KöpingMulet

Magazin24

Mattias Wågenbergs vänner Marcus Lagemyr och Petter Oscarsson arrangerar "Mattiasloppet" för att hedra vännens minne och samla in pengar till Diabetesfonden.

Vännerna hedrar Mattias Wågenberg med minneslopp

Mattias Wågenbergs liv fick ett plötsligt och alldeles för tidigt slut. Nu hedrar vännerna Petter och Marcus hans minne med ”Mattiasloppet” som går mellan Kolsva och Köping.

Kolsva · 13 nov, 2019 kl. 06:15

Den 25 november förra året avled 31-årige Mattias Wågenberg hastigt till följd av en medfödd hjärtsjukdom som ingen visste att han hade. Kvar fanns hans familj, vänner och kollegor som sörjde en förlorad pappa, make, son, bror, vän och kollega.

Nu har två av hans närmaste vänner, Petter Oscarsson och Marcus Lagemyr, arrangerat ett minneslopp för att hedra Mattias minne.

– Jag var väldigt god vän med Mattias och vi umgicks jämt, både privat och med våra familjer. Det var han som fick mig att börja med fotboll, löpning och innebandy, säger Petter.

Marcus lärde känna Mattias genom Petter.

– Först var det genom fotbollen och sedan började vi umgås privat, säger Marcus.

Mattias var en mycket aktiv person och har sprungit i lopp som Stockholm Marathon och Ultravasan, han spelade även innebandy och fotboll.

– Man skulle aldrig kunna tänka sig att han hade ett hjärtfel, det var han som alltid pressade sig själv till det yttersta när han idrottade, säger Petter.

När den största chocken hade lagt sig efter Mattias plötsliga bortgång bestämde vännerna att de på något sätt skulle hedra sin vän.

– Först tänkte vi ordna något till hans födelsedag, men så blev det inte, säger Marcus.

För två månader sedan började planeringsarbetet inför ”Mattiasloppet”, som kommer att gå från Kolsva till Köping. Pengarna som samlas in kommer att skänkas till Diabetesfonden.

– Vi hade bestämt redan innan vi började planera på allvar att loppet skulle vara den sträckan eftersom det var den han brukade springa när han skulle till jobbet, säger Marcus.

Det var en hjärtsjukdom som tog Mattias liv, men de som kände honom förknippar honom med diabetes.

– Alla som kände Mattias visste att han hade diabetes typ 1,det var nästan som ett signum för honom. På grund av att han trots sin sjukdom klarade av att idrotta hårt och mycket vill vi uppmärksamma vilken kämpe han var.

På Facebook-evenemanget ”Mattiasloppet - spring för Mattias och Diabetesfonden” har 140 personer anmält att de kommer att delta. Närmare 680 personer har anmält sitt intresse.

– Vi trodde inte att det skulle bli såhär stort första året, vi har fått en otrolig respons, säger Marcus.

– Innan sa vi att det blir kul om 50 personer kommer, och tänkte att det nog blir ett gäng kompisar från fotboll och innebandy, familjemedlemmar och kollegor till Mattias. Men sedan skenade det iväg på ett positivt sätt, säger Petter.

När Magazin24 träffar Petter och Marcus på måndagsförmiddagen befinner de sig hos en av sponsorerna, Tryckdekor i Närke, som gratis trycker 150 t-shirts som går att köpa.

Loppet kommer att gå dagen innan årsdagen för Mattias bortgång.

– Vi vill ha att återkommande evenemang på söndagen närmast årsdagen, säger Marcus.

– Vi kommer även försöka bilda en förening med fler som jobbar. Och vi vill utveckla idén i framtiden, säger Petter.

Vad tror ni att Mattias hade tänkt och sagt om ert initiativ?

– Han hade både blivit så glad att han började gråta, men även blivit sur för att det här ska vi inte hålla på med, för så märkvärdig är inte han, skulle han tycka, säger Petter och fortsätter:

– Han satte alltid alla framför sig själv och försökte vara så anonym som möjligt och lät andra ta plats, han uppmuntrade dem till det. Framförallt när det gällde idrottsliga prestationer. Han skulle ha kunnat göra hur många mål som helst på egen hand, men ville alltid att alla skulle känna sig delaktiga på planen.

Marcus Lagemyr instämmer.

– Jag minns en gång när vi skulle springa från Kolsva till Köping efter att ha grillat med våra familjer. Jag sa att vi får se hur långt jag orkar och trodde inte att jag skulle orka hela vägen, men han pushade så bra och på ett positivt sätt att helt plötsligt var vi framme i Köping. Jag var helt färdig, men han hade säkert kunnat pusha mig att springa en mil till. Han hade en sån bra effekt på människor, säger Marcus.

Klockan 14 söndagen den 24 november går den första starten för ”Mattiasloppet” vid Åkerlunds Buss i Kolsva och cirka 14.30 går den andra starten vid Åsby. Den längsta sträckan är cirka elva kilometer och den andra cirka fem kilometer. Båda sträckorna har samma målgång.

– Vi kommer att lägga ut mer information nu i veckan på sociala medier. Anmälningsavgift kommer att vara minst 50 kronor per person. Eftersom vi inte har hunnit bilda en förening än kommer det att vara till ett privat swish-nummer. Sedan kommer vi att sälja kaffe och fika på plats.Andra har också läst

En förd till sjukhus efter olycka på bro

Kolbäck På söndagsförmiddagen inkom ett larm om en trafikolycka på väg 252 i Kolbäck.

VM spelade lika mot Lindome

Innebandy Slutresultatet skrevs till 4-4 efter förlängning.

Mikaela går i mammas fotspår efter 30 år

Efter 30 år som medicinsk fotvårdare i Köping och Kolsva lämnar Sabine Eriksson över verksamheten till dottern Mikaela Jakobsson.

Hallstabo dömd för rattfylleri

Stoppades av polis i somras när han körde rattfull, i veckan kom domen.

Västmanlänningarna förtjänar ett svar Denise Norström (S)

Debattartikel från Mikael Andersson Elfgren (M) angående ett uttalande om skjutningar och vårdförsäkringar från socialminister Lena Hallengren.

KHC inkasserade ny derbyvinst

Besegrade Surahammars IF på bortais under fredagskvällen.

Drop-in-dop blev en hit i Kungsör – i februari är konceptet tillbaka

Dop och vigsel är, för många människor, viktiga tillställningar. För vissa har det av olika anledningar inte blivit av. Nu ger Kungsörs församling besökare chansen att åtgärda...

Om en liten katts död. Om värme i vårt iskalla land

Susanne Linde skriver om värme och omsorg.

Stars föll efter sekunddrama – missade matchens sista skott

Dramatiskt in i det sista när hemmalaget förlorade i Karlbergshallen.

Så slutade mötet mellan Stars och Nässjö

Här är resultatet i fredagsbataljen.

Risk för missfärgat vatten i Valskog

Nästa vecka ska brandposter spolas och sättas igång.

Inför psykiatriambulans i Västmanland

SD: "Patienter med psykisk ohälsa i Västmanland är värda ett bättre omhändertagande".

Kommunen varnar: Oseriöst företag vill spola avlopp

"Det här företaget vill lura dig på pengar, så gå inte på det. Försök till bedrägeri anmäler du till polisen".

Fest i Munktorp urartade – två döms till fängelse

Duo har gjort sig skyldig till rån.

Sköt sönder fönster med slangbella

Företag fick två rutor krossade.

Fallqvist: "Rimliga mål gör nyårslöftet möjligt att uppnå"

Ett vanligt nyårslöfte är att på ett eller annat sätt förbättra sin fysik. PT:n Alfons Fallqvist berättar om vanliga hinder man kan stöta på och hur man övervinner dem.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Om en liten katts död. Om värme i vårt iskalla land

Susanne Linde skriver om värme och omsorg.

I love this game – men snälla, var försiktiga!

Jimmy Bladh skriver om Köping Stars och den uppmärksammade golvdebatten.

En snabb titt i spåkulan

Trevlig helg och god fortsättning! Vad sägs om att börja det nya året med en titt i spåkulan? Vilka trender kommer att dominera på 2020-talet?

God jul för oss alla!

Carl Olov Persson skriver om julefrid.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.