KöpingMulet

Magazin24

Palmes politiska karriär tog fart i Köping

Stig-Uno Ågren från Köping var bisittare till Olof Palme under flera debatter på 50-talet.

Köping · 21 feb, 2020 kl. 07:50

Det var i Köping som Olof Palmes politiska gärning tog sina första, stapplande steg. När han anlände 1955, 28 år ung, var det med två färdigskrivna tal under armen. Det ena med prydliga, maskinskrivna ark där han skulle belysa Sveriges ekonomiska framsteg efter andra världskriget räknat i amerikanska dollar. Det andra, reserverat för Köping SSU-klubb (Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund), var handskrivet med slarvig stil på indexkort.

Anteckningarna finns kvar än idag. Palme skrev ned plats och datum, och vad som kanske är en nervös reservation inför sitt första tal som politiker.

”Anförande i Köping, oktober 1955.

Första gången ute på detta sätt för SSU.”

Köpings SSU:are hade ingen aning om att de skulle få lyssna till en blivande statsminister – som dessutom skulle komma att bli en av världens mest framträdande statsmän – i Folkets park.

Köpingsbon Stig-Uno Ågren var där. Han var 22 år vid tillfället och aktiv inom SSU, men hade precis som de flesta i staden ingen koll på Palme då.

– Han var ju helt okänd. Vi visste knappt vem han var, vi fick bara ett namn: ”Olof Palme kommer”. Han hade precis valts in i SSU och hade inte haft några engagemang innan. Hans första uppdrag utåt, det var Ungdomens Dag i Köping. Ungdomens Dag var något som anordnades varje år utav SSU på alla platser. Olof höll ett väldigt medryckande, fint anförande. Man hörde direkt att det här var en kille som kunde något utöver det vanliga.

Tack vare Palmes omfattande stödanteckningar finns talet bevarat i sin helhet. Det framgår tydligt att Palme, redan då, var en skicklig retoriker.Han inledde med att belysa de framsteg som gjorts med det egna partiet vid makten. Han presenterade statistik över Sveriges ekonomiska tillväxt mätt i dollar och jämförde med andra länder.

Sedan frågade han dramatiskt: "Är vi nöjda?"

Under talets avslutande del lyfte Palme blicken mot kommande utmaningar, som klingar välbekant även i nutid:

Bostadsbrist, trånga skolor och akut lärarbrist. Han eldade på publiken och manade SSU-åhörarna till fortsatt kamp.

Stig-Uno Ågren minns att talet var mycket uppskattat.

– På den tiden var det ganska välbesökt vid sådana här möten. Det är ju skillnad mot idag. Det går inte att locka folk till ett politiskt möte idag egentligen. Men då var det väldigt mycket ungdomar och han fick stormande applåder.

Efter framförandet stannade Palme kvar i Köping över natten. För Stig-Uno och flera av hans SSU-kamrater blev det en minnesvärd afton.

– Vi hamnade i min vän Henry Perssons lägenhet. Där satt vi uppe hela natten och pratade politik. Vi pratade också väldigt mycket lyrik, för vi hade en lyrikcirkel i SSU. Det var en utav de bästa nätter jag varit med om i partisammanhang, för Olof var medryckande och kunde väldigt mycket.

De hade livliga diskussioner omlyriker som Johannes Edfelt, Hjalmar Gullberg och Dan Andersson. Köping fick senare ett särskilt omnämnande när Palme författade en artikel i SSU:s egen tidning Frihet.

– Då skrev han att han var imponerad av en SSU-klubb som hade sådana resonemang och sådant lyrikintresse. För det var väldigt ovanligt, minns Stig-Uno.

Nästa gång Stig-Uno Ågren träffade Palme var något år senare. Ågren hade då nyligen blivit anställd som SSU-ombudsman i Västmanland, med säte i Västerås.

I och med det kamperade han ofta ihop med Palme, som då var ett politiskt stjärnskott som reste land och rike runt för att delta i debatter.

– Det var väldigt många debatter då, framförallt mellan SSU och FPU (dåvarande Folkpartiets ungdomsförbund). Olof var ju en väldigt duktig debattör. Jag var med på de här debatterna och satt som bisittare till Olof. Det är det lättaste jobb jag har haft, för jag behövde aldrig göra någonting, säger Stig-Uno med ett skratt.

En gång höll det dock på att gå riktigt illa under en biltur. Efter en debatt i Västerås skulle Stig-Uno skjutsa hem Palme till Stockholm mitt i natten.

– Vägen gick inte på samma sätt som den gör idag. Det fanns en stor kurva med en klippa mitt i kurvan. Precis då när vi kom till den satt jag och rökte. Jag hade rutan nerdragen naturligtvis, för jag hade en folkvagn och det var ju inte något bra ställe att sitta och röka på. Men när jag fimpade så kom glöden farande precis framför mitt öga. Jag reagerade instinktivt, drog undan huvudet och såg inte att jag var mitt i kurvan i nattbelysningen. Jag fick stopp på bilen bara någon meter ifrån den där klippan. Så jag kunde ha tagit livet av Olof.

Hur reagerade Palme?

– Han reagerade inte mycket alls. Sa ”ojdå” eller något sånt.

Ågren minns också de många politiska diskussionerna på expeditionen i Västerås. En gång levererade Palme en, för socialdemokraterna, krass profetia som Stig-Uno minns än idag.

– Han var en visionär i allra högsta grad och han tittade väldigt gärna in i framtiden. Jag kommer så väl ihåg det:

”Du ska veta Stig-Uno, det här med att vi bygger upp ett bra samhälle, det gör att att folk kommer att få en så hög levnadsstandard att de kommer att lämna oss och vi blir ett mindre, tynande parti”.

– Det var någonting liknande. Att man blir mer egoistisk. Vi var tämligen överens om att inom partiet fanns det inte så mycket egoism på den tiden.

Hur upplevde du Palme som person, på nära håll?

– Han var en väldigt varm människa. Så fick ju inte folk uppfattning om honom, men han var väldigt mån om personer i närheten. Och han pratade inte så mycket om sin familj, för han ville ju aldrig blanda in dem i politiken. Men det som framförallt kännetecknar honom och som jag föll för, det var hans internationalism.

Efter ett par år skildes Ågrens och Palmes politiska vägar. Palme klättrade i partitoppen, blev statsminister 1969 och hade det ämbetet när han sköts till döds i Stockholm 1986.

– Sista hälsningen jag fick från Olof var bara ett par månader innan han blev skjuten. Då var det en partikamrat från Köping som hade träffat honom och han hade hälsat till mig.

Efter uppdraget i Västerås ägnade sig Stig-Uno åt lokalpolitik i Köping. Han valdes in i fullmäktige, satt i skolstyrelsen och blev så småningom ordförande i fritidsnämnden och vice ordförande i kulturnämnden. Allt detta vid sidan av ett heltidsjobb på en bilfirma. Men Ågren, som nu har fyllt 86 år, har pensionerat sig från politiken sedan många år tillbaka.

– Redan som ung SSU:are sa jag att jag ska vara med i politiken tills jag fyller 50, sen lämnar jag. Jag var förbannad på gubbväldet som var förr. Det kom inte in så många unga i politiken för att gubbarna satt kvar. Det löftet höll jag. När jag fyllde 50 lämnade jag alla politiska uppdrag.Andra har också läst

Trump, Sögaard och Elvis

Krönika Harry Holm skriver om presidentval, coronaviruset och sommartid.

Västra Mälardalen körde över och nollade Fröjered

Innebandy Jessica Carlsson stor segerorganisatör med fyra mål och tre assist: "Hade väldigt roligt".

Trots förlust – Köping FF klara för division 3

Fotboll Tränaren Armin Suljic: "Helt underbart".

Boende i Arboga tätort, Medåker och Valskog uppmanas att koka dricksvattnet

Arboga Lördagmorgonens vattenläcka är anledningen till uppmaningen.

Tuff start för Surahammar – Juhlin: "Sitter det i väggarna?"

Surahammar har fått en tuff start på Hockeyettan-säsongen. Men med hårt arbete och karaktär i laget ska Sura vända uppåt, enligt tränaren Patrik Juhlin. "Jag vill att alla ska...

Dags för kommunal Brexit

Jan Kallberg skriver om syrefattiga växthus och kommunernas brist på självstyre.

Inbrott i bil på Österled

Gärningsmannen krossade en sidoruta och rotade runt i bilen.

Fritidshus utanför Kolsva drabbat av inbrott

Tjuvar tog sig in genom att bryta upp ett köksfönster.

Backspeglar stals från bil

Stölden upptäcktes under torsdagen.

Inbrottstjuvar tog sig in hos äldre kvinna

Kastade sönder fönster med en sten.

Folkomröstningen om Medåkers skola ställs in

Beslut fattades under torsdagen.

Modern möjlighet att utforska länets kulturarv

I veckan lanserades webbsidan Kulturarv Västmanland där besökaren kan lära sig mer om länets historia.

Förluster för KHC och Sura under onsdagen

Tung kväll för de lokala lagen.

Nytt coronadödsfall i länet – det första på tio veckor

Totalt har nu 183 personer i länet avlidit till följd av covid-19.

Glasruta krossad på entrédörr

Skadegörelse på Västermovägen i Arboga.

Man spottade busschaufför i ansiktet

Incident på Hökartorget i Köping.

Lyckad tipspromenad med PRO hälsosam

Många kom till tipspromenaden i Å-parken.

Här är hela spelschemat för Höstsparken

Skolklasser gör upp i klassiska turneringen.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Trump, Sögaard och Elvis

Harry Holm skriver om presidentval, coronaviruset och sommartid.

Dags för kommunal Brexit

Jan Kallberg skriver om syrefattiga växthus och kommunernas brist på självstyre.

20 år i en tuff bransch är värt att fira

Björn Blomgren skriver om Magazin24:s 20-årsjubileum.

Håll glöden uppe

Henrik Hansson skriver om 20 år med Magazin24.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.

Gratistidningarnas Branschorganisation tilldelade Magazin24 priset för årets lokalsajt 2020. Läs mer här