Köping-2°Mulet

Magazin24

Dags för kommunal Brexit

Jan Kallberg skriver om syrefattiga växthus och kommunernas brist på självstyre.

Krönika · 23 okt, 2020 kl. 18:00

Hela idén med kommuner är att människor skall kunna besluta och navigera sin närmiljö och påverka vad som sker i grannskapet genom en demokratisk plattform nära dem.

Riktigt så fungerar det inte längre sedan ett antal decennier. Kommunerna har blivit statliga utförare, lyder under ett dignande statligt regelverk eller lagstiftade skyldigheter som minimerar den kommunala självständigheten till noll och inte.

EU:s hundratals regler och förordningar tas som intäkt för att så måste det vara eftersom Rosenbad själva definierar implementeringen. Det går alltid att skylla på EU.

Vad kommunen tvingas erbjuda som tjänsteutbud styrs idag av vad statlig lag säger – inte vad kommunen vill ha som tjänsteutbud. Om man bortser från vitkål eller inte i skolmatsalen.

Det enda som kommunerna får bestämma om idag är saker som är marginella. Skolans breda misslyckande skylls på kommunerna men det är staten som sätter spelreglerna. Staten skapar en formel av lagar och regler där kommunerna omöjligtvis kan lyckas. Det är uppradat för misslyckande.

Inget land jag känner till har så kringskuren kommunal självständighet som Sverige. Självklart vill ingen bli kommunalpolitiker när det enda det går ut på är att genomföra lagstadgade bud och föreskrifter för regeringen.

Det är idag i det närmaste poänglöst att engagera sig i en kommun och tro sig kunna påverka närmiljön och den verklighet man lever i. Jag är inte negativ, det kallas för realism. Sverige har ett kommunalt självstyre som i princip har upphört. De beslut en kommun tar idag är rena förvaltningsbeslut som redan är reglerat av regeringen.

Av det som skulle falla inom kommunens arbetsfält, och rätt att ta beslut, har i dag medparten tagits ifrån kommunen. Om en kommun får pengar över, då drar staten in dem och delar ut till andra kommunen efter deras eget omdöme. Nu är det bättre att inte få några pengar över, helst gå riktigt svidande back, för då får man pengar av staten.

Staten avsätter närmare hundra miljarder kronor till att styra kommuner ”politiskt” genom ett utjämningssystem som belönar den som sätter inställsamhet före de egna medborgarna.

Det är diktatur men hemmavid heter det utjämningspolitik. Utjämningspolitik är aldrig definierat eftersom det är ett föränderligt verktyg som Rosenbad, med EU, behöver för att belöna och bestraffa.

Det innebär att när något går emot regeringen så lagstiftar man och det är bara att köra över. Då kommer kärnfrågan: Vilka politiker får man i ett kommando-system där svaret redan finns innan någon ställt frågan?

Eftersom lagarna som styr kommunen är skrivna. Det finns inget kommunalt spelrum att ta egna beslut som har något mer än marginell inverkan på livet. Det gör även att det inte går att förbättra villkoren eftersom staten och EU sagt hur det skall vara.

Man får de som tror sig kunna ersätta det normala kravet på kompetens med den nya interna mallen, lojalitet till makten oavsett alla logiska invändningar. Man odlar ja-sägare i ett syrefattigt växthus. Vad har man då skapat? En förvaltningsapparat där kompetens är ett skällsord och politisk likformighet och blind lojalitet blir ett honnörsord.

Medborgarna är inga dumhuvuden. De ser igenom detta. Därför sjunker det politiska intresset och ingen vill ställa upp i det politiska föreningslivet. Medelåldern i kommunalpolitikens inre krets får en PRO-förening att framstå som ungdomlig.

Vem vill engagera sig i något som inte redan i starten kan göra något och vars enda syfte är att effektuera beslut som redan tagits?

Det innebär inte att människor inte längre är engagerade eller bryr sig, det innebär enbart att människor håller sig för goda för att vara lokala verktyg åt Rosenbad och det är mer ett sundhetstecken.

En sak är säker. Engelbrekt Engelbrektsson och fotfänika hade aldrig accepterat att allt styrs från den stora fogdeborgen Rosenbad.

Sveriges demokratiska kollaps strålar ut från en klick rikspolitiker, för det saknar tydligen betydelse om det är en sosseregering eller borgerlig, som med alla tillgängliga medel koncentrerar makten till deras egna kanslier.

Inte ens under karolinska enväldet eller gustavianska enfalden nådde föraktet för lokalt självstyre sådana höjder som vi upplever idag.

Släpp kommunerna fria! Brexit!


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.Andra har också läst

Storvinst för KHC

Ishockey Besegrade Eskilstuna Linden Hockey med 9-1.

Snart presenteras vinnarna av årets miljöpris

Kungsör På måndagen kommer Kungsörs kommuns miljöpris att delas ut.

Västra Mälardalen har goda förutsättningar

Krönika Carl Olov Persson skriver om hur vi kan lyfta vår region.

Conny Strömberg har startat hockeypodd

Ishockey Han brukar inte hålla tillbaka i sina uttalanden. Nu har profilen Conny Strömberg startat en hockeypodd under namnet ”Conny Klacks hockeysnack”.

Larsson siktar på comeback efter landslagsuppehållet

Han har inte spelat en enda basketmatch på nästan ett år. När Köping Stars återupptar seriespelet den 5 december hoppas Alexander Larsson äntligen vara tillbaka.

Köpings musteri får fint omnämnande i ny bok: "Stolta"

Örebrobon Anders Johnsson utsågs i oktober till Årets Ekokock. Nu har han släppt en bok med fokus på hållbara råvaror och relationen med hans lokala producenter – bland annat...

Kommunerna i Västra Mälardalen får miljoner i statsbidrag

Ska användas för att täcka merkostnader som uppstått under pandemin.

Man misstänkt för drograttfylla efter dikeskörning

Vid 22.30 på fredagskvällen larmades polisen till länsväg 572 vid Götlunda med anledning av en singelolycka.

Fel i veckans korsord

Det angivna datumet för sista inlämning stämmer inte.

Låt denna del av vår historia bli historia

Jimmy Bladh skriver om den avskyvärda polariseringen.

Magazin24 minns Tage Gustafsson

Den 15 november somnade Köpingsprofilen Tage Gustafsson in.

Företag får böter för asbestlagring

Lagrade över ett ton asbest utan tillstånd.

Inbrott vid kommunal verksamhet i Köping

Någon har klippt hål i stängsel.

Elcykel stals i Köping

Inträffade i centrum på dagtid.

Misstänkt drograttfull stoppades i centrala Köping

Föraren fick följa med för provtagning.

Debatt: KD-budget med framtidsprofil

Debattartikel signerad Lars-Axel Nordell.

Två personrån på kort tid utreds av polisen i Köping

Yngre män rånade av flera okända män vid båda händelserna – polisen söker vittnen.

Polisen hittade kniv i bil vid trafikstopp

Utöver det misstänks föraren bland annat för drograttfylleri.

Fredrik Federley (C) tar paus från politiken: "Gått in i en vägg"

EU-parlamentarikern från Kungsör berättar att han mått dåligt en längre period.

Kungsör satsar på nattvandring när fritidsgårdar stängs

Vill öka den vuxna närvaron i samhället.

Mittfältaren lämnar Köping FF

Återvänder till moderklubben Kungsörs BK.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Västra Mälardalen har goda förutsättningar

Carl Olov Persson skriver om hur vi kan lyfta vår region.

Låt denna del av vår historia bli historia

Jimmy Bladh skriver om den avskyvärda polariseringen.

Min stad – Arboga

Favorit i repris från Harry Holm.

Dags att tänka mer lokalt än någonsin när vi julhandlar

Björn Blomgren skriver om julhandeln under coronans år.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.

Gratistidningarnas Branschorganisation tilldelade Magazin24 priset för årets lokalsajt 2020. Läs mer här