåligt och varit deprimerad stundtals, men jag har flickvän och familj som stöttat mig otroligt mycket. Så det är bara gnugga vidare.

Golf är ju mycket av en mental sport. Hur ska du ta dig tillbaka efter alla motgångar denna säsong?

– Det är bara kriga på och bygga upp en bra försäsong till nästa år. Om allt går som det ska är tanken att jag ska åka till Spanien i februari för att tävla. Jag kommer aldrig ge upp det här.

Robin Bojars långsiktiga plan har varit att kvala till den prestigefyllda Europatouren under hösten 2021, men efter pandemin och skadorna har de planerna skjutits upp.

– Jag är fortfarande ung och har många år på mig att ta det steget i min karriär. Det finns tid. Konkurrensen är stenhård, men det gäller att tro på sig själv och framförallt göra jobbet som krävs.

Arbogakillens dröm är att till slut kunna leva helt på golfen. Fram tills dess får han jobba och försöka ta ytterligare kliv på den svenska touren.

– Jag jobbar för försvaret inom deras IT-avdelning. Det är skönt att ha ett arbete för det är väldigt dyrt att spela på touren. Jag behöver jobba samtidigt som jag får stöd av mina sponsorer. Just nu jobbar jag på dagarna och rehabiliterar på fritiden. Jag har en personlig tränare i Alfons Fallqvist som har hjälpt mig och betytt otroligt mycket under hela säsongen, säger Bojar.

21-åringen har bestämt sig för att dra ett stort streck över tävlingsåret 2020. Nu ser han, precis som merparten av världen, fram emot ett nytt år där livet förhoppningsvis ser annorlunda ut.

– Alla har påverkats av det här året. Ett skitår för nästan alla, skulle jag säga. Förhoppningsvis blir 2021 bättre på alla sätt och vis.Andra har också läst

Landslagsforward klar för Surahammars IF

Ishockey Nyförvärvet: ”Jag längtar till hösten och att få visa fansen vad jag går för”.

Match ställs in – Stars lämnar walk over

Fredagens match mellan Nässjö Basket och Köping Stars ställs in.

Decimerat Stars tar sig an Nässjö

Basket Tre spelare saknas när Köping Stars spelar säsongens sista match i SBL:s grundserie.

IFK förlänger kontrakt med forward

Ishockey I veckan stod det klart att IFK Arboga IK förlänger kontraktet med forwarden Anton Wickman.

Nya beslut kring fotbollen i Västmanland

Fotboll Seriestarten skjuts upp ytterligare.

Centern förlänger med Surahammar

Noterades för åtta poäng den gångna säsongen.

Stars går för fjärde raka segern mot Fryshuset

Men tränare Nikolaidis varnar för kvällens motstånd: ”Blir allt bättre”.

Forwarden stannar i Surahammar

”Att få chansen att stanna kvar i Sura och fortsätta resan vi startade under våren lockar mig otroligt mycket”.

KFF och Södras premiärderby kan flyttas fram ytterligare

Första omgången är planerad till början av maj, men restriktionerna bestämmer.

CJ Jackson tar plats i "Veckans SBL-lag"

Amerikanen hyllas för sin insats mot Norrköping.

Succé för KBTK i helgen

I helgen avgjordes Pingisligan by STIGA för damerna och Köpings BTK dam gjorde minst sagt en imponerande avslutning.

Klart: Ekström förlänger med IFK

Forwarden Anton Ekström blev nyligen klar för en till säsong med IFK Arboga IK.

Välkommen arbetsro för Surahammars sportchef

Efter sex raka säsonger med ett kvalspöke hängandes över sig bröt Surahammars IF den negativa trenden. Nu kan klubben tidigt inleda arbetet med att skapa ett slagkraftigt lag till...

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Odemokratiska krafter skapar en orolig värld

Carl Olov Persson skriver om demokrati, rasism och palats med guldkranar.

När Tusse svor i TV

Harry Holm skriver om språkbruk, kvotering och ordet nej.

Hur tunga steg blev lättare att gå...

Susanne Linde skriver om olycka, vändpunkter och musik.

Stöd från staten hjälper demokratin

Henrik Hansson svarar angående statligt stöd till tidningar.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.