Köping20°Molnigt

Magazin24

Andreas Trygg och Maarit Verga uttalar sig om hemlösheten i Köpings kommun. Foto: Michaela Ericzén

Kommunens plan för att tackla hemlöshet

Köpings kommun säger nej till härbärge, vill hjälpa de hemlösa på individnivå.

Köping · 9 feb, 2019 kl. 15:35

De senaste åren har hemlöshet varit en het potatis över hela landet, så även i Köping.I Socialstyrelsens senaste stora kartläggning som gjordes 2017 under vecka 14 räknades antalet hemlösa personer till 133 stycken, vilket är fler per capita än både Stockholm och Solna.

– Det är en fråga som rör upp mycket känslor, och det finns nog ingenting som det finns så mycket missuppfattningar om som hemlöshet, säger Andreas Trygg, ordförande för Social- och arbetsmarknadsnämnden och kommunalråd i Köpings kommun.

Tillsammans med Maarit Verga, verksamhetsutvecklare på Social- och arbetsmarknadsförvaltningen, förklarar han vidare.

– Den senaste sammanställningen avsåg vecka 14 2017, det är nästan två år sedan.

– Och det varierar väldigt över tid, enligt vår statistik var sex personer akut hemlösa under vecka 14 2017, idag finns fyra aktuella ansökningar och hjälp med boende hos socialtjänsten. Med akut hemlösa menas att de på morgonen inte vet var de ska sova samma natt. Av de 133 personer i undersökningen har den största delen ett socialt kontrakt, det vill säga en lösning med bistånd, säger Maarit Verga.

De förklarar vidare att det är en handfull personer som är akut hemlösa året om.

– Men det innebär inte, som många får för sig, att de personerna inte får någon hjälp alls. Vissa erbjuds hjälp men tackar nej, då är det svårt att tvinga någon. De vill ha en lägenhet, men Socialtjänsten har inga lägenheter att tillgå. Däremot kan vi hjälpa vid kontakt med hyresvärdar, men om du har skulder eller ordningsstörningar, då är det inte lätt att få boende, säger Andreas Trygg.

Den rådande bostadsbristen har försvårat processen ytterligare.

– Ju svårare det är att få lägenhet desto högre krav ställer hyresvärden. För några år sedan kunde det vara okej om du hade skulder, för hyresvärden vill ju inte stå med tomma lägenheter. Socialtjänsten är inte en bostadsförmedling, och vi kan inte göra ett dugg åt marknaden. Man kan inte gå till Socialtjänsten och begära en lägenhet, för den skyldigheten har vi inte. Men det är en väldigt vanlig missuppfattning, säger Maarit Verga.

Av de cirka 70 personerna med socialt kontrakt förser KBAB många med lägenhet.

Har kommunen en plan för att göra något åt hemlösheten?

– Vi har tagit beslutet att inte ha något härbärge, utan att hjälpa till på individnivå, det är vår plan, säger Andreas Trygg.

Det finns ytterst få härbärgen som är kommunalt drivna.

– Vi har sagt att vi kan lösa det individ för individ. Vår ambition är att livet ska bli bättre för de berörda, då medföljer villkor och krav på individen, som till exempel nykterhet. Det är orimligt att ha en kommunal verksamhet som är helt kravlös, säger Maarit Verga.

– Vill någon öppna ett härbärge kan vi eventuellt stötta med kommunala bidrag, säger Andreas Trygg.

Varför är så många hemlösa i Köpings kommun?

– Jag tror inte att det är fler än i någon annan kommun. Vi gjorde kartläggningen väldigt nogsamt, många kommuner väljer att göra en ungefärlig uppskattning och vissa valde att inte rapportera in några uppgifter överhuvudtaget, säger Maarit Verga.

– Av de sex personerna kan vi namnge alla här och nu om du frågar oss, samt orsaken till deras situation. Så väl känner vi till dem, menar Andreas Trygg.

Socialtjänsten har en tät kontakt med Hela Människan som rapporterar direkt om de märker att någon saknar en trygg sovplats, uppger Trygg och Verga.

I Kronofogdens sammanställning över vräkta barnfamiljer står det klart att det under 2018 rapporterades fyra ärenden i Köping, där sammanlagt 12 barn berördes. Detta innebär att Köping är topp 3 i landet när det gäller mängden vräkta barnfamiljer.

– Under mina 36 år på Socialtjänsten har vi aldrig ställt barn på gatan, säger Maarit Verga.

– När Kronofogden har en vräkning på gång rapporterar de ärendet till Socialtjänsten som tar upp det med familjen direkt, långt innan avhysningen verkställs. Det gäller även om elen stängs av i ett hushåll med barn, då det är en varningssignal att allt inte står rätt till, säger Andreas Trygg.

Samtliga ärenden under 2018 löstes utan större insatser från Socialtjänsten.

– Det första vi tittar på är boendesituationen. Det är väldigt vanligt med ett separerat föräldrapar där barnen är skriven hos föräldern som blivit avhyst, men i själva verket har boende hos den andra föräldern, berättar Maarit Verga.

Hur kommer det sig att det var så många förra året?

– Dels att det var många barn i de fyra familjerna, men det har även med slumpen att göra. Ser man till exempel till Borlänge som hade åtta barn som berördes 2018, året innan hade de noll ärenden, säger Maarit Verga.

Hur mycket eget ansvar har en invånare i Köping?

– Vi märker av att människor har en besvärlig situation med till exempel betalningsanmärkningar och därför inte får lägenhet, men det är inte samhällets ansvar och det är inte samhället som har försatt personen i den situationen. Sedan kan man förstå varför saker har blivit som de har blivit, men vi har som enskilda vuxna människor ett väldigt stort ansvar för vad som händer i våra egna liv, säger Maarit Verga.

Vilka förbättringar skulle kunna göras på kommunal nivå?

– I den bästa av världar skulle vi ha bostäder till alla. Men jag tycker inte att vårt regelverk är för hårt, det är bostadsbristen som ställer till det, säger Andreas Trygg.

– För att hjälpa personer med att komma tillrätta med sin livssituation skulle vi behöva kunna samarbeta bättre med flera instanser, till exempel kontakt med psykiatrin, sysselsättning och boende, säger Maarit Verga.


 Andra har också läst

Larm om trafikolycka på E18

Köping UPPDATERAD. Åter full framkomlighet på vägen.

Referat från tjejmetet 2019

Insänt Mälardalens Tävlingsfiskare stod som arrangör.

Nya grannar: Vecka 34

Nya grannar Här är några av de senaste lagfarterna i Västra Mälardalen.

Singelolycka på E18 utanför Köping

En singelolycka inträffade strax efter kl 15 på E18 strax före Ströavfarten i riktning mot Arboga.Det var en husbil som körde in i mitträcket mellan körfälten. Räddningstjänsten...

Försvagad orderingång för Volvo minskar antalet konsulter

Volvo i Köping – eller Volvo Group Trucks Operations, Powertrain Production, Köping som de mer korrekt heter – har meddelat att de kommer att tvingas dra ner på ett antal...

Vägarbete mellan Surahammar och Hallstahammar

Akut arbete med ledningar pågår på väg 668 från Elingbo till Sura Kyrka i riktning mot Hallstahammar. Ett körfält är avstängt och framkomligheten är begränsad. Uppdatering kl...

ICA återkallar vegetariska wraps – kan innehålla kött

Odeklarerat innehåll i ICA Wraps Falafel av rödbeta – kan både innehålla kyckling och orsaka födoämnesallergier.

Ödlor och armhävningar

Harry Holm skriver om kommunikation som ibland brister.

Inför anställningsstopp för administratörer

Debattartikel från Tomas Högström (M).

Så många i Västmanland studerade vidare

"Från 2015 har det varit en ökning av antalet nybörjare".

Skadade träd i Kungsör ska bort

Skogsavverkningen kommer att ske i olika etapper.

Seger för KHC i första träningsmatchen

Köping vände tidigt underläge till vinst.

Begränsad framkomlighet i centrala Köping

Beläggningsarbete påverkar trafiken.

Aleksa Solevic klar för ny svensk klubb

Den förre Stars-spelaren är nu presenterad av sitt nya lag.

Var realistisk om att påverka

Jan Kallberg skriver om samhällets avtagande intresse för konstruktiv debatt.

Åklagare vill häkta Köpingsbo misstänkt för mordförsök

Häktningsframställan har inkommit till Västmanlands tingsrätt.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

KRÖNIKOR

Ödlor och armhävningar

Harry Holm skriver om kommunikation som ibland brister.

Var realistisk om att påverka

Jan Kallberg skriver om samhällets avtagande intresse för konstruktiv debatt.

Mål förändrar matcher, det är sedan gammalt

Armin Suljic skriver om KFF:s blandade resultat på slutet.

Vilket är ditt bäst-före-datum?

Susanne Linde skriver om att våga följa sina drömmar.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.