KöpingMolnigt

Magazin24

Covid-19 – vad det kan innebära

Jan Kallberg skriver om ändrade beteenden, lokal handel och långsiktiga konsekvenser.

Krönika · 29 mar, 2020 kl. 12:00

Hur länge detta kommer att fortsätta vet ingen – det kan ta tre, fyra eller sex månader av förändrat livsmönster, lägre inkomster och svårigheter.

Vi är antagligen enbart i början av denna omställelse. Förhoppningsvis sker det en anpassning och vi lär oss att manövrera genom dessa utmaningar.

Däremot tomma hyllor i affärerna och avsaknad av service med stängda företag är något man själv inte har makt över. Dock kan ändrade beteenden också göra att vi ser saker i ett nytt ljus. När man inte längre vill utsätta sig för smittrisken att trängas på Erikslund eller Marieberg är genomtänkta köp lokalt i Arboga, Kungsör, Köping och Hallstahammar ett sätt att inte bara skydda sig själv men även skydda andra.

Genom att handla lokalt, och inte kasta sig i bilen till en köplada fyra mil bort, hjälper man till att se till att den lokala handeln har öppet och kan serva dig och dina grannar. Solidaritet är inte mer komplicerat. Solidaritet låter så 1970-talet med revolution och algervin på folkhögskola – men i verkligheten var det just solidaritet som byggde folkhemmet långt tidigare. Solidaritet, i 1920-talets tappning, var att bry sig om att alla fick vara med på resan mot bättre livsvillkor. Idag är det att bry sig om att du inte blir sjuk och därmed smittar andra.

Det gör att handla lokalt, undvika att skapa situationer där smitta kan spridas och följa de praktiska råd som hälsovården sprider är praktiskt solidaritet. Det gör också att smittans spridning saktas ned, vilket gör att de som blivit verkligt sjuka och behöver hjälp kan få det därför att sjukvården inte överbelastats.

När jag följer nyheterna tycker jag dock att myndigheterna har väldigt stort inflytande på hur detta hanteras på riksplanet. Motargumentet – vad är problemet, de om några kan ju detta? Givetvis är de experter.

Myndigheter är ofta väldigt bra på atthantera situationen som den ser ut nu och i det område de är experter – som Folkhälsomyndigheten – men det som saknar är en strategisk plan för hur detta skall hanteras nationellt. Även om statsminister Löfvén uttalar sig och berättar om allvaret syns inte riktigt planen. Det är väldigt stor skillnad på att utföra och att leda. Därför har vi en regering. Nu styr utförarna. Det är viktigt att regeringen törs leda och ta en del beslut som kan vara oväntade men nödvändiga.

Jag ställer mig som exempel frågande till varför man inte låter hyresgäster och hyresvärdar dela på smällen. Nu är det bara hyresgästen som skall ta den. Det är inte samhällsekonomiskt försvarbar att ett stort antal småföretag måste kasta in handduken under höga kommersiella hyror – på grund av en epidemi – och att hyresvärdarna står skadelösa. Ett sådant beslut kan bara riksdag och regering ta – det kan inte folkhälsomyndigheten ta. Det gäller att leda.

I bakänden av detta står den stora risken är att Sverige faller rätt ner i en riktig lågkonjunktur, kanske inte av egen förskyllan, men som resultatet av ett bottenlöst tapp på efterfrågan i de länder dit vi normalt exporterar. Rädsla skall inte spela in, osäkerhet skall inte spela in, för det är inte logiskt, men är det något som i decennier, om inte århundraden, styrt finansmarknaden är det rädsla i kombination med osäkerhet.

Det gör att även om exempelvis engelska ekonomin återhämtar sig snabbt efter COVID-19 (coronaviruset) och det skapas en stark efterfrågan på nya bostäder, kan finanssektorn inte vilja låna ut. Då blir det ingen byggstart och allt slutar i att det inte finns någon efterfrågan på plankor som sågats av gran från Västra Skedvi. Sverige har ingenting med det att göra – och definitivt inte Västra Skedvi.

Det är hur den brittiska finansmarknaden ser på framtiden, osäkerhet och risker, som styr om det skall köpas plank från Sverig-e.

Vad man kan anta är att dessa månader av ekonomisk nedtrappningar inte bara kommer att drabba vanliga människor och småföretag – utan även minst lika mycket kommuner, landsting och staten eftersom skatteuttaget är helt beroende av den ekonomiska aktiviteten i samhället. När ekonomin avstannar sjunker skatteintäkterna mycket snabbt och ett avbräck på flera månader kommer att ge lägre skatteintäkter.

Det slår inte direkt eftersom vi skattar på det vi tjänat och det är en viss fördröjning med deklarationer och inbetalningar. Den del av offentlig sektor som drabbas först på intäktssidan är antagligen staten eftersom moms betalas in fortare. Moms är statens största intäkt.

Många företag faller inom gruppen som har en årsomsättning mellan en och 40 miljoner kronor som minst varje kvartal skall betala in moms. Och det finns en hel del verksamheter som du inte tänker på som omsätter mer än 40 miljoner kronor om året, till exempel större livsmedelshandlare, och de skall leverera in moms varje månad. Där kommer tappet i momsintäkter för staten att synas snabbast.

Globalt är denna epidemi en storm. VD för den amerikanska hotellkedjan Marriot, som är av de större, sa att de tappat 75 % av omsättningen och enligt honom var COVID-19 en lika stor smäll som 11 september-attentaten och finanskrisen 2008 samtidigt. Det är ändå ett företag med ett par hundratusen anställda och som funnits i runt 100 år. Det är inte den första krisen de seglat igenom – och de uppfattar det redan nu i starten som en av de värsta kriserna någonsin.

Givetvis kommer några att tjäna pengar på det inträffade. Wallenberg blev storförmögna på 1800-talets kriser där de köpte upp tillgångar billigt. Men för det stora flertalet är detta en betydande ekonomiskt påfrestning.

Det som sker nu dessa månader kommer att ha långsiktiga konsekvenser och där ligger nya köpbeteenden. För många företag handlar det nu om att överleva och försöka se möjligheterna – för även om många kommer att hålla i slantarna finns det ett stort antal kunder som är beredda att betala för hemkörning och efterfrågar produkter som de annars inte skulle göra.

Vi är alla berörda av epidemin – nu gäller det att lindra skadan och försöka återgå till det normala igen så fort detta är över. Vilket är antagligen lättare att säga än att göra.

Lycka till!


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.Andra har också läst

Köping Stars laddade för bortamatch

Basket Säsongspremiären hanterades med bravur, på fredagskvällen spelar Köping Stars säsongens andra match mot Nässjö Basket.

Kvinna åtalas för mordbrand – startade eldar utanför lägenheter

Köping I slutet av september larmades räddningstjänst och polis till ett lägenhetshus i Köping med anledning av flera anlagda eldhärdar i trapphuset. Nu åtalas en kvinna för grov...

Seniorgymmen i Hallstahammar öppnar igen

Hallstahammar Den 27 oktober öppnades seniorgymmen i Hallstahammar och Kolbäck igen, med nya coronaanpassningar.

Köping har högst smittspridning i länet

Elizabeth Salomonsson efter de senaste siffrorna: ”Nu är inte tiden att vara coronatrött!”

Jonny Fagerman underhöll PRO Arboga

PRO Arboga höll höstmöte den 27 oktober i Medborgarhuset. Eftersom det är coronatider är deltagarantalet begränsat vid möten. Deltagare fanns därför både i lokalen och på...

Busschaufför larmade om misstänkt vapen

Vapenliknande föremål låg under en bänk.

Lastbil i lågor i Kungsör

Dieselvärmare orsakade fordonsbrand.

Svar till Skräckslagen Arbogabo

Jonna Lindman (M) besvarar debattartikeln "Var går gränsen för utpressning?".

Tung onsdag för de lokala hockeylagen

Både Köping HC och Surahammars IF föll på bortaplan under onsdagskvällen.

Stars förbereder för första matchen i nya idrottshallen

Sportchefen Stefan Stålmalm: "Ger bättre förutsättningar för ett mer coronasäkert arrangemang".

Äldre kvinna bestulen på sin rullator

Hade rullatorn i trapphuset när den försvann.

"Trygga stödet till kvinnojourerna"

Debattartikel signerad Centerkvinnorna om att Sveriges kvinnojourer behöver långsiktigt stöd.

Skolbetyg i Hallstahammar upprör lokalpolitiker

Jenny Landernäs (M): ”Det är katastrofsiffror, helt bedrövligt”

Spelglädje trots tomma läktare på Höstsparken

Klassiska turneringen pågår i Karlbergshallen.

Flertalet katalysatorer stulna i Arboga och Kungsör

Verkstad beskrev en av stölderna som "proffsigt gjort".

Resultat från Bryggpimpelserien

Mälardalens Tävlingsfiskare anordnar en serie i Bryggpimpling.

Kokningspåbudet i Medåker hävs

Säkert att dricka vattnet igen.

Rån mot guldbutik i Kungsör på tisdagskvällen

Gärningsman hade pistolliknande föremål och kom iväg med värdeföremål till oklart värde.

Nu påbörjas renoveringen av Björkskogsskolans skolgård

Till våren ska en ny skolgård med nytt underlag, lekutrustning och multisportplan stå klar.

Smedjegård: ”Så undviker du trängsel på kyrkogården”

Region Västmanlands smittskyddsläkare ger tips inför allhelgonahelgen.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Strömsholms kanal – historisk huvudled mot Bergslagen

Carl Olov Persson skriver om kanalens historiska betydelse – och framtid.

Trump, Sögaard och Elvis

Harry Holm skriver om presidentval, coronaviruset och sommartid.

Dags för kommunal Brexit

Jan Kallberg skriver om syrefattiga växthus och kommunernas brist på självstyre.

20 år i en tuff bransch är värt att fira

Björn Blomgren skriver om Magazin24:s 20-årsjubileum.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.

Gratistidningarnas Branschorganisation tilldelade Magazin24 priset för årets lokalsajt 2020. Läs mer här