Köping12°Lätt molnighet

Magazin24

Dana sjöng för Israel redan för 21 år sen

Harry Holm skriver om Israel och Eurovision Song Contest.

Krönika · 23 apr, 2019 kl. 20:48

Hundratals svenska kulturprofiler vill att Sverige ska bojkotta Eurovision Song Contest den 18 maj – för att finalen går i Israel. I drevet mot det landet finns flera andra deltagare, från Svenska kyrkan till FN. Det verkar dags att ge lite fakta om Israel, Mellanösterns enda demokrati.

Under alla år jag höll på med bordtennis kunde jag inte vara med i ett lag: Varje gång jag spelade mot någon som var mer otränad än jag, och jag ledde med sådär 17-12, då började jag chansa. Smashade på svåra returer, till exempel. Helt enkelt för att den jag

spelade mot skulle få större chans att vinna. Idag ska jag försöka använda den här sidan så att Israel får större chans att vinna – sympatier.

Djupa rötter

Konflikten i området har gamla rötter. ”Perserna försökte utplåna det judiska folket för 2.500 år sedan, nu försöker de igen”, sa Netanyahu som landets premiärminister i februari i år. Under romartiden drevs judarna bort från Palestina, som området kallades då. Sedan dess har tanken på att återvända funnits hos alla judar i hela världen, inte minst under andra världskriget, då de flesta europeiska judarna dödades av nazisterna. Så i november 1947 antog FN:s generalförsamling Resolution 181, som föreslog att Palestina skulle delas i en judisk och en arabisk stat. Judarna accepterade lösningen, men inte araberna.

Den 15 maj 1948 skulle det brittiska styret i Palestina upphöra. Dagen innan utropades den judiska staten Israel. Nästa dag anfölls landet av militära styrkor från Jordanien, Syrien, Irak, Egypten, Saudiarabien och Jemen. Kriget blev en framgång för Israel. Men bara Egypten och Jordanien skrev under avtalet om vapenstillestånd. Och det räckte inte för att det skulle bli lugn i området.

I det så kallade sexdagarskriget 1967 erövrades Golanhöjderna från Syrien, efter att syriska trupper bombarderat Israel därifrån. I år kritiserar FN Israel för att ha behållit makten över de höjder varifrån grannländer och terrororganisationer kan bomba söder hela landet. Och hela världen vet att Syriens härskare Bashar Al-Assad t.o.m. har använt kemiska vapen.

Om brotten 

De 171 svenskar som denna månad vill bojkotta Israel, skriver i sitt inlägg i

Aftonbladet: ”Vi kan inte stillatigande åse hur Israel använder sig av Eurovision Song Contest för att dölja sina brott mot det palestinska folket.” 

De 171 hänvisar bland annat till att sex barn hörde till dem som ”mördades” vid konfrontationen vid Israeliska gränsen. De har inte hört om hur terrororganisationen Hamas medvetet för fram barn och unga till ”fronten”. Och de har inte läst om när Hamas t.ex. in i Israel skickade två oskyldiga 8-åriga pojkar varav en bar kniv. 

Pojkarna sade att de ville bli fängslade av israelisk militär, så att Hamas skulle kunna påstå att Israelerna sätter deras barn i fängelse. Men soldaterna tog hand om pojkarna, pratade lugnt med dem ett tag och förde dem tillbaka till Gaza.

Terroriststyrda Gaza

Sverige ger lika mycket bistånd till Palestinska myndigheten som hela EU tillsammans, trots att Sida skriver: ”Den palestinska staten har svag ekonomi och stort bidragsberoende, och har dessutom begränsat inflytande över Gaza som i princip styrs av Hamas.” Hamas, som av FN är stämplat som en terrororganisation, är ansvarigt för tusentals civila israelers död och uppmanar till mord på judar i hela världen. 

Även Svenska kyrkan stöder, med pengar och på annat sätt, de i området som är emot Israel.

Apartheidpolitik?

De 171 svenskarna fortsätter: ”Så länge Israel med sin apartheidpolitik förnekar palestinierna deras grundläggande mänskliga rättigheter, så länge måste vi avstå från israeliskt deltagande i kulturutbyten.”

Fakta: Det är inte Israel som har makten i Gaza. Det är, i praktiken och enligt Sida alltså, terrororganisationen Hamas.

Och att jämföra Israel med Sydafrika (apartheid)!. Fakta: I Israel råder yttrandefrihet, man kan demonstrera och skriva insändare mot de styrande utan att bli arresterad. Av Israels medborgare är 20 procent araber, de har egna partier i ”riksdagen” (Knesseth) och finns även som domare i rättsväsendet.

Alla israeliter har samma rätt, att engagera sig politiskt alltså, samma rätt till sjukvård och utbildning, och att äga fastigheter, Detta oberoende av nationellt ursprung. religion, och oberoende av kön eller – sexualitet. 

I grannländerna är homosexualitet förbjudet, på vissa håll belagt med dödsstraff.

Första transsexuella i ESC

Apropå ESC så har Israel låtit sig representeras av en transperson redan 1998, då Dana International vann med sången Diva.

Detta evenemang – och i år just i Israel – vill de 171 artisterna bojkotta. Till exempel Mari Boine, samisk artist, som redan för sex år sedan var en av frontfigurerna under Oslo Pride. Undertecknare för bojkott är bland annat också Maj Wechselmann, vänsterpartist men också judinna.

Israel har cirka 8,5 miljoner invånare och ytan är lite mindre än Småland. Och har flest nobelpristagare per invånare i världen.

Så om de 171 svenskarna vill vara konsekventa och göra en mer total bojkott av Israel, så kan de börja med att ta bort kameran ur mobilen, skrota datorn, undvika solenergi och låta bil att köpa el-bil. För allt detta bygger på israelisk forskning. Flera medicinskt viktiga innovationer oräknade.Andra har också läst

Arbogakvinna gick till attack på dansgolvet – döms till fängelse

Arboga Västmanlands tingsrätt dömer kvinnan för misshandel.

KD: "EU ska ägna sig åt nationsövergripande frågor"

Debatt Debattartikel signerad Lars-Axel Nordell och Anna-Carin Ragnarsson.

Kungsörs företagsklimat förbättras för tredje året i rad

Kungsör Enligt Svenskt Näringslivs enkätundersökning av det lokala företagsklimatet har kommunen tagit stora kliv.

Surahammar värvar från IFK Arboga – igen

Ishockey Forward klar för Blue Hammers.

Trafikverket varnar för hjort på E18

Hjorten har setts mellan Sätra och Jäder.

Dags för Köping att förbättra sitt företagarklimat

Lars-Axel Nordell (KD): "Hur bra kommunen är på att föra en öppen och konstruktiv dialog med företagen har visat sig ha stor betydelse för om en kommun lyckas förbättra...

Så slutade mötet mellan Zmajevi och Valskog

Resultat från måndagskvälllens match.

Stärk fackets röst i EU

Debattartikel signerad IF Metall Mälardalen.

"Sverige och Europa"

Debattartikel signerad SD:s Maria Liljedahl och Hanna Nilsson.

Rasmussen avgjorde mot Lettland

Surahammarsonen matchvinnare för Tre Kronor.

Njutbar Elvismusik fyllde Götlunda kyrka

Söndagskvällens konsert Elvis i våra hjärtan med Mikael Wretholm och Stefan Appelquist lockade en entusiastisk publik av både götlundabor och tillresande.

Polisen larmade tekniker efter signalfel vid järnvägsspår

Drifttekniker kontaktades för att åtgärda ljusproblemet.

Back förlänger kontraktet med Blue Hammers

20-åringen stannar i klubben.

Inbrott i industrilokal – två personer greps

Sent på söndagskvällen inkom larmet.

Så slutade söndagens fotbollsmatcher

Resultat från herrarnas division 5 och 8.

Hon föreslås ersätta avgående kommunalrådet i Surahammar

"Hon har den kunskap, kompetens och personliga egenskaper som behövs för att klara det här viktiga uppdraget".

Anticimex förutspår färre getingar i år

Statistiken pekar på att det blir färre saneringar än förra årets toppnotering.

Fjärde budordet – någon?

Susanne Linde skriver om Mors dag och att hedra sina föräldrar.

Rytting Kaneryd på nytt uttagen i U23-landslaget

Kolsvatjejen tar plats i truppen till dubbellandskamper i Värmland.

Sjukdom stoppar Emilia Lindbergs Arbogabesök

Skulle medverkat vid "Hela kyrkan sjunger" i Arboga Pingstkyrka.

Ny Lottomiljonär i Köping

Vinnande rad gav nära två miljoner kronor.

Område i Köping var utan tv och internet efter åskoväder

Efter några timmars arbete var det återställt igen, men sen dök nya problem upp.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

KRÖNIKOR

Fjärde budordet – någon?

Susanne Linde skriver om Mors dag och att hedra sina föräldrar.

En sak är i alla fall säker inför EU-valet...

Björn Blomgren skriver om den pågående valkampanjen.

Har någon lurat på dig orkurdrykkur?

Harry Holm skriver om folk som luras.

Venus i brand

Jimmy Bladh skriver om en världshändelse att minnas.

Mer läsning med aktiva och engagerade människor i Västra Mälardalen.
Besök Blogg24 här

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.