Köping21°Mulet

Magazin24

Foto: Birgit Johansson

Givande författarbesök i Arboga bibliotek

Arboga bibliotek har under våren en serie författarbesök under lördagar och denna gång kunde arbogaborna träffa journalisten och författaren Ingrid Hedström.

Insänt · 17 mar, 2019 kl. 08:15

Ingrid Hedström berättade om sin ganska brokiga vandring fram till nuvarande identitet som författare. Hon utbildade sig under många år till psykolog men trivdes inte med det utan sysslade med diverse andra arbeten. Men hennes erfarenheter från detta område resulterade i böcker som Kriser i familjen, Kvinnliga kriser och Kvinnliga krafter som gavs ut på 1970 -talet.

Ett vikariat som journalist på Borlänge tidning fick henne att inse att detta var vad hon skulle satsa på. Som journalist hos Dagens Nyheter fick hon uppdrag i hela Europa och en tid var hon bosatt i Bryssel.

En längtan att skriva deckare började tränga sig på och efter att ha deltagit i en deckar-skrivkurs med författaren Val Mc Dermid uppmuntrades hon att börja skriva.

Hon upptäckte att Belgien och Bryssel var den miljö som passade för hennes författarskap och den första boken kom ut 2008 och hette Lärarinnan i Viletta. Ytterligare fem deckare har kommit senare. alla med Viletta i titeln.       

Hon skapade en kvinnlig undersökningsdomare och berättade fängslande om sin research för att bekanta sig med en verklig sådan. I boken nämns hon som Martine Poirot, en avlägsen släkting till Christies Hercule Poirot.

Handlingen går tillbaka till verkliga händelser som andra världskriget, Natos hemliga guerilla, kidnappning och isländska bankens sammanbrott.

År 2011 slutade hon sitt arbete och övergick till enbart författarskap.

Hon började fundera över vad Sverige kunde gömma för hemligheter som kunde användas i bokform. Landskapet fick bli hennes eget Dalarna och här var huvudpersonen en diplomat Astrid Sammils, som var något av en privatdetektiv. 

Intressant är hennes berättelse om hur enskilda möten med människor helt plötsligt kunde framkalla karaktärer i böckerna. En sådan var till exempel Carina Swahn hämtad från ett besök i ett nedslitet hus under en bilfärd.

Serien från Dalarna består av tre romaner, Bortfall, Måltavla och den senaste Brandgatan. I den har hon egna upplevelser av den stora branden i Bergslagen 2014 och andra händelser tagna från verkligheten. I arbetet med detta kom hon av en slump att intressera sig för livet för de intagna på sinneslöanstalterna som fanns förr.

Hon grävde fram i arkiven fruktansvärda uppgifter om hur handikappade barn och vuxna hanterades och hur man till och med hade speciella ”idiotlister” i kyrkböckerna.

Riksdagsmän kunde opåtalade föreslå att man skulle kunna ta livet av de oönskade barnen och med rashygien skulle man förädla den svenska rasen.

Ohyggliga uppgifter hittades om sjuttiofem omhändertagna barn där bara fjorton överlevde till vuxen ålder. Hon sökte och fann i dag åldriga syskon som kunde berätta hur fattiga föräldrar på alla sätt försökte hjälpa sina barn och att de sedan vanvårdades på anstalterna.

All denna forskning resulterade 2017 i en dokumentärroman Gick obemärkt förbi  som fick mycket goda recensioner och gav upphov många självrannsakande diskussioner om livet förr för den som hade något handikapp av något slag.

Ingrid Hedström gav oss många inblickar från arkivens världar och respekt för allt arbete som föregår en bok och många blev intresserade av hennes författarskap.Andra har också läst

Tuff bana för Arbogadamer

Insänt Arboga golfklubbs representationslag för damer deltog 19-20 juli på SM klubblag division 2 på Albatross golfklubb i Göteborg.

Bil totalförstörd efter olycka på E18

Hallstahammar Föraren tappade kontrollen och körde in i mitträcket.

Höghastighetsbanor bara ett prestigeprojekt

"Höghastighetstågen kommer även att bli ett hårt slag mot Västmanland".

Arbogas nyckelspelare klar för VM IB

Sportchefen: "Hon besitter stor rutin vilket gör att hon kommer vara väldigt viktig för oss".

Ny back klar för Surahammar

23-åring hämtas in från division 2.

Stars värvar amerikansk guard: "Kan bidra på många sätt"

Köpingsklubben har gjort klart med sitt andra nyförvärv.

Debatt: "Vilket Arboga vill vi ha?"

Andreas Silversten (S) om Arbogas framtid.

Inbrott i skola – en man greps

Brottet inträffade tidigt på måndagsmorgonen.

Backen lämnar IFK Arboga

24-åringen har skrivit på för division 1-klubben.

Bilist stoppades – misstänks för drograttfylleri

Föraren visade tecken på narkotikapåverkan.

Här är det husvagnstätast i länet

Kolla in statistiken för din kommun.

Bilbrand på E20 vid Malmberga

En personbil brann upp på E20 vid Malmberga under söndagseftermiddagen.

Segelbåt på grund inatt

En segelbåt fick inatt bärgas efter att ha gått på grund mellan Köping och Kungsör.

Resultat tisdagsmete i Köping

I risk för regn genomförde Mälardalens Tävlingsfiskare sitt tisdagsmete vid museet i Köping den 16 juli. RESULTAT Damer: 1. Tant Gunilla Öberg 959 gr (Vinnare av gissa vikten...

Nya grannar: Vecka 29

Här är några av de senaste lagfarterna i Västra Mälardalen.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

KRÖNIKOR

Jan Kallberg: Vad andra tycker

Jan Kallberg om eftertänksamhet och sociala relationer.

Tron på vilja som verktyg

Jan Kallberg skriver om ett politiskt klimat fylld av floskler.

Skatta dig lycklig – skaffa en vän som Filip

Jimmy Bladh skriver om studentlivet och vänskap.

Mer läsning med aktiva och engagerade människor i Västra Mälardalen.
Besök Blogg24 här

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.