KöpingKlart

Magazin24

Påskön – från döda stenstoder till levande pingviner

SPF Seniorerna Köpingshus har en programkommitté som hittar spännande föredragshållare och här är ytterligare ett exempel på ett ämne som lockade många medlemmar att bänka sig i teatersalongen på Forum.

Insänt · 27 nov, 2019 kl. 13:43

Eva Mebius från Västerås berättade och visade bilder om sina upplevelser från en lång resa till två av våra kontinenter, Sydamerika och Antarktis.

Påskön med alla sina statyer som vi hört talas o sedan Thor Heyerdahl var där 1955-1956 var fängslande att höra från Eva Mebius som varit där personligen. Det var 1722 som den första man vet som kom till Påskön, Rapa Nui, sedan blev det mera känt när James Cook kom dit 1770. Det är en provins till Chile och hela ön blev världsarv 1995. Ön ligger 370 mil väster om Chile, stor som Värmdön eller Tjörn, 24 km lång och 12 km bred. Huvudstaden heter Hungaloa, har mycket turister, många mellanlandar på väg till Tahiti.

Urbefolkningen ä. r duktiga på att snida, de odlar ananas, vattenmelon och sötpotatis. Många arbetar som turistguider och man visades underjordiska vulkaner, finns tre på ön.

Från början fanns ca 700 – 800 invånare på ön, men av olika anledningar fanns endast ca 100 urinvånare kvar i slutet av 1800-talet. Idag finns det ca 7 - 8000 invånare på Påskön varav hälften är urinvånare. 

De berömda stoderna är ca 1000 till antalet men bara 300 är stående. De är mellan 3,5 – 7 m höga och väger ca 20 ton. Den största är 10 m hög och väger 80 ton. Tekniken de använde för att resa stoderna var med både rep och rullning, det behövdes 225 män för att flytta en stod. De är ofta vända mot havet och de flesta tillverkades i norra delen av ön och transporterades långa sträckor. Imponerande! På flera ställen på ön finns vildhästar som tycker om att gnugga sig mot stoderna och det gör att man fått göra är inhägnader, för att skydda dem mot hästarna. Ofta har stoderna olika färg på kropp och mössa och det är olika bergarter, detta har krävt mycket arbete at få mössan på huvudet.

Nästa anhalt var att komma till Antarktis och där var klimatet ett helt annat. De kom till Kap Horn och vädert var bra, där det oftast är dimmigt. Resan genomfördes med Hurtigruttens båt Nordnorge, resan pågick i 16 dygn och det fanns ca 300 personer med på båten, som mest gick på nätterna och på dagarna gjordes olika stopp. Efter 35 timmar kom de från Sydligaste spetsen av Sydamerika till Antarktis, de fick åka iland med gummibåtar då fartyget inte kunde gå nära. Eva Mebius berättade om Roald Amundsen och Scott som tävlade om att komma först till sydspetsen och det var Amundsen som segrade och vann med fem veckor.

Här fick de se olika arter av pingviner som åsnepingvin, hakremspingvin och adeliepingvin. De fick ej tillfälle att se kejsarpingvinerna. Pingvinerna matas av båda föräldrarna, och det tar tid innan de kan hoppa i vattnet. Ungar som inte klarar hoppen blir mat för sjölejon och måsar. 

Runt dem fanns enorma isberg som lossat, men där man ändå bara såg ca 10% av isbergen, det mesta fanns under ytan.

Leif Hoffstedt framförde allas varma tack för ett fängslande och intressant föredrag och överlämnade en present. Därefter sedvanligt kaffe och lottdragning där vi hade fått ett par fina bokvinster av Karin Hammarlund, den ena om Påskön och den andra om Antarktis.

Barbro BromanAndra har också läst

Cornelis i ny tappning gjorde succé

Evenemang På lördagseftermiddagen höll Markus Olsson tillsammans med några av sina musikervänner en mycket uppskattad konsert i Arboga med visor ur Cornelis Vreeswijks digra låtarkiv.

Släktforskningens dag i Västra Mälardalen

Kultur I hela Sverige uppmärksammades under lördagen släktforskningens dag. Årets tema var ”Soldattorp och officersboställen – deras liv och bostäder”.

Väpnat rån i köpingsbutik

Köping Under sena eftermiddagen på lördagen blev en köpingsbutik rånad av en man som uppvisade ett pistolliknande föremål.

Misstänkt misshandel av barn i Köping

Tre barn i 10-14 års ålder anmälde på lördagseftermiddagen att de blivit misshandlade av ett gäng andra barn.

Varför begränsa västmanlänningars rätt att välja?

Debattartikel om nätläkare inom svensk sjukvård.

En snabb titt i spåkulan

Trevlig helg och god fortsättning! Vad sägs om att börja det nya året med en titt i spåkulan? Vilka trender kommer att dominera på 2020-talet?

Rekordmånga får deklarationen tidigt i år

De som har eller skaffar digital brevlåda senast den 27 februari kommer att få sin deklarationsblankett skickad ditt i början av mars.

ICA återkallar köttprodukter

ICA återkallar två köttprodukter på grund av risk för spår av mjölkprotein i produkterna.

Sörgården Måla tar plats på världens största matmässa

Tioårsjubileet firas med deltagande i världens största matmässa Grüne Woche som går av stapeln i Berlin mellan den 17 och 26 januari. Livsmedelsföretaget Sörgården Måla går från...

KHC vann på hemmaplan

Skön vinst för Köping HC på fredagskvällen.

Köping Stars föll på bortaplan

Det blev inte tredje gången gillt när Köping Stars på fredagskvällen drabbade samman med Wetterbygden, det enda SBL-laget Stars inte besegrat denna säsong.

Köpingsprofilen bryter kontraktet - klar för Kungsörs BK

Efter en lyckad höstsäsong med Skiljebo bryter Shadi Ibrahim kontraktet och kritar istället på för Kungsör.

Utryckning på eftermiddagen - bil körde in i trafikljus

Singelolycka på Volvogatan under fredagseftermiddagen.

Vägavstängning att vänta i Köping

På tisdag kommer en del av Hultgrensgatan stängas av när Mälarenergi ska byta ut ett ställverk.

Restaurang utsatt för inbrott

Under natten till fredagen slog inbrottstjuvar till mot en restaurang i Åtorp.

En gripen efter personrån

Under torsdagskvällen blev en ung man rånad i Hallstahammar.

Arboga kommun överväger att rädda busslinje

Sparkraven på kollektivtrafikförvaltningen resulterar i att busslinje 552 mellan Kungsör och Götlunda läggs ner, men nu överväger Arboga kommun en annan lösning.

KBAB nominerade för bästa nyproduktion

För femtonde året i rad kommer fastighetsbranschens pris ”Kundkristallen” att delas ut på Berns Salonger i Stockholm. En av de nominerade hyresvärdarna är Köpings Bostads AB.

Tobak stals från butik

Två män kan ha samarbetat för att lyckas med stölden.

Klurigt PRO-möte

Årets första möte inleddes med PRO-vetartävlingen som leddes av Lasse Söderlund och Ronald Larsson

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

En snabb titt i spåkulan

Trevlig helg och god fortsättning! Vad sägs om att börja det nya året med en titt i spåkulan? Vilka trender kommer att dominera på 2020-talet?

God jul för oss alla!

Carl Olov Persson skriver om julefrid.

Stilla flyter Hedströmmen

Jan Kallberg skriver om anekdoter och julen.

Så var 10-talet i Västra Mälardalen

Magazin24:s chefredaktör Björn Blomgren sammanfattar årtiondet som gått.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.