KöpingKlart

Magazin24

En riktig energigivare är Marie Nordqvist som person. Och snart kommer hon även att förmedla energi via sitt nya jobb som enhetschef för Energiåtervinning på VafabMiljö Kommunalförbund.

Marie – ”hemvändande” chef som förmedlar energi

Efter 13 år med produktionschefsjobb på andra orter återvänder Marie Nordqvist hem till Köping för att bli enhetschef för energiåtervinning på VafabMiljö.

Köping · 6 okt, 2019 kl. 18:09

– Det känns fantastiskt, säger Marie Nordqvist med ett stort leende. Jag har velat arbeta i Köping länge, och nu har jag fått en tjänst där jag både får jobba med meningsfulla frågor och samtidigt må bra på arbetsplatsen. Det är viktigt för mig att ha balans mellan jobb och fritid och det tror jag att jag kommer att kunna ha nu. Tänk bara att kunna cykla till jobbet och få frisk luft, i stället för att sitta i bilen ett par timmar om dagen!

För knappt ett år sedan var Marie på en träff med alla ca 50 Månadens Förebilder som utsetts genom åren via Västra Mälardalen i Samverkan.

– När jag träffade alla dessa härliga människor slog det mig plötsligt hur mycket jag saknat att jobba hemma, säger Marie, som aldrig flyttat från sin hemstad fast hon jobbat på andra orter. Jag sa där och då att jag ville ha ett jobb i Köping igen. Jag ville jobba ihop med människor jag känner och tillsammans arbeta för en bättre framtid i hela Västra Mälardalen. Och nu är jag där! Det känns otroligt roligt och inspirerande.

Enhetschef för Energiåtervinning på VafabMiljö

I början av 2020 tillträder Marie tjänsten som enhetschef för Energiåtervinning på VafabMiljö Kommunalförbund på Norsa i Köping, där ett 15-tal personer jobbar. Först måste hon bara avsluta ett uppdrag på VafabMiljö i Västerås där hon arbetat som konsult sedan i somras.

– Det är vi på VafabMiljö som tar hand om de gröna soptunnorna och förvandlar innehållet till fjärrvärme – det vill säga energi, förklarar Marie kort och gott företagets uppdrag. Arbetet ska ske på bästa möjliga ekonomiska och miljömässigt bra sätt, alltså skapa hållbarhet.

Marie kommer först och främst att arbeta med att utveckla organisationen inför de utmaningar och mål som VafabMiljö står inför framöver.

– Jag kommer att påbörja jobbet redan i höst genom att boka in lära känna-samtal med alla medarbetare där vi kommer att prata om vad de tycker fungerar bra, vad som kan bli bättre och idéer de har, berättar Marie.

Arbete med Lean skapar värde för alla

Marie är efter bl a åtta år som platschef på Strängbetong van att jobba med Lean, det vill säga att skapa värde för såväl kunder som ägare, medarbetare och samhälle via ett arbetssätt som skapar en framgångsrik struktur. Att det fungerar vet hon; Strängbetong fick år 2014 utmärkelsen Årets Leanbyggare inom hela byggbranschen.

– Vi var det byggföretag i hela Sverige som hade haft allra störst förbättring, berättar Marie stolt.

Ett av arbetssätten inom Lean – som Marie också använt i de företag hon varit chef på efter Strängbetong – är daglig styrning. Det tar hon med även till VafabMiljö:

– Vi fokuserar på det som medarbetare och ledning anser är viktigt att ha daglig kontroll på och träffas en kort stund varje dag, berättar Marie. Ingenting faller mellan stolarna och små problem löser man direkt. 75% av de problem som kommer upp löser vi inom ett dygn. När det dyker upp större problem flyttas de till ett annat forum, till exempel en förbättringsgrupp.

Tillbud, olycksfall och risker står högst upp på listan vid den dagliga styrningen.

– Säkerhet, kvalitet, leverans – där är prioriteringsordningen inom Lean, menar Marie. Miljöfrågor är självklart också mycket viktiga på VafabMiljö.

– Vad ser du mest fram emot i ditt nya jobb?

– Att få vara med och skapa förutsättningarna för att bli ett härligt gäng som tycker om att arbeta tillsammans och göra aktiviteter tillsammans för att nå målen, sammanfattar Marie. Jag vill att vi har roligt på jobbet och att alla känner sig delaktiga i att vi tillsammans utför vårt arbete så bra som möjligt. För det är då det blir roligt att gå till jobbet.Andra har också läst

Hallsta tog skön seger på hemmais

Ishockey Serieledaren vann på nytt.

Duo greps för grov stöld

Köping Vittnen stoppade en man och en kvinna som försökte komma undan.

Två till sjukhus efter frontalkrock

Kolbäck Olyckan inträffade på tisdagskvällen.

Snart kan Köping få egen Pride-parad

Köping I fjol var det premiär i Hallstahammar. I år kan Köping få ett eget Pride-tåg.

Personbil körde in i lastbil

Larmet inkom tidigt på tisdagskvällen.

Verkstad drabbad av inbrott

Väktare upptäckte en grind som stod öppen till företag.

Lastbil och personbil krockade

Olyckan inträffade mellan Köping och Kungsör.

Grävmaskin utsatt för skadegörelse

Någon hade sönder ett fönster.

Polisen grep inbrottstjuvar

Duo hade tagit sig in i en pizzeria.

Bilfirma i Köping drabbad av inbrott

Tjuven forcerade grindarna.

Lokala framgångar på veteran-SM

Så gick det i tävlingen.

Man misshandlad i centrala Hallstahammar

Polisen larmades om bråket under måndagen.

Drogpåverkad bilist stoppades

Mannens körkort omhändertogs.

Drograttfyllerist stoppades på E18

Mannen fick följa med till polisstationen.

I love this game – men snälla, var försiktiga!

Jimmy Bladh skriver om Köping Stars och den uppmärksammade golvdebatten.

Så många hemtjänstanställda träffar de äldre

Här är statistiken för din kommun.

SPORTLISTAN: "En av matchens bästa"

Vilka är veckans fem hetaste?

Inbrott i restaurang i centrala Köping

Larmet inkom på söndagskvällen.

KIS föll på bortais

Djurgården var för starka.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

I love this game – men snälla, var försiktiga!

Jimmy Bladh skriver om Köping Stars och den uppmärksammade golvdebatten.

En snabb titt i spåkulan

Trevlig helg och god fortsättning! Vad sägs om att börja det nya året med en titt i spåkulan? Vilka trender kommer att dominera på 2020-talet?

God jul för oss alla!

Carl Olov Persson skriver om julefrid.

Stilla flyter Hedströmmen

Jan Kallberg skriver om anekdoter och julen.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.