Köping22°Klart

Magazin24

Den nationella berättelsen

Jan Kallberg skriver om det moderna Sveriges brist på narrativ.

Krönika · 28 apr, 2019 kl. 11:58

Den nationella berättelsen, förklaringen varför en nation finns, framställs idag ofta som omodern och förlegad.

Ur mitt perspektiv vore det som att hävda att kväve eller syre var förlegade eftersom den nationella berättelsen är central för nationell överlevnad.

Om människor inte förstår samhället, inte ser sig som en del av samhället och inte förstår vart det är på väg kommer andra effekter – människor blir främmande inför samhällets uppgifter och vill inte vara delaktiga i att betala för det.

Det som förvånar mig är den energi som politiskt läggs ner i Sverige att bryta upp den nationella berättelsen – vare sig det är en verklighetspastöriserad Reinfeldt eller en konfliktoptimerande vänstermarinerad identitetspolitik. Antag att den svenska nationella berättelsen upphör. Vad är det som får folk att betala en av världens högsta skatter – och få så lite för pengarna själva – om det saknas förståelse varför det är viktigt att försvara välfärdsstaten? Om vi inte ser andras behov längre?

Nationer formeras och hålls ihop av två krafter som ibland sammanfaller – kulturell etnisk gemenskap eller en idé. Generellt sett bör en faktor vara närvarande för att en nation skall klara sig på den långsiktiga resan. Det tidiga USA formerades av en idé – understödd med den gemenskap som man delade i att vara kolonisatörer under brittiska Kronan. Polen krävde självständighet efter första världskriget baserats på etnisk och kulturell gemenskap. 

Norge frigjorde sig från Sverige 1905 därför att man inte delade den svenska etniska kulturella gemskapen och saknade idégemenskap. 

Dessa två faktorer är instrumentella för att skapa en nation och därefter få en nation att överleva och bestå.  

För att land som formerats under dessa faktorer övergår samhället till ett underhåll av förklaringen till dess existens som nation – den nationella berättelsen. Det narrativ som utgör den nationella berättelsen gör att människor känner gemenskap, är beredd att försvara nationen, vill betala skatt och känner gemenskap med nationen. Den nationella berättelsen förklarar varför en nation finns, vad den erbjuder, motiverar dess medborgare att vara nationen trogen och är en förutsättning för uppoffringar i nationens intresse och underkasta sig samhällets auktoritet. 

Där underskattas betydelsen av den nationella berättelsen och en beskrivning varför en nation existerar är något som inte kommer uppifrån utan blir en del i det dagliga liv vi alla upplever i det vi kallar samhället.

Som svenskspråkig och utomstående observatör av ett Sverige i förändring där den sammansmälta folkhemsideologin och etnicitet ersätts med ett hopkok av lite moraliskt von oben, den ”humanitära stormakten” och klimatalarmistisk avantgardism försvinner berättelsen. Då kommer osökt frågan var är den idé som bär det moderna svenska samhället. Det finns en löst formulerad generell poltiskt tillrättalagd idékatalog om rättigheter utan skyldigheter, gendermedvetenhet, känslor före fakta, miljöfetischism, imaginär hållbarhet och allas rätt till offentlig service – även de som inte har det på pappret. Men frågan om dessa idéer är en nationell berättelse eller om det är mer ett elitistiskt utopiskt drömlandskap som ingen i Västra Skedvi e­ller Himmeta ens reflekterar över som en del i deras dagliga verklighet.  

Det gamla ”Folkhemmet” som en gång var den stora nationella berättelsen som fick de från Västra Skedvi och Himmeta att inställa sig som skyttesoldater till 1980-talets repmöten i m/58, AK4 och skyddsmask har försvunnit, den ryggmärgsinbäddade lojaliteten med nationen Sverige är borta och för en utomstående är avsaknaden av en ny funktionell nationell berättelse som övertygar uppenbar. 

I Sverige ser jag inte vilken berättelse som tagit vid, vad är Sverige för dig idag denna onsdag? Existerar den berättelsen som förklarar var Sverige är – eller är det enbart en kakafoni av högröstat oljud utan sammanhang, drivet av känslor och förakt för det som en gång fungerade?Andra har också läst

Ytterligare en IFK-spelare klar för Lindlöven

Ishockey 22-åringen lämnar Arboga.

Två Stars-spelare till Framtidslandslaget

Basket Truppen till den nya satsningen framtidslandslaget i basket togs ut under helgen – två spelare från Köpingslaget finns med i truppen.

Kvinna kidnappad – lyckades fly i Hallstahammar

Hallstahammar En man i 20-årsåldern greps misstänkt för människorov alternativt olaga frihetsberövande.

Så slutade helgens fotbollsmatcher

Resultat från herrarnas division 5, 6, 7 och 8.

"Du borde skämmas!"

Susanne Linde skriver om gamla ungdomssynder.

Kultur­husets verksam­heter flyttar till­fälligt i höst

Ventilations- och värmesystem i byggnaden ska åtgärdas – arbetet beräknas pågå till årsskiftet.

Stor löparstafett kommer passera genom Köping

Nästan 2 500 löpare anmälda till stafetten Reebok Ragnar Lake Mälaren.

Dubbla trafikbrott i regionen under fredagskvällen

Trots flera förseelser blev ingen bötfälld.

Nya grannar: Vecka 24

Här är några av de senaste lagfarterna i Västra Mälardalen.

Emilia slåss mot Sverigeeliten

Förra året kom hon trea på USM och i år gör hon upp med landets bästa enduroförare i SM.

EU uppmärksammar Malmaskolans arbete

Rektorn: Vi blev uppringda för ett par månader sedan och de frågade oss om de kunde spela in en film i serien ”European toolkit for schools” hos oss.

Man misshandlade kvinna i Kungsör

En man i 40-årsåldern greps för grov kvinnofridskränkning.

Så slutade torsdagens fotbollsmatcher

Resultat från damernas division 2 och herrarnas division 5.

Debatt: "Region Västmanlands politiska ledning lämnar walk-over"

Debattartikel från Tomas Högström (M) och Malin Gabrielsson (KD).

Forwarden lämnar IFK Arboga

Anslöt under förra säsongen.

Väg i Arboga stängs tillfälligt av

Kommer vara stängd i över en månads tid.

Snart invigs Rosa Svenssons plats i Kungsör

En ceremoni är planerad strax innan midsommar.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

KRÖNIKOR

"Du borde skämmas!"

Susanne Linde skriver om gamla ungdomssynder.

Något har hänt vårt kära fosterland

Harry Holm skriver om gula västar, Arbogas skolor och sovande barn.

Jan Kallberg: Karriärvalens tid

Jan Kallberg om vad dagens ungdomar bör tänka på när de väljer karriär.

Tråkigt vuxenliv och oansvariga raggarjävlar

Michaela Ericzén om dokumentären "Raggarjävlar" och unga vuxna som vägrar växa upp.

Mer läsning med aktiva och engagerade människor i Västra Mälardalen.
Besök Blogg24 här

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.