KöpingMulet

Magazin24

SPF Seniorerna Köpingshus gästades av en riktig ”överlevare”

Forumsalongen var mycket välfylld när medlemsmötet började.

Insänt · 14 okt, 2019 kl. 06:15

Det inleddes av vår ordförande som beskrev oss alla seniorer som stora resurser i samhället där vi kan bidra med mycket. Samtidigt tackade han alla som bidragit till att föreningens 50-årsjubileum blev lyckat att mycket välbesöktinnan han överlämnade ordet till Lasse Gustavsson. Vår föredragshållare var 24 år och alldeles ny på jobbet som brandman i Göteborg när det som inte får hända hände.

I maj 1981 hamnade han och en kollega hamnade mitt i ett eldhav, där han mirakulöst överlevde en hetta på 800 grader med 40-procentiga brännskador. När han vaknade på sjukhuset kom han ihåg olyckan, och trodde den hänt dagen innan, men det hade gått två månader som han varit nedsövd. Han var törstig men ingen av de fyra sköterskorna hörde först vad han sa, då han varit intuberad (hål i halsen för respiratorslangen), men en kom fram och förstod vad han ville och det var att han var törstig. Fick skedvis med vatten och det första han sa när han kunde säga något var ”hallå brudar”, och de hörde att han hade livskraft. Under den långa tiden han varit nedsövd hade han förlorat halva sin vikt till 40 kg. Eldmolnet som han om kamraten fick springa igenom gasmolnet som exploderade, som brandbilen åkt igenom var stort som Globen.

Här gällde den paradoxala förändringsfilosofin att förändra något man inte vill ha, att acceptera först för att sedan kunna gå vidare. Han frågade mycket och personalen var ärlig och sa som det var på hans frågor men inte mer. Efter ytterligare en månad på sjukhus i Stockholm erbjöds han att få åka till Göteborg och Sahlgrenska sjukhuset brännskadeavdelning och där kom han att möta en av sina arbetskamrater som betytt mycket för honom med sin medkänsla. Men det som berörde oss alla i salongen var när han berättade att piloterna som flög planet ner till Göteborg berättade att en mängd brandbilar var uppställda på Säve flygplats när de kom fram för att ta emot honom och innan de landade slog de på blåljusen för att hälsa honom välkommen hem. Då var det många av oss som blev rörda och tårögda.

Sen följde träning, träning och åter träning, och hans mål att kunna komma upp till Sarek och vandra i fjällen inom ett år lyckades han med. Han hade gjort detta tidigare som scout. Han ville känna friheten och klara sig själv med de handikapp olyckan medfört.

Efter olyckan återvände han till brandkåren och arbetade som chaufför i sju år och därefter har hans erfarenheter och kunskaper tagits tillvara på bl a diskoteksbranden i Göteborg, Utöya med flera olyckor. Nu är han föreläsare och åker runt i landet och utbildar om hur man kan vända en katastrof till en ny mening med livet.

Leif Hoffstedt överlämnade en ljuskrona och vår föreläsare fick långa applåder för sin medverkan. Även under kaffestunden efteråt fick många tillfällen att ställa frågor till honom som han fick utveckla.

Avslutades med att Börje Österberg framförde ett stort tack till Veine Eliasson för det stora arbete som han och styrelsen hade gjort för att 50-årsjubilet blev så lyckat. Han riktade även ett tack till Leif Hoffstedt och Barbro Broman för arbetet de gjort för att jubileumsskriften blev bra.

En laddad eftermiddag med starka känslor hade vi med oss när mötet var till ända. Nästa möte är FN-dagen den 24 oktober.

Barbro BromanAndra har också läst

Köping vann stort mot Malung

Ishockey Under söndagen spelade KHC borta mot Malung och vann stort i Malungs hemmaarena.

Trafikolycka utanför Köping

Köping På söndagseftermiddagen inträffade en kollision med tre bilar inblandade utanför Köping.

Hälsan i Centrum på lördag

Arboga På lördag anordnar Café Centrum i Arboga en hälsomässa av det mindre och personligare formatet.

Brandlarm i flerfamiljshus

På söndagseftermiddagen kom ett larm till Räddningsgstjänsten om brand i ett flerfamiljshus på Glasgatan i Köping.

M har tappat tålamodet om materielkrisen: ”Blir inte bättre”

Den stora bristen på materiel vid sjukhusen i Västmanland och flera närliggande regioner har varit en följetong under hösten. Fortfarande är det problem med tillgången på basala...

Konsert på hög nivå med Marmen Quartet

Marmen Quartet är en av Europas mest framstående och prisade unga stråkkvartetter. På lördagseftermiddagen framförde de en strålande konsert i Köpings rådhus.

Cornelis i ny tappning gjorde succé

På lördagseftermiddagen höll Markus Olsson tillsammans med några av sina musikervänner en mycket uppskattad konsert i Arboga med visor ur Cornelis Vreeswijks digra låtarkiv.

Släktforskningens dag i Västra Mälardalen

I hela Sverige uppmärksammades under lördagen släktforskningens dag. Årets tema var ”Soldattorp och officersboställen – deras liv och bostäder”.

Väpnat rån i köpingsbutik

Under sena eftermiddagen på lördagen blev en köpingsbutik rånad av en man som uppvisade ett pistolliknande föremål.

Misstänkt misshandel av barn i Köping

Tre barn i 10-14 års ålder anmälde på lördagseftermiddagen att de blivit misshandlade av ett gäng andra barn.

Varför begränsa västmanlänningars rätt att välja?

Debattartikel om nätläkare inom svensk sjukvård.

En snabb titt i spåkulan

Trevlig helg och god fortsättning! Vad sägs om att börja det nya året med en titt i spåkulan? Vilka trender kommer att dominera på 2020-talet?

Rekordmånga får deklarationen tidigt i år

De som har eller skaffar digital brevlåda senast den 27 februari kommer att få sin deklarationsblankett skickad ditt i början av mars.

ICA återkallar köttprodukter

ICA återkallar två köttprodukter på grund av risk för spår av mjölkprotein i produkterna.

Sörgården Måla tar plats på världens största matmässa

Tioårsjubileet firas med deltagande i världens största matmässa Grüne Woche som går av stapeln i Berlin mellan den 17 och 26 januari. Livsmedelsföretaget Sörgården Måla går från...

KHC vann på hemmaplan

Skön vinst för Köping HC på fredagskvällen.

Köping Stars föll på bortaplan

Det blev inte tredje gången gillt när Köping Stars på fredagskvällen drabbade samman med Wetterbygden, det enda SBL-laget Stars inte besegrat denna säsong.

Köpingsprofilen bryter kontraktet - klar för Kungsörs BK

Efter en lyckad höstsäsong med Skiljebo bryter Shadi Ibrahim kontraktet och kritar istället på för Kungsör.

Utryckning på eftermiddagen - bil körde in i trafikljus

Singelolycka på Volvogatan under fredagseftermiddagen.

Vägavstängning att vänta i Köping

På tisdag kommer en del av Hultgrensgatan stängas av när Mälarenergi ska byta ut ett ställverk.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

En snabb titt i spåkulan

Trevlig helg och god fortsättning! Vad sägs om att börja det nya året med en titt i spåkulan? Vilka trender kommer att dominera på 2020-talet?

God jul för oss alla!

Carl Olov Persson skriver om julefrid.

Stilla flyter Hedströmmen

Jan Kallberg skriver om anekdoter och julen.

Så var 10-talet i Västra Mälardalen

Magazin24:s chefredaktör Björn Blomgren sammanfattar årtiondet som gått.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.