KöpingKlart

Magazin24

Alexander Hellgren. Foto: David Eriksson/Arkiv

Hellgren får viktig roll på och utanför isen

Back och assisterande sportchef. Det är 25-årige Alexander Hellgrens roller i IFK Arboga.

Ishockey · 30 mar, 2020 kl. 09:54

I december återvände backen Alexander Hellgren till IFK ­Arboga från Kumla.

Redan då fick han titeln assisterande sportchef för att hjälpa sportchefen Patrik Månsson med arbetet utanför isen.

När säsongen sedan var över och Arbogas division 2-kontrakt var säkrat var Hellgren den första spelaren att signera nytt avtal med klubben. 

– Jag har kommit till den punkten att jag känner mig hemmastadd i Arboga. Jag kom ju från en bra säsong i Kumla, kanske den bästa för mig personligen i Hockeyettan. Men jag valde att gå tillbaka till Arboga av olika anledningar. En anledning var min relation till föreningen och att jag fick möjlighet att jobba kring laget. Där är vi fortfarande och att signera nytt kontrakt och fortsätta samarbetet på alla plan var inget att fundera på, säger han och fortsätter:

– Vi ville tidigt påbörja lagbygget så vi tänkte att det var lika bra att gå ut med mig först och sedan får det rulla på. 

Hur är det att vara assisterande sportchef?

– Jag har tidigare dragit i lite trådar under mina år i IFK Arboga och det var därifrån idén kom. Vissa i föreningen tyckte att jag skulle passa som assisterande sportchef och så blev det. Det känns såklart bra och det är roligt. Det är ju en komplex situation i och med att jag sitter på två stolar, men än så länge har det inte krockat. Vissa kan nog ha åsikter om upplägget men det är som det är, än så länge tycker jag att det fungerar bra, säger Hellgren och fortsätter:

– Jag och (Patrik) Månsson har delat upp ansvaret. Det är han som kommer att sitta med spelare och diskutera kontrakt, där kommer jag inte vara med. Jag backar där. Men jag kommer att vara delaktig i spelarrekryteringen och ge min syn på lagbygget. Vi har en tydlig fördelning i våra uppdrag. Det känns viktigt och bäst så eftersom jag också spelar, säger han.

Hellgren berättar att han sedan ung ålder varit intresserad av lagbyggen och att han ser positivt på utmaningarna som medföljer.

Att få vara delaktig i IFK Arboga både på och utanför isen är något som han trivs med och hittills har det gått bra med de två rollerna.

– Det är roligt att vara delaktig i att bygga truppen man själv ska spela tillsammans med. Sedan tidigare har man ju lite koll på hur saker och ting fungerar men det är många saker som man inte brukar tänka på. Det gäller att följa budgeten och sköta övergångarna på ett bra sätt. Det är inte bara att skriva ner ett lag på pappret utan det gäller att kunna förverkliga det också, säger han.

Redan nu har IFK Arboga kommit långt med sitt lagbygget. Flera spelare har valt att förlänga sina kontrakt och just att behålla spelare från förra säsongens trupp är en medveten strategi.

– Vi vill så snabbt som möjligt sätta truppen. Vi vill behålla ryggraden från förra säsongen så redan nu har vi valt att förlänga med flera spelare som utgör stommen. Vi vill även behålla kärnan av spelare som har anknytning till just Arboga. Det är något som vi medvetet tänkt på när vi planerat lagbygget. Han fortsätter:

– Vi har sagt att vi vill behålla omkring 60-80 procent av förra årets trupp. Den som då gör matematiken förstår att vi kommer att plocka in nya spelare. Dessa värvningar ska spetsa till truppen. Jag kan berätta att vi tittar på några spelare som har spelat i föreningen tidigare, eller har koppling till trakten. Dels för att jag och Månsson vet vad de går för men även för att spelarna känner föreningen. Vi har även andra alternativ, så är det ju, men vår vision är att så många spelare som möjligt ska ha en anknytning till Arboga. Vi har blickarna på ett par spelare som har spelat i Hockeyettan, det kan jag berätta, säger han.

Den gångna säsongen slutade trots allt positivt för IFK Arboga som undvek negativt kval efter en tung säsong. Klubben vill ta lärdom av den tuffa säsongen och på sikt återvända till Hockeyettan.

– Förra säsongen handlade mycket om att släcka bränder. Det var en utmanande säsong och det var en bra läropeng. Vi vill inte hamna där igen, att spelare kommer och går. Närmare säsongen ska truppen tillsammans sätta en målsättning men klubben har ju som målsättning att gå upp till Hockeyettan, inte kommande säsong men året efter. I år vill vi ha bättre lag över hela säsongen och såklart ta fler poäng än förra året. Vi vill kriga om positiva streck, inte negativa som var fallet den gångna säsongen.
Andra har också läst

Jansson jagar nya framgångar: "VM-guld i Ryssland vore coolt"

29-åringen har spelat bandy på elitnivå under stora delar av sitt liv men än känner Jansson att han har mycket kvar att ge.

Stina Källberg tävlar i SVT:s "Utmanarmötet"

Bordtennis Team Mälarenergi-stjärnan ställs mot Sverigeettan Linda Bergström.

Stars värvar från Jämtland

Basket Meriterade Hansson ansluter efter sex säsonger i norr.

Unga talangen förlänger kontraktet med Köping Stars

Basket Köpingskillen Simon Klaasma är klar för sin tredje säsong.

Flera förlängningar i Stars ledarstab

Ledarstaben på plats för Köpinslaget.

Lukas Friberg valde moderklubben före Köping Stars: "Ett tufft beslut"

För Magazin24 berättar han om det tuffa valet, tiden i Köping Stars, det abrupta slutet och gulddrömmen som gick i kras.

Jotti stannar i Stars: "Väldigt glad och stolt"

Årets coach blir kvar i Köpingslaget.

Publikfavoriten stannar i IFK Arboga

Mårten Jakobsson klar för ny säsong i IFK-tröjan.

Coronakrisen påverkar Stars - sportchefen slutar efter succésäsongen

”Han har tillfört mycket kunskap som vi tar med oss in i framtiden”

Klart: Friberg lämnar Köping Stars

Återvänder till moderklubben. ”Jag har bara bra saker att säga om Stars och alla fans i staden.”

Coronaviruset påverkar Köping Stars satsning: ”Vi får ta ett steg tillbaka”

Köping Stars chockade Basketsverige och låg trea i ligan när coronavirusets framfart stängde säsongen. Inför nästa säsong är läget ovisst.

Duo provspelar med IFK Arboga

Forward och back får chansen att visa upp sig.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Bli med och styr Sverige!

Carl Olov Persson skriver om möjligheten att påverka.

Empatin och tilliten ökar

Rebecka Marklund skriver om olika typer av kriser.

Om dessa berättare må vi berätta

Jimmy Bladh skriver om berättarkonst, värnplikten och röster som riskerar att tystna.

Tiderna förändras

Carl Olov Persson skriver om pensioner, gemenskap och den "gamla goda tiden".

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.