KöpingKlart

Magazin24

Arboga museum fick statsbidrag till studieresa

På tisdagen anordnade Arboga Museum en studieresa till Stockholm för volontärerna i museet och inbjudna gäster.

Insänt · 28 nov, 2019 kl. 06:36

Det var socialstyrelsen som avsatt en summa för insatser som bidrar till att motverka ofrivillig ensamhet för människor +61 och det passade bra på de flitiga volontärerna i museet.

Efter en tidig avresa var vi framme vid Stockholms slott där man fick välja mellan guidad tur genom praktsalar, egen rundvandring samt den vackra mattutställningen.

Guiden berättade intressanta fakta om vad som händer och har hänt i de olika salarna. I konseljrummet kunde vi ana hur det såg ut när alla ministrar samlades inför kungen och kronprinsessan.Vi kände nervositeten i audiensrummet och gick med bävan in i det långa rummet som vi så ofta sett uppdukat och fyllt med festklädda människor vid kungaparets högtidliga middagar.

Stockholms slott är inrett med dyrbara klenoder från forna tider, glittrande tunga kristallkronor och en oändlig mängd intressanta porträtt. I Gustav III:s sovrum påmindes vi om en livsfarlig skjutning redan 1772 då kungen sårades med en pistolkula fyllde med livsfarliga delar som spred infektioner och som tog hans liv.

I Rikssalen hade på kung Carl Gustaf initativ öppnat en stor utställning med mattor från den stora designern Märta Måås Fjetterströms stora produktion. Många av mattorna tillhörde kungahuset men där fanns också en hel del inlånade verk. En intressant och imponerande utställning i  ett av slottets vackraste rum Rikssalen.

På Stortorget på gick Gamla Stans julmarknad men den var inte så imponerande. I Viktoria Tower i Kista serverades en god lunch och den som ville kunde beundra utsikten över Stockholm från baren belägen 34 trappor upp.

Nästa stopp var Enköping och Enköpingsdoktorn Ernst Westerlunds bostad. En guide förmedlade hans liv på ett fascinerande sätt och man måste beundra hans förmåga att se alla patienter och förstå vad som fattades dem. Hur han hann med både egna patienter, sjukhus och vård av olika slag är en gåta.Andra har också läst

Cornelis i ny tappning gjorde succé

Evenemang På lördagseftermiddagen höll Markus Olsson tillsammans med några av sina musikervänner en mycket uppskattad konsert i Arboga med visor ur Cornelis Vreeswijks digra låtarkiv.

Släktforskningens dag i Västra Mälardalen

Kultur I hela Sverige uppmärksammades under lördagen släktforskningens dag. Årets tema var ”Soldattorp och officersboställen – deras liv och bostäder”.

Väpnat rån i köpingsbutik

Köping Under sena eftermiddagen på lördagen blev en köpingsbutik rånad av en man som uppvisade ett pistolliknande föremål.

Misstänkt misshandel av barn i Köping

Tre barn i 10-14 års ålder anmälde på lördagseftermiddagen att de blivit misshandlade av ett gäng andra barn.

Varför begränsa västmanlänningars rätt att välja?

Debattartikel om nätläkare inom svensk sjukvård.

En snabb titt i spåkulan

Trevlig helg och god fortsättning! Vad sägs om att börja det nya året med en titt i spåkulan? Vilka trender kommer att dominera på 2020-talet?

Rekordmånga får deklarationen tidigt i år

De som har eller skaffar digital brevlåda senast den 27 februari kommer att få sin deklarationsblankett skickad ditt i början av mars.

ICA återkallar köttprodukter

ICA återkallar två köttprodukter på grund av risk för spår av mjölkprotein i produkterna.

Sörgården Måla tar plats på världens största matmässa

Tioårsjubileet firas med deltagande i världens största matmässa Grüne Woche som går av stapeln i Berlin mellan den 17 och 26 januari. Livsmedelsföretaget Sörgården Måla går från...

KHC vann på hemmaplan

Skön vinst för Köping HC på fredagskvällen.

Köping Stars föll på bortaplan

Det blev inte tredje gången gillt när Köping Stars på fredagskvällen drabbade samman med Wetterbygden, det enda SBL-laget Stars inte besegrat denna säsong.

Köpingsprofilen bryter kontraktet - klar för Kungsörs BK

Efter en lyckad höstsäsong med Skiljebo bryter Shadi Ibrahim kontraktet och kritar istället på för Kungsör.

Utryckning på eftermiddagen - bil körde in i trafikljus

Singelolycka på Volvogatan under fredagseftermiddagen.

Vägavstängning att vänta i Köping

På tisdag kommer en del av Hultgrensgatan stängas av när Mälarenergi ska byta ut ett ställverk.

Restaurang utsatt för inbrott

Under natten till fredagen slog inbrottstjuvar till mot en restaurang i Åtorp.

En gripen efter personrån

Under torsdagskvällen blev en ung man rånad i Hallstahammar.

Arboga kommun överväger att rädda busslinje

Sparkraven på kollektivtrafikförvaltningen resulterar i att busslinje 552 mellan Kungsör och Götlunda läggs ner, men nu överväger Arboga kommun en annan lösning.

KBAB nominerade för bästa nyproduktion

För femtonde året i rad kommer fastighetsbranschens pris ”Kundkristallen” att delas ut på Berns Salonger i Stockholm. En av de nominerade hyresvärdarna är Köpings Bostads AB.

Tobak stals från butik

Två män kan ha samarbetat för att lyckas med stölden.

Klurigt PRO-möte

Årets första möte inleddes med PRO-vetartävlingen som leddes av Lasse Söderlund och Ronald Larsson

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

En snabb titt i spåkulan

Trevlig helg och god fortsättning! Vad sägs om att börja det nya året med en titt i spåkulan? Vilka trender kommer att dominera på 2020-talet?

God jul för oss alla!

Carl Olov Persson skriver om julefrid.

Stilla flyter Hedströmmen

Jan Kallberg skriver om anekdoter och julen.

Så var 10-talet i Västra Mälardalen

Magazin24:s chefredaktör Björn Blomgren sammanfattar årtiondet som gått.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.