KöpingMulet

Magazin24

Studieresa till Berlin för elever på Stureskolan

En reseskildring från en av de elever som var med på resan.

Insänt · 16 jun, 2019 kl. 12:32

Resan till Berlin 3/6 - 6/6 2019:

Måndagen den 3 juni samlades 13 elever, en förälder och tre lärare på Stureskolans parkering för att inleda detta års studieresa till Berlin. Det har blivit en mångårig tradition på Stureskolan att eleverna som läser tyska reser till Berlin genom ett samarbete mellan lärarna i Tyska och SO. Studieresans mål är att ge eleverna chansen att praktiskt tillämpa sina språkkunskaper, uppleva den tyska kulturen samt möta många av de historiskt viktiga platser som är förknippade med staden Berlin, kalla kriget och 2:a världskriget samt förintelsen. Här nedan följer en reseskildring författad av Dijana Colji:

Dag 1:

Vi börjar ställa oss utanför skolans parkering, taggade och klara med resväskorna. Vi lastar in väskorna i den stora bussen och sätter oss i bussen och kör hela vägen till Stockholm Arlanda. Vi checkar in alla väskorna och vissa växlade svenska pengar till Euro. Efteråt så gick vi och åt på Mcdonalds allihopa tillsammans. Efter att alla är mätta och belåtna så börjar vi ta oss igenom själva säkerhetskontrollerna. Sedan väntade vi på alla och under tiden vi väntade så hade man mycket tid att köpa lite snacks och kalla drickor. Flyget avgick efter ett tag och det tog två timmar att komma fram till Berlin. När allihopa hade stigit av flyget så gick vi en bit till en busshållsplats och sedan tog vi bussen till vårt hotell som hette Park Plaza Hotell. Vi kommer in och skriver på några blanketter för att få rumsnycklarna. Vi kommer in i vårt rum och tar av oss kläderna och byter om till läggdags, vissa tog en skön dusch och la sig.

Dag 2:

Vi startar dagen klockan 07.00 och fixar oss ordning, duschar & klär på oss. Vi åt frukost klockan 08.30. Frukosten var fräsch och det fanns mycket att välja på - nybakat bröd, stekta ägg och en massa annat. Hotellet var fräscht och de som jobbade hade bra service. Allihopa sätter sig i matsalen och äter sin frukost i lugn och ro. Allihopa skulle vara klara 09.30 för att starta dagen. Vi gick till Gedächtniskirche och skulle kolla på en minnes plats där det var en terror attack på julmarknaden för några år sedan. Sedan tog vi bussen till Siegessäule som är ett minnesmärke i Tiergarten, Vi gick upp för flera trappor för att ta oss längst upp för att kolla ut i hela Berlin.

I själva byggnaden så var det som ett litet museum och små statyer från olika stora kända platser. Sedan tar vi oss till en busshållplats för att sedan komma fram till Romernas minnesplats, där borta fanns det olika texter på sten väggar och i marken. Det var väldigt intressant att få läsa hur människorna kände sig under den tiden och det var väldigt intressant. Vi tog oss sedan till judarnas minnes plats där det var höga stenar överallt som skulle symbolisera och få fram den hemska känslan de gått igenom, det var som ett labyrint med massa stenar som vägledde dig till slutet. Man fick inte sitta på stenarna för att visa respekt, det kom en vakt som stod där och sa till några att man inte fick sätta sig på dom. Vi samlades och skulle gå och äta på Hauptbahnhof och vi fick välja vad vi skulle äta. Man fick välja mellan allt från burgare, pasta, sallad, fisk osv.

Sedan så åkte vi tunnelbanan till Bernauer Straße för att kolla hur muren gick i mellan alla hus. Sedan åkte vi spårvagn längre för att kolla på East Side Gallery där man kunde kolla på konstverk som målats på muren. Vi fick gå en lång bit för att kolla på alla konstverk. Sedan tog vi tunnelbanan hem till hotellet för att vila oss och fräscha upp oss med en dusch. Mot kvällen så gick vi och åt allihopa. Vi åt på ett ställe som heter Route 66, där fanns det allt från burgare till sallader. Efteråt på kvällen så stannade några på vägen och köpte kalla drycker och lite snacks som man ville ha med sig på hotellet.

Dag 3:

Vi vaknade tidigt för att kunna hinna duscha och sedan gå och äta frukost. Vi alla skulle mötas 09.15 nere vid ingången till hotellet. Vi åkte buss till stan och kollade på Checkpoint Charlie. Sedan gick vi upp mot Alexanderplatz och på vägen så fick vi gå fram till en liten glasplatta som satt i marken. Där kunde man se igenom ett litet gammalt bibliotek. Det ska symbolisera den dag på 1930-talet då nazisterna brände ner alla judiska böckerna. När vi kom fram till Alexanderplatz kollade vi på världsklockan, den klockan visade exakta tiderna runt världen i olika länder. Sedan så gick vi in i en stor Galleria (Alexa) där vi fick välja vad vi ville äta. Jag och min tvillingbor Dennis åt Döner som är nötkött med en massa grönsaker, såser och strips till.

Vi hade 30 min på oss att frivilligt gå runt gallerian och köpa något ifall vi ville. Sedan tog vi S-Bahn till det f.d. koncentrationslägret Sachsenhausen. Det tog cirka 40 minuter för oss att komma fram så vi hade tid och vila oss en stund. När vi kom fram till Sachsenhausen så var vi vid typ ett stort bord som hade en liten modell som skulle föreställa hela koncentrationslägret. Vi gick runt och kolla där judarna levde, gick på toa, åt mat, sov, och massa andra saker, Det var jätte intressant men också läskigt på något sätt. Vi gick runt hela Sachsenhausen. Vi blev var trötta och svettades för det var väldigt varmt. Efter besöket i Sachsenhausen så åkte alla vi hem till hotellet. Det var ett lättnad för alla. Efter Sachsenhausen så var jag jätte tacksam över det jag har och att vi lever i den här tiden. Det var hemsk och så allt och hur dom hade det, att få se hur och vilka hemska tekniker dom hade för att avrätta alla judar. Man mådde lite illa av att tänka sig hur det var och hur dom hade det. Att svälta till döds och hur hemska nazisterna var.

Jag tycker att det är så värt och lärorikt att följa med på denna underbara resan. Man vart ofta berörd av historierna och att få se allt det hemska. Det var varmt och skönt i Berlin men jobbigt var det medan att man svettades mycket och var trött att gå man orkade inte men vilade man sig lite på vägen så kämpade man fram sig ändå och det är så värt för slutet av dan så har man med sig så mycket nytta. Vi är jätte tacksamma för att fått möjligheten att vara med.

Författad av: Dijana Colji Klass 9FG Stureskolan - Arboga

Medföljande elever: Emil Akervall, Melvin Blomberg, Dennis Colji, Dijana Colji, Lisa Danielsson, Emrik Fröding, Noel Göransson, Martin Jansson, Anton Lindén, Linus Lindstedt, Victor Magnusson, Carolina Nilsson, Olle Stefansson

Medföljande lärare: Margit Eckerström Grankvist, Per Hermansson, Andreas Wenngren

Medföljande förälder: Annika DanielssonAndra har också läst

"Att få jobba med sitt största intresse är helt fantastiskt"

Arboga I april startade Fodershop sin verksamhet. Arbogaföretaget säljer hästfoder och bakom affärsidén står ägaren Ellen Kivikari och Lindha Doverud som är anställd.

Berusade män brottades vid rastplats

Köping På torsdagen larmades polisen om ett bråk vid Skoftesta rastplats.

Bygget av padelhall i Arboga pågår för fullt: "Skönt att vara igång"

Arboga I slutet av maj, eller i början av juni, kan hallen stå färdig. "Vi skulle såklart vilja ha klart hallen nu på en gång men det är mycket som ska göras".

Tio finalister kan prisas för sitt miljöarbete

Från ett 20-tal nominerade har tio miljö- och klimatfrämjare sållats ut som finalister.

Skyddsombud varnar om missnöje inom hemtjänsten

En hemtjänstgrupp i Västra Mälardalen anmärker på flera arbetsmiljöbrister i verksamheten.

Silly Season-bloggen

Håll koll på den lokala transfermarknaden med Dennis Johansson Strömberg.

KHC straffades på hemmais

Köpingslaget knep en poäng på onsdagskvällen.

Pojke rånad i Köping

En kille i 10-årsåldern blev av med sin cykel.

Julbelysning sätts upp i centrala Köping

Nästa vecka påbörjas arbetet med att sätta upp julbelysningen i Köpings centrum.

Brott och straff i vår närhet

Björn Blomgren skriver om hemska brott som skett på senare tid.

Berusad man hotade att döda poliser

Köpingsbo dömd för våldsamt motstånd och hot mot tjänsteman.

Tillåt biltrafik i Arbogas stadskärna

Debattartikel signerad Stefan Gunnarsson (SD).

Tomas är Arbogas nya kommundirektör

Anders Röhfors: ”Vi får en kommundirektör som är kompetent och lämpad att möta Arboga kommuns framtida utmaningar”

(S): Hur vill P7 utveckla Arboga under kommande tre år?

Debattartikel från Socialdemokraterna i Arboga.

Vacker musik när två körer blev tre i Heliga Trefaldighets kyrka

På söndagskvällen hade Birgitta Rosenqvist Brorson samlat Franciskuskören och Sankta Klara kören till en gemensam konsert.

Vännerna hedrar Mattias Wågenberg med minneslopp

Mattias Wågenbergs liv fick ett plötsligt och alldeles för tidigt slut. Nu hedrar vännerna Petter och Marcus hans minne med ”Mattiasloppet” som går mellan Kolsva och Köping.

Kvinna påkörd av mopedbil i Köping

Kvinnan, som är i 70-årsåldern, fördes till sjukhus.

Miljonprojekt ska rensa Mälaren på sjögull

Ekolog: "Det kommer nog krävas tio gånger så mycket pengar"

Polis upptäckte knark i grannes postfack

Köpingsbo dömd till fängelse för narkotikabrott.

Gata stängs av när julbelysning sätts upp

Vägavstängning i centrala Kungsör nästa vecka.

Polisen: Undvik gärna att köra bil under dagen

Flera olyckor har inträffat under morgonen.

Flera misstänkta för narkotikabrott efter krogtillsyner

"Personerna som är misstänkta för narkotikabrotten var vid tillfället gäster och anställda som befann sig på restaurangen".

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Brott och straff i vår närhet

Björn Blomgren skriver om hemska brott som skett på senare tid.

Allt jag ville ha var en fjärilstatuering i svanken

Michaela Ericzén om saker hon inte ångrar att hon inte gjorde.

War Weekend

Susanne Linde skriver om verklighetens Aidensfield.

Sverige behöver en konstitutionell översyn

Jan Kallberg skriver om vårt demokratiska system.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.