KöpingLätt molnighet

Magazin24

Odd Fellow logen nr 71 i Arboga firade 100 år

Lördagen den 4 maj fylldes Heliga Trefaldighets kyrka av Odd Fellow-medlemmar och gäster för att fira logens hundraårsdag.

Insänt · 5 maj, 2019 kl. 15:47

Högtidligheten började med att man under orgelmusik förde in höga ämbetsmän från Stockholm. Kyrkoherde Joakim Wickström hälsade välkommen till kyrkan, I sitt tal anknöt han till logens namn S:t Olof och visade att denne finns avbildad på ett av fönstren i kyrkan. Arboga var en gång en del av den stora pilgrimsresan mot Trondheim, som gick via Köping.

Odd Fellow ordens tre löften att leva med kärlek, vänskap och sanning anknyter också till

Franciskus sätt att leva och hans liv finns avmålat i kyrkan.

Övermästare Lennart Johansson välkomnade gästerna från Stockholm och de många

representanter från olika städer som kommit för att deltaga. Kyrkan gav ett mycket festligt intryck då både damer från Rebeckalogen och Odd Fellows herrar alla bär regalier som berättar om deras uppgifter inom logen.

Vid flera tillfällen var det sång av Mikael Wretholm och Elin Jauring. Mikaels framförande av Anthem ur Chess, Elins Gabriellas sång samt Duetten ur The Prayer var en stor msikalisk upplevelse.

Högsta ledare för Odd Fellow i Sverige är storsiren Björn Boström. Han framhöll att ordens regler i dag är högst nödvändiga och att vi i alla lägen behöver tänka efter hur vi blir bra människor och visar omvärlden den medmänsklighet vimer än någonsin behöver på vår jord.

En ordensbroder ,Hans Hagman, kallades fram för att få jubelveterantecknet. Han har alltså varit medlem i femtio år. Veterantecknet erhåller man efter 25 år och det följs av jubelveterantecknet för ytterligare 25 år.

Åke Wahlgren berättade några episoder från logens hundra år.

År1918 samlades sextio män på Stadskällaren. De bildade Odd Fellowklubben Arboga . De var medlemmari loger i närliggande orter. Nu tog man beslutet att ansöka om en egen loge och hyrde också lokal i Arbetareföreningens hus.

Deras ansökan beviljades och den 3 maj 1919 instituerades logen nr 71 S:t Olof av Storsiren Wilhelm Laurents med 53 medlemmar. Den 4 maj invigdes lokalen med en fest för hundra personer och borgmästare Fredrik Sörensen blev logens första övermästare.

Under årens lopp har man bytt lokal. När arbetareföreningens lokal brann 1927 flyttades verksamheten 1938 -1991 till Nygatan 37. Det huset såldes och man fick söka efter en ny lokal. 1990 köpte logen den gamla metodistkyrkan och ett stort renoveringsarbete började. I dag har både logen nr 71 S:t Olov och Rebeckalogen Cecilia Wasa mycket goda lokaler, som räcker för deras ordinarie verksamheter.

Ordens regler att besöka de sjuka, hjälpa de nödställda, begrava de döda och uppfostra de föräldralösa har under årens lopp resulterat i olika gåvor till skilda ändamål. För Arbogas del har det bland annat bestått av bidrag till koloniverksamheten i Högsjön.

I samband med 100-årsjubileet har logen betalat för två barn från Tjernobyl, som under några sommarmånader får andas helt strålfri luft vilket har visat sig ha mycket stor effekt på deras hälsa. Samma summa har skänkts av Storlogen.

Odd Fellow Orden tog 1997 fram en nallebjörn att skänka till ledsna barn i ambulanser och sedan dess har man delat ut 75 000 nallar över hela landet bland annat i Arboga. Varje månad gör medlemmarna besök på äldreboenden och serverar kaffe till pratstunderna.

Logen S:t Olof har också sedan 2013 delat ut ett kulturstipendium .

Allt detta finns att läsa i den för tillfället utgivna minnesbokenLogen N:o 71 S:t Olof 100 år 1919-2019 som sammanställts av Åke Wahlgren.

Efter högtidligheten i kyrkan samlades alla gästerna till mingel i Stadskällaren för att sedan vandra över till Rotundan i Medborgarhuset där festliga bord stod dukade för de tvåhundra gästerna.

En tre rätters supé serverades och underhållning gavs från scenen av Sweet Old Fashion Girls med Kjell Kapell. Anna Jauring, Elin Jauring och Anna Ytterberg tog oss med på en härlig nostalgitripp bland jazzigga visor från förr. En grupp av herrar från Västerås Odd Fellow kallade Udda Gubbar spelade så inspirerat att alla stod upp och dansade till Jerry Williamskända I can jive.

Vid ett 100 årsjubileum blir det presenter och från de vänklubbar, som logen har haft god kontakt med, strömmade in både talare och pengar till logen för att använda till flera välgörande ändamål.

Birgit JohanssonAndra har också läst

Gata i Köping stängs av nästa vecka

Köping Trafiken kommer att ledas om.

Silly Season-bloggen

Håll koll på den lokala transfermarknaden med Dennis Johansson Strömberg.

Här är spelschemat för Höstsparken

Många matcher ska spelas i Karlbergshallen.

Varmvattnet borta i stora delar av Köping

Befarad läcka som påverkar fjärrvärmenätet är orsaken.

Till extraknäckets försvar

Jan Kallberg skriver om den ädla konsten att jobba vid sidan om.

Tillsammans mot cancer

Johan Hallberg skriver om sin kamp mot sjukdomen.

"Vad är det som gör att Kungsör går mot strömmen?"

Debattartikel signerad Madelene Fager (C) och Petter Westlund (C).

Kvinna dömd för grovt rattfylleri

På tisdagen dömdes en kvinna hemmahörande i Köping för grovt rattfylleri i Västmanlands tingsrätt.

Psalmvaro - Per Harling presenterade nya psalmer

På söndagskvällen presenterade författaren och kompositören Per Harling psalmer ur sin nya psalmsamling med titel Psalmvaro. Den innehåller 48 förslag till psalmer för olika...

Hela Sveriges städtant gjorde rent hus bland Odd Fellows damer

Logen nr 71 Sankt Olofs damklubb i Arboga gästades på måndagskvällen av ett tjugotal medlemmar från Köping.

Skogsbolag åtalas för den stora skogsbranden

Under tisdagen inleddes huvudförhandlingen som ska avgöra vem som orsakade den stora skogsbranden som rasade i länets skogar sommaren 2014.

Dubbla rattstölder i Hallstahammar

Två BMW-ägare drabbade.

Inbrott på pizzeria i Köping

I nuläget är det oklart om något har stulits.

Räddningstjänsten larmades till gruppboende

Larmet inkom på måndagskvällen.

Livsmedelsverket uppmanar gravida att genomsteka nötkött

Rådet ska skydda mot parasiten toxaplasma.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Till extraknäckets försvar

Jan Kallberg skriver om den ädla konsten att jobba vid sidan om.

Tillsammans mot cancer

Johan Hallberg skriver om sin kamp mot sjukdomen.

Ensamhet som sjukdom – ideellt arbete som botemedel?

Björn Blomgren skriver om den nya folksjukdomen.

Minussiffror kräver pullunder

Harry Holm skriver om statistik, gårdsgator och Steve Jobs.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.