Köping10°Mulet

Magazin24

Rikspolischefen Anders Thornberg besökte Köping under onsdagen. Foto: David Eriksson

Rikspolischefen efter besöket i Köping: "Värt varenda minut"

Anders Thornberg i lång intervju om den lokala lägesbilden för polisen, samarbetet med kommunerna, kameraövervakning, narkotikaproblematiken och framtidens utmaningar.

Köping · 19 aug, 2020 kl. 16:28

Under onsdagen var rikspolischefen Anders Thornberg på besök Köping. Där träffade han lokala poliser, politiker, tjänstemän och säkerhetssamordnare – samt var med vid en trafikkontroll.

Magazin24 fick en pratstund med rikspolischefen efter hans besök vid Rådhuset.

– Det har varit en väldigt bra dag. Jag brukar säga att onsdagar är den bästa dagen i veckan för då får jag komma ut och träffa medarbetare på lokalpolisområdesnivå. Vi har 95 lokalpolisområden i Sverige och Köping var mitt 57:e besök om jag minns rätt. Jag har varit i Kiruna och ska ner till Trelleborg snart så jag har varit på många platser, säger Anders Thornberg.

Som fortsätter:

– Det är värt varenda minut för jag får träffa medarbetarna som möter allmänheten och kan beskriva problembilden, deras förutsättningar och vad de behöver mer för att lyckas.

Du deltog i en trafikkontroll under dagen. Hur gick den?

– Ja, precis! Det är internationella trafikveckan just nu och tyvärr var det lite nedslående resultat. Visserligen var det inte så mycket trafik, men det var tre eller fyra stycken som bötfälldes för fortkörning på en 40-sträcka vid en skola. Sen var vi vid en gymnasieskola och även där var det några som bötfälldes. Som jag uppfattade det blev ingen av med körkortet, men det var ändå många som körde för fort, säger rikspolischefen.

Den pågående internationella trafikveckan riktar in sig speciellt på vägar i närheten av skolor och förskolor, men även andra miljöer i tätbebyggt område.

– Får vi ner snitthastigheten med en kilometer i timmen i Sverige så sparar vi tio till 15 mäniskoliv. Det dog 324 människor i trafiken 2018 och 2019 var det 223. Det går åt rätt håll, men vi strävar efter en nollvision och dit är det en bit kvar, säger Thornberg.

Rikspolischefens besök till Köping handlade dock inte bara om trafik. Det var mycket mer än så.

– Vi har pratat om situationen med corona så klart, men även om den lokala lägesbilden med mycket skadegörelse, ungdomsgäng, motorburna ungdomar, mycket problem med trimmade EPA-traktorer, oskyddade människor som kanske inte är mogna att vara ute i trafiken, rattfylla och drograttfylla. Sen har vi också talat om att det finns en del gängkriminalitet här i regionen, som visserligen inte är på den nivån att man skjuter på varandra men det är väldigt viktigt att tidigt stävja det.

Thornberg säger vidare:

– Framför allt har vi pratat om att polisen tillsammans med kommunen bedriver ett ganska bra brottsförebyggande arbete. Vi gör gemensamma lägesbilder där vi får fram en sanning. Det är faktiskt så att det finns väldigt många människor som känner sig väldigt otrygga utan att ha anledning att vara det. Samtidigt finns det personer som har anledning att vara otrygga, men som inte förstår det. Det går att lära sig om vad som är farligt och inte. En sådan bild är viktig att förmedla till medborgarna.

Rikspolischefen i samtal med Köpings kommunalråd Elizabeth Salomonsson (S) och Andreas Trygg (V). Foto: David Eriksson

Kommunerna i regionen jobbar sedan tidigare tätt med polisen. Något som Thornberg är positiv till.

– Kommunen och den lokala polisen får varannan vecka en uppfattning om hur det varit, var resurser behövs och vilka åtgärder som krävs. Det är postivt. Helst av allt vill vi att brotten inte ska inträffa, men går de att förhindra är mycket vunnet.

Det har förekommit mycket skadegörelse här i regionen under sommaren, främst i Köping. Tidigare har det förekommit diskussioner om utökad kameraövervakning och det kan bli aktuellt igen. Bland annat vill Moderaterna i Hallstahammar se fler kameror. Rikspolischefen menar att det kan vara ett bra sätt att förebygga brott, men att det finns flera faktorer som spelar in.

– Jag tycker att vi alltid måste överväga brottsbekämpande verktyg mot integriteten. Det ska vara folkviljan som beslutar. Det är en fråga som jag tycker ska underställas framför allt regeringen och riskdagen kring vilka lagar vi ska ha, men även här på lokal politisk nivå. Vi från polisen vet att om det kommer upp kameror så blir det oftast mindre brottslighet. Visserligen kanske brottsligheten flyttas till ett annat ställe, men det blir positivt för de som bor där brotten inträffar nu, säger rikspolischefen, och fortsätter:

– Vi vet också att om det finns kameror, inom rimlighetens gränser för att inte få ett totalt övervakningssamhälle så klart, så får vi också större chans att klara upp brott. Vanliga människor vill att polisen ska förhindra brott och klara upp brott. Det kämpar vi med varje dag.

Ett annat problem som finns här i regionen är narkotikaanvändningen. Har du fått någon bild över hur det ser ut i Västra Mälardalen?

– Tyvärr ser det ut som i övriga Sverige. Det finns marijuana, kokain, tramadol, tabletter och så vidare. Det är alldeles för lätt att få tag i. Jag har varit polis i snart 40 år och tycker mig märka en mer drogliberal inställning hos bland annat ungdomar. Det oroar mig lite. De flesta brott begås visserligen under alkoholpåvkeran, men det är väldigt många som tyvärr accepterar narkotika som berusningsmedel. För mig är det väldigt allvarligt.

Anders Thornberg jobbade tidigare som gatulangningspolis. Han har på nära håll bevittnat vad effekterna kan bli.

– Jag har sett alldeles för många gånger vad det kan innebära för en ung människa som kommer in på fel väg. Många tror att de kan hantera narkotikan, men det leder ofta till grövre droger som vidare leder till ett beroende som sen leder till kriminalitet för att försörja sitt beroende.

– Sen går det bara utför. Det är förfärligt att se unga människor förstöras och brytas ner på det sättet.

Anders Thornberg ihop med Jan Sköldberg (t.v), kommunpolis i Köping, Stefan Ersgård, kommunpolis i Hallstahammar, samt Stefan Persson (t.h), kommunpolis i Arboga och Kungsör. Foto: David Eriksson

En av polisens större operationer den senaste tiden har varit Operation Rimfrost. Den syftar till att bland annat minska skjutningar och sprängningar i kriminella miljöer samt öka beslagen av vapen. Flera insatser har gjorts inom region Mitt, där Västmanland ingår. Rimfrost har samtidigt mötts av viss kritik, men Anders Thornberg är positiv till resultaten operationen har medfört.

– Det är lätt att kritisera när man kanske inte satt sig in i alla delar. Vi har kämpat hårt inom polisen och satsade väldigt hårt på Rimfrost. I Malmö, där vi satsat hårdast, har brottsligheten gått ner kraftigt, men det handlar om resurser. Polisen ska växa framöver och när vi gör det kommer fler resurser. Framför allt i lokalpolisområdena. Vi har aldrig tagit så mycket vapen eller fått kriminella bakom lås och bom som nu. Det är fullt i fängelser och anstalter, men ändå ligger det på den här nivån.

RIkspolischefen menar att samhället i stort har misslyckats.

– Tillsammans måste vi inför framtiden använda allt från föräldraansvar till skolan, socialtjänst och idrottsrörelsen. Vi medborgare måste hjälpas åt och inte tolerera att vissa ska kunna trakassera andra på det sättet. Om alla mobiliserar och hjälps åt med samhällets totala resurser så är jag helt övertygad om att vi kommer komma tillrätta med det här, men det kommer ta tid. Tyvärr finns det för många kriminella som kan sko sig på det. Vi måste begränsa de kriminellas spelplan.

Precis som samhället i stort står polisen inför utmaningar i framtiden. Vad tycker du att polisen ska sätta satsa på specifikt?

– Brottsförebyggande åtgärder, våld i nära relationer mot kvinnor och barn, gängbrottsligheten, internationell brottslighet, mängdbrott och så vidare. Vi borde satsa på allting. Vi måste kunna satsa mot den grövsta kriminaliteten där bland annat mord kan förekomma, men vi måste också möta lokalbilden. Vad är viktigt för människorna i Köping? Vad är viktigt för människorna i Rosengård? Det är olika saker och där måste vi kunna växla tempo för att kunna möta det.

Rikspolischefen Anders Thornberg avslutar:

– Jag har en vision som säger "Din polis gör hela Sverige tryggt och säkert". Det måste vi bli bättre på att leva upp till.Andra har också läst

Dra tillbaka LAS-utredningen, Löfven!

Debatt Debattartikel från Vänsterpartiets Linn Wegemo och Vasiliki Tsouplaki.

Takspoiler stals från bil

Köping Inträffade under helgen.

Kvinna utsatt för bedrägeri

Västra Mälardalen Upptäckte transaktioner på sitt konto som hon inte genomfört.

Nicolaikyrkan fylldes av jublande trumpetsolon

Insänt Söndagens musikgudstjänst förgylldes av härliga trumpetsolon av Anders Gelinder till skickligt ackompanjemang av Henrik Fallberg.

Resultat från Bryggpimpelserien

Mälardalens Tävlingsfiskare anordnar en serie i Bryggpimpling

Tjuvar bröt sig in i kyrkolokal

Krossade fönster för att ta sig in.

Moped stulen i Kolsva

Stals utanför bostad.

Var går gränsen för utpressning?

Debattartikel signerad "Skräckslagen Arbogabo!"

Berättelsen om den lilla byskolan

Debattartikel om en folkomröstning som aldrig blev av.

Okänt föremål kastades från bro ner på en bil

Lackskador på fordonet efter händelsen.

Dubbla inbrott i Västra Skedvi

Kikare och verktygslåda bland det som stals.

Hund avled efter att ha blivit påkörd av tåg

En annan hund skadades i olyckan.

Ishallen i Arboga öppen igen

Stängdes tillfälligt av under helgen.

Invigningen av Köpings nya badhus och idrottshall skjuts upp

Försenade leveranser ligger bakom beslutet.

Fortsatt kokningspåbud i Medåker

På måndagen presenterade Arboga kommun nya rekommendationer gällande kokningspåbud efter den stora vattenläckan.

Traditionell julmarknad ställs in

Trots flera förslag på coronaanpassningar beslutar man nu att ställa in Gammaldags jul på Skantzen i Hallstahammar.

Man misstänkt för grovt rattfylleri

Privatperson reagerade på vinglig körning och kontaktade polisen.

Hellström enda målskytten i IFK:s premiärförlust

Tungt start på säsongen för Arboga.

Så slutade söndagens innebandymatcher

Blandade resultat för de lokala lagen.

PRO Arboga kämpar för att motverka ofrivillig ensamhet

Coronapandemin har satt rejäla käppar i hjulen för Sveriges pensionärsorganisationer, men PRO Arboga gör allt de kan för att arrangera coronavänliga aktiviteter för äldre.

Frustrerat KHC fick nöja sig med en poäng

Föll i sudden death – trots spel- och chansövertag: "Vi borde ha vunnit".

Strömsholms kanal – historisk huvudled mot Bergslagen

Carl Olov Persson skriver om kanalens historiska betydelse – och framtid.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Strömsholms kanal – historisk huvudled mot Bergslagen

Carl Olov Persson skriver om kanalens historiska betydelse – och framtid.

Trump, Sögaard och Elvis

Harry Holm skriver om presidentval, coronaviruset och sommartid.

Dags för kommunal Brexit

Jan Kallberg skriver om syrefattiga växthus och kommunernas brist på självstyre.

20 år i en tuff bransch är värt att fira

Björn Blomgren skriver om Magazin24:s 20-årsjubileum.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.

Gratistidningarnas Branschorganisation tilldelade Magazin24 priset för årets lokalsajt 2020. Läs mer här