Köping16°Lätt molnighet

Magazin24

Elever, föräldrar och lärare från Stureskolan åkte på studieresa till Berlin

Måndagen den 4 juni samlades 25 elever, sju föräldrar och tre lärare på Stureskolans parkering för att inleda detta års studieresa till Berlin.

Insänt · 12 jun, 2018 kl. 19:10

Det har blivit en mångårig tradition på Stureskolan att eleverna som läser tyska reser till Berlin genom ett samarbete mellan lärarna i Tyska och SO. Studieresans mål är att ge eleverna chansen att praktiskt tillämpa sina språkkunskaper, uppleva den tyska kulturen samt möta många av de historiskt viktiga platser som är förknippade med staden Berlin, kalla kriget och 2:a världskriget samt förintelsen.

Efter att ha kontrollerat att alla hade pengar, pass och mobiltelefoner med sig äntrade vi bussen till Arlanda. Stämningen var god och allting på Arlanda fungerade smidigt. Någon enstaka elev var lite nervös inför flygningen men vi hade tur med väder och vindar så resan var mycket smidig. När vi klev av planet i Berlin möttes vi av samma värme som vi lämnat hemma i Sverige. På vägen till vårt hotell i centrala Berlin fick eleverna en försmak av att folklivet på kvällen i Berlin skiljer sig en hel del mot folklivet i Arboga en vanlig tisdagskväll.

Efter en stadig hotellfrukost på tisdagsmorgonen så bar det av till Gedächtniskirche där minnesplatsen från terrorattentatet i samband med julmarknaden 2016. Från den berömda stationen vid Bahnhof Zoo tog vi buss nummer 100 som går runt till några av de mest kända turistattraktionerna i centrala Berlin. Det första stoppet på dagens digra program var Siegessäule - den höga pelare som Albert Speer flyttade till Strasse des 17. Juni som en del av skapandet av Hitlers mönsterstad Germania. Efter en lång och ansträngande vandring uppför pelarens trappsteg möttes vi av en strålande överblick ut över den stora staden Berlin. Då man kan gå runt uppe på pelaren så kan man se Berlin från alla olika väderstreck - eleverna kunde lätt identifiera flera av ståndens berömda landmärken. Väl nere på marken så fortsatte resan med buss nummer 100. Nästa stopp blev den berömda paradgatan Unter den Linden och därifrån promenerade vi i sakta mak fram emot Brandenburger Tor. Från Brandenburger Tor vandrade vi vidare mot två av de mest centralt belägna minnesmonumenten från förintelsen.

Först såg vi Denkmal für die Ermorderten Juden Europas och därefter det minnesmonument som 2012 uppfördes till minne av de romer som dog i samband med förintelsen. Vandringen fortsatte sedan vidare till den tyska riksdagsbyggnaden för att till sist avslutas med en lunchrast vid Hauptbahnhof. Efter en väl tilltagen lunch präglades eftermiddagens program av Berlinmuren och dess minnesmärken. Med hjälp av pendeltåg och tunnelbana tog vi oss snabbt till Bernauer Strasse där det finns ett litet museum som visar hur Berlinmuren skapades samt hur själva övervakningen fungerade. Det andra besöket med murtema var East Side Gallery där konstverk sedan 1990-talet har målats på några av de få delar som finns kvar av den ursprungliga muren. Den nästan 1,5 kilometer långa vandringen för att titta på konstverken blev avslutningen på en mycket intensiv och lärorik dag. På kvällen väntade vila samt middag nere på Kurfürstendamm.

Även på onsdagen väntade ett digert program för oss. Dagen inleddes med att vi tog tunnelbanan till den berömda Checkpoint Charlie. En plats som nästan är obligatorisk i alla former av spionfilmer som skildrar det Kalla kriget. Därifrån vandrade vi i sakta mak längs med den fashionabla Friedrichstrasse upp till Unter den Linden där vi fortsatte vår vandring och studerade platsen för det beryktade bokbålet vid Humboldt Universitetet 1933 och den storslagna Berliner Domen. Den långa vandringen avslutades vid Alexanderplatz där det var dags för lunch på den gigantiska gallerian Alexa. Efter lunchen var det dags för det som är resans viktigaste moment - besöket på koncentrationslägret Sachsenhausen. Eleverna har läst om lägret och de har under terminen lyssnat på föreläsning av Tobias Rawet som överlevde flera tyska koncentrationsläger. För att ta sig ut till Sachsenhausen får man åka ganska långt med pendeltåg, men resan fungerade som en bra vilopaus och uppladdning.

Väl inne i Sachsenhausen så vandrade vi runt under nästan två timmar. På plats kunde eleverna se hur baracker och uppställningsplatsen såg ut samt resterna av det område som kallades Station Z där avrättningarna skedde under olika former. Besöket gjorde stort intryck på eleverna och de tyckte att det var väldigt givande att få uppleva en sådan plats - det blev mera verkligt för dem och det fungerade som ett bra komplement till Tobias föreläsning från i våras. Efter en lång resa tillbaka till centrala Berlin avslutades sedan dagen med ännu en middag på Kurfürstendamm.

Efter två mycket intensiva dagar med långa vandringar och många intryck fick eleverna en del av torsdagen till att uppleva staden på egen hand. Eleverna nyttjade detta till att shoppa och att sitta och studera alla människor som finns i staden. Alla eleverna vågade testa sina tyska fraser och de märkte till sin glädje att dessa fungerade väl och att de kunde göra sig förstådda. På eftermiddagens samlades vi alla på hotellet för att packa ner dagens alla ”fynd” och sedan bege oss ut till flygplatsen igen för att ta oss hemåt. Efter många timmar på olika transportmedel (tunnelbana, buss, flyg och buss igen) så var vi slutligen tillbaka i Arboga igen strax efter klockan två på natten. Alla elever var trötta men glada över att varit med på en resa fylld av upplevelser och erfarenheter.

Insänt av Per Hermansson, lärare i SO-ämnen vid Stureskolan i ArbogaAndra har också läst

Thorell (S): "Vi jämför inte skolan med en korvkiosk"

Debatt Socialdemokratiske toppkandidaten Olle Thorell från Surahammar skriver debattartikel.

Krogkollen: Vecka 33

Kultur & nöje Sugen på en utekväll? Här är ett urval av vad krogarna i Västra Mälardalen bjuder på i helgen.

Arboga har passerat 14 000 – firar med glass

Arboga Kommunen bjuder invånarna för att fira antalet invånare.

Lindkvist förlänger med Köping Stars

Basket Köpingssonen fullbordar resan från division 2 till Ligan.

Flera förslag från Miljöpartiet

Partiet lanserar sitt valprogram.

Äldre kvinna avled efter brister i vården

Region Västmanland har anmält fallet.

Kallberg: "Slå sönder de kriminella gängens affärsmodell"

Magazin24-krönikören och säkerhetsforskaren har förslag på åtgärder efter bilbränderna.

Så blir fredagens väder

Prognos från SMHI.

Så slutade torsdagens matcher

Blandade resultat för de lokala lagen.

Bärgare utsatt för bedrägeri i Hallstahammar

Lurades att flytta grävmaskin till Norrköping.

Svar till Andreas Trygg (V)

Sanna Arvidsson om hemlösheten i Köping.

Brand i Arboga misstänks vara anlagd

Ledig brandman såg rök från en lagerlokal.

Stjärnfylld välgörenhetsmatch i Köpings ishall

Nicklas Lidström snörar på sig skridskorna till förmån för hjärnforskningen.

Det här händer i helgen

Mycket att se fram emot under veckoslutet. Här är ett urval:

Jimmie Åkesson (SD) talar i Arboga

Partiledaren kommer till staden som en del av stor torgmötesturné.

"Hästis" i Hallstahammar tar paus på obestämd tid

För få inskrivna barn ligger bakom beslutet.

Veteranbacken klar för ytterligare en säsong i Blue Hammers

Trotjänaren: "Suget har väl vuxit fram mer och mer".

Så blir torsdagens väder

Prognos från SMHI.

Så slutade onsdagens matcher

Kungsör och Kolsva vann – KFF kryssade.

Viktig seger för Kolsva: "Jävligt jobbig match"

Hemmalaget straffade IFK Västerås.

Livsfarlig journalistik

Att man kan bli så glad när en äldrevårdschef berättar i TV att hon bjudit de boende på chips. Och att man kan bli så ledsen över kollegor, journalister som bara förmedlar det...

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.