KöpingMolnigt

Magazin24

SPF Seniorerna Köpingshus gästades av en riktig ”överlevare”

Forumsalongen var mycket välfylld när medlemsmötet började.

Insänt · 14 okt, 2019 kl. 06:15

Det inleddes av vår ordförande som beskrev oss alla seniorer som stora resurser i samhället där vi kan bidra med mycket. Samtidigt tackade han alla som bidragit till att föreningens 50-årsjubileum blev lyckat att mycket välbesöktinnan han överlämnade ordet till Lasse Gustavsson. Vår föredragshållare var 24 år och alldeles ny på jobbet som brandman i Göteborg när det som inte får hända hände.

I maj 1981 hamnade han och en kollega hamnade mitt i ett eldhav, där han mirakulöst överlevde en hetta på 800 grader med 40-procentiga brännskador. När han vaknade på sjukhuset kom han ihåg olyckan, och trodde den hänt dagen innan, men det hade gått två månader som han varit nedsövd. Han var törstig men ingen av de fyra sköterskorna hörde först vad han sa, då han varit intuberad (hål i halsen för respiratorslangen), men en kom fram och förstod vad han ville och det var att han var törstig. Fick skedvis med vatten och det första han sa när han kunde säga något var ”hallå brudar”, och de hörde att han hade livskraft. Under den långa tiden han varit nedsövd hade han förlorat halva sin vikt till 40 kg. Eldmolnet som han om kamraten fick springa igenom gasmolnet som exploderade, som brandbilen åkt igenom var stort som Globen.

Här gällde den paradoxala förändringsfilosofin att förändra något man inte vill ha, att acceptera först för att sedan kunna gå vidare. Han frågade mycket och personalen var ärlig och sa som det var på hans frågor men inte mer. Efter ytterligare en månad på sjukhus i Stockholm erbjöds han att få åka till Göteborg och Sahlgrenska sjukhuset brännskadeavdelning och där kom han att möta en av sina arbetskamrater som betytt mycket för honom med sin medkänsla. Men det som berörde oss alla i salongen var när han berättade att piloterna som flög planet ner till Göteborg berättade att en mängd brandbilar var uppställda på Säve flygplats när de kom fram för att ta emot honom och innan de landade slog de på blåljusen för att hälsa honom välkommen hem. Då var det många av oss som blev rörda och tårögda.

Sen följde träning, träning och åter träning, och hans mål att kunna komma upp till Sarek och vandra i fjällen inom ett år lyckades han med. Han hade gjort detta tidigare som scout. Han ville känna friheten och klara sig själv med de handikapp olyckan medfört.

Efter olyckan återvände han till brandkåren och arbetade som chaufför i sju år och därefter har hans erfarenheter och kunskaper tagits tillvara på bl a diskoteksbranden i Göteborg, Utöya med flera olyckor. Nu är han föreläsare och åker runt i landet och utbildar om hur man kan vända en katastrof till en ny mening med livet.

Leif Hoffstedt överlämnade en ljuskrona och vår föreläsare fick långa applåder för sin medverkan. Även under kaffestunden efteråt fick många tillfällen att ställa frågor till honom som han fick utveckla.

Avslutades med att Börje Österberg framförde ett stort tack till Veine Eliasson för det stora arbete som han och styrelsen hade gjort för att 50-årsjubilet blev så lyckat. Han riktade även ett tack till Leif Hoffstedt och Barbro Broman för arbetet de gjort för att jubileumsskriften blev bra.

En laddad eftermiddag med starka känslor hade vi med oss när mötet var till ända. Nästa möte är FN-dagen den 24 oktober.

Barbro BromanAndra har också läst

Tomas är Arbogas nya kommundirektör

Arboga Anders Röhfors: ”Vi får en kommundirektör som är kompetent och lämpad att möta Arboga kommuns framtida utmaningar”

(S): Hur vill P7 utveckla Arboga under kommande tre år?

Debatt Debattartikel från Socialdemokraterna i Arboga.

Silly Season-bloggen

Fotboll Håll koll på den lokala transfermarknaden med Dennis Johansson Strömberg.

Vacker musik när två körer blev tre i Heliga Trefaldighets kyrka

Insänt På söndagskvällen hade Birgitta Rosenqvist Brorson samlat Franciskuskören och Sankta Klara kören till en gemensam konsert.

Vännerna hedrar Mattias Wågenberg med minneslopp

Mattias Wågenbergs liv fick ett plötsligt och alldeles för tidigt slut. Nu hedrar vännerna Petter och Marcus hans minne med ”Mattiasloppet” som går mellan Kolsva och Köping.

Kvinna påkörd av mopedbil i Köping

Kvinnan, som är i 70-årsåldern, fördes till sjukhus.

Miljonprojekt ska rensa Mälaren på sjögull

Ekolog: "Det kommer nog krävas tio gånger så mycket pengar"

Polis upptäckte knark i grannes postfack

Köpingsbo dömd till fängelse för narkotikabrott.

Gata stängs av när julbelysning sätts upp

Vägavstängning i centrala Kungsör nästa vecka.

Polisen: Undvik gärna att köra bil under dagen

Flera olyckor har inträffat under morgonen.

Flera misstänkta för narkotikabrott efter krogtillsyner

"Personerna som är misstänkta för narkotikabrotten var vid tillfället gäster och anställda som befann sig på restaurangen".

Olycka på E20 – bilist körde i diket

Uppdaterad version. Olyckan ska ha inträffat utanför Arboga.

Flera bilar inblandade i olycka på E20

Uppdaterad version. Larmet inkom under morgonen.

Mästarna bröt Stars segersvit

Köpingslaget pressade SM-vinnaren i Karlbergshallen men fick se sig besegrade i den täta bataljen.

Så slutade kvällens match mellan Stars och Södertälje

Här är resultatet i måndagsbataljen.

Så mycket miljöskadliga läkemedel säljs i länet

"Regionerna har lite olika bedömningar och traditioner, samtidigt som sjukdomsspridningen kan variera".

Epa-traktor och personbil i krock

Olyckan inträffade i Köping vid 13-tiden.

Fyra Stars-spelare missar kvällens match

Kvartett saknas mot de regerande mästarna.

Totalförsvaret övar i Västmanland

Stor försvarsövning i länet påbörjas.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Allt jag ville ha var en fjärilstatuering i svanken

Michaela Ericzén om saker hon inte ångrar att hon inte gjorde.

War Weekend

Susanne Linde skriver om verklighetens Aidensfield.

Sverige behöver en konstitutionell översyn

Jan Kallberg skriver om vårt demokratiska system.

Masochism på allmän plats

Jimmy Bladh skriver om tävlingsmänniskor och dåliga förlorare.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.