Köping16°Lätt molnighet

Magazin24

Den nationella berättelsen

Jan Kallberg skriver om det moderna Sveriges brist på narrativ.

Krönika · 28 apr, 2019 kl. 11:58

Den nationella berättelsen, förklaringen varför en nation finns, framställs idag ofta som omodern och förlegad.

Ur mitt perspektiv vore det som att hävda att kväve eller syre var förlegade eftersom den nationella berättelsen är central för nationell överlevnad.

Om människor inte förstår samhället, inte ser sig som en del av samhället och inte förstår vart det är på väg kommer andra effekter – människor blir främmande inför samhällets uppgifter och vill inte vara delaktiga i att betala för det.

Det som förvånar mig är den energi som politiskt läggs ner i Sverige att bryta upp den nationella berättelsen – vare sig det är en verklighetspastöriserad Reinfeldt eller en konfliktoptimerande vänstermarinerad identitetspolitik. Antag att den svenska nationella berättelsen upphör. Vad är det som får folk att betala en av världens högsta skatter – och få så lite för pengarna själva – om det saknas förståelse varför det är viktigt att försvara välfärdsstaten? Om vi inte ser andras behov längre?

Nationer formeras och hålls ihop av två krafter som ibland sammanfaller – kulturell etnisk gemenskap eller en idé. Generellt sett bör en faktor vara närvarande för att en nation skall klara sig på den långsiktiga resan. Det tidiga USA formerades av en idé – understödd med den gemenskap som man delade i att vara kolonisatörer under brittiska Kronan. Polen krävde självständighet efter första världskriget baserats på etnisk och kulturell gemenskap. 

Norge frigjorde sig från Sverige 1905 därför att man inte delade den svenska etniska kulturella gemskapen och saknade idégemenskap. 

Dessa två faktorer är instrumentella för att skapa en nation och därefter få en nation att överleva och bestå.  

För att land som formerats under dessa faktorer övergår samhället till ett underhåll av förklaringen till dess existens som nation – den nationella berättelsen. Det narrativ som utgör den nationella berättelsen gör att människor känner gemenskap, är beredd att försvara nationen, vill betala skatt och känner gemenskap med nationen. Den nationella berättelsen förklarar varför en nation finns, vad den erbjuder, motiverar dess medborgare att vara nationen trogen och är en förutsättning för uppoffringar i nationens intresse och underkasta sig samhällets auktoritet. 

Där underskattas betydelsen av den nationella berättelsen och en beskrivning varför en nation existerar är något som inte kommer uppifrån utan blir en del i det dagliga liv vi alla upplever i det vi kallar samhället.

Som svenskspråkig och utomstående observatör av ett Sverige i förändring där den sammansmälta folkhemsideologin och etnicitet ersätts med ett hopkok av lite moraliskt von oben, den ”humanitära stormakten” och klimatalarmistisk avantgardism försvinner berättelsen. Då kommer osökt frågan var är den idé som bär det moderna svenska samhället. Det finns en löst formulerad generell poltiskt tillrättalagd idékatalog om rättigheter utan skyldigheter, gendermedvetenhet, känslor före fakta, miljöfetischism, imaginär hållbarhet och allas rätt till offentlig service – även de som inte har det på pappret. Men frågan om dessa idéer är en nationell berättelse eller om det är mer ett elitistiskt utopiskt drömlandskap som ingen i Västra Skedvi e­ller Himmeta ens reflekterar över som en del i deras dagliga verklighet.  

Det gamla ”Folkhemmet” som en gång var den stora nationella berättelsen som fick de från Västra Skedvi och Himmeta att inställa sig som skyttesoldater till 1980-talets repmöten i m/58, AK4 och skyddsmask har försvunnit, den ryggmärgsinbäddade lojaliteten med nationen Sverige är borta och för en utomstående är avsaknaden av en ny funktionell nationell berättelse som övertygar uppenbar. 

I Sverige ser jag inte vilken berättelse som tagit vid, vad är Sverige för dig idag denna onsdag? Existerar den berättelsen som förklarar var Sverige är – eller är det enbart en kakafoni av högröstat oljud utan sammanhang, drivet av känslor och förakt för det som en gång fungerade?Andra har också läst

SPF Seniorerna Aktiv på Skörde- och ölresa till Storå

Insänt Nu har höstterminen startat för oss seniorer.

Man hotade tre tonårskillar

Förutom hoten ska mannen även varit hårdhänt mot killarna, vilket rubriceras som misshandel.

Så slutade söndagens fotbollsmatcher

Blandade resultat för de lokala lagen.

Gata i Köping stängs av för genomfart

Arbetet påbörjas på måndag.

Belysning ska sättas upp – gata stängs av periodvis

Det kommer finnas skyltar med omledning.

Störningar när park i Köping byggs om

Stora maskiner kommer röra sig i området.

Martin Jakobsson imponerade på hemmaplan

Talangen visade storform under Kolsvarundan när han kom åtta totalt i SM-klassen Trimmat 2WD och blev näst bästa junior.

Skadade träd ska bort i Arboga

"Vi ber om överseende med eventuella störningar under tiden som arbetena pågår".

Patrik Flodin och Göran Bergsten vann Kolsvarundan

Segraren: "Det har varit en grymt bra helg".

Så slutade lördagens fotbollsmatcher

Blandade resultat för de lokala lagen.

Bottennapp för Kungsör: "Man blir frustrerad"

Svagt KBK föll mot nästjumbon: "Det var dåligt idag, väldigt dåligt alltså".

Forsby störde serieledaren på bortaplan

Tränaren hyllar lagets insats trots förlusten: "Bästa insatsen i år".

Debattsvar till "S: De kriminella gängen ska knäckas"

Skribenten: "Superbra att ni tar upp ämnet, men ni behöver hjälp från folk på ”golvet” för att förstå vad som behövs för att få till en förändring".

Återvändaren klar för Sura – lämnar IFK Arboga

Backen är tillbaka i Blue Hammers.

Talangen klar för VM: "Högintressant forward"

Den offensiva spetsen lämnar IFK Arboga.

Ännu en spelare förlänger med VM

Sportchefen: "Hon har erfarenheter från SSL och jag tror att det kommer bli riktigt spännande att följa henne kommande säsong".

Stars första träningsmatch ställs in

Motståndartränaren lämnar sitt uppdrag – söndagens match blir inte av.

Dricksvattnet i Arboga och Valskog är godkänt

På fredagskvällen kom beskedet att det kommunala dricksvattnet i Arboga kommun och Valskog i Kungsörs kommun är drickbart.

Nya grannar: Vecka 33

Här är några av de senaste lagfarterna i Västra Mälardalen.

Arbogabo döms till fängelse för stöld och narkotikabrott

Domen meddelades i Västmanlands tingsrätt.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

KRÖNIKOR

Vilket är ditt bäst-före-datum?

Susanne Linde skriver om att våga följa sina drömmar.

En annorlunda början ger ett annorlunda slut

Jimmy Bladh skriver om en period då man kan börja om.

Ett topplag ser till att svara med en seger

KFF-tränaren Armin Suljic skriver om läget i laget inför höstens toppstrid.

Magazin24 tar ny form

Henrik Hansson skriver om tidningens kommande design-förändring.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.