KöpingMulet

Magazin24

Dana sjöng för Israel redan för 21 år sen

Harry Holm skriver om Israel och Eurovision Song Contest.

Krönika · 23 apr, 2019 kl. 20:48

Hundratals svenska kulturprofiler vill att Sverige ska bojkotta Eurovision Song Contest den 18 maj – för att finalen går i Israel. I drevet mot det landet finns flera andra deltagare, från Svenska kyrkan till FN. Det verkar dags att ge lite fakta om Israel, Mellanösterns enda demokrati.

Under alla år jag höll på med bordtennis kunde jag inte vara med i ett lag: Varje gång jag spelade mot någon som var mer otränad än jag, och jag ledde med sådär 17-12, då började jag chansa. Smashade på svåra returer, till exempel. Helt enkelt för att den jag

spelade mot skulle få större chans att vinna. Idag ska jag försöka använda den här sidan så att Israel får större chans att vinna – sympatier.

Djupa rötter

Konflikten i området har gamla rötter. ”Perserna försökte utplåna det judiska folket för 2.500 år sedan, nu försöker de igen”, sa Netanyahu som landets premiärminister i februari i år. Under romartiden drevs judarna bort från Palestina, som området kallades då. Sedan dess har tanken på att återvända funnits hos alla judar i hela världen, inte minst under andra världskriget, då de flesta europeiska judarna dödades av nazisterna. Så i november 1947 antog FN:s generalförsamling Resolution 181, som föreslog att Palestina skulle delas i en judisk och en arabisk stat. Judarna accepterade lösningen, men inte araberna.

Den 15 maj 1948 skulle det brittiska styret i Palestina upphöra. Dagen innan utropades den judiska staten Israel. Nästa dag anfölls landet av militära styrkor från Jordanien, Syrien, Irak, Egypten, Saudiarabien och Jemen. Kriget blev en framgång för Israel. Men bara Egypten och Jordanien skrev under avtalet om vapenstillestånd. Och det räckte inte för att det skulle bli lugn i området.

I det så kallade sexdagarskriget 1967 erövrades Golanhöjderna från Syrien, efter att syriska trupper bombarderat Israel därifrån. I år kritiserar FN Israel för att ha behållit makten över de höjder varifrån grannländer och terrororganisationer kan bomba söder hela landet. Och hela världen vet att Syriens härskare Bashar Al-Assad t.o.m. har använt kemiska vapen.

Om brotten 

De 171 svenskar som denna månad vill bojkotta Israel, skriver i sitt inlägg i

Aftonbladet: ”Vi kan inte stillatigande åse hur Israel använder sig av Eurovision Song Contest för att dölja sina brott mot det palestinska folket.” 

De 171 hänvisar bland annat till att sex barn hörde till dem som ”mördades” vid konfrontationen vid Israeliska gränsen. De har inte hört om hur terrororganisationen Hamas medvetet för fram barn och unga till ”fronten”. Och de har inte läst om när Hamas t.ex. in i Israel skickade två oskyldiga 8-åriga pojkar varav en bar kniv. 

Pojkarna sade att de ville bli fängslade av israelisk militär, så att Hamas skulle kunna påstå att Israelerna sätter deras barn i fängelse. Men soldaterna tog hand om pojkarna, pratade lugnt med dem ett tag och förde dem tillbaka till Gaza.

Terroriststyrda Gaza

Sverige ger lika mycket bistånd till Palestinska myndigheten som hela EU tillsammans, trots att Sida skriver: ”Den palestinska staten har svag ekonomi och stort bidragsberoende, och har dessutom begränsat inflytande över Gaza som i princip styrs av Hamas.” Hamas, som av FN är stämplat som en terrororganisation, är ansvarigt för tusentals civila israelers död och uppmanar till mord på judar i hela världen. 

Även Svenska kyrkan stöder, med pengar och på annat sätt, de i området som är emot Israel.

Apartheidpolitik?

De 171 svenskarna fortsätter: ”Så länge Israel med sin apartheidpolitik förnekar palestinierna deras grundläggande mänskliga rättigheter, så länge måste vi avstå från israeliskt deltagande i kulturutbyten.”

Fakta: Det är inte Israel som har makten i Gaza. Det är, i praktiken och enligt Sida alltså, terrororganisationen Hamas.

Och att jämföra Israel med Sydafrika (apartheid)!. Fakta: I Israel råder yttrandefrihet, man kan demonstrera och skriva insändare mot de styrande utan att bli arresterad. Av Israels medborgare är 20 procent araber, de har egna partier i ”riksdagen” (Knesseth) och finns även som domare i rättsväsendet.

Alla israeliter har samma rätt, att engagera sig politiskt alltså, samma rätt till sjukvård och utbildning, och att äga fastigheter, Detta oberoende av nationellt ursprung. religion, och oberoende av kön eller – sexualitet. 

I grannländerna är homosexualitet förbjudet, på vissa håll belagt med dödsstraff.

Första transsexuella i ESC

Apropå ESC så har Israel låtit sig representeras av en transperson redan 1998, då Dana International vann med sången Diva.

Detta evenemang – och i år just i Israel – vill de 171 artisterna bojkotta. Till exempel Mari Boine, samisk artist, som redan för sex år sedan var en av frontfigurerna under Oslo Pride. Undertecknare för bojkott är bland annat också Maj Wechselmann, vänsterpartist men också judinna.

Israel har cirka 8,5 miljoner invånare och ytan är lite mindre än Småland. Och har flest nobelpristagare per invånare i världen.

Så om de 171 svenskarna vill vara konsekventa och göra en mer total bojkott av Israel, så kan de börja med att ta bort kameran ur mobilen, skrota datorn, undvika solenergi och låta bil att köpa el-bil. För allt detta bygger på israelisk forskning. Flera medicinskt viktiga innovationer oräknade.
Andra har också läst

Bilist tankade utan att betala

Köping Brottet är anmält till polisen.

Debatt: Operation Dumfrost i Köping

Debatt Debattartikel om polisens arbete.

Debatt: Regionstyret når inte målen

Debattartikel från Gunnar Björnstad (M).

Brunnslock stulna i Arboga

Polisen har fått in flera anmälningar.

Hockeyklubbor stals från ishall

Polisen har fått in en anmälan om stöld.

Busskur utsatt för skadegörelse

Polisen har fått in en anmälan om skadegörelse.

SMHI varnar: Stor risk för gräsbränder under eftermiddagen

Risk för gräsbrand utfärdas när risken är stor att bränder uppstår och lätt sprids i torrt fjolårsgräs.

Kungsör bäst på bemötande och tillgänglighet

Kommunen hyllas i undersökning.

Denna vecka inleds renoveringen av Stureskolan

Renoveringen kommer att pågå under vårterminen och höstterminen 2020.

KAK-kommunerna om läget med räddningstjänsten

Västra Mälardalens kommunalförbund, VMKF, har ställt en förfrågan till Mälardalens Brand-och Räddningsförbund, MBR, om möjlighet att ingå i MBR:s organisation.

Fullmatad eftermiddag för seniorerna

SPF seniorerna klubb 65 Hallstahammar på utflykt.

SPORTLISTAN: "Stark insats"

Vilka är veckans fem hetaste?

Arboga och Kungsör derbysegrade

Köpings IS och IBK Köping fick se sig besegrade.

IKW/KBK föll tungt

Köpingslaget förlorade på bortaplan.

Vinst i sista grundseriematchen för Hallsta

Serieettan visade styrka i den tredje perioden.

Containerbrand på återvinningsstation

Räddningstjänsten larmades till Bergslagsvägen i Kolsva.

Toalett stängs efter skadegörelse

Den allmänna toaletten i Ahllöfsparken stängs av.

Singelolycka på E18

På söndagsförmiddagen inträffade en singelolycka på E18 utanför Köping.

Lastbil körde av vägen - krockade med träd

Vid 9.15-tiden på söndagen larmades räddningstjänst, ambulans och polis till länsväg 250 söder om Köping med anledning av en singelolycka.

VM tog viktiga poäng på bortaplan

På lördagseftermiddagen drabbade Västra Mälardalen IB samman med IBK Lockerud Mariestad.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

"Snäll rebell" har ordet

Susanne Linde skriver om hur olika personer uppfattas och Metoo.

En kort teori om tanken rörande tiden i praktiken

Jimmy Bladh skriver om tid, rutiner och True Detective.

Vi måste våga prata om självmord

Johan Hallberg skriver om psykisk ohälsa och självmord.

Ingenting är längre som förut...

Harry Holm skriver om ekonomi och plastkassar.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.