Hallstahammarföretaget Kanthal som är en del av Sandvik, är specialister på professionell värmeteknologi. Till vardags producerar företaget kraftfulla värmelösningar till industrin. Men ingenjören Björn Holmstedt ville testa något annat. En dag fick han idén att göra pizza på fabriken i Hallstahammar.
– Traditionell napolitansk pizza bakas normalt i 90 sekunder på 450 graders värme. Eftersom Kanthals teknik kan producera värme upp till 1850 grader tänkte jag att det inte borde vara något problem för oss att sänka den tiden. Men det är lätt att tänka att det bara handlar om hög temperatur, men då glömmer man att pizzatillverkning är ett precisionshantverk. Det gör
elektrisk uppvärmning idealisk för uppgiften, eftersom du får en jämn temperatur som kan
regleras mycket exakt, säger Björn Holmstedt, Senior R&D Professional på Kanthal, i ett pressmeddelande.
"Tillsammans med kocken Oskar Montano från den Stockholmsbaserade pizzarestaurangen
800° bestämde han sig för att bygga världens snabbaste pizzaugn. Valet föll på napolitansk
pizza, som av många betraktas som den högsta formen av pizzakonst. Så till den grad att
UNESCO valde att inkludera den napolitanska pizzan på världsarvslistan över immateriella
kulturarv för några år sedan", skriver Kanthal i pressmeddelandet.
På 37 sekunder lyckades ingenjörerna på Kanthal baka en napolitansk pizza. Experimentet var nästan en minut snabbare än den traditionella tillagningstiden.