KöpingKlart

Magazin24

Chips och streamingtjänster – Egyptens gräshoppor

Jimmy Bladh skriver om beslutsångest och I-landsproblem.

Krönika · 3 okt, 2019 kl. 08:12

Jag har tidigare varit inne på vår lyckliga lott att leva i det land vi faktiskt lever i. Det är inte klokt vad privilegierade vi är!

Ta ett ögonblick och verkligen skänk en tacksamhetens tanke till det anletes svett våra förfäder slitit för att vi ska kunna ha levnadsstandarden vi har idag, åtnjuta det vi faktiskt har möjlighet att åtnjuta.

Vi tar saker för givna idag som inte fanns förut. Före millenieskiften, Sovjetunioners och Berlinmurars fall och Summer of Love 1967. Möjligheter, prylar och företeelser som inte var påtänkta när farfar var ung. 

De senaste decenniernas framsteg är – när man tar ett ögonblick och skänker dem en tanke – häpnadsväckande: medicinskt, tekniskt, ekonomiskt. 

Våra liv har underlättats till den grad att det kan bli problematiskt, bekymmer som går under paraplyet I-landsproblem. 

Under en av mina praktikperioder på lärarutbildningen hamnade jag på en gymnasieskola där eleverna arbetade med ungdomars psykiska ohälsa. 

Ämnen som berördes var bland andra ouppnåeliga kroppsideal, betygshets och den ständiga kampen mot några av samhällets mindre smickrande normer. 

När jag lyssnade runt i de olika tvärgrupperna där elevernas diskussioner gick höga hörde jag en flicka med invandrarbakgrund klä vår samtid i ord: ”vi i Sverige behöver inte oroa oss för någonting, det är varken krig eller svält. Där jag kommer ifrån har kvinnor inte tid att fundera på ifall de är tjocka eller inte, eller vilket smink de ska köpa”.

I grunden tror jag det är sunt och i det långa loppet nyttigt att aldrig vara för nöjd, att ständigt vara lite på alerten i jakt på mer. 

Psalmen menar att lyckan kommer och går, men nog hade livet varit skönare om den kunnat stanna permanent och man kunnat knalla igenom de år man får helt utan orosmoln? 

Å andra sidan är det ju i sprickorna ljuset kommer in. Nåja. En av de moderna sjukorna som verkligen kan ställa till det är beslutsångesten, illustrerat av insynen i en typisk fredag i krönikörens liv.

Efter avslutad arbetsvecka gillar jag en bättre eftermiddagsbastu, inte sällan i samband med en simtur i det lokala badhuset. 

De fysiska och psykiska effekterna gör gott, en katharsis där en blir sådär skönt slut. Därefter börjar det bli dags att göra kväller, och har man inte orkat planera uppstår matfrågan. 

Ska det lagas något gott eller beställas hem? Redan där börjar problemen hopas, värre ska det bli. Det är ju ändå fredag, då är chipsen lika givna som Kalle på julafton. 

Väl framme i butik med dignande utbud tar det tio minuter att bara välja. Man går och klämmer och känner på de lite flottigare grillchipsen, de väna lättsaltade eller tryffel-parmesan från skånskt premiummärke. Det är med semi-säkerhet påsen sedan betalas, övertygad är man inte.

Man äter det man nu bestämt sig för och ska till och öppna den där chipspåsen man landade i. 

Oavsett om kvällen spenderas ensam eller i sällskap uppkommer dilemmat vad veckan ska rundas av med: en whiskey, en konjak eller en god öl i värdigt glas? 

Det gäller att välja med andakt, det får inte bli för mycket av det goda då det är match i helgen samtidigt som att somna på soffan alltid är en bättre idé innan än efter det inträffar. 

Oavsett om soffan är din egen.

Har man väl tagit sig ända hit och det inte råkar vara På Spåret på tv kommer vi till det verkliga problemet för oss kulturpretentiösa. 

Netflix, Viaplay, Cmore eller HBO? En bra dokumentär som har potential att ge dig insikter du inte sett tidigare? En kritikerrosad film med högt metascore på IMDB av en regissör med svåruttalat efternamn? En påkostad serie med unik storyline och hyllad karaktärsutveckling?

Medan jag funderar slår jag på något lättsmält – något gammalt How I met your mother-avsnitt – tar två nävar chips innan jag inser att jag skulle valt en annan sort. 

Har jag tur hinner jag tänka några kvalitativa tankar att ta med mig till den efterlängtade helgen innan jag somnar på soffan: vad gjorde farfar när han var ung egentligen?


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.
Andra har också läst

En kort teori om tanken rörande tiden i praktiken

Krönika Jimmy Bladh skriver om tid, rutiner och True Detective.

Drograttfyllerist stoppades av polis

Kungsör Föraren blev av med körkortet.

Brand på skola i Valskog

Valskog Händelsen är polisanmäld.

Backen lämnar KHC för norsk klubb

Ishockey 29-åringen klar för ny klubb.

Tjuv slog till under match

Trådlösa hörlurar och en mössa stals.

Köping Baskets svar efter politikernas besked: Ett första steg

Styrelsen ger sin syn på beslutet om att Stars blir kvar i Karlbergshallen.

Hallsta tog ny säker seger

HHK:s fina form fortsätter.

Ägg kastades mot bostad i Valskog

Händelsen är polisanmäld.

Minska matsvinnet!

Centerpartiet i Kungsör vill se mer och tydligare arbete för att minska matsvinn i kommunen. Detta var en av frågorna som diskuterades i samband med Centerpartiets årsmöte.

Köping Stars kvar i Karlbergshallen – publikkapaciteten ökar

Frågan om var Köping Stars ska spela sina matcher har debatterats i media den senaste tiden – nu svarar kommunen.

Sten kastades mot åkande buss – rutan krossades

Händelsen är anmäld till polisen.

Tre greps för dieselstöld

Drivmedel stals ur lastbilar.

Debatt: #räddakrillan

Kristdemokraterna anser att en omprövning behöver göras utifrån dagens förutsättningar av det fem år gamla beslutet att lägga ner isbanan som fritids- och idrottsanläggning.

Köpingsbo hade nära 80 000 barnpornografiska bilder i sin dator

En man, som är i 50-årsåldern, får fängelsestraff.

Företag i regionen kontrollerades av polisen

Insatsen ska motverka brottslighet och fusk i arbetslivet.

Vi måste våga prata om självmord

Johan Hallberg skriver om psykisk ohälsa och självmord.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

En kort teori om tanken rörande tiden i praktiken

Jimmy Bladh skriver om tid, rutiner och True Detective.

Vi måste våga prata om självmord

Johan Hallberg skriver om psykisk ohälsa och självmord.

Ingenting är längre som förut...

Harry Holm skriver om ekonomi och plastkassar.

Vad är mest sanning..?

Ewa Nilsson skriver om glädje och "fågelholkar".

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.