KöpingMolnigt

Magazin24

Yngve Gunnarsson och hans fru Barbro har bl a gjort en almanacka där hela behållningen gick till Lions. Foto: Ewa Nilsson

50 år med Lions i Kolsva

I år firar Lions i Kolsva 50-årsjubileum. Yngve Gunnarsson har varit med från starten.

Kolsva · 27 okt, 2019 kl. 05:54

Den stora anledningen till att han var med och startade upp föreningen var att han ville hitta en kanal för att kunna göra gott för andra människor.

Yngve Gunnarsson har haft fem förebilder i sitt liv. Gemensamt för dem är att de är människor som Yngve sett upp till för att de gjort bra saker för andra. 

Just detta – möjligheten att kunna göra gott för andra – ledde till att Yngve var med och startade upp Lions i Kolsva för 50 år sedan. 

– Det är viktigt att vi finns för varandra och bryr oss om varandra, understryker Yngve. Utan ett socialt nätverk blir samhället fattigt. Lions har varit ett bra forum för mig att kunna bidra med något bra till samhället. 

Det största Lions i Kolsva har åstadkommit genom åren enligt Yngve är Karmansbo marknad, och att bevara bruksmiljön i Karmansbo. Målet var att rädda smedjan, som höll på att förfalla. Det handlade om en miljonsatsning. Många skrattade åt det högt ställda målet.

– Men vi kunde aldrig i vår vildaste fantasi ana hur stort det projektet skulle bli, berättar Yngve. Redan vid den allra första marknaden 1978 kom mellan 7 000 och 9 000 personer till marknaden. Vi i Lions satte igång det hela och bollen har senare rullat vidare till Heds idrotts- och kulturförening. 

– Vi var en arbetsgrupp om fem personer som jobbade med projektet. Vi träffades ganska ofta och funderade på olika sätt att rädda och bevara smedjan och bostäderna i Karmansbo. Det krävde både höjd bostadsstandard och en ny sträckning av vägen som då låg mellan husen och smedjan. Vi har bland annat fått pengar från riksantikvarieämbetet i olika omgångar för att genomföra arbetet. 

Lions har stått bakom många fina aktiviteter genom åren. En av de mest minnesvärda som Yngve var mycket involverad i var en insamling efter tsunamin i Thailand. 

– När vi fick klart för oss vilken enorm katastrof det handlade om träffades vi några medlemmar i Lions för att se vad vi skulle kunna göra snabbt för att hjälpa till, minns Yngve. Vi tryckte upp särskilda inbetalningskort och gick runt och delade ut, och satte oss i ICA-affären med insamlingsburkar. 

– Vi fick in väldigt mycket pengar innan Lions i Sverige hade kommit igång, och när de kom ut med ett insamlingsnummer kunde vi direkt sätta in en stor summa pengar på deras konto. Människor var oerhört generösa. 

Några andra exempel på projekt som Lions i Kolsva drivit är bland annat visning av Bergverkstaden i Kolsva, lägerverksamhet för ungdomar från hela världen varje sommar, dagsresor med buss för äldre, ensamstående och funktionsnedsatta, läger i Oskarshamn för funktionsnedsatta och mycket annat.

– För att finansiera projekt har vi bland annat ordnat ”ankrace”tävlingar i Kolsva med begagnade Cuba Cola-flaskor (billigare än att hyra ankor), lotterier i samband med julmarknad med hjälp av peka-rätt-på-julkort med vinster i olika grupper, berättar Yngve. 

För 18 år sedan fick Yngve en cancerdiagnos som inte såg så lovande ut. 

– Jag fick väldigt fin hjälp av Västerås sjukhus där jag fick mycket fin vård och allt gick trots allt bra, konstaterar Yngve. 

– En dag hörde jag en barnröst från en säng intill på sjukhuset. Jag pratade med den lilla killen, Johan. Han hade inget hår, och han satt på min sängkant och strök mig över huvudet – jag hade mitt hår kvar – och han sa ”Vad fint ditt hår är”. Nästa gång jag kom till sjukhuset fanns inte Johan mer. 

Händelsen ledde till att Yngve och hans hustru Barbro för Lions räkning gjorde en almanacka och betalade en almanacka med bilder från Kolsva förr och nu, där hela behållningen – 50 000 kr – gått till Lions cancerforskningsfond. 

98 procent av insatta medel i fonden går direkt till forskningen; den forskning som räddade Yngve för 18 år sedan. 

– Det var ett sätt för oss att betala tillbaka för att jag fick behålla livet, menar Yngve, och hans fru Barbro håller med:

– Cancer drabbar hela familjen, och vi är så tacksamma för att vi har fått behålla Yngve i livet. 

Nu har Yngve varit med i Lions de första 50 åren och tycker han har gjort sitt i föreningen. 

Det sista han gjorde i Lions var att se till att Barbro von Walden fick ett vänskapspris från Lions för sina gärningar som ”god medmänniska i äkta Bernshammaranda”. 

– Jag vill tacka alla Kolsvabor som ställt upp på våra aktiviter och gett så mycket pengar genom åren. Det går inte att driva en verksamhet utan att det finns människor som är villiga att bidra, både med arbete och pengar, menar Yngve. 

– Jag hoppas att Lions kommer att kunna fortsätta jobba i Kolsva även i framtiden. Medelåldern är liksom i många andra klubbar hög och risken är att klubben försvinner i framtiden om vi inte kan fylla på med yngre krafter.

Fakta: Yngve Gunnarssons fem förebilder

1. En blev känd modeskapare i Paris. Han hette Broberg och skapade senare Brobergska fonden för äldre arbetare i Bernshammars herrgård. 

2. Brukspatron Lorichs. Han gick i konkurs och då skrev han till riksdagen och såg till att de gamla arbetarna skulle få fri bostad och fri ved att hugga själva till döddagar. 

3. Tant och farbor Sköld. Farbror Sköld var konsumföreståndare i Bernshammar i över 30 år och Yngve var mycket i affären hos dem. De var fantastiska personer som alltid hjälpte andra. 

4. Prosten Arne Lundgren i Hed, som tog hand om inflyttare i Hed 1952 och startade traditionen att ha en årlig hembygdsfest. Det ledde till att Yngve och ett par personer till fick uppdraget att göra en hembygdsfilm om Hed. Filmerna användes många år senare till att göra en Hed-film med bygdens historia från 50- till 70-talet, som blev klar bara för några år sedan med inspelade kommentarer av prosten Lundgren. 

5. Barbro von Walden på macken i Bernshammar. ”Hon är den sista med äkta bernshammarsanda”, säger Yngve. ”Ingenting är omöjligt för henne och hon ställer alltid upp. Hon till och med borstar rent veden hon säljer i macken – för ingen ska behöva ta in smutsig ved i vardagsrummet!”  Andra har också läst

När sociala media blir asociala

Krönika Jan Kallberg skriver om problemen på moderna kommunikationskanaler.

Hallsta inspireras av USA - satsar på bokholkar

Hallstahammar Hallstahammars bibliotek testar trend från USA.

Räddningstjänsten ryckte ut till förmodad källarbrand

Köping Larm om källarbrand i Köping.

Här använder flest bilbältet i regionen

Västra Mälardalen Trots den relativt höga bältesanvändningen har var tredje person som omkommer i personbil inget bälte på sig.

Västra Mälardalens energi- och klimatrådgivning ger resultat

Allt fler installerar solceller efter samråd med energi- och klimatrådgivaren i Västra Mälardalen.

Vattnet stängs av i delar av Arboga

"Innan dess kan du som bor i de berörda områdena tappa upp vatten för dryck och för att spola i toaletten".

Misstänkt drograttfyllerist stoppades på E18

Föraren och en passagerare misstänks för brott.

Silly Season-bloggen

Håll koll på den lokala transfermarknaden med Dennis Johansson Strömberg.

Misstänkt brott vid konkurs med kopplingar till Köping

Anmälan har framförts till åklagare.

Skolbyggnad med karaktär kontra modul

Debattartikel angående Medåkers skola.

Efter monstermatchen – Jackson uttagen till veckans lag

Köping Stars-stjärnan hyllas stort efter insatsen i toppmötet.

Arbetade på E18 – hotades av bilförare

Bilist körde även in i utrustningen.

Bissen Brainwalk ger 750 000 till hjärnforskning

"Trots min kamp med min egen hälsa är jag så glad över att vi återigen kan bidra till den viktiga hjärnforskningen med en rejäl summa".

Köping Hockey vann på bortais

Tog skön seger borta mot Lindlöven.

KIS föll i premiären

Uddamålsförslust mot Helenelund.

Team Mälarenergi kryssade mot Juno

Oavgjort i söndagens möte.

Mexikansk afton hos Husmödrarna i Kungsör

Glada skratt och applåder under kvällen.

(C): Vi kan inte lämna de arbetslösa i sticket

Debattartikel från Centerpartiet.

S-segrar i Januariavtalet

Debattartikel signerad tre riksdagsledamöter från Västmanland.

Resultat från bryggpimplingen den 10 november

Femte och sista bryggpimplingsresultatet från Mälardalens Tävlingsfiskare.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

När sociala media blir asociala

Jan Kallberg skriver om problemen på moderna kommunikationskanaler.

Det gäller att röra på göten

Harry Holm skriver om sommartid, sjukvård – och Dogge Doggelito i Götlunda.

Brott och straff i vår närhet

Björn Blomgren skriver om hemska brott som skett på senare tid.

Allt jag ville ha var en fjärilstatuering i svanken

Michaela Ericzén om saker hon inte ångrar att hon inte gjorde.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.