Anledningen till rapporten är enligt förordet ” …vill PRO och ABF bidra till diskussioner om etik och äldre personers deltagande i teknikutvecklingen. Skriften handlar också om äldre personers rättigheter och vikten av god tillgänglighet. Teknikutvecklingen innebär såväl möjlighet som hot.” Författare är Tomas Lagerwall och Claes Tjäder vilka även har medverkat i en studiehandledning utformad av ABF.
En halv miljon människor i Sverige är idag 80 år eller äldre och andelen kommer att öka i rask takt. Ju äldre vi blir desto fler stödinsatser kommer vi att behöva från samhället.
Förutom tillgänglighet och god omvårdnad kommer den digitala tekniken att utvecklas och användas som hjälpmedel inom äldreomsorgen. Tekniken behöver vara behovsstyrd för att kunna anpassas till individen.
Den tekniska utvecklingen ska inte handla om att ersätta mänsklig omvårdnad med maskiner utan vara ett komplement till vården. För detta krävs samarbete mellan äldre personer, pensionärsorganisationer och samhället på olika nivåer. Det är därför viktigt att skaffa kunskap om vad tekniken kan underlätta och var den bäst används, för att kunna vara med och påverka.
Några exempel på välfärdsteknik som används idag är trygghetslarm, bildtelefoner i tv, medicinpåminnare och robotdammsugare. Andra exempel på denna teknik är digitala nycklar för trygghet och effektivitet, nattillsyn via kamera för att inte störa sömnen samt GPS för att hitta personer som gått vilse. Användningen ska ske efter behov och med respekt för varje persons värdighet.
Till rapporten finns en studiehandledning för cirkelverksamhet. Handledningen som innehåller sju olika faktakapitel. Varje kapitel avlutas med förslag till diskussionsfrågor. Cirkeldeltagarna bestämmer tillsammans vilka frågor som ska diskuteras och hur ofta cirkeln ska träffas. Tanken är att det ska vara en trivsam och lärorik samvaro som ska ge inspiration och en vilja att bidra till en bättre pensionärstillvaro.
PRO:s och ABF:s förhoppning med denna satsning är att det startas ett antal studiecirklar runt om i länet som kommer att bidra till ökad kunskap och medvetenhet kring välfärdsteknik.