Köping20°Molnigt

Magazin24

Skönhetsdrottningen från Hallsta lägger kronan på hyllan

Efter tre lyckade år som skönhetsdrottning och de två främsta titlarna man kan ta hem i Sverige har Emma Strandberg från Hallstahammar beslutat sig för att sluta med skönhetstävlingarna.

Hallstahammar · 3 feb, 2019 kl. 14:10

Första gången Emma Strandberg från Hallstahammar medverkade i en skönhetstävling var 2015, då för att testa om det var något för henne.

Den första tävlingen gav mersmak och året därpå deltog hon i Miss World Sverige och tog hem sin första krona. Vinsten betydde att Emma skulle representera Sverige i den internationella tävlingen Miss World i USA, där hon blev nära vän med Miss Filippinerna och Miss Danmark.

I början av 2018 besökte Emma och Miss Danmark sin vän i Filippinerna, som då hade vunnit Miss Universe.

– Då bestämde vi oss för att vi skulle ställa upp i Miss Universe i våra länder, med förhoppningen om att tävla tillsammans i den internationella tävlingen igen, berättar Emma.

Vännernas förhoppningar slog in och båda vann i sina respektive länder. I december träffades trion igen när den internationella upplagan av Miss Universe skulle avgöras i Thailand.

– Vi var i Thailand i cirka en månad och det var fullspäckade dagar med nya evenemang varje dag. För mig som är van vid lugnet i Västmanland var det som att komma till en helt ny värld.

De tävlande fick bland annat arbeta med välgörenhet, träffa Thailands premiärminister, den världskända programledaren Steve Harvey och världsartisten Ne-Yo. De fick även gåvor från värdlandets kung och bar bikinis som var designade av prinsessan.

–Om jag skulle jämföra Miss World och Miss Universe är den sistnämnda det absolut häftigaste jag varit med om. Det känns väldigt tydligt att det är den största skönhetstävlingen i världen.

De tre vännernas relation uppmärksammades av media redan innan vinnaren var korad, men när Miss Filippinerna tog hem titeln uppmärksammades den ytterligare när Emma och Miss Dannmark omfamnade vinnaren Catriona Gray.

– När de annonserade att hon var topp tre började jag storböla och kände att det var självklart att hon skulle vinna. Sminket och allt blev bara kaos men det var helt otroligt att dela det med henne. Det har varit en magisk resa.

Att Miss Universe är den största skönhetstävlingen i världen märktes även på stämningen mellan de tävlande, menar Emma.

– Jämfört med Miss World så var tjejerna mycket mer tävlingsinriktade. Så det kändes bra att gå in och bara vara mig själv i det läget och inte tävla om att få rätt kamera eller mikrofon, utan bara fokusera på att ha kul och vara i nuet.

– Det finns många som förlorar sig själv i någon slags bubbla, det hände mig också i början. Men bara för att jag har varit med i de två största skönhetstävlingarna i världen har inte den lantliga tjejen från Hallstahammar försvunnit. Det är en ytlig bransch, det tror jag att alla vet, men långsiktigt vinner man på att våga vara sig själv och jag tror att det var därför jag fick chansen att vara med om det här.

Nu på hemmaplan har Emma beslutat sig för att det är färdigtävlat.

– Det känns jättebra, jag har fått så jäkla mycket erfarenheten och kompisar från andra länder, så om jag ska ut och resa har jag nästan alltid en soffa att sova på. Men nu känns det som att jag är klar med det här, jag har vunnit de två största titlarna i Sverige och känner att det nog är bra så, säger Emma.

Och fortsätter:

– Jag slår ihop boken när jag lämnar över kronan till nästa vinnare, men jag är så glad att jag gjorde det och att det var samma år som mina två bästa vänner var med så att vi gjorde det tillsammans.

Vilka är de främsta lärdomarna du tar med dig?

– Kanske framförallt att man inte ska lita på alla, utan vara observant och kritisk. Jag har fått otroligt många erbjudanden runt om i världen men har inte åkt på ett enda. Dels för att jag har hört flera skräckhistorier om vad som har hänt andra och saker jag varit med om själv, till exempel fotografer som är för närgångna. Man vill inte vara med om det, jag sitter hellre här i min studentlägenhet i Västerås och säkrar min framtid genom studier istället för att riskera allt för en fotografering som jag inte har en aning om.

Något som Emma inte kommer att sluta med är välgörenhetsarbetet som är en del av hennes titel.

– Välgörenhet kommer jag fortsätta med, det ligger mig varmt om hjärtat. Det finns så mycket jag vill göra. Jag vill även hjälpa andra med att förbättra sin självkänsla och självförtroende, så jag planerar ett projekt med att föreläsa på skolor och liknande.

– Jag har själv erfarenhet av dålig självkänsla och började utmana mig själv för att förbättra den. Skönhetstävlingarna var en del av det och jag tycker att det är viktigt att förmedla att det inte är så ytligt som det verkar vara utåt.Andra har också läst

Larm om trafikolycka på E18

Köping UPPDATERAD. Åter full framkomlighet på vägen.

Referat från tjejmetet 2019

Insänt Mälardalens Tävlingsfiskare stod som arrangör.

Nya grannar: Vecka 34

Nya grannar Här är några av de senaste lagfarterna i Västra Mälardalen.

Singelolycka på E18 utanför Köping

En singelolycka inträffade strax efter kl 15 på E18 strax före Ströavfarten i riktning mot Arboga.Det var en husbil som körde in i mitträcket mellan körfälten. Räddningstjänsten...

Försvagad orderingång för Volvo minskar antalet konsulter

Volvo i Köping – eller Volvo Group Trucks Operations, Powertrain Production, Köping som de mer korrekt heter – har meddelat att de kommer att tvingas dra ner på ett antal...

Vägarbete mellan Surahammar och Hallstahammar

Akut arbete med ledningar pågår på väg 668 från Elingbo till Sura Kyrka i riktning mot Hallstahammar. Ett körfält är avstängt och framkomligheten är begränsad. Uppdatering kl...

ICA återkallar vegetariska wraps – kan innehålla kött

Odeklarerat innehåll i ICA Wraps Falafel av rödbeta – kan både innehålla kyckling och orsaka födoämnesallergier.

Ödlor och armhävningar

Harry Holm skriver om kommunikation som ibland brister.

Inför anställningsstopp för administratörer

Debattartikel från Tomas Högström (M).

Så många i Västmanland studerade vidare

"Från 2015 har det varit en ökning av antalet nybörjare".

Skadade träd i Kungsör ska bort

Skogsavverkningen kommer att ske i olika etapper.

Seger för KHC i första träningsmatchen

Köping vände tidigt underläge till vinst.

Begränsad framkomlighet i centrala Köping

Beläggningsarbete påverkar trafiken.

Aleksa Solevic klar för ny svensk klubb

Den förre Stars-spelaren är nu presenterad av sitt nya lag.

Var realistisk om att påverka

Jan Kallberg skriver om samhällets avtagande intresse för konstruktiv debatt.

Åklagare vill häkta Köpingsbo misstänkt för mordförsök

Häktningsframställan har inkommit till Västmanlands tingsrätt.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

KRÖNIKOR

Ödlor och armhävningar

Harry Holm skriver om kommunikation som ibland brister.

Var realistisk om att påverka

Jan Kallberg skriver om samhällets avtagande intresse för konstruktiv debatt.

Mål förändrar matcher, det är sedan gammalt

Armin Suljic skriver om KFF:s blandade resultat på slutet.

Vilket är ditt bäst-före-datum?

Susanne Linde skriver om att våga följa sina drömmar.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.