KöpingKlart

Magazin24

Palmes politiska karriär tog fart i Köping

Stig-Uno Ågren från Köping var bisittare till Olof Palme under flera debatter på 50-talet.

Köping · 21 feb, 2020 kl. 07:50

Det var i Köping som Olof Palmes politiska gärning tog sina första, stapplande steg. När han anlände 1955, 28 år ung, var det med två färdigskrivna tal under armen. Det ena med prydliga, maskinskrivna ark där han skulle belysa Sveriges ekonomiska framsteg efter andra världskriget räknat i amerikanska dollar. Det andra, reserverat för Köping SSU-klubb (Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund), var handskrivet med slarvig stil på indexkort.

Anteckningarna finns kvar än idag. Palme skrev ned plats och datum, och vad som kanske är en nervös reservation inför sitt första tal som politiker.

”Anförande i Köping, oktober 1955.

Första gången ute på detta sätt för SSU.”

Köpings SSU:are hade ingen aning om att de skulle få lyssna till en blivande statsminister – som dessutom skulle komma att bli en av världens mest framträdande statsmän – i Folkets park.

Köpingsbon Stig-Uno Ågren var där. Han var 22 år vid tillfället och aktiv inom SSU, men hade precis som de flesta i staden ingen koll på Palme då.

– Han var ju helt okänd. Vi visste knappt vem han var, vi fick bara ett namn: ”Olof Palme kommer”. Han hade precis valts in i SSU och hade inte haft några engagemang innan. Hans första uppdrag utåt, det var Ungdomens Dag i Köping. Ungdomens Dag var något som anordnades varje år utav SSU på alla platser. Olof höll ett väldigt medryckande, fint anförande. Man hörde direkt att det här var en kille som kunde något utöver det vanliga.

Tack vare Palmes omfattande stödanteckningar finns talet bevarat i sin helhet. Det framgår tydligt att Palme, redan då, var en skicklig retoriker.Han inledde med att belysa de framsteg som gjorts med det egna partiet vid makten. Han presenterade statistik över Sveriges ekonomiska tillväxt mätt i dollar och jämförde med andra länder.

Sedan frågade han dramatiskt: "Är vi nöjda?"

Under talets avslutande del lyfte Palme blicken mot kommande utmaningar, som klingar välbekant även i nutid:

Bostadsbrist, trånga skolor och akut lärarbrist. Han eldade på publiken och manade SSU-åhörarna till fortsatt kamp.

Stig-Uno Ågren minns att talet var mycket uppskattat.

– På den tiden var det ganska välbesökt vid sådana här möten. Det är ju skillnad mot idag. Det går inte att locka folk till ett politiskt möte idag egentligen. Men då var det väldigt mycket ungdomar och han fick stormande applåder.

Efter framförandet stannade Palme kvar i Köping över natten. För Stig-Uno och flera av hans SSU-kamrater blev det en minnesvärd afton.

– Vi hamnade i min vän Henry Perssons lägenhet. Där satt vi uppe hela natten och pratade politik. Vi pratade också väldigt mycket lyrik, för vi hade en lyrikcirkel i SSU. Det var en utav de bästa nätter jag varit med om i partisammanhang, för Olof var medryckande och kunde väldigt mycket.

De hade livliga diskussioner omlyriker som Johannes Edfelt, Hjalmar Gullberg och Dan Andersson. Köping fick senare ett särskilt omnämnande när Palme författade en artikel i SSU:s egen tidning Frihet.

– Då skrev han att han var imponerad av en SSU-klubb som hade sådana resonemang och sådant lyrikintresse. För det var väldigt ovanligt, minns Stig-Uno.

Nästa gång Stig-Uno Ågren träffade Palme var något år senare. Ågren hade då nyligen blivit anställd som SSU-ombudsman i Västmanland, med säte i Västerås.

I och med det kamperade han ofta ihop med Palme, som då var ett politiskt stjärnskott som reste land och rike runt för att delta i debatter.

– Det var väldigt många debatter då, framförallt mellan SSU och FPU (dåvarande Folkpartiets ungdomsförbund). Olof var ju en väldigt duktig debattör. Jag var med på de här debatterna och satt som bisittare till Olof. Det är det lättaste jobb jag har haft, för jag behövde aldrig göra någonting, säger Stig-Uno med ett skratt.

En gång höll det dock på att gå riktigt illa under en biltur. Efter en debatt i Västerås skulle Stig-Uno skjutsa hem Palme till Stockholm mitt i natten.

– Vägen gick inte på samma sätt som den gör idag. Det fanns en stor kurva med en klippa mitt i kurvan. Precis då när vi kom till den satt jag och rökte. Jag hade rutan nerdragen naturligtvis, för jag hade en folkvagn och det var ju inte något bra ställe att sitta och röka på. Men när jag fimpade så kom glöden farande precis framför mitt öga. Jag reagerade instinktivt, drog undan huvudet och såg inte att jag var mitt i kurvan i nattbelysningen. Jag fick stopp på bilen bara någon meter ifrån den där klippan. Så jag kunde ha tagit livet av Olof.

Hur reagerade Palme?

– Han reagerade inte mycket alls. Sa ”ojdå” eller något sånt.

Ågren minns också de många politiska diskussionerna på expeditionen i Västerås. En gång levererade Palme en, för socialdemokraterna, krass profetia som Stig-Uno minns än idag.

– Han var en visionär i allra högsta grad och han tittade väldigt gärna in i framtiden. Jag kommer så väl ihåg det:

”Du ska veta Stig-Uno, det här med att vi bygger upp ett bra samhälle, det gör att att folk kommer att få en så hög levnadsstandard att de kommer att lämna oss och vi blir ett mindre, tynande parti”.

– Det var någonting liknande. Att man blir mer egoistisk. Vi var tämligen överens om att inom partiet fanns det inte så mycket egoism på den tiden.

Hur upplevde du Palme som person, på nära håll?

– Han var en väldigt varm människa. Så fick ju inte folk uppfattning om honom, men han var väldigt mån om personer i närheten. Och han pratade inte så mycket om sin familj, för han ville ju aldrig blanda in dem i politiken. Men det som framförallt kännetecknar honom och som jag föll för, det var hans internationalism.

Efter ett par år skildes Ågrens och Palmes politiska vägar. Palme klättrade i partitoppen, blev statsminister 1969 och hade det ämbetet när han sköts till döds i Stockholm 1986.

– Sista hälsningen jag fick från Olof var bara ett par månader innan han blev skjuten. Då var det en partikamrat från Köping som hade träffat honom och han hade hälsat till mig.

Efter uppdraget i Västerås ägnade sig Stig-Uno åt lokalpolitik i Köping. Han valdes in i fullmäktige, satt i skolstyrelsen och blev så småningom ordförande i fritidsnämnden och vice ordförande i kulturnämnden. Allt detta vid sidan av ett heltidsjobb på en bilfirma. Men Ågren, som nu har fyllt 86 år, har pensionerat sig från politiken sedan många år tillbaka.

– Redan som ung SSU:are sa jag att jag ska vara med i politiken tills jag fyller 50, sen lämnar jag. Jag var förbannad på gubbväldet som var förr. Det kom inte in så många unga i politiken för att gubbarna satt kvar. Det löftet höll jag. När jag fyllde 50 lämnade jag alla politiska uppdrag.Andra har också läst

En gripen efter lägenhetsbråk i Arboga

Arboga Flera personer kontaktade polisen om bråket.

Polisen utreder bilstöld i Arboga

Arboga En grå Ford Focus blev stulen i veckan.

Företag prisades på digital Guldyra

Hallstahammar Under torsdagen firades företag i livesändning när Guldyran 2021 gick av stapeln.

Match ställs in – Stars lämnar walk over

Basket Fredagens match mellan Nässjö Basket och Köping Stars ställs in.

Klart med nya rekommendationer för vaccinerade

Folkhälsomyndigheten har uppdaterat rekommendationer för personer som vaccinerats mot covid-19.

Vässad YH-utbildning säkrar framtidens kompetens

Kompetenscenters första YH-utbildning har utvecklats och förbättrats sedan den startade hösten 2019, och när den första kullen nyexaminerade produktionstekniker avslutar sina...

Decimerat Stars tar sig an Nässjö

Tre spelare saknas när Köping Stars spelar säsongens sista match i SBL:s grundserie.

IFK förlänger kontrakt med forward

I veckan stod det klart att IFK Arboga IK förlänger kontraktet med forwarden Anton Wickman.

Fyra rutor slogs sönder vid Gäddgårdsskolan

Dyra skador efter skadegörelsen.

Fler än 51 000 i länet har fått första vaccindosen

Över 75 000 doser har getts totalt.

Nya beslut kring fotbollen i Västmanland

Seriestarten skjuts upp ytterligare.

Surahammar öppnar upp idrottsanläggningarna

Idrottsföreningar kommer att kunna återuppta sina träningar i alla åldersgrupper.

Vaccinering öppen för de över 65 år

På onsdagen meddelade Region Västmanland att den sista gruppen i fas två kan påbörja vaccineringen mot covid-19.

Cykelstölderna ökar i länet

Närmare 3 000 anmälda cykelstölder i Västmanland under 2020.

Nominering till fina stipendium öppen

Köpings kommun efterlyser nu nomineringar till Köpings kultur- och idrottsstipendium som delas ut varje år.

Debatt: Korta vårdköerna till 1177

Debattartikel från Moderaterna.

Dyra skador på bil efter skadegörelse

Flertalet repor på fordonet.

Centern förlänger med Surahammar

Noterades för åtta poäng den gångna säsongen.

Brand i skyddsrum misstänks vara anlagd

En anmälan om skadegörelse har upprättats.

200 liter diesel stals från grävmaskin

Tjuven försökte även få med sig extraljus, men misslyckades.

Man dömd till sju års fängelse för flera grova brott

En man i 60-årsåldern har dömts till fängelse för brott som begicks i Köping.

Olycka på E20 mellan Kungsör och Arboga

Bil har kört in i mitträcket.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Odemokratiska krafter skapar en orolig värld

Carl Olov Persson skriver om demokrati, rasism och palats med guldkranar.

När Tusse svor i TV

Harry Holm skriver om språkbruk, kvotering och ordet nej.

Hur tunga steg blev lättare att gå...

Susanne Linde skriver om olycka, vändpunkter och musik.

Stöd från staten hjälper demokratin

Henrik Hansson svarar angående statligt stöd till tidningar.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.

Gratistidningarnas Branschorganisation tilldelade Magazin24 priset för årets lokalsajt 2020. Läs mer här