Köping19°Mulet

Magazin24

Covid-19 – vad det kan innebära

Jan Kallberg skriver om ändrade beteenden, lokal handel och långsiktiga konsekvenser.

Krönika · 29 mar, 2020 kl. 12:00

Hur länge detta kommer att fortsätta vet ingen – det kan ta tre, fyra eller sex månader av förändrat livsmönster, lägre inkomster och svårigheter.

Vi är antagligen enbart i början av denna omställelse. Förhoppningsvis sker det en anpassning och vi lär oss att manövrera genom dessa utmaningar.

Däremot tomma hyllor i affärerna och avsaknad av service med stängda företag är något man själv inte har makt över. Dock kan ändrade beteenden också göra att vi ser saker i ett nytt ljus. När man inte längre vill utsätta sig för smittrisken att trängas på Erikslund eller Marieberg är genomtänkta köp lokalt i Arboga, Kungsör, Köping och Hallstahammar ett sätt att inte bara skydda sig själv men även skydda andra.

Genom att handla lokalt, och inte kasta sig i bilen till en köplada fyra mil bort, hjälper man till att se till att den lokala handeln har öppet och kan serva dig och dina grannar. Solidaritet är inte mer komplicerat. Solidaritet låter så 1970-talet med revolution och algervin på folkhögskola – men i verkligheten var det just solidaritet som byggde folkhemmet långt tidigare. Solidaritet, i 1920-talets tappning, var att bry sig om att alla fick vara med på resan mot bättre livsvillkor. Idag är det att bry sig om att du inte blir sjuk och därmed smittar andra.

Det gör att handla lokalt, undvika att skapa situationer där smitta kan spridas och följa de praktiska råd som hälsovården sprider är praktiskt solidaritet. Det gör också att smittans spridning saktas ned, vilket gör att de som blivit verkligt sjuka och behöver hjälp kan få det därför att sjukvården inte överbelastats.

När jag följer nyheterna tycker jag dock att myndigheterna har väldigt stort inflytande på hur detta hanteras på riksplanet. Motargumentet – vad är problemet, de om några kan ju detta? Givetvis är de experter.

Myndigheter är ofta väldigt bra på atthantera situationen som den ser ut nu och i det område de är experter – som Folkhälsomyndigheten – men det som saknar är en strategisk plan för hur detta skall hanteras nationellt. Även om statsminister Löfvén uttalar sig och berättar om allvaret syns inte riktigt planen. Det är väldigt stor skillnad på att utföra och att leda. Därför har vi en regering. Nu styr utförarna. Det är viktigt att regeringen törs leda och ta en del beslut som kan vara oväntade men nödvändiga.

Jag ställer mig som exempel frågande till varför man inte låter hyresgäster och hyresvärdar dela på smällen. Nu är det bara hyresgästen som skall ta den. Det är inte samhällsekonomiskt försvarbar att ett stort antal småföretag måste kasta in handduken under höga kommersiella hyror – på grund av en epidemi – och att hyresvärdarna står skadelösa. Ett sådant beslut kan bara riksdag och regering ta – det kan inte folkhälsomyndigheten ta. Det gäller att leda.

I bakänden av detta står den stora risken är att Sverige faller rätt ner i en riktig lågkonjunktur, kanske inte av egen förskyllan, men som resultatet av ett bottenlöst tapp på efterfrågan i de länder dit vi normalt exporterar. Rädsla skall inte spela in, osäkerhet skall inte spela in, för det är inte logiskt, men är det något som i decennier, om inte århundraden, styrt finansmarknaden är det rädsla i kombination med osäkerhet.

Det gör att även om exempelvis engelska ekonomin återhämtar sig snabbt efter COVID-19 (coronaviruset) och det skapas en stark efterfrågan på nya bostäder, kan finanssektorn inte vilja låna ut. Då blir det ingen byggstart och allt slutar i att det inte finns någon efterfrågan på plankor som sågats av gran från Västra Skedvi. Sverige har ingenting med det att göra – och definitivt inte Västra Skedvi.

Det är hur den brittiska finansmarknaden ser på framtiden, osäkerhet och risker, som styr om det skall köpas plank från Sverig-e.

Vad man kan anta är att dessa månader av ekonomisk nedtrappningar inte bara kommer att drabba vanliga människor och småföretag – utan även minst lika mycket kommuner, landsting och staten eftersom skatteuttaget är helt beroende av den ekonomiska aktiviteten i samhället. När ekonomin avstannar sjunker skatteintäkterna mycket snabbt och ett avbräck på flera månader kommer att ge lägre skatteintäkter.

Det slår inte direkt eftersom vi skattar på det vi tjänat och det är en viss fördröjning med deklarationer och inbetalningar. Den del av offentlig sektor som drabbas först på intäktssidan är antagligen staten eftersom moms betalas in fortare. Moms är statens största intäkt.

Många företag faller inom gruppen som har en årsomsättning mellan en och 40 miljoner kronor som minst varje kvartal skall betala in moms. Och det finns en hel del verksamheter som du inte tänker på som omsätter mer än 40 miljoner kronor om året, till exempel större livsmedelshandlare, och de skall leverera in moms varje månad. Där kommer tappet i momsintäkter för staten att synas snabbast.

Globalt är denna epidemi en storm. VD för den amerikanska hotellkedjan Marriot, som är av de större, sa att de tappat 75 % av omsättningen och enligt honom var COVID-19 en lika stor smäll som 11 september-attentaten och finanskrisen 2008 samtidigt. Det är ändå ett företag med ett par hundratusen anställda och som funnits i runt 100 år. Det är inte den första krisen de seglat igenom – och de uppfattar det redan nu i starten som en av de värsta kriserna någonsin.

Givetvis kommer några att tjäna pengar på det inträffade. Wallenberg blev storförmögna på 1800-talets kriser där de köpte upp tillgångar billigt. Men för det stora flertalet är detta en betydande ekonomiskt påfrestning.

Det som sker nu dessa månader kommer att ha långsiktiga konsekvenser och där ligger nya köpbeteenden. För många företag handlar det nu om att överleva och försöka se möjligheterna – för även om många kommer att hålla i slantarna finns det ett stort antal kunder som är beredda att betala för hemkörning och efterfrågar produkter som de annars inte skulle göra.

Vi är alla berörda av epidemin – nu gäller det att lindra skadan och försöka återgå till det normala igen så fort detta är över. Vilket är antagligen lättare att säga än att göra.

Lycka till!


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.Andra har också läst

Fräck stöld av mobiltelefon i Arboga

Arboga Okänd man distraherade ägaren och stal telefonen.

Bilägare möttes av punkterade däck

Köping Mindre trevlig upptäckt gjordes under tisdagen.

Ytterligare skadegörelse rapporterat i Köping

Köping Flertalet fall har kommit in efter helgen.

Lagkaptenen stannar i Västra Mälardalen

Innebandy Sportchefen: "En otroligt duktig innebandyspelare".

Båtmete 14

Resultat från Sturefiskarna.

Debatt: Jodå, Köping kan bättre!

Debattartikel signerad Lars-Axel Nordell (KD).

Korsning byggs om – kommer påverka trafiken

Arbete med VA-ledningar har påbörjats.

Väktare ska öka sin närvaro i Köping

Nytt beslut från kommunen ska förebygga skadegörelse och öka tryggheten: "Större möjlighet att synas och verka på flera platser samtidigt".

Inbrottslarm tros ha skrämt iväg tjuvar

Brytmärken på dubbeldörr hittades efteråt.

Brännskador på golv upptäckta i lagerlokal

Även en dörr hittades uppbruten.

60 bilbatterier stals från återbruket i Köping

Tjuvarna klippte upp staket och bröt upp dörr för att ta sig in.

Man häktad efter misstänkt utpressning i Kungsör

Kammaråklagaren räknar med att väcka åtal mot mannen.

Skadegörelse vid restaurang

Flera hål upptäcktes i fönster.

Avställd bil stals i Köping

Tjuven lämnade kvar registreringsskylten.

Misstänkt rattfull stoppades i Köping

Körkortet omhändertogs på plats.

Flertalet stölder rapporterade i Arboga

Fyra fall har kommit in till polisen.

Starttorn vid Teknikbacken skadades vid brand

Polisen misstänker att branden var anlagd.

Äldre kvinna lurades på 15 000 kronor

Polisen: "Viktigt att varna andra för den här typen av brott".

Flicka till sjukhus efter traktorolycka

Polisen: "En tragisk händelse"

Inbrott i bygghandel under natten

Handhållna maskiner stals från företaget.

Tove Landström matchvinnare i Forsbys premiär

Satte det avgörande målet i slutet av matchen.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Det är dags att säga adjö – tack för allt

Dennis Johansson Strömberg skriver om sin tid på Magazin24.

Semester – back to basic!

Susanne Linde skriver om dåtidens och nutidens ledigheter.

Det kommer att bli bra

Harry Holm skriver om jordgubbar, semestrar och en ljus framtid.

Fem intressen delar ansvar för Hjälmaren

Carl Olov Persson skriver om Sveriges fjärde största sjö.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.