KöpingMulet

Magazin24

Yngve Gunnarsson och hans fru Barbro har bl a gjort en almanacka där hela behållningen gick till Lions. Foto: Ewa Nilsson

50 år med Lions i Kolsva

I år firar Lions i Kolsva 50-årsjubileum. Yngve Gunnarsson har varit med från starten.

Kolsva · 27 okt, 2019 kl. 05:54

Den stora anledningen till att han var med och startade upp föreningen var att han ville hitta en kanal för att kunna göra gott för andra människor.

Yngve Gunnarsson har haft fem förebilder i sitt liv. Gemensamt för dem är att de är människor som Yngve sett upp till för att de gjort bra saker för andra. 

Just detta – möjligheten att kunna göra gott för andra – ledde till att Yngve var med och startade upp Lions i Kolsva för 50 år sedan. 

– Det är viktigt att vi finns för varandra och bryr oss om varandra, understryker Yngve. Utan ett socialt nätverk blir samhället fattigt. Lions har varit ett bra forum för mig att kunna bidra med något bra till samhället. 

Det största Lions i Kolsva har åstadkommit genom åren enligt Yngve är Karmansbo marknad, och att bevara bruksmiljön i Karmansbo. Målet var att rädda smedjan, som höll på att förfalla. Det handlade om en miljonsatsning. Många skrattade åt det högt ställda målet.

– Men vi kunde aldrig i vår vildaste fantasi ana hur stort det projektet skulle bli, berättar Yngve. Redan vid den allra första marknaden 1978 kom mellan 7 000 och 9 000 personer till marknaden. Vi i Lions satte igång det hela och bollen har senare rullat vidare till Heds idrotts- och kulturförening. 

– Vi var en arbetsgrupp om fem personer som jobbade med projektet. Vi träffades ganska ofta och funderade på olika sätt att rädda och bevara smedjan och bostäderna i Karmansbo. Det krävde både höjd bostadsstandard och en ny sträckning av vägen som då låg mellan husen och smedjan. Vi har bland annat fått pengar från riksantikvarieämbetet i olika omgångar för att genomföra arbetet. 

Lions har stått bakom många fina aktiviteter genom åren. En av de mest minnesvärda som Yngve var mycket involverad i var en insamling efter tsunamin i Thailand. 

– När vi fick klart för oss vilken enorm katastrof det handlade om träffades vi några medlemmar i Lions för att se vad vi skulle kunna göra snabbt för att hjälpa till, minns Yngve. Vi tryckte upp särskilda inbetalningskort och gick runt och delade ut, och satte oss i ICA-affären med insamlingsburkar. 

– Vi fick in väldigt mycket pengar innan Lions i Sverige hade kommit igång, och när de kom ut med ett insamlingsnummer kunde vi direkt sätta in en stor summa pengar på deras konto. Människor var oerhört generösa. 

Några andra exempel på projekt som Lions i Kolsva drivit är bland annat visning av Bergverkstaden i Kolsva, lägerverksamhet för ungdomar från hela världen varje sommar, dagsresor med buss för äldre, ensamstående och funktionsnedsatta, läger i Oskarshamn för funktionsnedsatta och mycket annat.

– För att finansiera projekt har vi bland annat ordnat ”ankrace”tävlingar i Kolsva med begagnade Cuba Cola-flaskor (billigare än att hyra ankor), lotterier i samband med julmarknad med hjälp av peka-rätt-på-julkort med vinster i olika grupper, berättar Yngve. 

För 18 år sedan fick Yngve en cancerdiagnos som inte såg så lovande ut. 

– Jag fick väldigt fin hjälp av Västerås sjukhus där jag fick mycket fin vård och allt gick trots allt bra, konstaterar Yngve. 

– En dag hörde jag en barnröst från en säng intill på sjukhuset. Jag pratade med den lilla killen, Johan. Han hade inget hår, och han satt på min sängkant och strök mig över huvudet – jag hade mitt hår kvar – och han sa ”Vad fint ditt hår är”. Nästa gång jag kom till sjukhuset fanns inte Johan mer. 

Händelsen ledde till att Yngve och hans hustru Barbro för Lions räkning gjorde en almanacka och betalade en almanacka med bilder från Kolsva förr och nu, där hela behållningen – 50 000 kr – gått till Lions cancerforskningsfond. 

98 procent av insatta medel i fonden går direkt till forskningen; den forskning som räddade Yngve för 18 år sedan. 

– Det var ett sätt för oss att betala tillbaka för att jag fick behålla livet, menar Yngve, och hans fru Barbro håller med:

– Cancer drabbar hela familjen, och vi är så tacksamma för att vi har fått behålla Yngve i livet. 

Nu har Yngve varit med i Lions de första 50 åren och tycker han har gjort sitt i föreningen. 

Det sista han gjorde i Lions var att se till att Barbro von Walden fick ett vänskapspris från Lions för sina gärningar som ”god medmänniska i äkta Bernshammaranda”. 

– Jag vill tacka alla Kolsvabor som ställt upp på våra aktiviter och gett så mycket pengar genom åren. Det går inte att driva en verksamhet utan att det finns människor som är villiga att bidra, både med arbete och pengar, menar Yngve. 

– Jag hoppas att Lions kommer att kunna fortsätta jobba i Kolsva även i framtiden. Medelåldern är liksom i många andra klubbar hög och risken är att klubben försvinner i framtiden om vi inte kan fylla på med yngre krafter.

Fakta: Yngve Gunnarssons fem förebilder

1. En blev känd modeskapare i Paris. Han hette Broberg och skapade senare Brobergska fonden för äldre arbetare i Bernshammars herrgård. 

2. Brukspatron Lorichs. Han gick i konkurs och då skrev han till riksdagen och såg till att de gamla arbetarna skulle få fri bostad och fri ved att hugga själva till döddagar. 

3. Tant och farbor Sköld. Farbror Sköld var konsumföreståndare i Bernshammar i över 30 år och Yngve var mycket i affären hos dem. De var fantastiska personer som alltid hjälpte andra. 

4. Prosten Arne Lundgren i Hed, som tog hand om inflyttare i Hed 1952 och startade traditionen att ha en årlig hembygdsfest. Det ledde till att Yngve och ett par personer till fick uppdraget att göra en hembygdsfilm om Hed. Filmerna användes många år senare till att göra en Hed-film med bygdens historia från 50- till 70-talet, som blev klar bara för några år sedan med inspelade kommentarer av prosten Lundgren. 

5. Barbro von Walden på macken i Bernshammar. ”Hon är den sista med äkta bernshammarsanda”, säger Yngve. ”Ingenting är omöjligt för henne och hon ställer alltid upp. Hon till och med borstar rent veden hon säljer i macken – för ingen ska behöva ta in smutsig ved i vardagsrummet!”  Andra har också läst

Hemma bra men borta bäst för Stars: "Anmärkningsvärt"

Basket Köpingslaget är obesegrade på bortaplan: "Vi behåller gärna den förlustnollan efter morgondagens match".

Silly Season-bloggen

Fotboll Håll koll på den lokala transfermarknaden med Dennis Johansson Strömberg.

Brand utanför Arboga

Samtidigt blev flera hushåll utan ström.

KIS vann på hemmaplan

Besegrade Spånga/Bromsten.

Valskog kan få obemannad livsmedelsbutik

Engagerade Valskogsbor har startat ekonomisk förening.

Personbil voltade på E18

Trafikolycka i närheten av Arboga under natten.

Minderårig flicka påhoppad och våldtagen

Gärningsmannen drog in flickan i skogsdunge.

Stars vann efter dramatisk avslutning

Nikolaidis: "Starkt att vi hittar ett sätt att vinna trots att vi inte kommer upp i vår nivå"

Så slutade Stars–Umeå

Resultat från lördagens match.

Arbetsmiljöverket kräver utredning av allvarlig händelse på brandstation

Arbetsolycka alternativt allvarligt tillbud har skett.

Fortsatta problem i tågtrafiken – beräknas pågå hela dagen

Påverkar tågtrafiken i Köping och Arboga.

Friades efter skottlossning – får nedsatt skadestånd

Man från Västra Mälardalen frikändes.

Stora problem i tågtrafiken under lördagen

Tågresenärer i regionen påverkas.

Vi har inga onda uppsåt, vi brinner för Kolsva

Replik från Jonas Tilly och Benjamin Zairi i debatten om Malmabadet.

Åklagare vill häkta misstänkt för rån

Person från Hallstahammar misstänkt.

Riv murarna!

Harry Holm skriver om murar, Grönland och pengar att hämta.

En drömjul...

Susanne Linde skriver om lyckliga stunder.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Riv murarna!

Harry Holm skriver om murar, Grönland och pengar att hämta.

En drömjul...

Susanne Linde skriver om lyckliga stunder.

Det är 1998 och det snöar konstant

Jimmy Bladh skriver om nostalgi.

Under ytan

Johan Hallberg skriver om elever som ibland kallas omöjliga.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.