Köping12°Mulet

Magazin24

Hallstaföretagets oväntade drag – bakade pizza på rekordtid

Världens snabbaste pizzaugn kan finnas i Hallstahammar.

Hallstahammar · 29 maj, 2020 kl. 15:00

Hallstahammarföretaget Kanthal som är en del av Sandvik, är specialister på professionell värmeteknologi. Till vardags producerar företaget kraftfulla värmelösningar till industrin. Men ingenjören Björn Holmstedt ville testa något annat. En dag fick han idén att göra pizza på fabriken i Hallstahammar.

– Traditionell napolitansk pizza bakas normalt i 90 sekunder på 450 graders värme. Eftersom Kanthals teknik kan producera värme upp till 1850 grader tänkte jag att det inte borde vara något problem för oss att sänka den tiden. Men det är lätt att tänka att det bara handlar om hög temperatur, men då glömmer man att pizzatillverkning är ett precisionshantverk. Det gör
elektrisk uppvärmning idealisk för uppgiften, eftersom du får en jämn temperatur som kan
regleras mycket exakt, säger Björn Holmstedt, Senior R&D Professional på Kanthal, i ett pressmeddelande.

"Tillsammans med kocken Oskar Montano från den Stockholmsbaserade pizzarestaurangen
800° bestämde han sig för att bygga världens snabbaste pizzaugn. Valet föll på napolitansk
pizza, som av många betraktas som den högsta formen av pizzakonst. Så till den grad att
UNESCO valde att inkludera den napolitanska pizzan på världsarvslistan över immateriella
kulturarv för några år sedan", skriver Kanthal i pressmeddelandet.

På 37 sekunder lyckades ingenjörerna på Kanthal baka en napolitansk pizza. Experimentet var nästan en minut snabbare än den traditionella tillagningstiden.



Andra har också läst

Fortsatta trygghetsvandringar genomförs i Arboga

Arboga IFK Arboga Hockey fortsätter kommunens framgångsrecept över sommaren.

Tullen beslagtog sprit och öl från Kungsörsbo

Kungsör Myndigheten ansåg inte att dryckerna införts till Sverige för privat bruk.

Ernests Kalve förlänger med Köping Stars

Basket 33-åringen från Lettland stannar i klubben: "Jag vill göra nytta för laget".

Kvinna sexuellt ofredad på tåg

Köping Ung man greps av polisen.

Arbogas nya förskola närmar sig öppning

"En viktig satsning för att Arboga ska fortsätta att växa".

Fönster till stort värde krossade

Stora stenar användes.

Federley (C): ”Vätgas kan vara nyckeln till mer förnybart i Europa”

Under vecka 28 presenterades en europeisk vätgasstrategi av EU-kommissionen, något som välkomnas av Kungsörssonen Fredrick Federley.

Sofie Jaska förlänger med VM IB

Rutinerade centern om beslutet: "Jag tycker fortfarande innebandy är barnsligt kul".

50 liter diesel slangades från två maskiner

Inträffade på gård utanför Arboga.

Västra Mälardalen värvar från Per-Ols

22-åriga backen hämtas in – sportchefen lovordar nyförvärvet: "En otroligt duktig spelare".

När avloppslögnen blir sanning

Debattartikel Lars-Göran Carlsson, ordförande för föreningen VA-i-tiden.

Signalfel störde tågtrafiken

UPPDATERAD. Åtgärdades under eftermiddagen.

Yttergrind förstörd på kommunal mark

Skadegörelse anmält till polisen.

KFF vann träningsderbyt mot Arboga

Alen Dzanic stor matchvinnare för Köping.

Man misstänkt för ringa narkotikabrott

Kontrollerades av polispatrull.

Trevlig helg!

Lästips från den senaste nyhetsveckan.

Ny assisterande tränare klar för Köping Hockey

31-åring gör huvudtränaren Henrik Sahlin sällskap vid tränarbänken.

Smedjegård: ”Vi ser en tydlig förbättring”

Region Västmanlands smittskyddsläkare Jan Smedjegård vittnar om en förbättring av coronasituationen i länet.

Trädgårdsredskap stulna ur bod

Flera verktyg saknas.

Väskor stals ur bil

Förövare krossade ruta och tog sig in.

Man misstänks för våldsamt motstånd

Ville inte följa med polisen.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Det är dags att säga adjö – tack för allt

Dennis Johansson Strömberg skriver om sin tid på Magazin24.

Semester – back to basic!

Susanne Linde skriver om dåtidens och nutidens ledigheter.

Det kommer att bli bra

Harry Holm skriver om jordgubbar, semestrar och en ljus framtid.

Fem intressen delar ansvar för Hjälmaren

Carl Olov Persson skriver om Sveriges fjärde största sjö.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.