KöpingLätt molnighet

Magazin24

Dana sjöng för Israel redan för 21 år sen

Harry Holm skriver om Israel och Eurovision Song Contest.

Krönika · 23 apr, 2019 kl. 20:48

Hundratals svenska kulturprofiler vill att Sverige ska bojkotta Eurovision Song Contest den 18 maj – för att finalen går i Israel. I drevet mot det landet finns flera andra deltagare, från Svenska kyrkan till FN. Det verkar dags att ge lite fakta om Israel, Mellanösterns enda demokrati.

Under alla år jag höll på med bordtennis kunde jag inte vara med i ett lag: Varje gång jag spelade mot någon som var mer otränad än jag, och jag ledde med sådär 17-12, då började jag chansa. Smashade på svåra returer, till exempel. Helt enkelt för att den jag

spelade mot skulle få större chans att vinna. Idag ska jag försöka använda den här sidan så att Israel får större chans att vinna – sympatier.

Djupa rötter

Konflikten i området har gamla rötter. ”Perserna försökte utplåna det judiska folket för 2.500 år sedan, nu försöker de igen”, sa Netanyahu som landets premiärminister i februari i år. Under romartiden drevs judarna bort från Palestina, som området kallades då. Sedan dess har tanken på att återvända funnits hos alla judar i hela världen, inte minst under andra världskriget, då de flesta europeiska judarna dödades av nazisterna. Så i november 1947 antog FN:s generalförsamling Resolution 181, som föreslog att Palestina skulle delas i en judisk och en arabisk stat. Judarna accepterade lösningen, men inte araberna.

Den 15 maj 1948 skulle det brittiska styret i Palestina upphöra. Dagen innan utropades den judiska staten Israel. Nästa dag anfölls landet av militära styrkor från Jordanien, Syrien, Irak, Egypten, Saudiarabien och Jemen. Kriget blev en framgång för Israel. Men bara Egypten och Jordanien skrev under avtalet om vapenstillestånd. Och det räckte inte för att det skulle bli lugn i området.

I det så kallade sexdagarskriget 1967 erövrades Golanhöjderna från Syrien, efter att syriska trupper bombarderat Israel därifrån. I år kritiserar FN Israel för att ha behållit makten över de höjder varifrån grannländer och terrororganisationer kan bomba söder hela landet. Och hela världen vet att Syriens härskare Bashar Al-Assad t.o.m. har använt kemiska vapen.

Om brotten 

De 171 svenskar som denna månad vill bojkotta Israel, skriver i sitt inlägg i

Aftonbladet: ”Vi kan inte stillatigande åse hur Israel använder sig av Eurovision Song Contest för att dölja sina brott mot det palestinska folket.” 

De 171 hänvisar bland annat till att sex barn hörde till dem som ”mördades” vid konfrontationen vid Israeliska gränsen. De har inte hört om hur terrororganisationen Hamas medvetet för fram barn och unga till ”fronten”. Och de har inte läst om när Hamas t.ex. in i Israel skickade två oskyldiga 8-åriga pojkar varav en bar kniv. 

Pojkarna sade att de ville bli fängslade av israelisk militär, så att Hamas skulle kunna påstå att Israelerna sätter deras barn i fängelse. Men soldaterna tog hand om pojkarna, pratade lugnt med dem ett tag och förde dem tillbaka till Gaza.

Terroriststyrda Gaza

Sverige ger lika mycket bistånd till Palestinska myndigheten som hela EU tillsammans, trots att Sida skriver: ”Den palestinska staten har svag ekonomi och stort bidragsberoende, och har dessutom begränsat inflytande över Gaza som i princip styrs av Hamas.” Hamas, som av FN är stämplat som en terrororganisation, är ansvarigt för tusentals civila israelers död och uppmanar till mord på judar i hela världen. 

Även Svenska kyrkan stöder, med pengar och på annat sätt, de i området som är emot Israel.

Apartheidpolitik?

De 171 svenskarna fortsätter: ”Så länge Israel med sin apartheidpolitik förnekar palestinierna deras grundläggande mänskliga rättigheter, så länge måste vi avstå från israeliskt deltagande i kulturutbyten.”

Fakta: Det är inte Israel som har makten i Gaza. Det är, i praktiken och enligt Sida alltså, terrororganisationen Hamas.

Och att jämföra Israel med Sydafrika (apartheid)!. Fakta: I Israel råder yttrandefrihet, man kan demonstrera och skriva insändare mot de styrande utan att bli arresterad. Av Israels medborgare är 20 procent araber, de har egna partier i ”riksdagen” (Knesseth) och finns även som domare i rättsväsendet.

Alla israeliter har samma rätt, att engagera sig politiskt alltså, samma rätt till sjukvård och utbildning, och att äga fastigheter, Detta oberoende av nationellt ursprung. religion, och oberoende av kön eller – sexualitet. 

I grannländerna är homosexualitet förbjudet, på vissa håll belagt med dödsstraff.

Första transsexuella i ESC

Apropå ESC så har Israel låtit sig representeras av en transperson redan 1998, då Dana International vann med sången Diva.

Detta evenemang – och i år just i Israel – vill de 171 artisterna bojkotta. Till exempel Mari Boine, samisk artist, som redan för sex år sedan var en av frontfigurerna under Oslo Pride. Undertecknare för bojkott är bland annat också Maj Wechselmann, vänsterpartist men också judinna.

Israel har cirka 8,5 miljoner invånare och ytan är lite mindre än Småland. Och har flest nobelpristagare per invånare i världen.

Så om de 171 svenskarna vill vara konsekventa och göra en mer total bojkott av Israel, så kan de börja med att ta bort kameran ur mobilen, skrota datorn, undvika solenergi och låta bil att köpa el-bil. För allt detta bygger på israelisk forskning. Flera medicinskt viktiga innovationer oräknade.Andra har också läst

Polisens uppmaning: Tänk efter hur och var du parkerar din BMW

Västra Mälardalen Stöldligor riktar in sig på märkesbilar som BMW och Mercedes för att stjäla ratt och krockkuddar.

Polisen utreder villainbrott

Hallstahammar Tillrört i villa efter inbrott.

Stort polispådrag i Kolsva under eftermiddagen

Kolsva Under tisdagseftermiddagen larmades flera polispatruller och helikopter till Kolsva efter larm om hög smäll.

Misstänkt bedrägeriförsök mot äldre kvinna

Främling ringde och utkrävde betalning för lån.

Inbrott i Folkets hus

Under natten bröt sig någon in i Folkhögskolans lokaler i Folkets hus i Köping.

Villainbrott i Surahammar

Väktare upptäckte inbrott.

GPS-utrustning stulen ur bil

En bil som stod parkerad på Malmgatan i Hallstahammar blev utsatt för inbrott.

Solig sommarkul i Skillinge

Insänt referat från den första av PRO:s två årliga sommarfester i Skillinge.

Kvinna misstänkt för trafikbrott - prejades mot staket när hon vägrade stanna

På tisdagseftermiddagen greps en kvinna mellan Kolsva och Köping.

Dömd kvinna misstänkt för nya brott

Förra veckan dömdes en kvinna till fängelse för att ha stängt in, misshandlat, hotat och förnedrat en annan kvinna. Nu misstänks hon hon för nya brott.

PRO KAK på resa i juni

En givande, men något regnig, dagsresa till Motala, Visingsö, Gränna.

Entré återställd efter skadegörelse

Nu kan socialkontorets entré användas som vanligt igen.

Stars-fansen samlar namn för att behålla Solevic

Köping Stars trogna publik vill se Aleksa Solevic i höst.

Flera polisanmälningar efter trafikkontroll i Surahammar

Under lördagskvällen upprättades flera ärenden när polisen kontrollerade bilträff.

Två skadade efter olycka

På söndagen körde ett husvagnsekipage av vägen på länsväg 252 norr om Sörstafors.

Inbrott i Folkets Hus

På söndagen upptäcktes en krossad glasdörr efter ett inbrott i Folkets Hus i Köping.

Fellingsbro Hembygdsförening besökte Jädersbruks vänner

På söndagen besökte ett trettiotal medlemmar från Fellingsbro Hembygdsförening Jädersbruks Vänners historiegrupp.

Ladugård brann ner i Kolsva

På söndagseftermiddagen brann en ladugård upp i Kolsva.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

KRÖNIKOR

Jan Kallberg: Vad andra tycker

Jan Kallberg om eftertänksamhet och sociala relationer.

Tron på vilja som verktyg

Jan Kallberg skriver om ett politiskt klimat fylld av floskler.

Skatta dig lycklig – skaffa en vän som Filip

Jimmy Bladh skriver om studentlivet och vänskap.

Mer läsning med aktiva och engagerade människor i Västra Mälardalen.
Besök Blogg24 här

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.